Şimdi Ara

MUTLAK DEĞERLİ TÜREV

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
9.298
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Mutlak değerli fonksiyonların türevinde mutlak değerin içini 0 yapan sayılar için türev sorulursa bu değerlerde fonksiyon türevsiz midir

• Yapay Zekanın Yanıtı

Mutlak Değerin Türevi

Mutlak değer fonksiyonu, bir sayının işaretini görmezden gelen bir fonksiyondur. Mutlak değer işlemi köşeli parantezlerle gösterilir.

Mutlak değerin türevi, fonksiyonun giriş değeri sıfırdan küçükse -1, aksi takdirde 1'dir. Bu kural, mutlak değerin türevini şu şekilde ifade etmemizi sağlar:

f(x) = |x| ise f'(x) = x/|x|

Burada |x|, x sayısının mutlak değerini temsil eder.

Bu kuraldan şu sonuçları çıkarabiliriz:

• Mutlak değerde türev, giriş değeri pozitif olduğunda pozitif, negatif olduğunda negatiftir.
    • Mutlak değerin türevi, giriş değeri sıfır olduğunda tanımsızdır.
    • Mutlak x in türevi, x pozitif olduğunda 1, negatif olduğunda -1'dir.

Mutlak değerin türevini alırken, fonksiyonun grafikteki kırılma noktasını göz önünde bulundurmak önemlidir. Kırılma noktası, mutlak değerin türevinin işaret değiştirdiği noktadır.

Mutlak değerin türevini anlamak, matematik ve fizikte çok çeşitli uygulamaları olan önemli bir konudur. Trigonometrik fonksiyonların, karmaşık fonksiyonların ve diferansiyel denklemlerin türevlerinde kullanılır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Evet çünkü sivri uçlu olur grafikte
  • Pisagör P kullanıcısına yanıt
    bende öyle biliyorum ama bu soru niye böyle içeriyi 0 yapan değer ama şıklar hep sayı türev yoktur diye bir şey yok

MUTLAK DEĞERLİ TÜREV
  • Üssü tek sayıysa farklı durumlar vardı

Bunu limit şeklinde yazarsak( f(x)-5/x-5) 2 nin solundan ve 2nin sağından ikiside sıfır çıkıyor bu yüzden türev var diyebiliriz
  • grafiğini çizersen sivri nokta olmadığını görürsün
  • MUTLAK DEĞERLİ TÜREV MUTLAK DEĞERLİ TÜREV

• keşke bunu ezber anlatmasalar geçen sene bizim hoca da ezber anlatmıştı bu sene grafik mantığını anlayınca daha oturuyor unutmuyorsun
  • Pisagör P kullanıcısına yanıt
    MUTLAK DEĞERLİ TÜREV

Her zaman sivri uç oluşacak diye bir kaide yok...
  • Pansehir kullanıcısına yanıt
    Hocam türev için ilk şart sürekliliktir, bu fonksiyon x=5 için süreklidir
    İkinci şart ise sağdan soldan türev (bunu grafikten inceleyebiliriz.
    y=x^3 fonksiyonu orijinden geçerken ani bir kırılma yaparak geçmediği için mutlak değer aldığımızda üste katlanan parça sivri uç oluşturmaz. x=5teki teğetin eğimi 0dır.
  • Pansehir kullanıcısına yanıt
    hocam biraz grafik bilgisi ile bu sorular kolay olur cevabi söylemişler zaten ben oneride bulundum
  • Nasıl çözdünüz hocam mantığı
  • Scath S kullanıcısına yanıt
    Br den mutlak değer dinlemiştim faydası olmuştu grafikte bir de mat fatihi var o da grafikte faydası dokundu
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.