Şimdi Ara

Neden Türk Edebiyatı Okumuyoruz? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
3
Favori
4.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Tıpkı sinema ve müzik de olduğu gibi edebiyatta da artık "iyiyi" göremeyeceğiz. Ne o eski yazarlar, ne o eski şairler; hiçbir zaman yenilerini göremeyeceğiz.

Adını dahi anmak istemediğim; o lanet olası telefon uygulamasında iki öykü yazıp kitap çıkaranlara; aşk kavramını vıcık vıcık kullananlara kaldı ortalık.

Kahve, çikolata, battaniye triosunda yağmurlu havada eline kitap alıp fotoğraf çekilenlere kaldı ortalık.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Polisiye, bilim kurgu, gerilim/korku ve fantezi yazarımız var da biz mi okumuyoruz

• Aynı rafta daha çok dikkat çeken kitaplar olduğunu söylesem , bana katılır mıydınız ?
    Bence iş tamamen yayın evlerin de bitiyor.
  • Açıkçası yeni yeni kitap okumaya başladım. Yaklaşık 1.5 2 yıl gibi bir sürede dünya klasiklerinden başladım. Bu süreç içerisinde bir kaç türk romanı okuduysam da Kürk Mantolu Madonna kadar beğenmemiştim ve bu kitabi da Türk Edebiyatında bir istisna olarak düşünüyordum. Gerisine karşı olan onyargim değişmemişti. Sonra bir gün Puslu Kıtalar Atlası nı okudum. Bu kitaptan sonra sorunu çözdüm. Kalite olarak aralarında hiç bir fark yok ve hatta zaman zaman dünya standartlarında yazılmış kitaplarımız var. Önyargı ve henüz kesfedemedigimizden o güzel kitaplar her bir birey için kendi keşfedilme zamanlarını bekliyorlar.

• O değilde ilk önce Elif Şafak ve Zülfü Livaneli kitaplarıni okuyup sonra Yasar Kemal ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi yazarlarin kitabını okumak daha iyi olmaz mi? Yasar Kemal neysede Ahmet Hamdi'nin kitapları yeni okuyanlar için ağır kaçmaz mi biraz?

O değil de bir yerde gördüm birisi yeni başlayan birisine Tutunamayanlari önermişde , yeni başlayan birisini sogutmaktan öteye gitmemiş önerisi.

• En büyük ayıbımız bence, zamanında sevdiremıyoruz çocuklarımıza buyuyuncede bu sekılde devam ediyor
  • Sait Faik Abasıyanık okuyan var mı, tavsiye eder misiniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Herattaa

O değilde ilk önce Elif Şafak ve Zülfü Livaneli kitaplarıni okuyup sonra Yasar Kemal ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi yazarlarin kitabını okumak daha iyi olmaz mi? Yasar Kemal neysede Ahmet Hamdi'nin kitapları yeni okuyanlar için ağır kaçmaz mi biraz?

O değil de bir yerde gördüm birisi yeni başlayan birisine Tutunamayanlari önermişde , yeni başlayan birisini sogutmaktan öteye gitmemiş önerisi.
    Ahmet Hamdi'nin hangi kitabı hatırlamıyorum ama yeni başladığım dönemlerde bir arkadaşım tavsiye etmişti 30. sayfayı geçemedim, geçemediğim gibi 1 ay kitap da okuyamadım soğuduğum için.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sufistike

Ahmet Hamdi'nin hangi kitabı hatırlamıyorum ama yeni başladığım dönemlerde bir arkadaşım tavsiye etmişti 30. sayfayı geçemedim, geçemediğim gibi 1 ay kitap da okuyamadım soğuduğum için.

Alıntıları Göster
    Edebiyatin ustaları olarak anılan kişilerin kitapları ağır oluyor. Bende bir ara "huzur"u almayi kafaya koydum ama ama biraz yorumlardan birazda dönemde yazılan kitaplarin dillerini bildiğim için çok çok sonra ya sakladım. Ahmet Hamdi,Recaizade Mahmut (Tek Romani Araba Sevdalari) , Yusuf Atılgan,Oğuz Atay,Halit Ziya gibi yazarlarin dilleri normal Zülfü Livaneli,Elif Şafak ,Ayşe Kulin gibi yazarlarin dillerinden çok ağır. Yani ilk önce bu gibi dönem yazarları okunup sonra Türk Edebiyatı Ustaları okunabilir.

Örnek vereceksem: Tutanamayanlar,Anayurt Oteli,Saatleri Ayarlama Enstitüsü,Bir Bilim Adamının Romanı,Mai ve Siyah veya Aşkı Memnu gibi eserler, yaşadığımız bu dönemin yazarlarının kitapları okunduktan sonra okunmalidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 14 Şubat 2019; 13:22:27 >

• Neden okuyalım?

• quote:

Orijinalden alıntı: sufistike

Sait Faik Abasıyanık okuyan var mı, tavsiye eder misiniz?
    2-3 hikaye kitabını okudum. kısa hikayelerden sıkılmak mümkün değil. konular da çok eski şeyler değil. tavsiye ederim.

• AlliedSL A kullanıcısına yanıt
    Neden okumayalım? bizim de dünyadakiler kalitesinde yazılmış romanlarımız var
  • Çok kitap okuyabilmiş biri değilim, lise yıllarımı dahi yetersiz denebilecek bir okurluk seviyesinde geçirdim, sonraları yavaş yavaş bu durumu değiştirip bir okur kimliği kazanmaya uğraştım ve bunu yaparken de edebi okumalarımın tümü klasik olarak adlandırılan yapıtlardan oluşuyordu.

Bir iki yıl sonra küçük bile sayılmayacak kitaplığıma baktığımda okuduğum edebi yapıtların çok yüksek bir çoğunluğunun Rus, Fransız, İngiliz yazarlara ait olduğunu ve yerli yazınımızdan neredeyse hiçbir iz bulunmadığını farkettiğimde bir düşünceye kapıldım, bunu değiştirmemin adeta bir borç olduğunu hissettim diyebilirim.

Bundan sonraki süreçte Memduh Şevket Esendal, Orhan Kemal, Sait Faik Abasıyanık, Namık Kemal, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edib Adıvar, Fakir Baykurt gibi yazarlardan okumalar yaptım ve deyim yerindeyse ana kucağı gibi hissettiriyor. Zaten bizden, içimizden kopup gelen bir olgunun başka bir duygu uyandırması mümkün olamazdı.Gerçekten her Türk insanının okuması lüzumlu olan o kadar önemli yapıtlar var ki...
    Bu konuyu da birkaç ay önce görmüştüm, birden aklıma gelince kendi başımdan geçeni anlatmak istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jordan Henderson -- 8 Temmuz 2019; 2:27:17 >

• İnsanımız bazı kitapları gereksiz şişiriyor.Tamam güzel kitaplar ama o kadar diğer kitaplardan bir fazlalığı yok.Onun için çoğu yazar okunmuyor,sadece şişirilmiş olanlara bakıyor insanlar.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.