Şimdi Ara

NOTEBOOK BATARYA TAMİRİ... (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
96
Cevap
4
Favori
87.979
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ugur48151623

arkadaşım pili iyici bitir pc açılmayana kadar pili çıkar tekrar tak sonra şaraja tak
    olmasssa içini tekrar aç çipde reset gnd çıkışları varsa bir güç kaynagını takıp (pc şarjda kaploylada pile gitsin) elektrik varken o iki yere kısa devre et (gordugm eepromlarda bole 2 tane girişi kısa devre yaıpıyon) reset fln yazmıyorsa çipn üstündeki yazıyı oku googleda arat datasheet leri bulursun birde eepromun modelini burada yaz yardım ederim

selam
    bu işlemi biraz daha ayırntılı anlatırmısın tam olarak nasıl bir işlem yapmamız gerkiyor dell inspiron 6000 bataryasında aynı sorum var

• quote:

Orijinalden alıntı: xander1982

Merhaba arkadaşlar bu bataryaların içinde kullanılan US18650 pillerin yurt dışında 4000 mha olanları var.
    hepde ebay de 8 adedini 27$ dolara satıyorlar. Bu yerli muadil batarya üreten firmalardan bir tanesinden rica ettim.
    Zar zor kabul ettiler. Getir pilleti 15 TL ye bataryayı kurarız dediler. Ama "Garantide vermeyiz, bilgisayarın kaldırırmı onuda bilmeyiz dediler"
    düşüncesinize 8000 mha lık batarya :) denemeye değer mi ? yada yapsak da yüksek amperden bilgisayara zarar veriri mi ?
    linke bakarsanız piller burada
    http://www.ebay.com/itm/100-ultrafire-18650-4000mAh-Rechargeable-Battery-Tab-/250912914397?pt=US_Batteries&hash=item3a6b933bdd
    hatta 4200 mha lık bile varmış ?

yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar:)

8 adet pil 27 dolara biraz ucuz değil mi kardeş?
    pil için çok uzağa bakmışsın:)
    http://www.18650pil.com/
    ben 6 tane 18650 pilden batarya yaptım ve bilgisayar takır takır çalışıyor.
    tek farkı pil yüzdesi yok. fişde görünüyor sürekli.
    zaten en az 1 saat gidiyor.

edit:
    şurada 2500mah var.
    http://www.pilburada.com/Products/pil-ve-batarya_endustriyel-piller_c-f-l-18650-a-3-7v-2500mah-lithium-ion-batarya-987
    fiyatı 12 lira.
    4 amperlik bir pilin daha pahalı olması gerek haliyle. ayrıca bu pillerin kalitelisini almak gerek. her şey maliyet değil malesef.
    kalitesiz pil alınırsa, oluşturulan batarya hemen bitecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berko_v -- 8 Kasım 2011; 22:36:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: berkomanyax

quote:

Merhaba arkadaşlar bu bataryaların içinde kullanılan US18650 pillerin yurt dışında 4000 mha olanları var.
    hepde ebay de 8 adedini 27$ dolara satıyorlar. Bu yerli muadil batarya üreten firmalardan bir tanesinden rica ettim.
    Zar zor kabul ettiler. Getir pilleti 15 TL ye bataryayı kurarız dediler. Ama "Garantide vermeyiz, bilgisayarın kaldırırmı onuda bilmeyiz dediler"
    düşüncesinize 8000 mha lık batarya :) denemeye değer mi ? yada yapsak da yüksek amperden bilgisayara zarar veriri mi ?
    http://www.ebay.com/itm/100-ultrafire-18650-4000mAh-Rechargeable-Battery-Tab-/250912914397?pt=US_Batteries&hash=item3a6b933bdd

edit:
    şurada 2500mah var.
    http://www.pilburada.com/Products/pil-ve-batarya_endustriyel-piller_c-f-l-18650-a-3-7v-2500mah-lithium-ion-batarya-987
    fiyatı 12 lira.
    4 amperlik bir pilin daha pahalı olması gerek haliyle. ayrıca bu pillerin kalitelisini almak gerek. her şey maliyet değil malesef.

nasıl bir uygulama ile yaptın bataryayı daha ayrıntılı allatırmısın

• quote:

Orijinalden alıntı: flash220

quote:

quote:

edit:
    şurada 2500mah var.
    fiyatı 12 lira.

hocam ben bilgisayarı çok kurcaladım ve normal pille çalışmıyordu ama güç kaynağı ile çalışıyordu.
    laptop bataryasının pinlerine bakılırsa en sağda ve en solda olmak üzere (genel olarak böyle yani) + ve - uçlar var. ortada kalan pinler data için kullanılıyor.
    laptop bataryası 6 hücreli. her bir hücre 3.7 volt.
    6X3.7=22.2 volt etti. güç kaynağı 19.5 volt veriyor. sınırı aşmayayım riske girmeyeyim diye son hücreyi paralel yaptım.
    5 pil seri bağlanmış gibi hesaplarsak:
    5X3.7=18.5 volt
    zaten piiler tam dolu iken 19.5 volt falan ediyor.
    3.7 olduğuna bakmayın. tam dolu olduğunda 4 voltu geçiyor.
    bu aşırı şarj değil.
    inanmıyorsanız telefonunuz bataryasını tam doldurup ölçün. 3.7 volt yazan değer 4 ü geçiyor. göreceksiniz.

batarya hazır.
    gelelim çalıştırmasına.

(batarya kapağını da kapattıktan sonra dışardan bakıldığında normal bir batarya gibi görünüyor. bilgisayarın estetiğinde herhangi bir değişme yok)

laptobun içini açtım. bataryanın oturduğu pin li yerde artı ve eksi olan yeri bulup oradan iki kabloyu güç kaynağına giden yere bağladım. böylelikle güç kaynağını taktığımda bataryam şarj da oluyor.
    uyduruk ince kablo takılmamalı çünkü en ufak bir kısa devre bataryaya ya da bilgisayara zarar verebilir.
    ayrıca 4 amperlik bir gerilimi ince kablolarla taşımak akıl işi değil.

dediğim gibi bilgisayarda tek fark, batarya ile de çalışsa doğrudan çalıştırdığım için prizde görünüyor. başka hiçbir fark yok.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: flash220

quote:

quote:

edit:
    şurada 2500mah var.
    fiyatı 12 lira.

hocam ben bilgisayarı çok kurcaladım ve normal pille çalışmıyordu ama güç kaynağı ile çalışıyordu.
    laptop bataryasının pinlerine bakılırsa en sağda ve en solda olmak üzere (genel olarak böyle yani) + ve - uçlar var. ortada kalan pinler data için kullanılıyor.
    laptop bataryası 6 hücreli. her bir hücre 3.7 volt.
    6X3.7=22.2 volt etti. güç kaynağı 19.5 volt veriyor. sınırı aşmayayım riske girmeyeyim diye son hücreyi paralel yaptım.
    5 pil seri bağlanmış gibi hesaplarsak:
    5X3.7=18.5 volt
    zaten piiler tam dolu iken 19.5 volt falan ediyor.
    3.7 olduğuna bakmayın. tam dolu olduğunda 4 voltu geçiyor.
    bu aşırı şarj değil.
    inanmıyorsanız telefonunuz bataryasını tam doldurup ölçün. 3.7 volt yazan değer 4 ü geçiyor. göreceksiniz.

batarya hazır.
    gelelim çalıştırmasına.

(batarya kapağını da kapattıktan sonra dışardan bakıldığında normal bir batarya gibi görünüyor. bilgisayarın estetiğinde herhangi bir değişme yok)

laptobun içini açtım. bataryanın oturduğu pin li yerde artı ve eksi olan yeri bulup oradan iki kabloyu güç kaynağına giden yere bağladım. böylelikle güç kaynağını taktığımda bataryam şarj da oluyor.
    uyduruk ince kablo takılmamalı çünkü en ufak bir kısa devre bataryaya ya da bilgisayara zarar verebilir.
    ayrıca 4 amperlik bir gerilimi ince kablolarla taşımak akıl işi değil.

dediğim gibi bilgisayarda tek fark, batarya ile de çalışsa doğrudan çalıştırdığım için prizde görünüyor. başka hiçbir fark yok.

sanırım senin pc ile benimkinin arsında farklılıklar var çünkı batryada pillerin toplam voltajı 12 volt karışık bağlanmış yarı seri yarı paralel
    bide bu piller li-ion bunları bir devre olmadan şarj edemeyiz sanırım piller şarj olduğu zaman şarj`ın kesilmesi gerekir sonra sürekli şarj`da pilleri patlatırız
    bu şarj döngüsünü bir şekilde sağlamız gerekır diye düşünüyorum birde pc ye piden vereceğimim bağlantıları nasıl bulabiliriz bunu çözemedim

• @flas220 batarya kapağını açtın sanırım?
    bende de 3 sıra vardı. 2şerli paralel bağlanmış.
    ama güç kaynağından çıkan değer ile, pilleri bağlayarak oluşturduğun değer aynı ya da yakın ise sorun olmaz.

kaç pil var?
    genelde 6 hücreli olur.
    ayrıca bende sürekli şarjda duruyor. 4 aydır falan böyle kullanıyorum. pilin kapasitesi ile güç kaynağından çıkan volt denk olduğu için aşırı şarj yok.
    ayrıca bu 18650 pillerde aşırı şarj koruması olduğunu duymuştum bir yerden.

"bu piller li-ion bunları bir devre olmadan şarj edemeyiz sanırım"
    hayır şarj oluyorlar.
    eğer gerekirse şema çizerim sana pilleri bağladığım şekilde.
  • @berkomanyax
    evet batarya kapağını açtım dediğin gibi bağlı 6 hücreli 2 şerli paralel bağlantı ve toplamda 12 volt oluyor piler
    senin dediğin gibi yaparsak bataryadan ana karta giden bağlantıları kesmemiz gerkiyor sanırım ve pilleri seri bağlamamız gerkiyor
    18650 pillerin içindemi oluyor bu şarj koruması dediğin gibi ise olabilir
    bir bağlantı şeması çizersen sanırım daha iyi anlayabilirim
  • 12 volt hesabını nasıl yaptınız?
    pillerin her biri 3.7 volttur.
    bu piller endüstriyel pil olarak adlandırılır ve oldukça dayanıklıdır. ortalama 4 amper falan verir tanesi. zaten laptop bataryalarının üzerinde yazar. bendeki 4400mah idi. 4.4 amper yani.
    2 pili paralel bağlarsak bu değer 2 ile çarpılır.
    "18650 pillerin içindemi oluyor bu şarj koruması dediğin gibi ise olabilir "
    içinde olması gerek. ben ölü bir hücrenin içini açmayı denedim fakat oldukça sağlam üretilmiş. sıradan bir pili keserle bir iki darbede açarken bu piller çok sağlam.

zaten bu pillerin boyutuna dikkat edin sıradan pillerden farklıdır.

şimdi size öncelikle pili bağlama şeklimi göstereyim:

pillerin bağlanış şekli:
     NOTEBOOK BATARYA TAMİRİ...

pillerin bağlanış şekli

pillerin bağlanışına dikkat edin. onları temsili olarak gösterdim. batarya kapağı içinde yer sıkıntısı olduğu için o şekilde bağlamak zorundayım.
    2 pil paralel kalanlar seri bağlı. 2 pil paralel olduğu için tek pil olarak hesaplanır. ama 8800mah olarak hesaplanır. kalanlara gelince:
    4 pil seri+ 1 pil de paralelli olarak bağlı pilimiz buna seri olunca 5 pil olarak hesaplanır ve:
    5X3.7 VOLT=18.5 VOLT eder. kaldı ki bu piller tam kapasitede 4 voltu geçiyor. sonuçta bataryamı şarjda iken ölçtükten sonra 19.45-50 volt değerini elde ediyorum. zaten bu değer de güç kaynağından çıkan değere eşit.
    bu piller tasarım harikası. hem amper değeri yüksek hem de volt değeri emsallarine göre yüksek.

batarya kapağı: en sağda ve en solda artı ve eksi uçlar var. ortadaki pinler data için.

batarya kapağı 2: eski batarya kapağını temsili olarak gösteriyorum. devresini ssöktüm ve bana lazım olacak başlık duruyor. en sağ ve en sol taraf eksi ve artı uç.

bağlama şeması:

umarım istediğiniz şekilde açıklayabilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berko_v -- 9 Kasım 2011; 19:30:27 >

• merhabalar bu konuda pek iyi degilim anca basit fizik bilgisinden yola cikarak, biribirine bagli iki paralel pil, teoride guc verme suresini artirirken uygulamada malesefef unutulan bir nokta ki, kendi iclerindede akim olusacaktir,( ikiside aynı fabrika cikisi olsa bile aralarinda cok ama cok kucuk akim, volt vs farki vardir elbet ) bu kucuk farkta oturu aralinda akim olusur ve piller kendi kendini bitiri, omurlerini cok kısa surede bitirler

burdada paralel baglama var, burdada gecerlimi bu bilemem ama ilerisi icin sorun olabilir bu, bu konuya hakim birine danısmak lazim ;)
  • @berkomanyax
    öncelikle emeğine ve eline sağlık çok teşekkürler oldukça ayrıntılı bir anlatım olmuş benim ve ihtiyaç duyan arkadaşaların çok işine yarayacağını umuyorum
    12v hesabını ölçü aleti ile ölçerek buldum çok enteresan pillerde 12v güç var ama bataryayı açmadan önce pc de bataryada çalıştırdığımda çok kısa zamanda kapanıyordu neyse artık geriye dönüş yok sağlık olsun
    bu arada bendeki bataryada sendeki bataryadaki gibi +- göstermiyor
    mantığı öğrenmiş olduk kısa zamanda deneyip neticeyi yazarım tekrar teşekkürler
  • ilginç. bataryalarda hep yazar + - diye. telefon bataryasında bile yazar.
    + ve - uçları bulmanız zorlaşır böyle olunca.
    hatta bilgisayarda bile yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam.
    bilgisayar açıkken ölçüm yapmanız çok yararınıza olur.
    eğer anakarta bağlı olan batarya pin girişinden voltaj verecekseniz ve bu voltaj eşiği 12 ise, daha yukarı voltajlarda anakarta zarar verebilirsiniz.
    anakartın tasarımına bağlı bir durum bu.
    benim eski bataryam sağlam haliyle 20 dk falan dayanıyordu. bataryayı söktüm. içindeki pillerden batarya yaptım gene 15-20 dk dayandı. bunun sebebi pillerin ömrünü yitirmesi.
    kolay gelsin.
  • yan sanayi pillerin fiyatları 100 tl 'ye düştü arkadaşlar.uğraşmayın yeni pil alın.Ben artık hücre değiştirmiyorum.
    bir arkadaş işin sırrını açıklamış.şarj devresinin içinde küçük bir eprom entegre var.eğer şansınız varsa epromun bacakları açıktaysa reset pini bulun ve - kutba kısa devre edin(çalışırken) ancak birçok şarj devresinde eprom'un üzerinde zift -balmumu kaplı yani ulaşılamıyor bu da reset şansınızı yokediyor.Benim gördüğüm bütün pil devreleri 3 adet 2li paralel bağlı hücre paralel bağlayınca 2200 ma*2=4.4 amper akım ve 3 adet seri bağlama 3.7*3=11.1 volt bunun dışında 8 hücreli piller de gördüm ve onların çıkışı da 14.8 volt (asus eski modellerde)ancak diğer piller yüzde 90 aynı.Pillere kablo bağlamak için punta kaynağı (yüksek akım ile nokta kaynak)kesinlikle gerekli.(fabrikası da bunu yapıyor)Lehim ile pilin başına tutturmak işe yaramıyor yarasa bile direnç oluşuyor çünkü metal gerçekten kaynaşmıyor arada zar halinde bir tabaka kalıyor ve o direncin artmasına sebep oluyor.elektrik arkıyla punta kaynağı tek çözüm.Bunu yapmak da oldukça zor.Ben pil hücre değişimini bıraktım.Kimseye de tavsiye etmiyorum.paranıza yazık.pilleri direk akıma bağlamayın bomba gibi patlar şarj devresi olmadan ufacık cep pilleri bile patlıyor bu piller bomba resmen.Ayrıca anakartınıza zarar verirseniz bu işleri yaparken bu ihtimal de var.anakartın şarj devresi de bozulabiliyor.eski piller geri dönüşüme,muadil pil alıp çalışmaya devam.ayrıca laptopunuzu 4 seneden fazla kullanmak zaten pek kolay değil.anakart arızaları çipset arızaları,menteşe kırılmaları,ekran aydınlatma sorunları fan arızaları derken laptopların ömrü de 4-5 yıldan öteye gidemiyor.Tekrar yazıyorum pil hücreleriyle oynamayın.muadil pil alın.Sony-panasonic-hitachi marka hücre bulursanız tamam ama CFL markayı Kullanmayın

• quote:

Orijinalden alıntı: cagrisma

merhabalar bu konuda pek iyi degilim anca basit fizik bilgisinden yola cikarak, biribirine bagli iki paralel pil, teoride guc verme suresini artirirken uygulamada malesefef unutulan bir nokta ki, kendi iclerindede akim olusacaktir,( ikiside aynı fabrika cikisi olsa bile aralarinda cok ama cok kucuk akim, volt vs farki vardir elbet ) bu kucuk farkta oturu aralinda akim olusur ve piller kendi kendini bitiri, omurlerini cok kısa surede bitirler

burdada paralel baglama var, burdada gecerlimi bu bilemem ama ilerisi icin sorun olabilir bu, bu konuya hakim birine danısmak lazim ;)

güzel kardeşim senin mantığınla yola çıkarsak evrende hiçbir şeyin birebir aynı olmadığını da söylemek gerekir ve batarya diye bir şey olmaması gerekir. batarya, ömrünün uzun olması açısından paralel ve seri olarak çeşitli kombinasyonlar sağlanarak güç depolayan bir kaynak olarak tanımlayabiliriz.
    gerek yüksek voltaj gerekse yüksek amper elde etmek amaçlı çeşitli kombinasyonlar denenebilir.

sorunu şöyle cevaplamak seni daha çok tatmin edecektir:
    batarya kapağını ilk açtığımda 3 sıra halindeki hücrenin 2şerli paralel bağlanarak oluşturulduğunu hatırlatayım sana :)
    yani fabrika bile o şekilde bağlamış (tabi benim kombinasyonum bilgisayarın çalışma voltajını elde edecek şekilde oldu).
    yoksa ben 6 hücreyi seri bağlardım 22.2 volt un üzerinde gerilim elde ederdim (bilgisayar bu voltajda da çalıştı) fakat bu sefer de şarj ederken sorun çıkartacaktı bana. 23 voltluk bir bataryayı 19.5 voltla şarj etmek akıl karı değil. ayrıca seri bağlayınca piller; kullanımda ısınıyordu biraz. yani yüksek bir deşarja maruz kalıyorlar.

elbette ki unutulmaması gereken şey, bataryadaki pillerin özdeş olmasıdır. gerek amper değeri gerekse voltaj değeri.

quote:

Orijinalden alıntı: mardina

yan sanayi pillerin fiyatları 100 tl 'ye düştü arkadaşlar.uğraşmayın yeni pil alın.Ben artık hücre değiştirmiyorum.
    bir arkadaş işin sırrını açıklamış.şarj devresinin içinde küçük bir eprom entegre var.eğer şansınız varsa epromun bacakları açıktaysa reset pini bulun ve - kutba kısa devre edin(çalışırken) ancak birçok şarj devresinde eprom'un üzerinde zift -balmumu kaplı yani ulaşılamıyor bu da reset şansınızı yokediyor.Benim gördüğüm bütün pil devreleri 3 adet 2li paralel bağlı hücre paralel bağlayınca 2200 ma*2=4.4 amper akım ve 3 adet seri bağlama 3.7*3=11.1 volt bunun dışında 8 hücreli piller de gördüm ve onların çıkışı da 14.8 volt (asus eski modellerde)ancak diğer piller yüzde 90 aynı.Pillere kablo bağlamak için punta kaynağı (yüksek akım ile nokta kaynak)kesinlikle gerekli.(fabrikası da bunu yapıyor)Lehim ile pilin başına tutturmak işe yaramıyor yarasa bile direnç oluşuyor çünkü metal gerçekten kaynaşmıyor arada zar halinde bir tabaka kalıyor ve o direncin artmasına sebep oluyor.elektrik arkıyla punta kaynağı tek çözüm.Bunu yapmak da oldukça zor.Ben pil hücre değişimini bıraktım.Kimseye de tavsiye etmiyorum.paranıza yazık.pilleri direk akıma bağlamayın bomba gibi patlar şarj devresi olmadan ufacık cep pilleri bile patlıyor bu piller bomba resmen.Ayrıca anakartınıza zarar verirseniz bu işleri yaparken bu ihtimal de var.anakartın şarj devresi de bozulabiliyor.eski piller geri dönüşüme,muadil pil alıp çalışmaya devam.ayrıca laptopunuzu 4 seneden fazla kullanmak zaten pek kolay değil.anakart arızaları çipset arızaları,menteşe kırılmaları,ekran aydınlatma sorunları fan arızaları derken laptopların ömrü de 4-5 yıldan öteye gidemiyor.Tekrar yazıyorum pil hücreleriyle oynamayın.muadil pil alın.Sony-panasonic-hitachi marka hücre bulursanız tamam ama CFL markayı Kullanmayın

kardeşim, yan sanayi piller 50 tl ye düşse onları mı alalım?
    kaldı ki cümlenin sonunda cfl almayın kaliteli pil alın demişsin. kendinle çelişiyorsun.
    ayrıca aklı selim mühendis, eeproma resetleme düğmesi/pin i koymaz.
    ben telefona 6 volt veriyorum şarj olmuyor diye uyarı veriyor-illa kendi şarj aletini istiyor- bilgisayar daha gelişmiş bir teknoloji kullanacaktır elbette.

pil ömründen bahsedecek olursam bilgisayarın ilk bataryasındaki hücrelerin 3-4 tanesi ölmeye başladı. 3 yaşında hücreler. zaten pil ömrü 2-3 yıl kadardır bu tip piller için. çünkü aşırı deşarja maruz kalıyorlar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berko_v -- 12 Kasım 2011; 1:35:46 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cagrisma

merhabalar bu konuda pek iyi degilim anca basit fizik bilgisinden yola cikarak, biribirine bagli iki paralel pil, teoride guc verme suresini artirirken uygulamada malesefef unutulan bir nokta ki, kendi iclerindede akim olusacaktir,( ikiside aynı fabrika cikisi olsa bile aralarinda cok ama cok kucuk akim, volt vs farki vardir elbet ) bu kucuk farkta oturu aralinda akim olusur ve piller kendi kendini bitiri, omurlerini cok kısa surede bitirler

paralel bağlı piller eğer aynı voltajda değilse yada birisi çlü diğeri sağlamsa sağlam olanı sürekli kendini tüketir. Pil içi kısmında her ne kadar piller parelel bağlansada herparalel pil arasında ayrı bir devre telleri bağlı görüdğüm kadarıyla dolayısıyla kendi aralarında kontrol de ediliyorlar.

• Arkadaşlar benzer bir işlemi bende yapmak istiyorum.Acaba bakabilir misiniz olurmu diye.

Elimde aynı pc için 2 farklı türden 4 batarya var. Birisi sağlam geri kalanlar bozuk fakat içlerindeki hücreler sağlam gibi. Çünkü uzun sürede dolduruyor. Ana bataryalarından en eskisini ve bozuk olanını açtım.12 voltluk motosiklet sinyal lambasını bağladım saatlece bekledim sonmedi sabaha kadar açık bıraktım pili ancak tüketebildi .Ne zaman söndu bilmiyorum. Bendeki multimeter bozuk voltajlarını olçemedim. Ama pil dolu olduğu halde pc de yüzde sıfırı gösteriyor. Pc de bunları kullanamıyor. tüketerek boşaltamıyor. Pc hemen kapanıyor.
    İşte pillerim ve değerleri

İşte sağlam olan Modular Bataryanın performansı

ŞİMDİ

Ben araştırdığım kadarıyla pildeki eeprom lu devre pilleri koruyor.ısınma yada dolma durumunda gerekiyorsa şarjı kesiyor. Gücü vermiyor hatta sayacı olanlar bile varmış.

1-Bunun sayacı yada reset yerleri var mı. Bileniniz varsa veya fikir verirseniz süper olur. Ben uygulayabilirim.
    2-Bnnları yapmadan açılmayanları açmadan herhangi bir işlem --software ve ya donanımsal olarak-- bir işlem yaparak kurtarabilir miyim?
    3-Bu 6 pil 3 seri halinde paralel bağlanmışlar acaba Bunların 10.8 son çıkış kısımlarını direkt çıkıştaki pinlere kablo ile lehimlersem pc ye güç gelir mi?Sakınacları ve dikkat etmem gerekenler nelerdir.

Ayrıntılı devre ve pil içinin fotoğraflarını veriyorum yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Fotoğrafların büyüklüğünden rahatsız ettiysem özür dilerim

• @radiko gayet güzel bir paylaşım olmuş.

"Bendeki multimeter bozuk voltajlarını olçemedim. Ama pil dolu olduğu halde pc de yüzde sıfırı gösteriyor. Pc de bunları kullanamıyor. tüketerek boşaltamıyor. Pc hemen kapanıyor.
    İşte pillerim ve değerleri "
    bunun sebebi eprom devresinden dolayıdır. dışardan bir müdahale olursa eprom kendini kilitliyor. haliyle bataryanız elinizde kalıyor. bilgisayarda çalıştıramıyorsunuz.

"1-Bunun sayacı yada reset yerleri var mı. Bileniniz varsa veya fikir verirseniz süper olur. Ben uygulayabilirim.
    2-Bnnları yapmadan açılmayanları açmadan herhangi bir işlem --software ve ya donanımsal olarak-- bir işlem yaparak kurtarabilir miyim?
    3-Bu 6 pil 3 seri halinde paralel bağlanmışlar acaba Bunların 10.8 son çıkış kısımlarını direkt çıkıştaki pinlere kablo ile lehimlersem pc ye güç gelir mi?Sakınacları ve dikkat etmem gerekenler nelerdir. "

1- aklı selim mühendis eprom devresine reset düğmesi koymaz. varsa eski bataryalarda vardır.
    2-bu işlemleri normal bir bireyin yapabileceğini sanmıyorum. bomba gibi; buradan çıkan noktayı şuraya kablo ile bağlar kısa devre yaptırırsam resetlenir mi gibi yaklaşımların başarılı olacağını sanmıyorum.
    3-10.8 volt olmasına şaşırdım çünkü her bir hücre 3.7 volt eder normalde. 3.7X3=11.1 volt eder. her neyse. bu kadar minik bir voltaj farkı problem çıkarmaz ama benim kendi bilgisayarımı çalıştırma şeklim dediğiniz gibidir.

bilgisayarın bataryasının oturduğu yere (pinli girişler olacak) en sağında ve en solunda artı eksi uçlar var benimkinde (resimde de göstermiştim).
    sağ ve sol pinlerin dışında kalan pinler data pinleri olmalı. eprom ile bilgisayar arasında veri için.
    ben, bilgisayarın güç kaynağı girişini, bilgisayarın bataryasının oturduğu yer olan artı eksi uçları birleştirerek bağladım. şimdi burada akla bir soru takılabilir:
    bilgisayar güç kaynağı 19.5 volt, pil 11 volt. bu kadar voltaj farkı sorun yaratmaz mı diyeceksiniz.
    bende yaratmadı. kaldı ki piller değişik kombinasyonlarda bağlanıp eprom devresine gönderilmiş. yani eprom devresi 11 volt çıkışı yapıp yapmadığını bilmiyorum. yapmadığını sanıyorum. çünkü %50 dolu olacak olan pil 6-7 volt çıkış vermeli. bu hesapla bir laptop 6-7 voltla çalışıyor olmalı- ki bu bana hiç mantıklı gelmedi.
    ben pilleri resimde gösterdiğim gibi bağlayıp güç kaynağından çıkan volta denk tutmaya çalıştım.

kısaca, pilleri güç kaynağından çıkan voltaja yakın tutarak bilgisayarı çalıştırdım.

ikinci sorunuza dönecek olursak;
    eprom devresine reset atmak bir şeyi değiştirmeyecek.
    bataryam 3 yıllıktı ve 20 dakikada falan bitip uyarı veriyordu.
    sonra bataryayı açtım. eprom devresine müdahale etmeye çalıştım. batarya bilgisayarda hiç çalışmadı. ben de hücreleri söküp yenidenn düzenleyerek bilgisayarı pillerle çalıştırdım. bu sefer de 15-20 dk çalışıp kapandı bilgisayar. yani piller ömrünü yitirmiş aslında. daha sonra yeni batarya aldım (tabi ikinci el az kullanılmış bir şeydi böylelikle bana ucuza patladı). bu bataryayı söküp hücrelerini kendim kombine ettim.
    nete falan girdim normal kullanımda 1 saat 37 dk gibi bir süre çalıştı bilgisayar. sonra kapandı.

yani sorun eprom devresinde değil hücrelerin yaşlılığındanmış aslında.

aslında şimdi düşündüm de eprom devresine sayaç koymanın mantığı yok. belki bu şehir efsanesi olabilir.
    sayaç koysan da koymasan da zaten bataryanın bir ömrü var.
    bilgisayar çok akım çeken bir alet sonuçta. 2-3 saatte dolan pili 1-2 saatte boşaltan bir canavar. haliyle piller de ağır bir yüke maruz kalıyorlar. tabi bu piller sıradan pillere göre oldukça güçlü bunu da belirtmek isterim.

• Senin zannedersem jack girişinde sorun vardı. Dolayısıyla dc girişi pc nin batarya girişinden yaptın.

Benim bunu yapmaya ihtiyacım yok gibi..

Ben 11.1 voltluk pil voltajlarını kendi batarya b uzerinde lehimli yerler lehimlemem yeterli olacak. sadece piller şarj olurken akım kesilmeyeceğinden uzun süre şarj etmemem lazım yani1-1.5 saatte şarjdan çıkarmam lazım..

tecrubelerine güvenerek fotograflarımda hangi pinlerin artı - eksi olduğunu çizebilirmisiz.
    Oraya baglayayım. bugun gidip multimeter alacağım. pillerin yıpranma durumunu yazarım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: radiko1

Senin zannedersem jack girişinde sorun vardı. Dolayısıyla dc girişi pc nin batarya girişinden yaptın.

Benim bunu yapmaya ihtiyacım yok gibi..

Ben 11.1 voltluk pil voltajlarını kendi batarya b uzerinde lehimli yerler lehimlemem yeterli olacak. sadece piller şarj olurken akım kesilmeyeceğinden uzun süre şarj etmemem lazım yani1-1.5 saatte şarjdan çıkarmam lazım..

tecrubelerine güvenerek fotograflarımda hangi pinlerin artı - eksi olduğunu çizebilirmisiz.
    Oraya baglayayım. bugun gidip multimeter alacağım. pillerin yıpranma durumunu yazarım.

jack girişinde sorun yoktu. batarya ömrünü doldurunca içini açtım. içini açarken bir yeri kısa devre yaptım yani eproma müdahale etmiş oldum. daha sonra bilgisayara taktığımda %20 den yukarı dolmuyordu şarj. sürekli şarjda görünüyordu. eprom devresi yanlış hesaplama yapıyordu yani. kaybedecek bir şeyim olmadığı için hücreleri söktüm. eprom devresini de hücrelerden ayırdım.

quote:

Orijinalden alıntı: sadece piller şarj olurken akım kesilmeyeceğinden uzun süre şarj etmemem lazım yani1-1.5 saatte şarjdan çıkarmam lazım..

bu konuda şunu söylemek isterim:
    ben hücreleri 19.5 volt elde edecek şekilde kombine ettim.
    dolayısı ile güç kaynağından çıkan voltaj kendi kombine ettiğim batryayı sağlıklı bir şekilde şarj ediyor. ayrıca bilgisayar kullanmadığım zamanda da şarjda. kısaca sürekli şarjda görünüyor. yaklaşık 3 aydır bu şekilde kullanıyorum hiçbir sorun yaşamadım. tek farkı eprom devresi olmadığı için pilde de çalışsa prizde görünüyor bilgisayar ve batarya bitince bilgisayar aniden kapanıyor.

bir de şunu söyleyim; ben bataryayı bağlayıp bir yandan da ampermetre ile ölçüm yaptım. 19.5 voltajda başlattığım bilgisayarı adım adım izledim.
    12 volt seviyelerine geldiğinde bilgisayar kapandı. yani 11.1 volt ile çalıştıramayabilirsiniz. çünkü eprom devresi yok. direk 11 volt vereceksiniz.
    şunun da altını çizmek isterim:
    her bilgisayarın anakart tasarımı farklıdır. ben tüm pilleri seri bağlarak 23 volt civarı voltaj elde ettim ve çalıştı. ama bir problem yaşamamak adına geri kapattım bilgisayarı. zaten 23 volt bataryayı 19.5 volt güç kaynağı ile de şarj etmek pek akıl karı değil. o yüzden son 2 pili paralel bağladım hem amper değeri yükseldi hem de voltaj değeri, güç kaynağı değerine eşitlendi. böylelikle şarj sorunu olmuyor.

hangi pinlerin artı eksi olduğunu bilemem. bunun basit bir yolu var.
    led için direnç alın. bu dirençle 5-20 volt arasında led çalıştırabilirsiniz. ledler 4-5 volttan sonra patlar (yanmayacak hale gelir yani).o yüzden direnç takmak en pratik yolu. elektronikçiden 12 volt için led direnci demeniz yeterli. direncin kodunu bilmiyorum çünkü.
    ledler tek yönlü çalışır. artı eksi ters bağlarsanız çalışmaz yani.

bir adaptör ile ledi çalıştırıp artının hangi uç, eksinin hangi uç olduğunu bulduktan sonra bunu bataryada deneyin. led yanarsa artı eksi uç doğru bağlamış demektir ve yerleri tespit etmiş oluruz.

ya da şöyle bir şey var:
    pilin çıkıntılı uç kısmı artıdır.
    taban kısmı düz olan kısım eksi uçtur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berko_v -- 23 Kasım 2011; 17:30:17 >

•  NOTEBOOK BATARYA TAMİRİ...
  • Çok ilginç .. İyi bir yöntem ama..

Sizde zararı olmamış artı eksi ucu tespit etmek kolay multimeter in yenisini aldım. onunla da bulurum.

piller tamamen boşmuydu bilmiyorum . Bir sıra tek 3.6 v civarı gösterdi. Şimdi dolduruyorum. Ama bayaa uzun süre de dolacak gibi .

O zaman ben şunu yapayım ..
    PC açık iken pc deki batarya giriş kısmının voltajını olceyim.Hem artı eksisini bulurum. sonbra epromu yani devre kartını tamamen bozmayayım.. sadece çıkışları bağlayayım devre dursun.
    Eğer 19 volt bataryalara veriyorsa bataryalardan da 19 v alması da sorun olmaz bencede ..

Soru 1: Bu şekilde zararı olur mu?
    Soru 2 : Hücreler bağlıyken her hücrenin doğru voltajını ölçemeyiz değil mi
    Ayırmadan olçebilirmiyiz.
    Soru 3: Ayırıp olçersek nasıl lehimleyeceğiz. Normal lehim tutmaz sanırım. Bir yerlerde bir lehim ismi soylemişlerdi ama.. Nasıl lehimleyelim.
    Soru 4: Sanırım led i voltaj seviyesini olçmek için kullandınız. voltajı azalınca led zayıflayacak dolayısıyla sizde şarja takacaksınız gibi. mantıklı.. Led i batarya kutusunda delik açarak dışarıya ışık mı verdirdiniz.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.