Şimdi Ara

op-amp nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
702
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar opampta anlıyamadığım nokta şu :
    tanımlar : . Genel olarak OP-AMP, çok yüksek kazançlı bir DC yükselteçtir. OP-AMP ile hemen hemen yapılamayacak devre yok gibidir. Besleme gerilimi uygulanan bir OPAMP, giriş uçlarına
    uygulanan gerilime ve işlevine bağlı olarak çıkış gerilimi üretir. Bir OPAMP’ın
    çıkışından alınabilecek maksimum çıkış gerilimi, besleme geriliminden birkaç volt
    daha küçüktür. Bu durum OPAMP’ın içyapısından ve enerji tüketiminden
    kaynaklanır.12v ile beslenen opamp için Yani OPAMP çıkışından pozitif değerler için
    maksimum +11V, negatif değerler için ise maksimum -10V civarında bir gerilim
    alınabilir. Üretici firmalar, bu değerleri kataloglarında belirtirler.

her yerde bu yazıyor peki bu opamp benim verdiğim besleme kadar yükseltme işlemi yapacaksa benim bunu kullanmam daki amaç ne ? elimde zaten bu yükseklikte bi kaynak var bir yerleri yanlış anlıyorum ama nereleri ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozkan00 -- 26 Aralık 2014; 17:37:01 >

• Bir kaynaktan gelen 3-5 voltluk sinyali 12 volta çıkarmak için kullanabilirsin mesela. Diyelim elinde sinyal taşıyan bir kablo var ve belli bir mesafeden sonra sinyal o kadar zayıflıyor ki 1ler ve 0lar birbirinden ayırt edilemez hale geliyor. Sinyalin bozulduğu yerden önce bir noktaya op-amk kullanarak bir devre kurarak sinyali yükseltip daha uzak mesafelere taşımaya devam edebilirsin örneğin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 10ccepi

Bir kaynaktan gelen 3-5 voltluk sinyali 12 volta çıkarmak için kullanabilirsin mesela. Diyelim elinde sinyal taşıyan bir kablo var ve belli bir mesafeden sonra sinyal o kadar zayıflıyor ki 1ler ve 0lar birbirinden ayırt edilemez hale geliyor. Sinyalin bozulduğu yerden önce bir noktaya op-amk kullanarak bir devre kurarak sinyali yükseltip daha uzak mesafelere taşımaya devam edebilirsin örneğin.

Çok teşekkür ederim . Tam da benim anlayacağım dilden anlatmışsınız .Zamanınız varsa bir sorum daha olacak , geri besleme nedir ? Op-amp ta ya da başka bir yerde geri besleme nedir ve ne amaçla yapılır op-amp ta olduğu gibi kitap tanımları hiç bişey ifade etmedi bana ?
  • Opamplar yeterince iyi anlaşılamamış herhalde...

Opampların bir çok görevi var. Sinüs dalga, kare dalga, üçgen dalga şeklindeki sinyallerin milivolt seviyelerindeki frekanslarını işler, sinyalleri evirir, çevirir, faz farkını alır, gerilimi izler, karşılaştırır ve buna benzer daha bir çok görev yapar ki...

Bu yüzden çok geniş kullanım alanına sahiptir.

quote:

opamp benim verdiğim besleme kadar yükseltme işlemi yapacaksa benim bunu kullanmam daki amaç ne ? elimde zaten bu yükseklikte bi kaynak var bir yerleri yanlış anlıyorum

op-amp nedir?

Teorik olarak 50.000 ila 200.000 kat kuvvetlendirme görevi yapar. ( müthiş değil mi? ) Girişte uygulanan + , - sinyalin farkı 1 volt kabul edelim. Bunu ampli görevi ile 50.000 kat güçlendirilirse çıkışın 50.000 volt olması gerekir teorik olarak böyle de... gerçekte işlemci girişte en fazla 36v gerilime kadar çalışabilmektedir. Sinyal seviyesini aşırı yükseltme, işlemcide distorsiyona yol açacaktır. Makul olanı, milivoltlar seviyesindeki düşük kazançlı sinyallerdeki kullanımlarıdır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 26 Aralık 2014; 21:36:32 >

• ozkan00 O kullanıcısına yanıt
    op-amp yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi inanılmaz yüksek bir yükseltme gücüne sahiptir, 200000 kat falan gibi büyük sayılar. Geri besleme de bu yükseltme gücünü dizginlemek için kullanılabilir diyebiliriz. Eğer geri besleme kullanmazsan, çıkıştaki gerilim hep besleme gerilimine eşit kalır, senin de bir işine yaramaz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.