Şimdi Ara

oksijenin değerliği hakkında ??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
35.601
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • oksijenin yükünün -2 olmadığı istisnalar vardı galiba bilen varsa aydınlatabilir mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hanzee -- 16 Mart 2014; 23:08:18 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Oksijenin Değerliği

Oksijen, periyodik tablodaki 16. grupta yer alan bir elementtir ve yüksek reaktifliği ile bilinir. Diğer elementlerle kolayca reaksiyona girerek çeşitli bileşikler oluşturur. Bu reaksiyonlarda oksijenin aldığı değerlik, genellikle reaksiyona giren diğer elementin değerliğine bağlıdır.

Oksijenin Değerlikleri

Oksijen, genellikle -2 veya -1 değerlik alır. -2 değerliği, oksijenin iki değerlik elektronunu kaybetmesiyle oluşur ve bu durumda oksijen anyon olarak bulunur. -1 değerliği ise oksijenin bir değerlik elektronunu kaybetmesiyle oluşur ve bu durumda oksijen serbest radikal olarak bulunur.

Oksijen Metallerle Hangi Değerliği Alır?

Oksijen, metallerle reaksiyona girdiğinde genellikle -2 değerlik alır. Bunun nedeni, metallerin genellikle pozitif değerlik alması ve oksijenin negatif değerlik alarak bu pozitif değerliği dengelemesidir. Örneğin, sodyum ile oksijen reaksiyonunda sodyum +1 değerlik alırken oksijen -2 değerlik alır ve sodyum oksit (Na2O) bileşiği oluşur.

Oksijenin Değerlik Elektron Sayısı

Oksijenin atom numarası 8'dir, yani çekirdeğinde 8 proton bulunur. Oksijenin yedi değerlik elektronu vardır, yani en dış yörüngesinde yedi elektron bulunur. Bu değerlik elektronları, oksijenin diğer elementlerle reaksiyona girmesini sağlar.

Peroksit Oksijen Değerliği

Perokisit, oksijenin -1 değerlik aldığı bir bileşik türüdür. Perokisitlerde iki oksijen atomu, bir kovalent bağ ile birbirine bağlıdır ve her biri diğer oksijen atomuna bir elektron vererek -1 değerlik alır. Perokisitler genellikle oksitleyici maddeler olarak kullanılır.

Sonuç

Oksijen, -2 veya -1 değerlik alarak çeşitli bileşikler oluşturabilen yüksek reaktif bir elementtir. Metallerle reaksiyona girdiğinde genellikle -2 değerlik alırken, perokisitlerde -1 değerlik alır. Oksijenin değerliği, reaksiyona giren diğer elementlerin değerliğine bağlıdır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Ametaloksitler ve super oksitler diye hatirliyorum umarim dogrudur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: seyirciiyon

Ametaloksitler ve super oksitler diye hatirliyorum umarim dogrudur

süperoksit dediğin ne oluyo ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: YavuZ0607

quote:

Peroksitlik durumu filan var hidrojen peroksitte mesela H2(O2) Parantez üstünde -2 var..
  • quote:

quote:

Hocam baktim dogrusu su:
    Peroksitler: oksijenin -1 aldigi bilesikler 1A ve 2A nin olustirduklari H2O2
    Superoksitler: oksijenin -1/2 degerlik aldigi. Sadrce 1A da. NaO2

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

oksijenin yükünün -2 olmadığı istisnalar vardı galiba bilen varsa aydınlatabilir mi

Peroksitler, süperoksitler ve OF2 bileşiği var. Peroksitlerde -1 değerlik alır. Mesela Na2O2. Biliyorsun ki metaller + değerlik alıyor. Sodyum burada +1 almak zorunda bu yüzden oksijene -1 değerlik kalıyor. Süperoksitler ise şöyle: NaO2 bak burada yine sodyum +1 oksijene kalan ise -1/2 bunlara süperoksit deniyor.
    OF2 istisnası var florun elektronegatifliği çok yüksek bu yüzden her zaman -1 değerlik alıyor. Oksijene +2 kalıyor.

Kısaca metallerle yaptığı bileşiklerde dikkat et. Birde OF2 önemli.

Edit: Hidrojen peroksiti unutmuşum. H2O2 bunada dikkat et.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Civcivsays -- 16 Mart 2014; 23:19:53 >

• anladım teşekkürler ilgilendiğiniz için
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.