Şimdi Ara

.net ile API Yazma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    ASP.net ile web üzerinde API yazmam gerekiyor. Nette Araştırdım ama adam akıllı bir kaynak bulamadım. Daha önceden uğraşmış, deneyimli yada araştırma yapabileceğim kaynak gösterecek arkadaşlar hem bana hemde bu konuda eksiği olan arkadaşlar için güzel bir paylaşım olacakdır. Ne Demek istediğimi buradaki adres adresde çok güzel yapılmış. Bende diyanetin yapmış olduğu gibi (yanlız bazı(yazı rengi) parametreleri get ile gönderip bazı(Dropdown ile şehir bilgileri) bilgileride Post ile göndermek istiyorum) dinamik bir yapı oluşturup herkese servis yapmak istiyorum. Böylece hem ben hemde insanlar sitedeki bu servislerden yararlanmış olacakdır. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

• hmm . iyi niyetler taşıdıgını gordum mantıgını anlaman için de küçük bir proje hazırladım . C#.net kullanarak yaptım. sen hangi dilleri kullanıyorsun bilmiyorum.
    projeyi incelersen aslında pek çok şeyin kullanımını göreceksin. xml nedir . xml nasıl yaratılır , xml nasıl parse edilir , belirli parametrelerle filtreleme falan class mantıgı boyle hepsinden biraz var. incelerseniz sevinirim

www.kaygerya.com/api.zip
    adresinden nidirebilirsiniz.

proje 2 kısımdan olusuyor. birisi api , diğeri ise client. yani api projesi databasee bakıp gerekli verileri getirip talep eden cliente verileri xml olarak sunuyor client ise bunları okuyup anlamlandırıp gösteriyor. tabi ben herkeste çalışsın diye bir liste olusturdum ve onun üzerinden gittim. çünkü oldukça basit olsun istedim. benim yaptıgım generic handler yapısını webservice olarak kullanırsanız bir adet webserviceniz olur. gerekli kodları değiştirmenize gerek yok.
    sadece clientte request edilen adresi kendi issinizde veya yoksa localhostunuzdaki portlara göre ayarlarsanız düzgün çalışır. yoksa olmayan bir adrese request edersiniz. bişey de dönmez

• Teşkkürler Kaygerya. O kadar uğraşmısın. Açıklamalar felan, başarılı. Yanlız Benim istediğim bu değildi! Siz burada veriyi karşı tarafa gönderiyorsunuz tamam ama geri cevap olarak xml bilgisi olarak geliyor. Benim istediğim xml bilgisi olarak değil sayfa olarak. Örnek olarak şu şekil
     .net ile API Yazma
    (öylesine netten buldum.)
    hazır bir form tasarlandığını düşünün Burada gördüğünüz üzere il,5 vakit değerler ve arka planda resim var. Benim yapmak istediğim. Yazılacak api yada adı neyse bu tasarıma il bilgisini gönderdiğimde, bana tekrar bu hali ile dönmesi. Buradaki amaç bu işten yararlanacak kişiler en baştan bu şekil bir tasarım ile uğraşmasın. Direk veriyi göndersin ve bu hali ile hangi ilin istiyorsa alsın. Yada resimin üstündeki gibi il listesi olur, oradan seçsin. Daha sonradan sadece il verisi değil. Arka plan, yazı fontu, yazı rengi gibi verilerde gönderip istenilen şekilde tasarımda oluşturmak istiyorum. Böylece kullanıcı sitesine göre istedği renkleri ayarlayıp yerleştirebilecek. Tekrardan çok teşekkürler. İnşallah bu anlattığıma dair bir cevap verebilirsiniz. Yada verebilenler olursa tekrardan teşekkürler.

• Kendi sitende bunu bir sayfada hazırlayıp iframe ile dağıtabilirsin. yok iframe kullanmayacağım diyorsan javascript ile yapman gerekiyor. Yok oda beni kasar ben ne iframe kullanıcam nede javascript ile yapacağım diyorsan. o zaman Kaygerya nın seninle paylaştığı bilgiden başka bir çıkış yolun zor. ben bile alıp arşivime koydum ileride işime yarar diye. kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.
  • aslında yaptıgım proje tamamen veri göndermek ve almak üzerine. mesela sen filtrele dediğinde mesela oğrenci numarasını ben apiiye gönderiyorum api bana o numaralı oğreciyi gönderiyor. veya ben apiye oğrenci sınıfını gonderiyorum bana o sınıftaki oğrencileri döndürüyor. sen apiye ili gönder api de sana namaz saatlerini göndersin. tasarımlı göndersin diyorsan da tasarımlı göndersin :) yani kodu değiştirmen lazım
  • ama kullanıcıya ham veri döndürmek çok daha esnek bir yapıdır. webserviste gelen verileri ben bir listeye attım ve o listeyi gridview de gösterdim. sen ise veriyi sağla , kullanıcılar istedikleri tasarımla istedikleri backgroundla isteidkleri renkte boyutta bu verileri kullansın . aksi taktirde bunu javascript ile yapman gerek . ama javascriptte zaten data için aynı yere başvuracak , tek farkı stilini kendi oluşturacak
  • hmmm. Javascript güzel ben o zaman o yoldan devam ediyim. Belki işime yarar bir bilgi bulurum o zaman buradan da yayınlarım. İframe ile yapdım oluyorda, tam istediğim gibi olumuyor.

Diğer türlü ham veri olan işime yaramıyor. Onu zaten ben başka yollarla yada kaygerya arkadaşın vermiş olduğu yola benzer bir yöntem ile çözüyordum ama. Tasarımı gönderemiyordum. Kaygerya arkadaşımız tasarımıda gönderebilirsin demişsin. Nasıl göndereceğiz. Sizin yapmış olduğunuz ham veriyi değilde mesala datagrid gönderen küçük bir örnek yapabilirmisiniz.

Eğer javascript ile örnek bir proje veya kaynak gönsterebilecek olan arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hakak -- 22 Şubat 2012; 21:12:37 >
  • tamam saat 1-2 gibi yapıp gonderecem gene bu forumdan başka bir arkadşaın konusu cazip geldi onu yapıyorum vaktim varken :)
  • şimdi raw data yerine bana geri bir div dönüyor ve default.aspx sayfasında dönen div değerini bir literal kontrolune atıyorum. burada filtrele kısmı kafanı karıştırmış olmalı . muhim olan api projesindeki generic handlere yapılan request. oraya bir breakpoint koyarsan aslında tüm filtreleme adı altında yapılan herşey o querystringi oluşturmak üzerine.
    neyse projewww.kaygerya.com/api1.1.zip adı altında bulunmakta. indiriniz inceleyiniz. sizin oluşturacağınız api buradaki gibi 3-5 parametre almayıp 50 parametre de alabilir , istediği backgrondu donen divin genişliğini yüksekliğini çerçeve rengini çerçeve genişliği gibi aklınıza gelebilecek her prametreyi gönderip veriyi istediğiniz biçimde alabilirsiniz.
    aslında ben sizin demek istediğniizi tam anlamıyla anlamış olup sizin oğrenmeniz adına bu şekilde davranıyorum. ama bu projeyi yapmak bana bişey kazandırmaz lakin hala size bişeyler kazandırabilir efem :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.