Şimdi Ara

neden tam ekran oynayamıyorum??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.182
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • gforce 6800 gx ekran kartım var. yalnız oyunları tam ekran oynayamıyorum.. örneğin splinter cell 4 yükledim Oyun gayet başarılı yalnız oyunu tam ekran oynayamıyorum..çözünürlük default olarak 1024x768 fakat oyun sırasında ortada nispeten küçük bir alanda oynayabiliyorum ve kenarlarda divx film izlermiş gibi siyah boşluklar var. çözünürlüğü 800x600 yapınca bu siyah boşluklar biraz daha azalıyor çözünürlüğü 1280x1024 falan yapınca siyah boşluklar daha da büyüyor ve ekrandaki alan daha da daralıyor..

aslında ekran kartından pek şüphelenmiyorum. çünkü daha önce ATI radeon 9800pro ekran kartım vardı ve sonuç yine aynıydı. aslında yıllardır doğru dürüst oyun oynamıyorum fakat ne zaman oyun oymaya kalksam hep küçük bir alan içinde oynamak zorunda kalıyorum böyle.. 3 kere ekran kartı değişti sistem değişti herşey değişti.. bir tek monitör hariç... (LG T710BH) acaba monitörde mi bi ayar yapmam lazım?? sorun nerdedir???? bir türlü çözemedim.. neden oyunları tam ekran oynayamıyorum??? bana yardımcı olurmusunuz arkadaşlarım

not: ayrıca xp açılırken de logonun bulunduğu ve yükleme çubuğunun bulunduğu ekran da aynı şekilde küçük ve kenarları boş. masaüstü açıldığında normal.. umarım anlatabilmişimdir derdimi..

• Sevgili arkadaşım,
    Hiç ekranın kendi menüsünden horizontal (yatay) / vertical (düşey) genişlik ayarlarıyla oynamayı düşündün mü? Bu ayarlarla ekranın enini ve boyunu genişletebilirsin. Aynı zamanda menüde H-pozisyonu ve V-pozisyonu ayarları da olmalı. Genişletme yaparken ekranın sağa sola yukarı aşağı istenmeyecek şekilde kayabilir. H-pozisyonu ve V-pozisyonu ile bunu da ayarlayabilirsin. Sorununu böyle halledebilirsin gibi geldi.

Birisi ya da sen farkında olmadan ekranının görünebilir alanını yatay/düşey genişlik ayarlarıyla oynayarak bir şekilde büzmüşün (daraltmışın).

Bir saniye dalgınlığıma geldi. Sanırım bu sorun sadece oyun oynarken ve XP açılıp kapanırken oluyor. Masaüstünde normal olarak herşeyi yerli yerinde görüyosun değil mi?

Eğer yukardaki sorumun cevabı evet ise biraz düşünmem lazım. CRT kullanmaya kullanmaya unuttum. Senin ekranda CRT. Şimdi LCD'lerde böyle bir durum var. Mesela XP başlamadan önce kara ekranda LCD monitörlerde yazılar kayık duruyor hatta ekranda onca boş yer olmasına rağmen hepsi bir kenara kayıyor ve bir kısmı görünmüyor. Bunu düzeltmek için ben XP başlamadan önce "Delete" ile XP'nin yüklemesini durdurup LCD monitörün menüsünden Auto tuşuna basarak ya da yukarda izah ettiğim H/V ayarları ile ekranın görünebilir alanın güzelce ortalamıştım. LCD monitörün XP altında ve oyunlar düzgün çalışmasına rağmen DOS altında düzgün çalışmıyordu.

Şimdi acaba seninkinde de buna benzer birşey olabilir mi? Yani XP altında çözünürlük düzgündür ama oyunlarda benim DOS'ta yaşadığım sorunu yaşıyorsundur. Oyun oynarken oyunu durdur ve ekran menüsünden H/V genişlik ve pozisyon ayalarını bir kurcala bakalım ben olsam ilk bunu denerdim.

Bir de normalde ekranı hangi çözünürlükte ve tazeleme oranında kullanıyorsun. Mesela masaüstünden ekranını farklı tazeleme oranlarında ve çözünürlüklerde ayarla ve sonra oyunları açamayı dene bakalım yine tam ekran olmayacak mı test et? (yani çözünürlüğü oyun içinden değil masaüstünden oyunu başlatmadan önce windows ortamında değiştir. tazeleme oranlarını değiştir. değişik kombinasyonlar yaparak dene.)

Bir de sürücülerini DirectX'ni güncelleyebilirsin ya da kaldırıp tekrardan kurabilirsin. Belki onlarla alakalı bir sorun da olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZekininYeri -- 10 Kasım 2006; 1:41:36 >

• öncelikle evet. sadece oyun oynarken ekranım küçülüyor. yoksa normalde bir sorun yok.. şimdi bişiler denicem.. oyunu açtığımda ekranın H/V ayarlarıyla oynıcam.. aslında bunu hiç denemedim çünkü bu ayarlarla oynarsam masaüstündeki ayarı kaybederim diye düşündüm.. acaba kaybetmezmiyim?? yoksa monitörüm oyunlarda farklı windowsta farklı profiller mi ayarlıyor kendi kendine acaba? şimdi denicem bakalım noolcak
  • Oyun sırasında H/V ayarları yaparken masaüstündeki ayarları bozabilirsin de bozmayabilirsinde. Ama denemeden bilemeyiz işte. Bozulursa gene düzeltirsin birşey olmaz. Keşke H/V ayarları ile sorun düzelse. İlk aklıma gelen en basit çözüm oydu.

Merakla bekliyorum.
  • evet.. sorun çözüldü... bu kadar basit olacağını tahmin etmemiştim.. yatay ve dikey ayarlarıyla oynayıp ekranı düzelttim.. ama masaüstü de bozulmadı.. yani burdan şunu çıkarıyorum.. monitörün hafızası var kardeş.. yani sistemi değiştirdim ekran kartları değişti anakartlar değişti değişti herşey değişti bi monitör değişmemişti... hadi çok oyun oynayan bir adam olsam daha önce bu sorunu çözerdim mutlaka, ama fazla oyun oynamam..bu yüzden üzerine pek düşmemiştim.. ama bu kadar basit bir nedenden olduğunu tahmnin etmemiştim.. monitörün yatay ve dikey ayarları.. vay bee 1 yaşıma daha girdim..demek masaüstü için ayrı, oyunlar için ayrı ayar yapılıyor ha?... daha önce call of duty yi de bu şekilde oynamıştım tabi zevk mevk kalmamıştı

• Çok sevindim. Artık zevkle oyun oynarsın umarım.
    İyi oyunlar.
  • teşekkür ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.