Birkaç hafta önce Noctua NH-D15 chromax.black soğutucu aldım. İşlemcim 5600x. Önceki soğutucum da Noctua NH-U12S idi. Genel olarak sıvı soğutmalara çok sıcak bakmadığım için buna yükseltme yapayım dedim. Yalnız hem sıcaklıklarda beklediğim kadar bir değişiklik olmadı, işlemci sadece 3-4 derece serinledi, hem de resmen kasada kocaman bir kütle var. Kasadaki hava akışını etkilediği için ekran kartı sıcaklığı da birkaç derece yükseldi çok büyük olduğu için. Hava soğutmalar daha sorunsuz ve uzun ömürlü diye sıvı soğutmaya sıcak bakmamıştım ama özellikle Arctic Freezer II 280mm gibi Noctua'dan bile sessiz çalışan soğutucuları görünce acaba geçsem mi diye düşünüyorum. Sizce 280mm veya 360mm'lik bir soğutucuya geçersem sıcaklık anlamında bir fark olur mu? Bir de şu an kasanın ön fanları intake olarak çalışıyorlar. 360mm radyatör alıp öne takarsam intake mi egzoz mu olarak kullanmam gerekir? |
Noctua NH-D15 vs. sıvı soğutma
-
-
5600x için ne kadar gerekli orası tartışılır, eşimin sisteminde bulunan 5600x'i fuma 2 ile soğutuyorum en ağır stress test dahil 70dereceyi asla geçmiyor. Yinede sorunuza cevap vermek adına iyi bir sıvı soğutma evet elinizdeko Nh-d15'e göre fark yaratacak bir soğutma sağlar. Arctic, EK vb.
Aşağıdaki video'yu izlemenizi öneririm.
https://www.youtube.com/watch?v=7VzXHUTqE7E&feature=youtu.be
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Zaten oldukça iyi bir hava soğutman varmış, en iyisine geçmişsin 3-5 derece düşüş olmuş. Buraya kadar internetteki testlerle uyuşuyor. Daha da düşürmek istiyorsan Arctic 280MM veya 360MM takman gerekir ama onlar da 4-6 dereceden fazla etilemeyecektir.
Neden işlemciyi sürekli soğutmaya çalışıyorsunuz anlamadım? 75 dereceye kadar zaten performans kaybı yaşatan bir durum yok. İşlemci soğutucu pozisyonundan ötürü gpu soğutmasını etkilemez. Tabi kasa modelini de yazarsanız iyi olurdu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmettsezis -- 19 Mayıs 2021; 11:58:59 > -
Fuma2 İ5 10600k Allcore 5.0Ghz 1.3v ile sorunsuz kullanıyorum
Testlerde 69 derece geçmedi kaldıki oyunlarda 50 55 derece maks.
Noctua çok sağlam sogutucudur ama aslında aradaki farklı uzun süreli render işlerinden anlarsınız en ucuz 120mm pwm destekli kule tipi sogutucuda koysan aynı degerleri sağlar 3 aşağı 5 yukarı.
-
3-4 derece serinledi demişsin ama kaç derece olduğunu söylememişsin, zaten belirli bir sıcaklıktan sonra normal soğutma düzenekleriyle inebileceğin bir seviye var. 5600x ile zaten D15'in sınırlarına yaklaşamıyor olman lazım, görüntü yada kasa dizaynı açısından belki sıvı soğutmaya geçebilirsin ama soğutma konusunda muhteşem bir fark yaşamayı bekleme.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Kasa modelim Cooler Master MB511. Serin bir kasa, zaten önde 3, üstte 2, arkada 1 Noctua fan takılı. 5600x oyunlarda 65-68 derece arasında ama voltajı 1.275’te sabitlediğim için böyle. PBO açık. Voltajı serbest bıraksam 3 derece artıyor. TDP’si aynı olan 3600 varken yükte 54 derece falandı. Soğutucuyu geliştirdim ama sıcaklık 10 derece arttı bu açıkçası beni rahatsız ediyor.
Kartım da önceki soğutucuyla 60 derecelerdeyken D15 ile 63’e çıktı, kartın 1cm falan üstünde bitiyor çünkü D15’in radyatörü, arka plakadaki boşluktan sıcak havayı atamıyor ki kart.
Bir de ani sıcaklık artışları da rahatsız edici. Artık 5000 serisinin özelliği mi bilmiyorum ama boşta 40 derece diyelim işlemci, Chrome’u açıyorum bir anda 55 falan oluyor, sonra biraz düşüyor. 3600’de böyle ani artışlar olmuyordu. Sıvı soğutmalarda bu tarz spark denen ani artışlar çok daha az oluyormuş. Hem bundan, hem de kasanın daha havadar, daha derli toplu görünmesi için sıvıya geçmeyi düşünüyordum, bu yüzden fikrinizi almak istedim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jarmusche -- 19 Mayıs 2021; 12:30:41 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
çok gereksiz bi harcama olmuş cidden iyiymiş ztn soğutucunuz millet stok fanla kullanıyo 5600ü yani düşünün bir gözünüz sıcaklıktayken pc kullanmaktan da zevk alamazsınız
bence kasanın yan kapağını açmayı deneyin gelişme olmazsa da kafaya takılacak bişey değil ztn NH-U12S e sıvı metal uygulasaydınız çok daha fazla etkisi olurdu iade edebiliyosanız edin
-
Kocaman Soğutucular Küçük TDPli Çiplerde Çok Fazla İşe Yaramıyor Hocam Ben de Bunu Forumdan Çok Bilgili Birisinden Öğrenmiştim Aklınızda Olsun, Ben Olsam Ellemem Cover Alıp Tablo Gibi Bakarım
-
Mevsımsel sartlarıda dusundunuzmu hocam, havalar artık sıcak
-
5000 serisi cpu lar soğutucdan gelen düşüşü boost için kullanır yani ne alırsan al sıcaklık değişmeyecek.
a kötü soğutuuc 60 derece 4500mhz
b iyi soğutucu yine 60 derece ama 4650mhz
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X