Şimdi Ara

Multimetre üzerindeki amper değeri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
940
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba foruma yeni üye oldum. multimetre hakkında merak ettiğim bir konu var. şimdi multimetreyi akım ölçeceğimiz devreye bağladığımızda ekranda çıkan sayı, yük direncinin harcadığı anlık amper mi yoksa 1 saatlik amper mi oluyor?

• mesela elimde işlemci fanı var arkasında yazan değerler DC 12V 0.26A ve multimetre ile ölçtüğümde 11,78V'luk adaptörden 0.2A akım çekiyor. şimdi 0.2A değeri eğer anlık ise 1 dakikada 12 Amper 1 saatte ise 720 Amper yapar buda 720x12 yaklaşık 8.5kW elektrik yapar.
  • Tabi ki 1 saatte... Diğer türlü olması hayal bile edilemez.
  • Mesela 6v 4 amper bir kuru ışıldak aküsüne halojen bir ampul bağlasanız ve bu ampulün ampermetrede 1 amper akım çektiğini okusanız, tam dolu ve sağlıklı bir kuru akünün yaklaşık 4 saat bu lambayı yakacağı anlamına gelmektedir.
  • merhaba

pil üzerinde yazan 4000mAh değeri ile fan üzerinde yazan 0.26A in görüldüğü gibi birimleri değişik. bunları karıştırmayın.
    pil üzerindeki 4Amper/Hour değeri pilden devamlı 4 amper akım çekilirse bir saat besleyeceğini belirtiyor doğru ama fan üzerinde yazan 0.26 A fanın nominal akımıdır.
    Ampermetrede görülen değer anlık değerdir. 0.2 Amper görmenizin sebepleri;

1 - amper metrenizin kalibrasyonu iyi olmadığı için düşük okuyor olabilirsiniz.
    2 - kullandığınız adaptörün maksimum çıkış akımı 200mA olabilir. bu sebepten daha fazla akım sağlayamaz.
    3 - fan üzerinde yazan değer fanın yükte çalıştığında çektiği akım olabilir. siz fanı iki tarafı açık bir şekilde boşta çalıştırıyorsanız ondan düşük akım görürsünüz.
    fanın hava emiş hattını elinizle kapattığınızda akımın arttığını göreceksiniz.

kolay gelsin

• değerli cevaplarınız için teşekkür ederim ama kafam karıştı mustyyyyy saatlik diyor fenestron anlık diyor.

1-) kalibrasyon konusunu araştırdım ancak gerek olmadığı söyleniyor ve cihaz üzerindeki nominal değerlerle multimetredeki değerler genellikle uyumlu oluyor. örneğin laptop adaptörümün üzerinde 20V nominal değeri yazıyor multimetre ile ölçtüğümde 19.76V gibi bir değer çıkıyor o da şebeke akımındaki dalgalanmadan kaynaklıdır diye düşünüyorum.
    2-) kullandığım adaptörün max çıkış akımı 12V'ta 1.5A gözüküyor.
    3-) fanın iki tarafı açık bir şekilde boşta çalışmasından ne kastettiğini anlamadım hocam ama benim asıl merak ettiğim düşük akım çekmesi değil gösterdiği değerin anlık mı saatlik mi olduğu.

sorun 0.2A çekmesi değil bu değerin bu değerin anlık olup olmadığı.
  • Arkadaşın söylediği anlık değer ifadesi tüketim yapan cihazın kullanım şartlarına göre değişik akımlar da çekebileceği anlamına geliyor. Mesela bir şarjlı tornavidayı çalıştırıp ampermetrede çektiği akımı takip edelim. Tetigine bastığınızda ampermetrede 3a harcadığı görünüyor, siz elinizle bu sırada dönen mandreni durdurmaya çalışırsanız ampermetrede çekilen akımın 6-7 amperlere fırladığını göreceksiniz. Bu durumda okunan değer anlık olarak ifade edilir. Ancak anlık da olsa multimetre, çekilen akımın bize bu şekliyle bir satte ne kadar olacağını bildirir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 0,2A anlık değerdir. Anlık 0,2A çeken yük; 1 saatte 0,2Ah, 5 saatte 1Ah çeker.
  • söylediklerinizi doğru anladıysam 0.2A o an için 1 saat boyunca çekilecek amper miktarı oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: neutron88

mesela elimde işlemci fanı var arkasında yazan değerler DC 12V 0.26A ve multimetre ile ölçtüğümde 11,78V'luk adaptörden 0.2A akım çekiyor. şimdi 0.2A değeri eğer anlık ise 1 dakikada 12 Amper 1 saatte ise 720 Amper yapar buda 720x12 yaklaşık 8.5kW elektrik yapar.

Multimetre anlık değer verir.

Bu değer sabit 0.2A ise ölçümü yapılan yük 12V gerilim altında 1 saat çalıştığında 0.2A x 1h x 12V = 2.4Wh enerji harcamış olur.

Anlık değeri 60 ile çarpıp 12 ampere eşitlemişsiniz. Bu hesabı neye dayanarak yaptınız? Anlık değer saniyelik değer değildir.
  • Ölçüm yaptığınız değer anlık değerdir saatlik değer volt ile çarpımı ortalama W/H olarak hesap edilir Ampermetreler saatlik değer vermez , gelişmiş sistemler belli bir zaman aralığını baz alır W/Hours cinsinden verir .
    elinizdeki basit ampermetre anlık değerdir ..
  • quote:

Orijinalden alıntı: coder61

quote:

mesela elimde işlemci fanı var arkasında yazan değerler DC 12V 0.26A ve multimetre ile ölçtüğümde 11,78V'luk adaptörden 0.2A akım çekiyor. şimdi 0.2A değeri eğer anlık ise 1 dakikada 12 Amper 1 saatte ise 720 Amper yapar buda 720x12 yaklaşık 8.5kW elektrik yapar.

Bu değer sabit 0.2A ise ölçümü yapılan yük 12V gerilim altında 1 saat çalıştığında 0.2A x 1h x 12V = 2.4Wh enerji harcamış olur.

Anlık değeri 60 ile çarpıp 12 ampere eşitlemişsiniz. Bu hesabı neye dayanarak yaptınız? Anlık değer saniyelik değer değildir.

bu hesabı şuna dayanarak yaptım. multimetre ile fanın çektiği akımı ölçerken ekranda 0.2A değeri gözüküyor ve ben bu değeri anlık değer olarak varsayıp 1sn geçmesini beklediğimde saniyede 0.2A harcadığını hesap etmiş oldum. 0.2A eğer anlık değerse siz neden 1'le çarpıyorsunuz. 1 sn bekleyip süre bazında çektiği amperi hesaplayıp bu değeri 3600 ile çarpmanız gerekmiyor mu 1 saatlik harcanan amperi bulmak için?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: coder61

quote:

bu hesabı şuna dayanarak yaptım. multimetre ile fanın çektiği akımı ölçerken ekranda 0.2A değeri gözüküyor ve ben bu değeri anlık değer olarak varsayıp 1sn geçmesini beklediğimde saniyede 0.2A harcadığını hesap etmiş oldum. 0.2A eğer anlık değerse siz neden 1'le çarpıyorsunuz. 1 sn bekleyip süre bazında çektiği amperi hesaplayıp bu değeri 3600 ile çarpmanız gerekmiyor mu 1 saatlik harcanan amperi bulmak için?

Hayır, yanlışınız var.

1 ile çarpıyorum çünkü 1 saat boyunca çekeceği enerjiyi bulmaya çalışıyorum.

Sabit 0.2A çeken bir yükün bir saatlik Ah değeri 0.2 amper x 1 saat = 0.2 ampersaattir.

İlla saniye üzerinden hesap yapmak istiyorsanız ampersaat değil ampersaniye üzerinden hesaplamanız lazım, bunun için de değeri 3600'e bölmelisiniz, siz de zaten hesabınızda sonradan 3600'le çarptığınız için aynı sonuca varacak.

• Neden herkes anlık değer demiş onu anlamadım.Multimetre sürekli değeri verir.Gözünüz hızlıysa ilk akım çekiminde anlık değeri görürsünüz.Ben de ekranlı güç kaynağıma fan bağladım, çok hızlı bir an
    da 270 mA çekip hemen akım 160 mA oldu.Sonra aynı 160 mA fanın çektiği sürekli değerdir.

270 mA:Saniyenin çok küçük bir diliminde çekilen akım anlık değer,

160 mA sürekli değerdir.

Bunlardan sonra yük saniyede mi, dakikada mı yoksa saatte mi kaç W harcadığını bulmak size kalmış.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.