Şimdi Ara

Beyler çok garip dini bir soru işareti var aklımda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
37
Cevap
0
Favori
3.951
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • beyler alışkanlık olmuş artık hani öyle dinci falan değilim tam tersi günahkarın önde gideniyim ama küçüklükten ananemin babanemin öğrettiklerine göre her gece bildiğim duayı eder yada besmele çekip yatarım (aklıma geldiğinde ama çoğu zaman yaparım ) son aylarda ddikkatimi çeken bişi oldu hergün yapmaya karar verdim bu neden ise her dua etmeye başladığımdan aşırı kısa bir süre sonra (5-6) esnemeye başlıyorum . bu beni resmen korkutuyo aralıksız istisnasız nasıl böyle bişi olabilir ya biri bunu bana açıklayabilirmi .

konu dini bir konu değil aslında bilimsel lütfen silmeyin

not: dinci değilim
    dipnot: aşırı dincilerden nefret eder ve utanırım
    dipçik : lütfen dinle ilgili yorum yapmayın ve konuyu dini konuya çevirmeyin yönetimden önce gördüğüm anda ben şikayet edicem sadece bunun bilimsel bi açıklaması olduğunu duydum ve bunu bilenlerin anlatmasını istiyorum

• Yapay Zekanın Yanıtı

Namaz Kılarken Sürekli Esnemek

Namaz kılarken sıklıkla esnemek, birçok kişi tarafından yaşanan yaygın bir durumdur. Bunun çeşitli nedenleri olabilir:

• Yorgunluk veya Uykusuzluk: Namazı özellikle yorgun veya uykusuzken kılıyorsanız, vücudunuz uyumaya hazırlanıyor olabilir. Bu, esnemeye neden olan kas gevşemesine yol açabilir.
    • Oksijen Eksikliği: Namaz, genellikle kapalı ve havasız ortamlarda kılınır. Yeterli oksijen alamamak, esnemeyi tetikleyen bir fizyolojik tepkiye yol açabilir.
    • Ruhsal Uyaran Eksikliği: Namaz, dua ve ibadet içeren manevi bir faaliyettir. Ancak, bazıları için namaz rutine dönüşebilir ve ruhsal uyarım eksikliği esnemeye yol açabilir.
    • Rahatsız edici Giysiler veya Ortam: Rahatsız edici giysiler veya çok sıcak veya soğuk bir ortam, esnemeye neden olan rahatsızlığa neden olabilir.

Namazda esnemenin dini bir anlamı yoktur ve endişelenmen gereken bir durum değildir. Bununla birlikte, esnemelerin sıklığı veya şiddeti sizi rahatsız ediyorsa, yukarıda belirtilen nedenleri göz önünde bulundurmalısınız. Yorgunluğu azaltmak için yeterince uyumaya, namaz kılmadan önce oda havalandırmaya ve rahat giysiler giymeye özen göstermek yardımcı olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Şöyle birşey duymuştum:

biri sana nazar duası okursa (senin iyiliğin için), eğer üzerinde nazar varsa duayı okuyan kişi sürekli esnermiş. Tabi ne kadar doğru bilemiyorum.
  • Bendede hep namaza gittiğimde oluyo bi rehavet bi esneme geliyo sürekli.
  • Şöyle bir söylenti var onunla ilgili, sen dine yöneldiğinde şeytan seni engellemeye çalışır, esnetir, yüzüne işer vs.

• kutsal babamız isa seni kutsarken azını açıp ekmegi koyması için bedenini kullanıyor
  • Ayrıca şöyle bir şey duymuştum şeytan seni esnetirmiş esnemeye başladığın anda içinden şeytan git başımdan dersen esnemen duruyormuş
    Not: Sadece duydum denemek nasip olmadı
  • 118 33 yani 118 33 33 33
  • Alıntıdır konu açmana gerek yoktu sorularlaislamiyet ' te tüm merak ettiğin soruların cevabını bulabilirsin.

Namazda esnemek şeytanın vesvesesidir diyorlar. Bu doğru mudur?
    Soru

Namazda esnemek şeytanın vesvesesidir diyorlar. Bu doğru mudur?
    Kullanıcı: mehmet3706 | Tarih: 21-Temmuz-2006, Saat: 16:57:18

Cevap
    Değerli kardeşimiz;

Esnemek, uykusuzluk, yorgunluk veya can sıkıntısı sebebiyle kişinin gayr-i irâdi bir şekilde ağzını açarak uzunca nefes alıp vermesidir. Bu hâl, bir bakıma dalgınlık ve gaflet göstergesidir.

Halk arasında “hapşırma” diye de bilinen “aksırma” ise nefes kaslarının basınçlı hareketiyle kişinin içerisindeki havayı bir anda ağız ve burun yoluyla şiddetlice dışarı atmasıdır. Aksırmak vücûtta meydana gelen bir zorlama sonucu olur ve bu ihtiyâcı duyan kimse aksırdığı an ferahlar. Dolayısıyla bu durum esnemenin aksine vücût için bir zindelik vesilesidir. Resûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem- de aksırmanın Allâh Teâlâ'nın hoşlandığı bir durum olduğuna, esnemenin ise şeytandan geldiğine dikkat çekerek:

“Biriniz esneyeceği zaman gücü nisbetinde onu gidermeye çalışsın. (Ağzını açarak hâh demesin) . Çünkü bir kimse esnediğinde şeytan ona güler. ” (Buhârî, Edeb, 125) buyurmuştur.

Hadis-i şerifte şeytandan geldiğine dikkat çekilen esneme, genellikle çok yiyip içmek, karnı tıka basa doldurmak, hareketsizlik ve uyku hâlinin öne geçmesi gibi durumlardan kaynaklanır. Ayrıca esnemeye sebep olan durumlardan her biri şeytanın hoşlandığı işlerdir. Bu sebeple esnemek uygun bir davranış değildir. Mümkün mertebe önüne geçilmesi, her şeye rağmen engellenemediği durumlarda ise ağzın el ile kapatılması gerekir.

Gaflet sebebiyle meydana gelen esnemeden kurtulmanın değişik yolları vardır. Özellikle namazda esnememek için şu hususlara dikkat etmek lâzımdır:

- Tuvalet âdâbına riayet etmek,

- Her namaz için yeni bir abdest almak,

- İftitah tekbiri alırken elinin tersiyle masivayı arkaya attığının farkında olmak,

- Euzü besmeleyi şuurlu bir şekilde söylemek.

Namazda esnemek ise çirkin bir davranıştır. Hele bir de esnerken garip sesler çıkarmak daha da çirkindir. İnsan ne yapıyorsa onun hakkını vermeli, kendi anlamına uygun olarak yapmalıdır. Özellikle namaz kılan bir kişinin esnemesi veya gerinmesi, onun namazdan bir şey anlamadığını ve ne yaptığını bilmediğini göstermeye yeter. Böyle şuursuzca kılınan bir namaz, çevresindekileri rahatsız edeceği gibi, insanı da Kuranda belirtilen, “fuhşiyat ve münkerattan” da alıkoymaz. Yani insanın yapabileceği kötülüklerden ve çirkinliklerden engellemez. Bu sebeple, hadisi şeriflerde belirtildiği gibi, vakti girer girmez, ertelenip yorgunluk ve tembellik basmadan o vaktin namazı kılınmalıdır. Nitekim, şeytanın insanı oylayıp namazı ertelettiği hususunu daha önce belirtmiştik. Böyle, kendisine gaflet gelmiş ve rehavet çökmüş olarak namaza duran bir kişinin, önce kimin huzuruna çıktığını çok iyi bilmesi ve namazını da bir o kadar uyanık ve dinç kılması gerekir.

Binaenaleyh, Peygamberimizi (s.a.v.), insanın böyle, gafilce namaz kılmasını hoş görmediği için değişik şekillerde ikaz etmiş ve namazda esnemenin şeytandan olduğunu belirtmiştir. Nitekim, Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen bir hadisi şerifte, normal zamanda bile esnemenin şeytanından olduğunu belirterek şöyle buyurmuştur:

“Esnemek şeytandandır. Binaenaleyh sizden herhangi biriniz esneyeceği zaman gücü yettiği kadar onu tutsun.”(1)

Ebu Saidi’l-Hudri kanalıyla gelen bir hadiste ise, Rasül-i Ekrem (s.a.v)’in; “Biriniz namazda iken esneyeceği zaman gücü yettiği kadar esnemeyi hapsedip tutsun, çünkü şeytan girer.”(2) buyurduğu rivayet edilmektedir.

Hadisi şeriflere bakıldığı zaman, her iki halde de insanın esnemeyi hapsetmesi, gerek namazda gerekse, içinde bulunduğu toplumda, ağzını sonuna kadar açarak esnemekten kaçınması emredilmektedir. Müslüman her yerde âdâbı muaşeret kurallarına uyan, nazik ve kibar bir insan olmak durumundadır. Çünkü kişinin yaptığı iyi veya kötü (özellikle kötü olan) bir davranışı, temsil ettiği din ile bağlantılı olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden insanların en nazik davranışlı olanı Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), Müslüman’ın davranışlarına dikkat etmesi, kendini daima kontrol altında tutmasını ve başkalarına tiksinti verebilecek şekilde ağzının içini göstermemesi gerektiğini vurgulamıştır. Bunun yanı sıra, ağzını alabildiğine açıp yayarak esneyen bir insanın, o anda kısmen müdafaasız kaldığını bildiği için, içeri girebilecek mikroplara ve diğer istenmeyen şeylere karşı da bu hadisi şerifi ile uyarmıştır.

(1) Müslim, Zühd, 56, (2994); Tirmizi, Salât, 273/370; A. Hanbel, Müsned, II, 397, 517.
    (2) Müslim, Zühd, 57, (2995), 58, 59.

Selam ve dua ile...
    Sorularla İslamiyet

• Özellikle dinci değilim dincilerden nefret ederim diye üstüne basa basa belirtmenin sebebi ne ?
  • çewrendeki herkes konuşuyor, gülüyor, söylüyor sen ise fısır fısır okuyosun...

okuyosun, okuyosun, okuyosun...

sıkılıyosun haliyle... buda esnetiyo...

sonuç : uuuh sende bi nazar war bi nazar war...
  • ateistim ama dua ettim demin 3 kere falan esnedim. belki sen diyince pskojik olsu
  • Siz namaz kılmak istediğinizde veya dua ettiğinizde şeytan sizleri Allah'ın huzurundan alıkoymak vazgeçirmek için esnetme yoluna başvurur.Ayrıca uykusuz olduğunuzda ve uyumanızı gerektiren durumlarda namaz kılmayı deneyin 2 rekattan sonra esnemeler başlayacaktır ve namaz esnasında esnemenin bir suçu günahı yoktur ancak bazı alimlerce sakıncalı bir durumdur...
  • Bende akşjam yatarken dua ettiğimde esniyorum.Yalnız değilsin :)
  • Sen uyumadan önce okuduğun için beynin ona programlamış.Yani beynin önce dua sonra uyku olarak programlamış ve öyle alışmış.Sen normal bir zamanda dua okuyunca beyin de uyuyacan sanıyor.Dini bir olay yok dağılın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jentin

ateistim ama dua ettim demin 3 kere falan esnedim. belki sen diyince pskojik olsu

Sendeki arızalar kimde olsa ateist olur zaten
  • jentin ben seni satanist diye biliyordum ..
  • esnemek bulaşıcıdır. Esniyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kozmik Radyasyon

Bu konudaki kullanıcılar: Kozmik Radyasyon, şanışer, nanaka9, Lucifer Roses, OraLeTH, Mrlol, TheDarkDefender, Cait, Dream3rn, SerseriBeyfendi, unforgiv3n, Fedra, sekizbuçuk, UniJaa_61, sey_47, hafuyu
    16 kayıtlı üye, 5 misafir

herkes kavga çıksın diye bekliyo

• Yatarken dua ederken bende de aynı şekilde esneme oluyor..Yalnız değilmişim demek ki
  • Dini açıklamasını hepimiz az çok biliyoruzda bilimsel açıklamasını yapsın biriniz yahu?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.