ARKADAŞLAR XP HOME KURMAYA ÇALIŞIYORUM SÜREKLİ BU HATAYI VERİYO SİZCE SORUN NE OLABİLİR?
Ntldr bulunamadı hata mesajı alındığında,işletim sistemi CD'si ile bilgisayar açılarak gerekli tamir işlemi yapılabilir.Bu işlem için işletim sistemi CD'si ile sistemi açarken setup ekranı geldiğinde 'recovery console' için 'r' tuşuna basmak gerekiyor. Sistemdeki diskler kontrol edildikten sonra klavye seçimi yapmak için 5 saniye içinde Enter tuşuna (bazı klavyelerde Return olarak bulunur) basmak gerekiyor.Bastıktan sonra kullandığınız klavyeyi Türkçe F veya Q klavye olarak listeden seçebilirsiniz.Klavye türünü seçtikten sonra Enter'a basmak gerekiyor.
Yeni çıkan ekranda sistemde yüklü işletim sistemlerinin listesi bulunacaktır.Burada yapılması gereken,istenilen işletim sisteminde işlem yapmak için yanındaki rakamı yazıp Enter'a basmaktır.Eğer rakam girilmeden Enter'a basılırsa sistem tekrar başlatılır.Rakam girildikten sonra o işletim sisteminin yönetici (administrator) şifresini girmek gerekiyor. (Not: Windows XP işletim sisteminde administrator şifresi,yönetici yetkilerine sahip olan kullanıcı şifresi değil, işletim sisteminin ilk kurulduğu anda sorulan yönetici şifresidir.)
Doğru şifre girildikten sonra sabit diskteki işletim sistemi klasörüne girebilirsiniz.Komut satırında HELP yazarak kullanılabilecek konsol komutlarının listesini görebilirsiniz. Komut satırına CD\ yazıp Enter'a bastıktan sonra en üst seviyedeki klasöre geçilir.Bu bölgede işletim sistemini başlatmak için gerekli dosyalar görünür,'dir' yazıldığında Ntldr dosyası görünemediği zaman copy x:\I386\Ntldr c: yazıp Enter'a bastığınızda bu dosya CD sürücüdeki işletim sistemi diskinden yüklenmiş olacaktır.
Bu komutta bulunan 'x' olarak belirtilen sisteminizdeki CD sürücünün harfidir. Genellikle tek sabit disk kullanıldığında 'D' olarak gözükür.Sisteminizdeki CD sürücüsünün nerede olduğu ve diğer diskler hakkında da bilgi almak için konsol satırına 'MAP' yazmak yeterlidir.
Komut girildikten sonra disklerin listesi,disklerin sürücü harfi,boyutları,sistem yapıları ve nereden açıldığı bilgileri gözükecektir. 'LISTSVC konsol komutu ile işletim sisteminde mevcut servis yazılımlarının listesini ve durumları görüntülenir, (işletim sistemi açıldığında istemediğiniz halde çalışan servislerin isimleri ve başlama zamanları ile ilgili bilgi de elde edilebilir.)
Ntldr dosyasını kopyaladıktan sonra 'Ntfs' servisinin başlayacağından emin olmak için 'ENABLE Ntfs' yazıldığında herhangi bir servis başlama bilgisi değiştirmeden durumu öğrenilebilir. 'ENABLE Ntfs SERVICE_BOOT_START' yazıldığında ise işletim sisteminin disk yapısı sistem açılışında kullanılır hale gelecektir.
Dosya kopyalama işlemlerini yapmadan önce konsol ekranındayken 'CHKDSK' yazılıp diskin durumu öğrenilebilir.Bazı durumlarda disk iyi durumda detaylı aramaya gerek yok gibi bir mesaj verir.Yine de 'CHKDSK /p' komutu ile diskin incelenmesi işlemini yaptırmakta fayda vardır. Konsoldan çıkmak ve işletim sistemini tekrar başlatmak için 'EXIT' yazmak yeterlidir.
İşletim sistemi normal olarak tekrar başlamadığında yukarıdaki işlemleri yapmadan önce diski 'CHKDSK /P ile kontrol ettikten sonra FIXBOOT ve FIXMBR komutları ile diskin ilk sektöründeki işletim sistemini yükleyecek dosyanın nerede bulunduğu ve hafızaya çekip CPU'ya yüklenen yazılımı işlemesi için gerekli olan BOOTSTRAP bölümü yenilecektir. FIXMBR komutu ile de Master Boot Record tazelenecektir.Yukarıda anlatılan geri kalan işlemler tekrar edildiğinde bilgisayar işletim sistemi ile normal açılmalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Yukarıda anlatılan işlemleri işletim sistemi CD'si açılırken ki F2 tuşuna basarak çalıştırılan ASR (automatic system recovery) bir işe yaramadığı zaman yapmayı deneyiniz.