Şimdi Ara

Nokia: Yeni CEO'nun Karşılaşabileceği Zorluklar; Eski Kurumsal Yapı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
807
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Daha önce, geri dönmemek üzere forumdan ayrılmıştım, gereksiz sürtüşmeler; hatta uzak kalmayı bir türlü beceremediğim tartışmalar yüzünden. Ancak geçen hafta gördüğüm bir yazı, ki pek çok değerli teknoloji severin de okuması gerektiğini düşündüğüm bir makale, bana yeniden bilgi paylaşımlarına devam etmek için ilham verdi. (Daha uygun bir üslupla)

26 Eylül 2010 tarihinde, Kevin J. O’brien imzasıyla New York Times’da yayınlanan bu makale, Nokia’nın tepe yönetimindeki kan değişikliğinin detaylarını, ve bundan sonra şirket kültürü üzerinde durulması gereken noktalarla ilgili çok çarpıcı saptamalarla desteklenmiş. Ayrıca şirketin 3 eski çalışanının verdiği bilgileri de aktaran makalede, Nokia’nın aslında önüne çıkan pek çok fırsatı nasıl kaçırdığından da bahsedilmiş.

Ben önemli olduğunu inandığım noktaları aktaracağım,merak edenler detayları haberin linkinde inceleyebilir:http://www.nytimes.com/2010/09/27/technology/27nokia.html?_r=1

Apple iphone piyasaya sunulmadan birkaç yıl önce, Nokia mühendisleri gelişmekte olan akıllı telefon pazarında, şirketin rekabet anlamında güçlü bir avantaj elde edebilmesi için “Internet-uyumlu, dokunmatik ve geniş ekranlı bir telefon prototipi” hazırlamışlardı.

Nokia’nın Espoo’da 2004 sunumuna yapan eski çalışanına göre; Prototip, Finlandiya’daki merkezde şirketin gelecek öngörüsünün bir örneği olarak Kurumsal Müşterilere de gösterilmişti.

Fakat şirketin S60 Serisi Nokia’ların pazarlamasından ve daha sonra Nokia’nın üst düzey akıllı telefonlarından sorumlu eski yöneticisi olarak görev alan Ari Hakkarainen’e göre, Yönetim ürünün maliyetleri yüzünden rafa kaldırmış.

“Çok erken zamanlardı, ve kimse dokunmatik ekranların potansiyeli hakkında hiçbir şey bilmiyordu. Ve üretmesi oldukça zor bir üründü ve Nokia için oldukça riskliydi. Bu yüzden yönetim her zamanki gibi yaptı. Onu öldürdü.”

Görevi bu ay (Eylül) devralan Nokia’nın yeni tepe yöneticisi Stephen Elop’un karşılaşacağı en zorlu görev ise; Nokia’nın akıllı telefon pazarındaki -özellikle de Birleşik Devletler pazarımda- kaybettiklerini yeniden kazandırmak ve bunu yaparken de Nokia’nın lider telefon üreticisi pozisyonunu korumak.

Ari Hakkarainen ve aynı zamanda diğer 2 Nokia çalışanı ve endütri analistlerinin de hem fikir olduğu gibi, yeni baş yöneticinin önündeki en önemli engel, Nokia’nın boğucu bürokratik kültürü olabilir. Röportaj sırasında, Hakkarienen ve diğer eski çalışanlar şirketi ilk dönemlerindeki başarısıyla şımarmış ve şişmiş; yavaş ve müşteri isteklerinden uzak olarak tanımladılar. Sonuç olarak, dediklerine göre, Nokia dokunmatik ekranlar tasarlama, yazılımlar ve 3 boyutlu kullanıcı arayüzleri konusunda başarısızlığa uğrayarak, önemli pek çok konuda öncülük etme şansını da kaybetti.

Yine 2004 yılında, şirket bir online uygulama mağazası dizaynını reddetti – ki bir yenilik olarak Apple, Nokia ve diğer telefon üreticileri 3 yıl sonra bunu uygulamaya koydular. Nokia ayrıca daha üst seviye akıllı telefonların ihtiyacı olarak Symbian işletim sisteminde de geliştirme yapmadı. 2003 yılı itibariyle, endüstrinin ilk dokunmatik ekranlı telefonlarını piyasaya sürmesine rağmen – stylus kalem ile çalışan 6108 ve 3108 - Apple’dan önce üretilmiş parmak uçlarıyla kullanılabilen mükemmel teknolojiler değildi.
    (...)

Ayrıca makale de yine Nokia’nın mevcut durumu yorumlanarak, Pazar payı konusundaki azalan orandaki düşüşler ve yeni oyuncuların da pazara dahil olması ve güçlenmeleri ile – RIM, Apple, Samsung – Nokia’nın güç kaybettiği vurgulanmış.

Örneğin makale de, Finli bir ekonomistin yorumu da çok çarpıcı;
    “Nokia kendi başarısının kurbanı oldu” diyen Jyrki Ali-Yrkko, “ Kendi yazdıkları seneryo’ya çok uzun süre bağlı kaldılar, ve bunu zamanla değiştirmediler. Şimdi değişiklik yapma zamanı”

Nokia’nın tarihsel gelişimi hakkında da bilgilerin yer aldığı makalede bir diğer nokta ise, tek başına bütün Fin GDP’nin 1,6 % sını oluşturan şirketin, toplam ithalatında 10 %’unu oluşturduğu vurgulanmış.

Ayrıca Nokia’nın organizasyon yapısının Araştırma Bölümlerinin daha uluslararası bir yapıya kavuşmasına rağmen, Yönetim Kurulunun halen Fin kökenli olduğu ve Nokia’nın “karakteristiğini” koruduğu anlatılmış.

Tüm bunlara rağmen, Nokia cephesinden görüşlere de yere verilen makalede, Nokia sözcüsü Arja Suominen ise, bu eski 3 çalışanı adres göstermeden küçük görerek eleştirdi. Onları, “bireysel rolleri olan küçük yöneticiler, küçük takımların liderleri” olarak adlandırdı.

Makale de görüşlerine yer verilen bir diğer isim ise, faaliyet stratejilerinin belirlenmesi konusunda tepe yönetiminde bulunan eski çalışan Kai Nyman.
    1983 yılından 2009 yıllında emekliye ayrılana kadar görev yapan Nyman;
    “Symbian’ı iyileştirmek için yıllarımız vardı, kodları birkaç kez yeniden yazabilirdik. Bunu yapabilecek kaynaklara ve insanlara sahiptik. Fakat yapmadık.”

Yine 2001 yılından 2009 yılına kadar Symbian arayüzleri üzerinde çalışan Juhani Risku ise, kendi takımının Symbian’ı geliştirmek için 500 kadar öneride bulunduğunu, fakat bunlardan hiç birinin kabul edilmediğini anlatmış.
    “Şirket bir komite tarafından yönetiliyordu, Sovyet stili bir bürokrasi gibi.”

Onun anlattıklarına göre, 2002 yılında Symbian telefonlar için 3 boyutlu kullanıcı arayüzleri önerdiğini, ki o dönemde Nokia bu konuda rakipsiz olacaktı; fakat ürün başına $ 2,05 bir yük geleceği için, önerileri reddedilmiş. Samsung ve Lg 3 boyutlu kullanıcı arayüzlerini piyasaya 2009 yılında sürmüşlerdi. Yine Nokia, 2006 yılında 3 boyutlu arayüzüyle N95’i piyasaya çıkarmıştı, ve eğer önerileri hayata geçseydi bu yaz tamamen 3 boyutlu kullanıcı arayüzünü kullanan ürünler piyasada olacaktı.

Son olarak, makalenin başında görüşlerine yer verilen ve şirkette 1999-2007 yılları arasında görev alan Ari Hakkarainen, “2004 yılında, online uygulama mağazası fikrini ortaya attığımızda, orta ve üst yönetimi ikna etmeye çalıştık. Fakat hiçbir yolu yoktu” diyerek şirketin durumunu sıkı Bürokratik yapıya dayalı bir organizasyon kültürü olarak tanımlamış. Talepler genellikle maliyetler göz önünde bulundurularak reddedilmiş. Kendisi ise, anıları yazmak için 2007 yılında şirketten ayrılmış ve “Behind The Screen” adıyla kendi şirket anılarını yazdığı kitabı 2009 yılında yayınlanmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SilverBullet -- 4 Ekim 2010; 11:43:14 >

• Sen de hoşgeldin SilverBullet, eline sağlık.http://www.arcticstartup.com/2010/09/27/oh-noes-not-another-ex-insiders-thoughts-on-nokia-part-i vehttp://www.arcticstartup.com/2010/10/01/oh-noes-not-another-ex-insiders-thoughts-on-nokia-part-ii adresindeki makaleleri de incelemeni öneririm.

Bir de yazılarını nerden yazıyorsun bilmiyorum ama encoding konusunda forumun database'i ile bir uyumsuzluk var sanırım, kullandığın noktalama işaretlerini "�" şeklinde görüyorum.

• Teşekkür ederim, seni de tekrar burada görmek sevindirici,

Aslında Word 2010'da yazmıştım, genelde çevirilerde tekrar kontrol etme ihtiyacı duyduğum için... İlginç, bende hiç bir problem gözükmüyor.

Evet, daha detaylı ancak daha sonra okuyabilirim, teşekkür ederim. Organizasyon yapısıyla iligi bir kaç açıklama daha okumuştum. Ama bu özellikle teknoloji şirketlerinde, "eski çalışanlar" konusuda ayrı bir büyük muamma. (pek çok şirket için)

Sanıyorum bununla ilgili daha sonra bir yazı-yorum daha ekleyebilirim buraya. Çünkü genel anlamda bir "yeniden yapılanma" olmasa bile, değişimin işaretleri, OPK'dan rahatsızlık duyulduğu dedikoduları ve Temmuz ayında verilen mütalalardan belliydi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SilverBullet -- 5 Ekim 2010; 16:15:02 >
  • quote:

Aslında Word 2010'da yazmıştım, genelde çevirilerde tekrar kontrol etme ihtiyacı duyduğum için... İlginç, bende hiç bir problem gözükmüyor.

Şimdi denedim ve Chrome ile IE sorunsuz gösterirken Opera ile Firefox sorunlu gösteriyor. İlginç cidden

Çevirilerinden çok kişisel analizlerini okumak isterim aslında çünkü epey hakimsin konuya, senin de görüşünü almak isterim
  • Konu ile alakalı değişik bir makale daha buldum:http://www.hs.fi/english/article/Knock+Knock+Nokias+Heavy+Fall/1135260596609

Sayfanın en altında devamı için linkler de var. Okunmaya değer bence.
  • Hocam, kişisel nedenlerden ötürü, verdiğiniz kaynakları incelemek için hiç fırsat bulamadım. Aslında detaylı bir analiz düşünüyorum bu konuyla ilgili. Gerek şirketle ilgili edindiğim kaynaklar ve bilgiler, gerekse sahip olduğum teorik bilgiler ışığında. Çünkü bir dönüşüm söz konusu.

Sanıyorum size özel mesajdan ulaşmak mümkün olmadığı için bilgilendirmek istedim. Ufak sorunlarımdan fırsat bulduğum zaman, nacizane fikirlerimi de paylaşmaya çalışacağım. Amacım "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak" ve bunları duyurmaktan ziyade, detaylı bir analizle düşüncelerimi aktarmak.

Bu mesajı daha sonra editleyerek konuyla alakasız görüntüsünden de kurtaracağım, umarım bunu okuma fırsatı da bulursunuz.

Saygılar.
  • Yazacaklarınızı büyük bir merakla bekliyorum SilverBullet.

Ayrıca kişisel mesaj alımım kişisel mesajla forumda yazılması gereken mesajı ayırdedemeyen arkadaşlarca istismar edildiği için tarafımdan kapatıldı fakat size bir mesaj ile iletişim bilgilerimi yollayacağım, her zaman beklerim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.