Şimdi Ara

n - 2n kromozom kargaşasına son veriyorum gelin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
4
Favori
8.748
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • DNA miktarı ayrı kromozom sayısı ayrı düşünülecek.

Kromozomlar nedir, histon proteinlerine sarılı DNA iplikçikleridir. Kromatit de kromozomla aynı şey. 2 kromatitin birleşimine kromozom diyoruz ama tek kromatit kaldığında da kromozom diyebilirsin sonuçta proteine sarılı DNA ipliği bu.

Şimdi bu iplikçikler kendine hastır, yani 3.kromozomun boyu şekli bellidir. Onun adı 3.kromozomdur değişmez. Bu 3. kromozomdan bir anadan gelen modeli bir de babadan gelen modeli olmalıdır.

Normalde kromozomlar tek kromatitli duruyor zaten hücre içinde. Yani alışageldik X işareti şeklinde kromozmolar değil, bildiğin tekli kromatit şeklinde kromozomlar var.

Her kromozomun da bir homologu var, yani biri anneden biri babadan gelen şeklinde.

Bak kırmızı anneden, mavi de babadan gelmiş olan kromozom olsun. Başlangıçta tek kromatitli olduğuna dikkat et.

n, 2n olayı nedir? Bu da çok basit işte anne ve babadan gelen, homologların ikisi de varsa 2n, biri varsa n kromozom var diyoruz. DNA miktarı ise başlangıçta vücut hücrelerinde her zaman 2n.

Şimdi başlarken 2n DNA var, 2n de kromozom var(biri anneden biri babadan,tek kromatitli).

Sonra DNA replikasyonu oluyor, toplam DNA miktarı 2 katına çıkıyor(4n), ama kromozom sayısı hala 2n(kromozomların çiftli parça görüntüsü almış olması sayıyı değiştirmiyor. Hala bütün halinde sayarsak aynı sayıda kromozom var.)

Mitoz bölünme gerçekleşsin :

4n DNA 2'ye ayrıldı, her bir hücrede 2n DNA var. Kromozomlar ise kardeş kromatitlerinden ayrıldığı için hala aynı sayıda ve her hücrede homologları da bulunduğu için 2n kromozom sayısına sahip.

2n DNA ve 2n kromozomdan başladık

2n DNA ve 2n kromozomlu 2 hücre elde ettik.

• Yapay Zekanın Yanıtı

n - 2n Kromozom Kargaşasına Son Veriyorum

2n ve n Kromozom Nedir?

Diploid kromozomlar (2n), hücre bölünmesi sırasında eşleşen iki kromozom takımını içerir. Haploid kromozomlar (n) ise sadece tek bir kromozom takımını içerir.

2n ve n Kromozom Arasındaki Fark

2n kromozomlar, hücre bölünmesi sonrası oluşan vücut hücrelerinde (somatik hücreler) bulunur. n kromozomlar ise, gametlerde (yumurta ve sperm hücreleri) bulunur.

Kromozomların Sayısını Belirleme

Bir organizmanın 2n kromozom sayısını belirlemek için vücut hücrelerinin kromozomlarını sayabilirsin. Örneğin, insanlarda 2n kromozom sayısı 46'dır.

n ve 2n Kromozomun Önemi

2n kromozomlar, vücudun düzgün bir şekilde gelişmesi ve işlev görmesi için bir organizmanın tüm genetik bilgisini içerir. n kromozomlar, üremeye katılır ve ebeveynlerden yavruya genetik bilgi aktarılmasını sağlar.

Kargaşaya Son Vermek

2n ve n kromozomları ayırt etmek, genetik ve hücre biyolojisini anlamanız için çok önemlidir. Bu ayrımı doğru anlamak, bu alanlardaki çalışmalarda başarı elde etmenize yardımcı olacaktır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • okumadım ama emek verilmiş belli. o zaman up.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6lue -- 11 Haziran 2019; 8:58:12 >
  • Faydalı konu up

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • kromozom sayisinin iki katina cikmasi gibi bi sey söz konusu olabilir mi ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Michel De Perneke

kromozom sayisinin iki katina cikmasi gibi bi sey söz konusu olabilir mi ?
    Teknik olarak tam olarak kardeş kromatitlerin ayrıldığı ama henüz hücrenin tam olarak ikiye ayrılmamış olduğu anda anlık olarak 2 katına çıkmış diyebiliriz
  • Yani anafaz evresinde kromozom sayisi iki katina cikmistir denilebilir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.