Şimdi Ara

Ni-Mh pil şarj devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
11.487
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben Ni-Mh şarj aleti yapmak istiyorum. İnternette gördüğüm devrelerden memnun kalmadım kendim yapmaya karar veredim. Ama anlamadığım bir konu var. Pillerin şarj akımlarını nasıl artıracağım. Piller için şarj gerilimini 1,75 in üzerine çıkmayacak şekilde ayarladım devreyi fakat bu durumda da şarj akımı 270 mA civarında oluyor. Ben pillerin şarj akımının en az 500mA olmasını istiyorum. Bu şarj voltajını artırmadan şarj akımını artırmanın bir yolu varmı??

Şarj devrem artık hazır Şimdi fotoğrafları koyuyorum devreden.

Devrede 2 tane gösterge ledi, 1 adet şarj başlatma düğmesi, 1 adet şarj akımını ayarlamaya yarayan pot, 3 tane transistör, bir tane lm393, sıcaklık sensörü olarak lm35 ve bolca direnç kullandım.

Devre 2 adet 9v 650mA lik çıkışlı eski bir telefon adaptörü ile besleniyor. Siz birazdaha güçlü tekbir 9v güç kaynağı ile besleyebilirsiniz. Ben elimdeki imkanlara göre yaptım

Devreye enerji verdiğinizde devredeki 2 led de sönük durumda. Ledlerden birisi ısı sensörüne bağlı diğeride transistörün çıkış akımını kontrol için.

Devreye piller bağlandığı zaman devre şarj işlemine başlamıyor (Şarj akımı 500mA). Şarj işleminin başlaması için devredeki küçük düğmeye basmak gerekiyor. Pillerin şarj olduğu pillerin sıcaklığıyla anlaşılıyor. Ni-MH piller şarj oldukları zaman şarja devam ederseniz ısınıyor. Devredeki LM35 ısı sensörüde bu sıcaklığı ölçüyor sıcaklık 32 dereceyi geçtiğinde şarjı kesiyor. Şarj kesildiğinde pillere, piller boşalmasın diye 10mA lik şarj akımı uygulanıyor.

Ni-Mh pil şarj devresi

Düğmeye basıldığında devre şarja başlıyor.

Ni-Mh pil şarj devresi

Pillerin şarjı dolduğunda devre fişe ilk taktığınızdaki gibi oluyor ve pillere 10mA lik şarj uygulanıyor.

Ni-Mh pil şarj devresi

LM35
     Ni-Mh pil şarj devresi

2 pilin arasındaki transistör gibi olan parça LM35 sıcaklık sensörü

Ni-Mh pil şarj devresi

Devrenin maliyetini hiç bilmiyorum. Devredeki bütün parçalar benim elimde mevcuttu bu sebeptan maliyeti bilmiyorum. Pil şarjörünüde eski kumandanın arkasından yaptım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tsz -- 8 Şubat 2009; 14:57:57 >

• KArdeş devrede hangi transistörleri kullanıyorsun ?
    Transistörlerin isimlerini verebilirsen sevinirim
  • Devremde TIP32C kullanıyorum şuanda
  • Kardeş aslında TIP32C'ün Kolkektör akımı 3 amper.Sen istersen devreyi ver bi göz atalım.Nerede eksiklik var bir bakalım
  • Çıkış gerilimini yükselttiğim zaman akım yükseliyor zaten benim merak ettiğim bu çıkış akımını çıkış gerilimini artırmadan artırabilir miyiz? Çıkış akımı değilde pillerin çekeceği akım desem daha doğru olur. Ben şarj devremde 3,5 volt şarj gerilimi uyguladım. Pil şarj olurken pile sabit 3,5volt veriliyorum. Bu şarj gerilimini artırmamın bir sakıncası var mı? Gerilim mesela 5volt olduğumda iş halloluyor ama pilleri bu gerilimle şarj etmemin bir zararı olurmu?
  • Pil akımla şarj oluyor.
    Şarj devrelerini incelerseniz transiztorlar akım kaynağı gibi kullanılır.
    NiMh pillerin şarj karateristiğine uygun akıllı devreler kullanmak daha iyi olur.(Elimde yok google'a sormak icab eder)
  • Sağlıklı bir pil için gerilimin bu akım için bu kadar yüksek olmaması lazım. Hatta normalde 1.5 voltu aşmaması lazım. İşin içinde bir iş olabilir mi? Gerilimi hangi noktalardan ölçüyorsun? Kablolardaki gerilim düşümleri yüzünden kaynağın değerine güvenme. Doğrudan pil üstünden ölçmelisin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Şarjlı pil ve voltaj
    3 yıl önce açıldı
    Nİ-MH BATARYA ŞARJI HAKKINDA
    2 yıl önce açıldı
    ni-mh pil şarj olmuyor
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Doğrudan pilleri ölçüyorum ve 3,47v şarj voltajı. Devreyi ben yaptım. Piller üzerindeki gerilimi istediğim gibi sabitleyebiliyorum. fakat 3,47v de şarj akımı 270mA civarında. Hızlı şarj devresi yapıyorum. Devre sıcaklık kontrollü ve voltaj sabitlemeli. Pillerin sıcaklığı 33derece olduğunda şarj kesiliyor. Pillerin üzerinede sabit olarak 3,47v şarj gerilimi uyguluyorum. Bu 3,47 şarj sırasında pilleri ölçtüğümdeki değer.
  • devre nerde bi görelim bizde
  • Akım konusundaki sorunum çözüldü. Pilleri 4.1voltla şarj ettiğimde 450-470mA civarında şarj akımı uygulanmış oluyor buda bana yeter

Devreyi kendim tasarladım yani devre çizimi halihazırda yok. En kısa sürede çizer buraya koyarım.
  • Pillere fazla yaklaşmayın, patladığında zarar görmezsiniz en azından.
  • hiç pil şarj ederken patladığına şahit olan varmı,
    yoksa bu bi kehanetmi
  • Gereğinden fazla gerilim vererek pilleri dolduruyorsunuz, bence hemen vazgeçin.
    Pilleri seri mi bağladınız yoksa paralel mi ?
    Pil başına düşen gerilim kaç volt ?
  • Piller seri bağlı, şarj sırasında pillerin üzerine 4,1voltluk gerilim düşüyor. Pillerin sıcaklığı 33 derece olduğunda devre şarjı otomatik olarak kesiyor. Devre şuanda bu şekilde ve gayet güzel çalışıyor ama bir sorunum var. Piller şarj olduğunda devre şarjı otomatik olarak kesiyor fakat piller soğuduğu zaman şarj devam ediyor. Şimdi ona bir çözüm bulmaya çalışıyorum. Pillerimin şarjı bitince onada bakıcam. Devre tamam olur olmaz şemasını buraya koyacağım
  • quote:

Orjinalden alıntı: rondo1194

hiç pil şarj ederken patladığına şahit olan varmı,
    yoksa bu bi kehanetmi

soruyorum
  • 4,1 volt ile pil şarj edilmez.
  • quote:

quote:

hiç pil şarj ederken patladığına şahit olan varmı,
    yoksa bu bi kehanetmi

soruyorum

Çin malı telefon patladı ve can aldı!

Ni-Mh pil şarj devresi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ustura2 -- 5 Şubat 2009; 21:27:53 >

• şarj ederkenmi
  • quote:

Orjinalden alıntı: SabitSalınım

4,1 volt ile pil şarj edilmez.

Sebep??? Pillerin şarj gerilimleri çok çelitli olabilir. Pilleri dilerseniz 100voltun üzerinde bir gerilimlede şarj edebilirsiniz fakat ona göre güvenlik önlemlerini almanız gerekir. Biraz araştırırsanız akım sınırlamalı yada akım ayarlı devrelerde voltaj düşürülüp çıkartılarak akım ayarlandığını görürsünüz. Herşey tek bir formül üzerinde dönüp dolaşıyor

V=I.R

R -> Pillerin iç direnci
    I -> Şarj akımı
    V -> Potansiyel fark

Yani şarj akımını artırmak istiyorsanız voltjı artırmalısınız bu işin maalesef başka yolu yoktur.

Pillerin patlama olayına gelince... Ucuz telefon vs. pillerin kısadevre edilmesi sonucunda aşırı ısındıklarını ve asit sızdırdıklarına şahit oldum fakat patladıklarını hiç görmedim.

• V=I.R bravo, peki güç neye eşit? Pilin kimyasal enerjiye dönüştürmesi gereken enerjinin katlarca fazlasını veriyorsun, bu işin ne kadar sakat gittiğinin farkına varman senin iyiliğine olacaktır. Pilin elektrotlarının büyük zarar görmüş olduklarını ve yeni pil ile devam etmen gerektiğini düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.