Şimdi Ara

Musluğu sıcak veya soğuk tarafa çevirdiğimizde (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
34
Cevap
0
Favori
9.991
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: El-Cezeri

Soru tamamen akışkanlar mekaniği ile ilgili bir soru.

Sıcak su akıttığınızda borudaki suyun yoğunluğu artacak basıncıda artacaktır.
    Ayrıca borudan çıkış hızıda bununla orantılı olarak artacaktır.

kombi ve çeşme, kombi ile su saati arasındaki mesafe ile boru çaplarını tesisatın şemasını felan göz ardı mı ediyoruz? bence sıcak su tarafından daha yavaş hızda su akacaktır. basıncı da haliyle daha düşük olacaktır ya da olabilir mi demeliyiz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

quote:

kombi ve çeşme, kombi ile su saati arasındaki mesafe ile boru çaplarını tesisatın şemasını felan göz ardı mı ediyoruz? bence sıcak su tarafından daha yavaş hızda su akacaktır. basıncı da haliyle daha düşük olacaktır ya da olabilir mi demeliyiz.

Elbette bazı sonuçları görebilmek için bazı değişkenleri göz ardı edicez yada onları her iki durum içinde sabitliyecez. Sıcak su borusu ve soğuk su borusunun çapları farklıysa buna göre çapı küçük olan borudan daha hızlı su çıkışı olacaktır.

Ben sadece değişken olarak arkadaşın sorduğu sıcaklık-soğukluk farkını göz önünde bulundurdum. Pratikte baktığımızda aynı anda onlarca değişken buna etki edebiliyor, olabilir.

• Kombi-sofben sıcak suyu ısıtmadan yollamamak için suyu frenler.
  • quote:

Bir düzeltme yapalım gözden kaçmış yoğunluğu azalıcak olucak.

Ama ben emin değilim yoğunluğun bu kadar etkiyeceğine. Sıcak su üreten sistem şebeke suyu kadar (artislik geliyooooorr) piyezometre yüksekliğine sahipse (ve geldi :D) musluktan çıkan debi değişmeyecektir. Ama genelde bu şekilde olmaz ve hangi taraf daha basınçlı ise dıgerını açtıgınızda su azalır.
  • suyun ısındığındaki yoğunluk değişiminden mi bahsettiniz? doğru anladıysam şunu söyleyim
    bu değişimin farkına varmanız imkansız :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

quote:

Bir düzeltme yapalım gözden kaçmış yoğunluğu azalıcak olucak.

Ama ben emin değilim yoğunluğun bu kadar etkiyeceğine. Sıcak su üreten sistem şebeke suyu kadar (artislik geliyooooorr) piyezometre yüksekliğine sahipse (ve geldi :D) musluktan çıkan debi değişmeyecektir. Ama genelde bu şekilde olmaz ve hangi taraf daha basınçlı ise dıgerını açtıgınızda su azalır.

Haklısın genel sıvılar için dediğin gibiydi ama suda tam tersi değil miydi? Hani buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha azdır. Bu mantıkla soğuk suyun yoğunluğu da daha az, sıcağınki daha fazla diyemez miyiz?

@C2H5OH, sıcaklığın soğukluğun ne kadar fazla etkiyeceğini bilmiyorum ama sırf sıcaklık-soğukluk farkının söz konusu olduğu bir sistemde sıcak suyun daha şiddetli akacağını söyleyebiliriz.

• Suyun özel durumu (donarken hacmi artması özelliğine sahip olan bildiğim maddeler buz, bizmut, antimoan, dökme demir) donarken hacminin artması yani yoğunluğun azalması, 0 derece de su olması +4 derece de maksimum yoğunluga sahip olması ve +4 den 100 e kadar ısıttıkca yoğunluğun azalması. Yani istisnai kısım sadece +4 derece altında ve donma anında oluyor.

Sıvıların akışkanlığı ve akmaya karşı direnci (yani viskozitesi) ısı ile alakalı ama suyun viskozitesi ısıyla nasıl değişiyor veya değişiyor mu, veyahut ihmal edilebilecek seviyede mi hiç bir bilgim yok. Ben sizi c2h5oh ile başbaşa bırakayım :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü
    ...
    Sıvıların akışkanlığı ve akmaya karşı direnci (yani viskozitesi) ısı ile alakalı ama suyun viskozitesi ısıyla nasıl değişiyor veya değişiyor mu, veyahut ihmal edilebilecek seviyede mi hiç bir bilgim yok. Ben sizi c2h5oh ile başbaşa bırakayım :)

Sıvılarda sıcaklık artıkça viskozite azalır. Ayrıca sıvılardaki viskozite basınçtan bağımsızdır çünkü sıvılar sıkıştırılamaz olarak kabul edilirler (gazların tersine).
    Sıcaklık farkının gerçekten etkili olduğunu söyleyebilirim ama miktarı konusunda şu anda bir fikrim yok. Bu konuları düşünmeyeli baya oldu.

Yinede ben sadece ısı farkının söz konusu olduğu bir sistem için yorum yaptığımdan bir sorun göremiyorum :)
  • Bende genel olarak sicaklik arttikca viskozitenin azaldigini biliyorum ama belki onunda istisnai durumlari olabilir diye kesin konusmak istemiyorum. O degilde, bir arkadasim soylemisti, eksi sozlukte viskoziteyi "akmayiskanlik" olarak isimlendirmis birisi. Akiskanligin tersi, akmayiskanlik :D Ogreneli 1 yildan fazla oluyor, aklima geldikce lafi acildikca hala guluyorum :D
  • telefondan giriyorum foruma laptopumun ekran karti yandigi maksadi ile bir sure bilgisayarsiz kalacagim, tam maksadiyla ayrintili olarak aciklamam suan icin bu sartlarda zor fakat profilim acikti, son yazdigim mesajlarda serdengecti isimli arkadasin actigi konuda su ve donma durumunda hacim artisina deginmistim onu bulabilirsiniz. Diger sicaklik ve yogunluk degisimi konusunda ise tabiki degisim olacaktir suyun istisna durumunu gozardi tutsaniz bile bu degisim cok kucuktur bu sebeple yukarida anlamaniz imkaniz dedim, misal 25-35 ve 45 derece gibi 10 ar artan sicaklikta bile yogunluk 0,0x gibi degismektedir. Yani cok kucuk degisim miktari.
    Bir diger konu ise viskozite, yani tam tanimi ile akmazlik diye isimlendirilir. akiskanlar tabakalar halinde akarken en alttaki tabka hizli akrken ustteki ona nzaran daha yavas akar bu her sayisiz tabaka arasindada yenilmesi gereken bir aktivasyon enerjisi bulunur, buna viskozluk enerjisi deriz ve isisi yuksek olan akiskan bu surtunme hareketindan dogan eneriyi yenmesi kolay olacagi icin akiskanligi artacaktir.
    Diger bir konu ise yogunluk ve viskozite. 8u ikisi dogrudan birbirlerine bagli degildir fakat karsilastirmalarda referans alinabilir. Misal ayni cozelti iccinde cozunen bir polimerin farkli derisimde sicakliklarda yogunlugu ile hesap yapabilirsiniz fakat civa gibi yuksek yogunluklu ve akiskanligi pekde dusuk olmayan siviyi baska herhangi akiskanlarla karsilastirip oranti hesabi yapamazsiniz.
    benden bu kadar, telefondan ancak bu kadar ozetle aciklanabilir :)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Akışkanları biraz kurcaladım. Bir kaç sonuç çıkardım bu konu ile alakalı. Biraz daha formülize edip anlatayım yukardakileri.

Musluğu aşağı doğru değilde havaya doğru düşünelim. Yüksekliği artırmak, farkı daha iyi anlamak için musluk borularını parmağımızla (eşit şekilde) kapatalım. Ve sıcak ile soğuk su arasındaki "az-çok" farkını max yüksekliğe göre karşılaştıralım. Hortum içersindeki hız göreceli olarak düşüktür. Boru ağzının hemen altındaki bir noktayı referans alıyoruz (Z1=0) bu noktadaki hız yaklaşık sıfırdır. (V1~0) Max yükseklikteki(Z2) suyun hızıda sıfırdır (V2=0). Ayrıca max yükseklikteki suyun basıncıda atmosfer basıncına eşittir.

Buna göre Bernoulli denkleminden(daimi sıkıştırılamaz akış) faydalanarak;

(P1/pg) + (V1/2g) +Z1 = (P2/pg) + (V2/2g) +Z2
    ====> V1 yaklaşık sıfırdır, V2 sıfırdır, Z1 noktası referans noktamız idi yani o da sıfır.
    ===> (P1/pg) = (Patm/pg) + Z2

Buradan Z2'yi yani max yüksekliği çekip formüle son halini verirsek;

Z2 = (P1 - Patm) / pg

Artık son formülü istediğimiz gibi yorumlayabiliriz. Örneğin P1 basıncını artırdığımızda formülün pay kısmı artacağından dolayısıyla Z2 (max yükseklik) artacaktır. Yada sizin sorunuza göre sıcaklığı yükselttiğimizde yoğunluk düşeceğinden, yani payda azalacağından Z2 seviyesi artacaktır. Düşürdüğünüzde yoğunluk artacağından Z2 azalacaktır.

Sıcaklık farkının, 100 ile sıfır derece arasında suyun yoğunluğuna gözle görülür bir fark oluşturduğunu sanıyorum. Yanlış biliyor olabilirim o konuda tam emin değilim. Ama az yada çok yoğunluk sonuçta değişiyor. Yani sıcak su borusundan daha fazla su çıkıyor. Miktarı yoğunluk farkına bağlı.

Benden bu kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 24 Mayıs 2012; 0:09:19 >

• cok guzel , forumun kultur bilim kismina acilan konu nasilda tuttu bastan mesajlara baktiktan sonra akiskanlar mekanigi gormek forumun bu kismi adina sevindirici :) eline saglik el-cezeri

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: C2H5OH

cok guzel , forumun kultur bilim kismina acilan konu nasilda tuttu bastan mesajlara baktiktan sonra akiskanlar mekanigi gormek forumun bu kismi adina sevindirici :) eline saglik el-cezeri

Böyle düşündürücü konular her zaman açılmıyor :) Asıl ben konuya iştirak edip verdiğiniz bilgiler için size ve tabi ki Bernoulli'ye teşekkür ederim.
  • Su genleşip yoğunluğu düştüğü için basınç artsada su genleşmiş olduğu için birim alandan geçen su molekülü miktarıda azalmış olur. Bu durumda sıcak su borusundan daha çok su çıkıyor tezi sallantıda gibi gözüküyor.

Ayrıca bunlar tamamen teorik düşünceler, gerçekte suyu ısıtmakta kullanılan sistemin iç mekanizmalarını da bilmek gerekir. Mesela kombilerde genleşme tankı vardır, ısınan suyun yarattığı basınç farkını dengelemeye yarar.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.