Merhaba... 555 entegresi ile 100 Hz. kare dalga üreten bir devre var... 555'in 3. (Out) pininden çıkan 100 Hz.'lik (%50 Duty Cycle) sinyal ile bir optoyu, bu opto ile de bir mosfet sürücüyü, dolayısıyla da mosfeti sürmek istiyorum.
1-) Hangi optoyu kullanmalıyım? Ve optoyu 555 ile nasıl sürebilirim? 2-) Mosfet sürücü devreler hakkında bilgi sahibi değilim. Basit ama etkili bir devre var mı? (Sürmek istediğim mosfet N Kanal IRF740) 3-) Opto kullanmak istememin nedeni; mosfette bir sorun olduğu zaman 555'i ve bağlı olduğu diğer komponentleri koruyabilmek...
Şimdiden teşekkürler...
Devre gerilimi 12V. ise 555'in out çıkışına 4-5K dirençle mosfeti direk sürebilirsiniz.Mosfet kısa devre akımına maruz kalmadıkça no problem. 2.seçenekde;sizin 555'i garantiye alma isteğiniz doğrultusunda,555 çıkışı 4N25 optonun 1 nolu ayağına 2 noya 1K. direnç,4 no şase(eksi),5 no çıkış 5K. dirençle alıp PNP transistörü sürüyorsunuz.PNP den alınan + gerilimle araya 1 dirençle(5-10K.R) mosfeti tam sürüyorsunuz. Daha detaili isterseniz ISIS'la bir devre çizebilirim.Kolay gelsin.
Bugün araştırdım ve buldum... 555'in çıkışına TLP521 bağlayacağım...
***Fakat TLP521'in datasheet'inde anot akımının max. 11mA olması gerektiği yazıyor. Bunun için 555'in çıkışına (TLP'nin anot girişine) koyacağım direnç kaç Ohm olmalı?
***Bir de TLP'nin çıkışına IRF740'ı direkt olarak bağlayabiliyor muyuz; yoksa ek donanıma ihtiyaç var mı?
***Son olarak da; IRF740 için Gate direnci bağlayacak mıyız, eğer bağlayacaksak kaç Ohm kaç W olmalı?
Ya da bu optoyu 250-400 Hz. aralığında PIC16F877 ile PWM modda sürsem sorun olur mu?
TLP250 Gate Drive Optocoupler çok başarılı tlp521 e göre de hızlı bir çözümdür. Aynı zamanda gate için sürme devresi tasarlamana gerek kalmaz. Bunun yanında aynı işi gören hızlı HCPL3120 Gate drive optolarda var. Bir incele derim.
Onları da bir araştırayım o zaman... Çalıştığım dükkânda TLP251 mevcut olduğu için onu yazdım... Yanlış hatırlamıyorsam HCPL3120 de olmalı... Bir de onlara bakayım...
arkadaşlar devreyi kurdum 1 nolu uçtan normal çıkş aldım ama 7 numaralı çıkıştan testere dişi çıkş aldım...bu entegreyi bilen varsa yardımcı olursa çok sevinirim. Birde ben Uc 3875 entegresinin çıkışnı Ir 2110 a veriyorum izolasyon varmıdır bu entegre de?
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme