Şimdi Ara

Pwm devresinde irf 540 mosfet çalışmıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
998
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar motor hız kontrolü için pwm ile irf 540 mosfet sürdüm ancak fet iletime geçmiyor 555 sürücü normal işliyor sürücünün out ucu gate sürdüm source eksiye drain ucundan ölçtüğümde 0.12v gibi bir rakam okuyorum sebebi nedir acaba

Birde mosfet yerine bjt normal transistör sürsem standart pwm gibi %90 verim alırmıyım yoksa normal transistörle verim daha mı düşük olur düşük olursa ne kadar olur sağolun

elimle bacaklarına dokununca iletime geçiyor ama sürücü kontrol etmiyor etsede mosfet çok yavaş tepki veriyor sanki uzun süre linear modda kalıyor gibi çok ısınıyor devredeki 555 sürücüsünün 10k direncinin yerine 10k trimpot bağladım acaba ondan olabilirmi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 11 Kasım 2017; 16:16:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Pwm devresinde irf 540 mosfet çalışmıyor

• teknomasters T kullanıcısına yanıt
    R2 nin toprağa bağlı olduğundan emin misiniz ?
    mosfet ile yuku bağlarken mosfetin source ucu toprakta, drain ucu ise motorun eksı ucuna bağlı olmalı .bunu yanlış yaparsanız da çalışmaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: ghostmanzero

R2 nin toprağa bağlı olduğundan emin misiniz ?
    mosfet ile yuku bağlarken mosfetin source ucu toprakta, drain ucu ise motorun eksı ucuna bağlı olmalı .bunu yanlış yaparsanız da çalışmaz

Merhaba hocam source ucunu kaynağın eksisine bağladım drain ucuda yükün eksisinde r2 direnci 555 sürücü devresinin eksisine bağlı 555 sürücü ve mosfetin beslemesi ayrı ayrı yani source toprağa bağlımı olması lazım sağolun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 11 Kasım 2017; 16:55:38 >
    motor kaynağının ve 555 in topraklarını da birleştirin. ortak olmalı. hani mosfettin n veya p kanal olmasına göre yukun bağlandığı kısım değişir. eğer yanlış bağlanırsa mosfet çalışmaz. bacaklara dokunma durumunda bile çalışıyorsa demek ki pin kararsız. n kanalda gate-toprak arası en az 4.7k direnç atılarak stabilite kazandırılır. aynı durum p kanalda gate-gerilim arasına yine en az 4.7k direnç atılarak sağlanır. sorun bunlardan dolayı diye düşündüm. şuan aklıma başka bir sebep gelmiyor.
  • quote:

motor kaynağının ve 555 in topraklarını da birleştirin. ortak olmalı. hani mosfettin n veya p kanal olmasına göre yukun bağlandığı kısım değişir. eğer yanlış bağlanırsa mosfet çalışmaz. bacaklara dokunma durumunda bile çalışıyorsa demek ki pin kararsız. n kanalda gate-toprak arası en az 4.7k direnç atılarak stabilite kazandırılır. aynı durum p kanalda gate-gerilim arasına yine en az 4.7k direnç atılarak sağlanır. sorun bunlardan dolayı diye düşündüm. şuan aklıma başka bir sebep gelmiyor.

Dediklerinizi uygulacam hocam denedikten sonra yazarım sonucu çok sağolun yardımınız için

Bu arada kafam çok dalgındı acemi gibi bile bile şasenin eksi olduğu kafamdan çıktı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 11 Kasım 2017; 18:59:59 >

• quote:

Hocam dediklerinizi uyguladım pwm out ile mosfet gate ilk önce pwm-out ile gate bacağı arasına topraktan 5k direnç uyguladım galiba 555 kısa devre oldu bende pwm out ile gate bacağı arasına koydum 5K direnci çalıştı ama yanlışlıkla mosfete dokundum galiba statik yükten yandı bağladığım besleme 3 watt yük 5watt falan 555 entegreden akım çekmeye başladı aşırı ısındı hemen çıkardım beslemeden böyle düşe kalka deneye deneye çalıştırmaya çalışacam

Hocam bu devre stabil çalışan bir devremi yoksa hatalımı başka bir öneriniz varmı sağolun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 11 Kasım 2017; 21:53:20 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Allah allah. Sen şimdi söyleyince bir baktım da çıkış deşarj ucundan alınmış. Orda kare dalga 3 ucundan yani out ucundan elde edilir. Mosfetin gate ucunu 3e bağla. 555 gayet güzel çalışır kare dalga generator olarak. Uzun süredir kare dalga için kullanmamistim. Bu devrede gate ucunu kontrol edecek kare dalga 3. pinden elde edilir. Reosta da duty cycle ayarı için. Mosfetin n kanal. Gate ucu ile gnd arasına 10K veya 22k bir direnç at. 7 yi de boş bırak. Bu sefer çalışması lazım. Bunun dışında yanlış hır bağlantı yapmadığına emin ol. Gnd leri birleştir. Ondan bir sıkıntı olmaz hani.

• quote:

Allah allah. Sen şimdi söyleyince bir baktım da çıkış deşarj ucundan alınmış. Orda kare dalga 3 ucundan yani out ucundan elde edilir. Mosfetin gate ucunu 3e bağla. 555 gayet güzel çalışır kare dalga generator olarak. Uzun süredir kare dalga için kullanmamistim. Bu devrede gate ucunu kontrol edecek kare dalga 3. pinden elde edilir. Reosta da duty cycle ayarı için. Mosfetin n kanal. Gate ucu ile gnd arasına 10K veya 22k bir direnç at. 7 yi de boş bırak. Bu sefer çalışması lazım. Bunun dışında yanlış hır bağlantı yapmadığına emin ol. Gnd leri birleştir. Ondan bir sıkıntı olmaz hani.

hocam çok sağolun elime yüzüme bulaştıracaktım yoksa internette her devreyi yapmamak lazım hatalı olanları çok meğersem mosfeti linear bölgede gibi çalıştırmaya çalışıyormuşum bu devreler galiba biraz sıkıntılı şöyle bir araştırdım çok sorun yaşayan var çok mosfet ve 555 yakan var ama benim için çok önemli bir devreydi iyigeceler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 12 Kasım 2017; 0:6:44 >

rica ederim. bu 555 gerçekten önemli .hani deneyip bir haberdar edersin artık. eğer ingilizcen varsa greatscott bir efsane . 555 ile ilgili neredeyse herşey bu videoda var
    https://www.youtube.com/watch?v=fLaexx-NMj8
  • Tamam hocam bakacam mosfetle 555 bir tanesi maalesef sizlere ömür haftaya parça almam lazım o zaman mutlaka yazarım

• Orijinalden alıntı: ghostmanzero

Hocam meraba tamam devre çalıştı dediklerinizi yaptım 555 in 7 nolu pini boş bırakıp 3 nolu pinden aldım gate ile 3 nolu pin arasına 10k direnç attım oldu 555 beslemesini 12v luk adaptörden alıyordum meğer adaptör 18 voltmuş doğrultmayla 18x1.44= 25 volt çıkış yapıyor 555 entegre max in 18volt diyor en istikrarlı 12-15 v arasıymış 555 20ma akım çektiği için bu rakamı aşağı çekememiş entegre ondan yanmış bu devre kafamı çok yordu hata yaptım bu sefer 12 v besleme kullandım ve tedbiren 555 beslemesine l 7812 attım beslemenin 30 volta kadar girişi var artık ama l 7812ler patates sigortayla birlikte sürdüm tekrar sağolun yardımınız için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 13 Kasım 2017; 20:33:31 >

• quote:

Hocam site hata verdi cevabım yukarıda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 13 Kasım 2017; 20:37:4 >
  • 555 pwm devreyi ister transistör isterseniz mosfetle sürebilirsiniz. Devrenin yapımında sorun yok. Devre çalışan devre...

Pwm devresinde irf 540 mosfet çalışmıyor sağ sol dönüşlü TR

• quote:

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

555 pwm devreyi ister transistör isterseniz mosfetle sürebilirsiniz. Devrenin yapımında sorun yok. Devre çalışan devre...

Pwm devresinde irf 540 mosfet çalışmıyor sağ sol dönüşlü TR

hocam sağolun devrelri indirdim peki mosfet ile transistör arasında ki verim aynımıdır. mesela transistörle mosfetten aldığım verimi alabilirmiyim

• Motor hız kontrolü transistörle olmaz mı? Olur, verim düşüklüğü ve ısınma çok olur. Önerim mosfet kullanmanızdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

Motor hız kontrolü transistörle olmaz mı? Olur, verim düşüklüğü ve ısınma çok olur. Önerim mosfet kullanmanızdır.

Teşekkür ederim hocam bilmek istediğimde buydu sonuçta pwm sadece sürücü akım yine transistör üzerinden akıyor haklısınız, tabiki mosfet kullanmak isterim ama narin olduğu ve statik deşarjlardan kolay bozulduğu için korktuğum bir konu o yüzden her zaman techizatım yanımda olmayacağı için acil durumda devrede yenisiyle değiştirmek icap ederse diye entegre yuvası gibi bir yuva yapmayı düşünüyorum mosfeti yerinden oynamayacak sağlam olacak hemde kolay değiştirilecek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 20 Kasım 2017; 10:38:12 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.