Henüz sadece A Plague Tale Requiem'de deneyebildim. 4k ultra ayarlarda 69-72 derece arasında oluyor ekran kartı. |
NVIDIA GeForce RTX 40 Serisi [ANA KONU] | [DLSS3.5-TSMC4N-PCIE4-PCIE5] (802. sayfa)
-
-
Ne kadar süre oyun oynadın ve hotspot kaç hocam? HWINFO64 açıkken, AAA bir oyunu şöyle en azından 1 saat oynayıp sonuç paylaşmanda yarar var. Bahsettiğin oyundaki değerler normal bu arada.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 7 Ekim 2024; 23:37:1 > -
Dediğiniz gibi hwinfo dan yaptım. 75.8 çıktı burada max. Yarım saat civarı oynadım. Far cry 6 ile de deneyeceğim ama onda da yüksek çılar sanırım. İade edip başka markalara yönelsem içim daha rahat edebilir gibi. 14 gün geçmedi alalı henüz ama sonuçta açıp kullandım kartı, iade kabul ederler mi?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam, 37 dakika boyunca kesintisiz bir şekilde oyun oynadıysan bence değerlerde hiçbir şey yok. Ortalama olarak 59C GPU, 69C hotspot, 1400 RPM normal değerler. RTX 4080 Super'ın hotspot için tolerans sınırı 110C'ye kadar. GPU sıcaklığının da 90C'ye kadar yolu var. Tabii ben burada güvenli sınırlardan bahsediyorum. Konfordan, beklenenden vs. bahsetmiyorum. Benim için GPU sıcaklığında psikolojik eşik 80C'dir. Bunu geçmiyorsa kafam rahat olur. Hotspotta da 85-90C.
Önceden de dedim, yine tekrar ediyorum. Bunlar maksimum/pik değerler. Sistematik/sürekli değil. Zaten ortalama sıcaklıklar kendini gösteriyor. Kartının ısıyı uzaklaştırmasından ve fanlardan (sesin rahatsız edip etmemesi) rahatsızsan değiştirmeyi/iadeyi deneyebilirsin. Mümkün değilse, fan eğrisiyle uğraşılabilir. Manuel fan eğrisi ayarı yapmadığın sürece, birçok giriş-orta seviye modellerde kartlar, ısıyı yavaş uzaklaştırıyor. Fanlar X sıcaklıkta %Y kadar çalışsın şeklinde kademeler belirleyebilirsin. MSI Afterburner sorun çıkartıyorsa, FanControl'u deneyebilirsin. Ben kasadaki tüm fan sistemleri için onu kullanıyorum.
Cihazı nereden satın aldın? Bu arada sıvı soğutucu radyatörünün/fanların önde olduğu senaryoda, sıcak hava ekran kartına daha çok temas eder. Bu da en azından 3-4C etki eder, bilgin olsun. Bu ısı takasını CPU ile yapmak ve kasa müsaitse, sıvı soğutucu radyatörünü/fanları (egzoz olarak, dışarıya üflesin) üste almak ekran kartın için daha serin bir senaryo olur. Kasanın önünden içeriye temiz hava girsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 8 Ekim 2024; 1:26:31 >
-
Hocam far cry ile 50 dk oynadım. Onun da görüntüsünü atıyım. Radyatörü mecburen öne taktım çünkü üst tarafa sığmıyor. Ekran kartını amazondan aldım, satıcısı garaj online.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trmntr -- 8 Ekim 2024; 2:8:18 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam, kartında hiçbir sorun yok. Dertsiz başını ağrıtma. Bu tabloda kusur bulmak istesem, tek kusur bulabileceğim şey fan RPM değerleri olur. O da 1400 RPM'in üstüne çıktığında seni rahatsız etmiyorsa sıkıntı yok.
Senin için FurMark kurdum ve 1440p'de test ettim. 2160p'de de DSR açarak test ettim ama o pek verimli olmadı. Kartı tam kapasite kullanamadım. Yine de aşağı yukarı fikir verir.
Gördüğün üzere GPU sıcaklığı 68C ve hotspot 82C.
Şunu da hesaba katmak gerekir ki; benim kartımın TDP değeri 285W, senin kartın 320W. Ben 1440p ultrada oyun oynuyorum, sen 2160p ultrada. Oynadığın iki oyunda da 90C hotspot'u geçmemişsin. Hotspot ortalamaların da 68-74C aralığında. Yani kartın, daha güçlü ve daha zorlayıcı bir senaryoda güvenli limitlerin içinde kalıyor. GPU sıcaklıkları desen, maksimumda 80C'ye dahi yaklaşmamışsın. Ortalama zaten iyi; 58-64C aralığında. Bunun haricinde alacağın, termal tasarımı ve malzeme kalitesi daha iyi olan bir kartta olsa olsa bu sıcaklıklardan 3-4C daha düşük bir değer göreceksin. Soğutma başarısı noktasında en baba kartı alsan, en fazla 7-8C fark edecek. Yani bu kartın üzerine 4-5 bin lira daha ödeme yapacaksın ki 7-8C fark edebilsin. Muadil modellerde göreceğin fark 3-4C.
Yani özetle, kafana takma derim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 8 Ekim 2024; 2:20:48 >
-
Çok teşekkürler, baya yordum sizi de. Açıkçası test yapmak bile aklımda yoktu. Bi yerde denk geldim yaptım. İleride benim için sıkıntı yaratır mı diye kurcaladım biraz da bu sıcaklık meselesini.
İleride bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Kart belli ki 90C hotspot hedeflenerek termal tasarımdan geçmiş. Bunun en yakın örneğini ben yaşadım. 6 ay öncesine kadar, 1440p'de Asus Dual RTX 2080 kullanıyordum. Normalde RTX 2080 zaten sıcak çalışan bir kart. Bir de Asus'un Dual serisi eklenince, kartı kullanırken odanın içinde bunalım geçiriyordum. RTX 2000 serisi döneminde, Dual serisinin soğutma performansı kötüydü. Mesela RTX 4000 serisinin Asus Dual modelleri şu anda o döneme kıyasla fersah fersah önde. Neyse, konuya döneyim. O karta kendim fan curve ayarı yapmıştım. Düşün, fanları kendi hâline bıraksam ya da %40-50 devirde döndürsem çok rahat bir şekilde 80C GPU sıcaklığına erişiyordum. Fanları %65-67'lere getirince ancak dizginleniyordu ve 76-77C'lerde sabitleniyordu. Bu da gürültü ve oda içine yayılan sıcaklık demek. Kasa altta olduğu için, yüzüme yüzüme ter basıyordu. Neyse ki yan bilgisayara taktım da 1080p'de çok daha sakin çalışıyor ve belalımız olmayı bıraktı. Tam tersi, şu an Palit RTX 4070 Ti Super JetStream kullanıyorum ve karta hiçbir fan eğrisi ayarlamamak çok büyük bir lüksmüş. %40 RPM'i ve 75C'yi geçtiğini hiç görmedim. Genellikle 65-70C. Kartı 4K'da kullansam, elbette 80C'ye kadar yolu var. Belki o zaman fan curve yapmak isterim ama şu an memnunum.
Olur da kartını garanti süresini geçene kadar kullanırsan, ileride termal macun yenilemesi yaparsın. Termal padler desen, 5-6 seneye kadar yolu var. Özetle odanda gürültü ve hissedilir bir sıcaklık sorunu yoksa kullanmaya devam etmende hiçbir sakınca yok.
-
Ben de ürtktüm ya bak hele 😂 Neyse… Bendeki Asus RTX 4090 Rog Strix OC Edition’ların fanlarını çocuklar neler oynuyor çalıştığını görmedim 😂 Arada yahu bunlara bir şey olmasın diyr uygulamadan açıyorum aaa çalışıyor. İyi ki almışım bunları zamanında gelirken valla.
Bende 7900XT XFX Merc modeli var. 95 derecelere kadar geliyor bazen hotspot. Çoğu kullanıcı bunu bir sorun olarak görüyor ilginç geliyor bana. Fanlar yüzde 40 şeklinde. 110 dereceye kadar yolu var.
-
Kesinlikle hocam. Kullanıcılar kağıt üzerindeki değerlere çok fazla takılı kalıyorlar. Bunda bilgilerin güncellenmemesi de etki ediyor. Birçok içerik üreticisi, eski nesil kartlardan kalma bilgilerle konuşuyor. Bugün 90C hotspot, bir GPU için beklenen ve olasi bir gösterge. Arabanın hararet göstergesi gibi düşünebilirsin. GPU'ların büyük bir çoğunluğu, ortalama 90C referans alınarak tasarlanıyor. 110C'nin üstü tehlike olarak kabul ediliyor. Tabii, böyle bir ekonomik süreçte, ülkemiz insanlarının kaygılarını da anlıyorum. Teknoloji o kadar pahalı ki hep bir şeylerin önlemini almaya çalışıyoruz.
Benim ısı sorunum yok da ses biraz takıntı yaptırdı. Kart tam yük altında Rdr 2'de 70 dereceyi geçmiyor ama kulaklıksız oynarken rahatsız edici bir fan gürültüsü var ya da ben kafamda kuruyorum ve bu olağan bir ses. Akşam bir kontrol edeyim. Msi Afterburner ile tam neyi açmam lazım fan devrini görebilmek için? Hani ısı benim için şuan sesten daha az önemli. Gerekirse 80 dereceyi görsün ama fan sesi daha az çıksın istiyorum.
-
MSI Afterburner açıkken, fan devirlerini anlık olarak görebilirsin. Bunu oyun içi ekrana yansıtmak istiyorsan, OSD göstergelerini açman/ayarlaman gerekiyor. Kayıt tutsun, şimdilik daha pratik olsun diyorsan; HWINFO64'ü kurup, program başladığında sadece sensörler gözüksün ayarını yaparsan ve programı kapatmazsan, o arkaplanda tüm detaylı verileri işleyecektir. Program üzerinden anlık olarak da takip edebilirsin. Standart kalitedeki fanlar, ortalama 1500 RPM'i geçmediği sürece rahatsız edici boyutta ses yapmaz. Fan devirlerinin kaç olduğuna bir bak hocam. Fazlaysa ve sesi düşürmek istiyorsan, MSI Afterburner'a girip, fan ayarı kısmından kendine özel ivme ayarı yapabilirsin. Aynı şekilde otomatik ivme yapmayayım, ben oyundayken hep sabit bir RPM'de dönsün dersen onu da ayarlayabilirsin. Bugün işim yok. Discord kullanıyorsan yardımcı olurum.
Tesekkur ederim. En iyi ihtimalle altida evde oluyorum. Yemek dus derken yedi oluyor. O saatlerde musait olursan haberleselim.
nvıdıaDLSS Comes To FragPunk, Silent Hill 2 & More, Plus Check Out An Incredible Fortnite RTX LEGO PChttps://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/dlss-3-fragpunk-simulakros-dlss-2-silent-hill-2/
-
Arkadaslar kart atiyorum 70 derece olursa fanlar da yuzde 70te dönüyor bu deger normal mi? Rpm cinsinden bakamadim nerden bakiliyor ve farki var mi?
Rdr 2de genel ayarlari ultradan yuksege cektim 20 30 fps fark etmekle birlikte isi 65 dereceyi gecmiyor ve ses de rahatsiz etmiyor artik. Boyle devam edecegim. Bir tik rahatlatmak gerekiyor demek ki karti. Strese sokmaya da gerek yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zebercet -- 8 Ekim 2024; 18:1:4 >
Fanların RPM değerlerini Afterburner'ın detaylı alt tablosundan da görebilirsin, HWINFO64'ten de. Fanların %70'te dönmesi fazla. Birazdan eve geçeceğim hocam, yardımcı olurum.
Hocam 3070 ti kullandığım dönemde elle atadığım fan eğrisi açık kalmış. Ben bilerek atıyorum 70 derecede 70de dönsün şeklinde ayarlamıştım o kart ısınıyor diye. Şuan otomatiğe aldım ve kendi varsayılanında 75 derecede yüzde 50 fan hızıyla çalışıyor. Oluru da budur herhalde? Ses falan kalmadı doğal olarak. Biraz daha oynayıp ısıyı kontrol edeceğim 80e vuracak mı diye.
-
Yeni nesil kartları biostan, 70C'de genellikle %45 fan seviyelerine denk gelecek şekilde ayarlıyorlar. Bu sıcaklığı geçtikçe, fan hızları da orantısal olarak artacaktır.
Otomatik fan düzeninden memnun kalmadıysan, her aralıkta ayrı ayrı eğri noktaları oluşturarak, şöyle bir şey dene bakalım ne olacak:
0-60C -> %0
60C -> %30
65C -> %35
70C -> %40
75C -> %50
75-80C -> %60
80-85C -> %65
85-100C -> %80
Ses ve sıcaklık durumuna göre %5'er azaltır ya da artırırsın.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X