|
Bildirim
|
Hocam aldığın bilgi bilinçaltında kalır.Kitabı özetle dersen aklına gelmez ama ileride konusu açılır,haberlerde görürsün vs. aklına gelir.Yani aslında duruyor o bilgiler.Ama tabii aradan 5 yıl 10 yıl geçince hatırlamazsın.Onun için akademik kitaplarda önemli yerleri not almak gerekiyor.
|
araştırmalara göre her kitaptan insana anca birkaç cümle kalır/kalmaz. unutmak normal yani.
işin esprisi, yine bu da araştırmalara göre, kitap okurken düşünce yapının şekillenmesi/değişmesi. o yüzden okudukların boşa gitmiyor. bir de, kitabı unutmamak istiyorsan, taktiklerden biri de kitabı bitirmemek. bu da yine araştırmalara göre, yarım kalmış olan kitaplar/konular, henüz bitirilmediğinden unutulmuyor ve canlı tutuluyor. |
24 saat sonra okuduklarımızın %80-90'ı uçuyor zaten
1 hafta sonra bu %99 oluyor 1-2 sene sonra o gün okuduğun sayfalardan 1-2 kelime bile kalmıyor aklında. önemli olan her eserden heybene katabileceklerini almak. mesela 1984'ü okumuşsan, olay örgüsü aklından çıkıp gitmiş olabilir ancak vermek istediği ders bakidir. hakeza hayvan çiftliğinde napolyonun neler yaptığını unutmuş olsan bile (ki ben kitabı 3 kez okumama rağmen olay örgüsünü az çok hatırlayabiliyorum ancak) yine aklında çok önemli dersleri kalmıştır. bu böyle sürüp gider. bazı eserler vardır ki, onlar da hayatının eseri olur. misal, bende çavdar tarlasında çocuklar'ın bıraktığı iz... kitabı kaç kere okudum hatırlamıyorum. şimdi 37. sayfada ne yazıyor desen 3-5 dakikalık düşünmeyle az çok sayfanın içeriğini dökerim sana. en azından 35-40. sayfalar arasını anlatırım. işte her kitapta bunun olma ihtimali yok tabii. bu ancak 1-2 kitapta gerçekleşebilecek bir hadise. o yüzden kitapları ileride hatırlamak adına değil; iyi vakit geçirmek, kendimize dersler çıkarmak ve yazı/konuşma dilimizi geliştirmek gibi amaçlarla okuyabiliriz. |
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
|
|
|
|
|
|