Şimdi Ara

okuduğum kitapları unuttum. peki şimdi bana ne kattı kitaplar? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
2.270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: bi tylol hot içer miyiz

https://t24.com.tr/yazarlar/cemal-tuncdemir/kitaplarda-okuduklarimizi-unutuyorsak-hala-neden-okumaliyiz,21516
    Bende aynı sorunsalı yaşıyordum. Bu yazıyla birlikte bu sorunsaldan çıktım. Güzel bir yazı.
  • Yediğin yemekleri de unutuyorsun ancak her biri vücudunun yapı taşlarını oluşturuyor. Kitaplarda zihnin yapı taşlarını oluşturur.
  • Zebercet kullanıcısına yanıt
    Arkadaş eleştiri yaptığında demiştim "ne alaka şimdi hocam nereden çıktı" sonra bu yorumu görünce gerçekten haykırdım ya :D
  • Okuduğum çoğu kitabı hatırlıyorum nasıl tam anlamıyla unutmuş olabiliyorsun?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu oldukça ilgi çekici olmuş, mesajlar da öyle. Emeğinize sağlık. Konuya dönecek olursam ben bu sıkıntıyı pek yaşamıyorum doğrusu. On sene önce okuduğum kitabı da sorsanız konusuyla beraber karakter isimlerini de hatırlıyorum, elbette istisnalar olacaktır. Bunun için ekstra bir çaba sarfetmiyorum. Ancak genel itibariyle konuda bahsedildiği gibi detaylar ve belki cümleler kaybolabilir ama insanın o kitaptan aldığı şeyler zihninde kalır diye düşünüyorum. Hepimiz adına bu böyledir yani. Hem bir kitabı okuyup bir kenara atmak veya rafta kaderine terketmek çok doğru gelmiyor bana. Hatırlamadığınız kısımlar olduğunda açıp tekrar bakmalısınız, bunun da faydası olacaktır. Örneğin geçenlerde yaklaşık onbeş yıl önce okudugum bir kitap geldi aklıma, karakterin adı aklıma gelmediği için kitabı açtım ve bakıp hatırladım. Google a da yazılabilirdi değil mi? Bazı şeyleri kendimiz değiştirebiliriz, geliştirebiliriz. Alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz öncelikle. Kitabı okumak için mi okuyoruz, bir şey öğrenmek için mi? Yoksa boş vakitlerimizi mi dolduruyoruz sadece?
    Bu forumda geçtiğimiz yıllarda çok şey okumuştuk, genel itibariyle hatırlamama ile ilgili dikkat eksikliği vurgusu yapılmıştı. Belli yıldan sonra tamamen unutmak normal diyebiliriz ama ara ara o kitaplara dönüp göz gezdirmekten bizi alıkoyan şey nedir ki?
    Varsayalım bir kitabı çok sevdiniz, okudunuz bitti. Aylar sonra detaylarını unuttuğunuzu düşünürseniz isimleri, yerleri veya hatırlamak istediğiniz bir şey olursa Google dan bakmak yerine kitabı açıp göz gezdirin eminim aradığınız şey dışında da birçok şeyi görüp anımsıyor olacaksınız. Yani sorun belkide bir kez okuyup kenara atmaktadır...

• Muhakkak aklında bir şeyler kalır. Bilgisi kalmasa bile muhakemesi kalır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Somut bir şey arıyorsan hızlı okumaya faydası var.
  • Beyin geçici depolama ya alır ilk okunanları sadece sana lazım olacak bilgiler dahilide kalır hocam okumaya devam

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu konu benimde kafamı kurcalıyor.Hatırlayamamak gibi bir korkum var benimde.

Ancak şuana kadar hiç başıma gelmedi.Okuyup da beğenmediğim kitapları bile hatırlıyorum (-ki beğenmediğim kitaplar ilginç bir şekilde daha çok aklımda kalıyor.Sanırım üzerinde çok düşündüğüm için.) Tabii ki kitabın bütün konusunu,her cümlesini hatırlamanız mümkün değil. Bence ufakta olsa ana konuyu hatırlamanız gerekiyor. Belki de başıma gelmediği için bilemiyorum ama bana imkansız geliyor hatırlamamak.(hastalık dışında)
  • Ekşi'den

bir defasında hocama dedim ki: “bir kitap okudum ama zihnimde kitaptan hiçbir şey kalmadı.”

bana bir meyve uzattı ve dedi ki: “bunu ağzında çiğneyip ye.”

yedikten sonra sordu:

”şimdi sen büyüdün mü?
    ” hayır,” dedim.

dedi ki: “büyümedin ama o vücuduna dağıldı; et oldu, kemik oldu, sinir oldu, deri oldu, tırnak oldu, hücre oldu…”

anladım ki, okuduğum kitap da öyle dağılıyor:

bir kısmı kelime dağarcığını zenginleştiriyor. bir kısmı bilgi ve irfanını artırıyor, bir kısmı ahlakını güzelleştiriyor, bir kısmı yazı ve konuşmada üslubuna incelik katıyor, bir kısmı hayata farklı bakmanı sağlıyor, bir kısmı içindeki sevgi-merhameti arttırıyor, bir kısmı öz güvenini arttırıyor, düşünmeni, sorgulamanı tetikliyor, olaylar karşısında nasıl davranman gerektiğini öğretiyor… her ne kadar sen bunların farkında olmasan da.

kitap okumak bir şeye yaramaz, çünkü kitap okumak çok şeye yarar! o kadar çok şeye yarar ki neye yaradığını söylemek imkansızdır.

“iyi dostlar, iyi kitaplar, bir de huzurlu bir vicdan: işte ideal hayat.”

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.