Şimdi Ara

None (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
108
Cevap
11
Favori
7.530
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hocam şu an ne durumdasın kısa bir özet geçer misin?ilgiyle takip ediyorum konuyu.
  • CSharpLover C kullanıcısına yanıt
    Hack tools goycan mı
  • Şu anda pek bir şey geliştirmiyorum, daha çok çalışma ortamımı daha hızlı, daha kolay ve daha iyi bir geliştirme ortamına taşımaya çalışıyorum. GCC'yi Windows'ta Cygwin ile cross derlemeyi başardım. Visual studio ile de entegrasyon yapabilirsem çok rahat bir geliştirme ortamı olabilir.

Onun haricinde sistemde temel kütüphaneler neredeyse hazır zaten, biraz daha uğraştıktan sonra hızlıca uygulama, sistem derleyicisi ve detaylı gui işlerine başlanabilir durumda sistem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSharpLover -- 22 Ocak 2016; 9:46:29 >
  • Black Panther kullanıcısına yanıt
    Tam uygulama çalıştıracak seviyeye gelelim de yeter ki iste koyarız
  • quote:

Orijinalden alıntı: CSharpLover

Tam uygulama çalıştıracak seviyeye gelelim de yeter ki iste koyarız

gelistirme süreci hiç bitmese bile takipte kalacağım
  • Black Panther kullanıcısına yanıt
    O zaman isim bulmama yardımcı olursan gerçekten çok hoş olur, iki gündür isim arıyorum.

Türkçe bir isim bulmak istiyorum, ne de olsa Türk işletim sistemi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Challenger

@CSharpLover,

Oncelikle bu buyuk hevesin ve birseyler yapma istegin icin tebrik ederim. Temelde isletim sistemi yazmak kolay bir is. Fakat modern sistemler son derece karisik ve cozulmesi gereken bir cok sorun var.

Merak ettigim icin sunlari sormak istiyorum:
    - Sistemin multitasking'i nasil gerceklestiriyor?
    - Donanim suruculeri icin bir API hazirliyor musun? Bir framework gelistirdin mi?
    - Network stack nasil olacak?
    - Cekirdek GUI'den ayri mi?
    - Kullanici surecleri cekirdek ile ayni seviyede mi calisiyor, yoksa protected mode'de mi?
    - Kullanici sureclerinin donanima ve surucu API'lerine dogrudan erisimi var mi? Varsa neden?
    - Dosya sistemi olarak ne planladin? VFS destegi olacak mi?
    - ELF destegi olacak mi?
    - Derleyici olarak hangi derleyiciyi port etmeyi dusunuyorsun?

İmzandaki işlere baktım da, konu sahibi çok büyük iş başarmış öyle kolay iş değil yani işletim sistemi yazmak.
    Cevabını da fazlasıyla vermiş.

• takip
  • Sistemin ismini Fatih os yap. Projeyi tubitaka ve meb e götür. Okullardaki akıllara tahtalara entegreli bir şekilde ayarlanırsa bu iş tutar.

Malum tahtalarda windows yüklü ve öğrenciler her türlü haltı yiyor bunun önüne geçilebilir
  • Kolay gelsin. Lazım olursa grafik tasarım konusunda ben de gönüllü olarak yardımcı olabilirim. Takipteyim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • baÅŸarılar

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Merhaba,

Öncelikle tebrik ederim. Böyle bir işe başlaman çok güzel.

Fakat yeni bir işletim sistem yazmak için ciddi bir nedene ihtiyaç vardır diye düşünüyorum.

İşletim sistemi yazmış olmak için işletim sistemi yapılma.

Örneğin, linux kernelinin yazılmaya başlanmasının nedeni ve reactos(https://reactos.org/) projesinin nedenini inceleyebilirsin.

"https://tr.wikipedia.org/wiki/Linux#MINIX
    MINIX

Gerçek bir işletim sistemini parçalara ayırmak için kullanılan deneysel bir işletim sistemidir. 1991 yılında Linus Torvalds, Helsinki Üniversitesine katıldığında işletim sistemlerini merak etti. Sadece eğitim için MINIX lisansı almaya çalıştı ama başarılı olamadı. Bu yüzden kendi işletim sistemini kurmaya çalıştı. Böylece Linux çekirdeği ortaya çıkmış oldu. Minix, kullanıcıların kendi kişisel bilgisayarlarında Unix’in çalışma sistemini öğrenmelerini amaçlar. Andrew S. Tanenbaum tarafından kitabı Operating Systems: Design & Implementation'a örnek olması amacıyla 62.000 satır C koduyla yazılmıştır ve bu kaynaktan yola çıkılarak, eski bilgisayarları verimli olarak kullanmak için bu işletim sistemi üzerine geliştirmeler yapılarak kararlı sürümler oluşturulmuştur.

Torvalds, Linux çekirdeğini MINIX üzerinde geliştirmeye başlamıştır ve MINIX için yazılmış uygulamalar Linux içinde kullanılabilmektedir. Daha sonraları Linux kendi gelişimini sağlayabilecek imkânlara sahip oldu. Ayrıca GNU uygulamaları MINIX uygulamalarının yerini aldı,çünkü GNU da yazılan kodlar ücretsiz ulaşılabilir durumdaydı. Bu durum işletim sistemini kullanmaya yeni başlayanlar için büyük bir avantaj sağlıyordu"

sıfırdan, kendi işlemtim sisteminiz olmasını bir tarafa bırakırsanız, bir işletim sistemi yazmak yerine,

enerjinizi linux, hurd, reactos, bsd gibi projelerde enerjinizi harcamanız daha iyi olmaz mı?

Hemen onlar tamamlanmış işletim sistemleri, onlara ne katabilirim vs. şeklinde düşünmeyin.

Şu anda linux işletim sisteminin bile kat etmesi gereken o kadar uzun bir yol var ki!

Linux'un şu anki hali bile solaris işletim sisteminin gerisinde. Hemen sesler duyar gibiyim, solaris'mi kaldı öldü gitti, kim kullanıyor diye :)

Emin olun solaristeki özellikler hala linuxte ya yok, ya kısmen var.

İyi bir neden olduktan sonra iyi bir ekipde gerekli.

İyi bir ekipde yetmiyor, ilerleyen zamanlarda, ciddi anlamda maddi destekte gerekiyor.

Bunlar olmazsa bir müddet sonra, projler(dünyanın en iyi işletim sistemi projesi olsada, örnekleri var, araştırdığınızda ölmüş bir sürü çok güzel projeler göreceksiniz,) ölüyor.

Amacım burada işletim sistemleri karşılaştırmak değil veya sizlerin moralini bozmak değil,

zamanınızı/enerjinizi daha iyi değerlendirip, insanlığa daha fazla faydalı olmanız için.

Umarım yazdıklarım moralinizi bozmadan, tekrar düşünmenizi sağlar.

• remziakyuz R kullanıcısına yanıt
    İyi günler öncelikle. Benim de böyle bir düşüncem var ve bir amacım var açıkçası işletim sistemi yapmak için işletim sistemi yapmayacağım. Belki de konu sahibinin de öyle bir amacı vardır ve açıklamak istemiyordur. Ne bileyim belki de grafik odaklı bir işletim sistemi yazacaktır veya bilimsel hesap amaçlı.
  • Bir tane Winamp tarzı ses oynatabilecek bir programı baştan yazamayacak bir adam gelip işletim sistemi yazıyorum diyor ha he canım he öyle
  • Merhabalar. Sisteminde userland-kernelland ayrımını yaptıktan sonra şu makalede bahsi geçen, geleneksel pahalı "software interrupt" yerine düşünülmüş "sysenter" makina dili komutunu incele, işine yarar:

http://www.trilithium.com/johan/2005/08/linux-gate/

not:

Enerjini cilalı bir grafik arayüz yapmakla dağıtmanı önermem, bu iyi bir planlama değil. Ancak çok sonra bir userland programı olarak üstüne düşeceğin bir meseledir bu olsa olsa.

Bir de, bu işlerle deneyim kazandıktan sonra bir linux çekirdek geliştiricisi olmaya yönelmeni tavsiye ederim. Enerjini verimli bir şekilde kullanmaya devam etmenin güzel bir yolu.

• SirusBro kullanıcısına yanıt
    Herkesi senin kendi işindeki gibi kötü mü zannediyorsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robot Doktoru -- 30 Ocak 2016; 18:16:59 >
  • SirusBro kullanıcısına yanıt
    Decoder yazmak ayrı os kernel yazmak ayrı birer dünya

Adam birinde uzmanlaşabilir ama 2 sinde birden olamaz.

Kernel dediğin illa 10 binlerce satır olmak Orunda değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robot Doktoru -- 30 Ocak 2016; 18:18:52 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Robot Doktoru

Decoder yazmak ayrı os kernel yazmak ayrı birer dünya

Adam birinde uzmanlaşabilir ama 2 sinde birden olamaz.

Kernel dediğin illa 10 binlerce satır olmak Orunda değil
    quote:

Orijinalden alinti: Robot Doktoru

Decoder yazmak ayri os kernel yazmak ayri birer dünya

Adam birinde uzmanlasabilir ama 2 sinde birden olamaz.

Kernel dedigin illa 10 binlerce satir olmak Orunda degil

Ubuntu'nun logosunu de?i?tirip oraya RobotOS logosu koymak da de?il söyleyeyim...
    Hocam pmden atmistim herhalde gormedin poyraz ismini bi dusun derim ben. Bi de x11'i port etsen daha guzel olur grafikle yillarini harcamazsin

• Geçerken gördüm şu tavsiyeyi yazmak istiyorum: Arayüzü tasarlarken basitliği göz önüne alarak, son kullanıcıya uygun bir tasarım olması güzel olacaktır. İnsanlar zaten yeni bir şey deneme konusunda çekingenler, karmaşık bir arayüz kendinden soğutacaktır.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.