Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
93.163
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: melkor23

quote:

Orijinalden alıntı: itachi237

ben hep maia diye düşünmüştüm tom bombadili. tom bombadilin maceralarını okuyan yok mu belki orda bir ayrıntı vardır. tehlikeli diyarlardan öyküler kitabında var. eğer okuyan yoksa akşam okuyabilirim o kısmı daha açıklayıcı olur.

Tom Bombadil'in maceralarında da çok fazla bilgi yok. Ama Maia olmadığına emin olabilirsiniz. Tabii ki kesin kanıtlar sunmak mümkün değil, ancak Bombadil'in iradesi Maia'ları aşmaktadır. Bunu en basit şekilde şöyle açıklayabiliriz. Silmaril'ler gibi belli bir dönemin en güçlü nesnesi olan tek yüzük, Orta Dünya'ya gönderilen İstari'ler tarafından ya korkulan ya da gücü yüzünden arzu edilen bir şey olarak görüldü. Tek yüzüğü yaratan Sauron bile, bu yüzüğe bağımlı idi. Bombadil ise, tek yüzüğe oyuncak muamelesi yapıyor.

Güçleri hakkında direk hiç bir şey söylenmemiş olsa da, aslında çok güçlü olduğunu az çok tahmin edebiliyoruz. Merry'i kurtarırken şarkılarımla ağaçların kökünü kurutur, rüzgar yaratır dallarını koparır, dondururum demesi; yüzüğü taktığı halde görünmez olmaması, görünmez haldeki Frodo'yu görmesi, Altınyemiş'in onun hakkında "Bu topraklar büyüyen ve yetişen herşeyin efendisidir" sözleri, Bombadil'in Maia olmasına imkan vermiyor, çünkü onlardan çok net bir şekilde güçlü.

Bombadil ile ilgili yapılacak en net tahmin, sürekli şarkı söylemesinden dolayı ve şarkıları ile bir şeylere etki ediyor olması, özünün benliğinden hiç kaybolmamış olduğu sonucuna varabiliriz. Yani başka bir değişle Ainur'un müziği esnasında oluşan Arda ile beraber istemsiz bir şekilde ortaya çıkmış isimsiz bir varlıktır diyebiliriz. Ama elbette bu daha tahmin olmaktan öteye gidemez.

Ek bir bilgi olarak, Altınyemiş'in Tolkien'in annesini düşünerek ortaya çıkardığı da söylenir. İkisi de sarış saçlıdır. Aynı Beren ve Luthien gibi, annesi ve babası için de Bombadil ile Altınyemiş'i yarattığı söylenen bir diğer teori.

Bombadil için en güçlü seçenek, isimsiz bir varlık olduğudur. Ama ben Eru olduğuna inandım her daim, çünkü Altınyemiş'in "Odur." sözü ben de iz bırakmıştır, basit bir kelime olduğunu düşünmüyorum.

Bana göre Bombadil için tek imkansız var, o da Eru olması.. Çünkü Gandalf Elrond’un divanında onun gücünün Yaşlı Orman ile sınırlı olduğunu söylüyor.. Bu çok açık ve net.. Dolayısıyla ister maia deyin ister Valar deyin ama sonuçta Bombadil kesin olarak Eru değildir.. Kaldı ki yine Tolkien'in notlarından Eru'nun Arda'ya inmediğini kesin olarak biliyoruz..

Ayrıca Maia'ları çok fazla küçümsememek gerektiğini düşünüyorum.. Bkz: Eonwe

• @itachi237

Bir şiir kitabıdır. Yani Bombadil'in kimliği ile ilgili olarak bilgi var mı diye merak ediyorsanız, yok elbette.

@Quadhros

Eru olduğunu söylemiyorum zaten, sadece ben öyle inanıyorum diyorum. Ancak onun gücü yaşlı ormanla sınırlıdır sözü, basit bir kelime oyunudur. Yaşlı orman, Fangorn ile beraber orta dünyadaki en eski canlıdır. Bombadil'de aynı şekilde eskidir ama hangisinin daha yaşlı olduğunu bilemiyorum. Bombadil, kendisinin olduğunu söylese de; hatta aynı divanda Elron, yaşlıdan yaşlıdır gibi bir ifade belirtmiş olmasına rağmen; Gandalf, Fangorn için güneşten önce de vardı demiştir. Aslında bu bile Maia olmadığının açık bir göstergesidir. Tabii Eru olduğunu iddia etmiyorum söylediğim gibi, sadece o şekilde düşünmek hoşuma gidiyor.

İlla bir kanıya varmak gerekirse ben Ungoliant vari bir varlık olduğu kanısını desteklerdim. Önce ki mesajımda da belirttiğim gibi Ainur'un müziği esnasında istemsiz bir şekilde ya da başka bir tabirle müzikteki bozulmalar sonucu oluşan bir çeşit canlı... Belki de Eru dışında kimsenin haberi olmadı başlarda...

Gerçi temeli doldurulmamış bir karakter olduğu için ilgi çekiyor, yoksa hikayeye önemli bir katkısı olmayan basit bir karakter olarak bile görülebilir.

• Arkadaşlar Alatar ve Pallando hakkında doğuya gittiklerinden başka bir bilgi yok değil mi ? Seride her zaman en çok merak ettiğim iki kişi olmuştur bunlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bakone

Arkadaşlar Alatar ve Pallando hakkında doğuya gittiklerinden başka bir bilgi yok değil mi ? Seride her zaman en çok merak ettiğim iki kişi olmuştur bunlar.

Başka bilgi yok.Tolkien onlar için farklı yoldanda olsa Saruman gibi görevlerinde başarısız olmuşlardır demiştir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bu arada bildiğimiz gibi kitabı büyük bi kıyıma uğratmış PJ filmlerde. Sence kıydığı en önemli bölümler nelerdir ? Kendmce en önemli iki bölümü yazdım spoiler'a.

Bana sorarsan Glorfindel'in Arwen uğruna yenmesi ve Faramir'in bu kadar ezik gösterilmesidir derim.
  • quote:

Hocam bu arada bildiğimiz gibi kitabı büyük bi kıyıma uğratmış PJ filmlerde. Sence kıydığı en önemli bölümler nelerdir ? Kendmce en önemli iki bölümü yazdım spoiler'a.

Bana sorarsan Glorfindel'in Arwen uğruna yenmesi ve Faramir'in bu kadar ezik gösterilmesidir derim.

Tom Bombadil, ölülerin Minas Trith'e gelmesi, Gandalf'ın Witch King önünde ezilmesi, Frodo'nun Sam'i yanından kovması, Faramir'in yüzüğü almak istemesi, Boromir'in Aragorn'un Gondor'un başına geçmesini istememesi, Saruman'ın yanlış yerde ölmesi, Sauron-Elendil-Gil Galad düellosunun gösterilmemesi, yüzüğün sadece Sauron'a itaat edeceğinin söylenmesi, kartalların gelişinin yanlış gösterilmesi, Eomer'in Rohan'dan sürüldüğünün gösterilmesi, yardıma Erkenbrand yerine Eomer'in gelmesi.

Daha bir sürü var.Aklıma gelenleri yazdım.Daha çok çarpıtılmış şeyler bunlar.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Yüzük sadece Sauron'a itaat etmiyor mu
  • Aynen hocam bi çok şey çarpıtılmış. Aslında tamam yine de sinema uyarlaması olarak kötü değil ama olmasa daha iyi olurmuş bence. Bu arada bi tane daha aklıma geldi. Miğfer Dibi'nde Elflerin yardıma gelmesi ve başlarında Haldir'in olması da böyle bi olay sanırım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oberyn

Yüzük sadece Sauron'a itaat etmiyor mu

Hayır hocam, Sauron bir Maia dolayısıyla Gandalf dahil tüm Maia'lar Yüzüğü kullanabilirler..

Aslında Sauron Yüzüğün içine kendi ruhunu değil güçlerini aktarıyor, dolayısıyla Yüzük yok olunca güçleri de yok oluyor ve kendi de böylece yok oluyor..

Gandalf'a Bilbo yüzüğü vermek istediğinde, hayır alamam bunu iyilik için kullanırım ve ortaya muazzam bir güç çıkar diyor hatırlarsanız.. Dolayısıyla Saruman'ında yüzüğü kendine istemesi yine aynı kapıya çıkıyor..

• Hatta Aragorn bile yüzüğü kendi gücüne göre kullanabilir.Aragorn Palantir vasıtasıyla Sauron'la iletişime geçince, Sauron yüzüğün onda olup kendisine karşı kullanacağını düşünmüştü.
  • Bana da sorabilirsiniz arkadaşlar...
  • Sorun beyler Böyle soru cevap falan yapalım. Ben başlayayım. Ungoliant kimdir nedir neycidir ?

• quote:

Orijinalden alıntı: berke012

Sorun beyler Böyle soru cevap falan yapalım. Ben başlayayım. Ungoliant kimdir nedir neycidir ?

Aslında Ungoliant'da Bombadil gibi bilinmeyen bir varlıktır. Tahminen Melkor'un müziği bozması ile oluşmuştur. Karanlıkla doğmuştur, ışıkla beslenir, beslendikçe büyür, Arda'ya yapılmış en büyük kötülüklerden birinin ağa babasıdır, Shelob bunun soyundan gelmektedir. Tolkien'in bir akrabasının örümcek tarafından zehirlenmesi sonucu örümcekleri yarattığı söylenir.
  • Arkadaş ilk mesajda konu karışmasın demiş. Yeni konu falan mı açsak böyle soru cevap zevkli oluyor Bilen sorar tarzı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Flame of the West -- 14 Ocak 2013; 22:44:35 >
  • quote:

Arkadaş ilk mesajda konu karışmasın demiş. Yeni konu falan mı açsak böyle soru cevap zevkli oluyor Bilen sorar tarzı ?

Bu işin pek bir mantığı yok gibi.Şu kimdir yada bu nedir gibi soruların sorulmaması gerekir aslında.Eğer bunlar merak ediliyorsa kitaplar alınıp okunur yada internetteki birçok kaynaktan bu bilgiler elde edilebilir.Daha çok kafanıza takılan yada işin içinden çıkamadığınız yerlerin sorulması daha mantıklı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oromë

quote:

Arkadaş ilk mesajda konu karışmasın demiş. Yeni konu falan mı açsak böyle soru cevap zevkli oluyor Bilen sorar tarzı ?

Bu işin pek bir mantığı yok gibi.Şu kimdir yada bu nedir gibi soruların sorulmaması gerekir aslında.Eğer bunlar merak ediliyorsa kitaplar alınıp okunur yada internetteki birçok kaynaktan bu bilgiler elde edilebilir.Daha çok kafanıza takılan yada işin içinden çıkamadığınız yerlerin sorulması daha mantıklı.

Pek mantığı yok gibi ama zevkli olur diye düşünüyordum. Amaç bilgileri oyun tarzında öğrenmekti benim demek istediğim.

• MELKORUN ÖLÜMÜNE DAİR KEHANET :

Orta Dünyada Kalan Son Elflerde Amana Çağrıldığında Artık Orta Dünya Insanlara Birakilacaktir. Bunun Ardından Melkor Bilinmeyen Bir Şekilde Ardaya Geri Gelecek ve Son Muharebe Yapılacaktır.Son Muharebe Aman'da Olacak Melkor Bütün Kinini Kusacak Ve Onun Karşısında Tulkas,Eönwe,Turin Duracak..Yazgısından Bilinmeyen Şekilde Geri Dönen Turin Melkorun Canını Alacak ve Günler O Zaman Bitecek"
  • quote:

quote:

Hocam bu arada bildiğimiz gibi kitabı büyük bi kıyıma uğratmış PJ filmlerde. Sence kıydığı en önemli bölümler nelerdir ? Kendmce en önemli iki bölümü yazdım spoiler'a.

Tom Bombadil, ölülerin Minas Trith'e gelmesi, Gandalf'ın Witch King önünde ezilmesi, Frodo'nun Sam'i yanından kovması, Faramir'in yüzüğü almak istemesi, Boromir'in Aragorn'un Gondor'un başına geçmesini istememesi, Saruman'ın yanlış yerde ölmesi, Sauron-Elendil-Gil Galad düellosunun gösterilmemesi, yüzüğün sadece Sauron'a itaat edeceğinin söylenmesi, kartalların gelişinin yanlış gösterilmesi, Eomer'in Rohan'dan sürüldüğünün gösterilmesi, yardıma Erkenbrand yerine Eomer'in gelmesi.

Şuan Silmarillion'u okuyorum, kitapta Faramir yüzüğü almak istiyor mu yoksa istemiyor mu tam anlayamadım?

• quote:

Orijinalden alıntı: Nihilous

quote:

quote:

Şuan Silmarillion'u okuyorum, kitapta Faramir yüzüğü almak istiyor mu yoksa istemiyor mu tam anlayamadım?

Asla istemiyor.Frodo elindeyken ve yüzüğün onda olduğunu bilmeden yüzüğü yol kenarında bulsam almazdım diyor.Zaten yüzüğün Frodo'da olduğunu öğrendikten sonrada salıyor onları.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Nihilous

quote:

quote:

Asla istemiyor.Frodo elindeyken ve yüzüğün onda olduğunu bilmeden yüzüğü yol kenarında bulsam almazdım diyor.Zaten yüzüğün Frodo'da olduğunu öğrendikten sonrada salıyor onları.

Sağolun hocam, Faramir sevdiğim bir karakter olmuştur. Filmi izlediğimde sönük kalması pek hoşuma gitmemişti sonra Extended'ta biraz düzeltilmişti. Kitabı okuduğumda baya şaşıracak gibiyim. Ancak şöyle bir şey de var, bir kitabı tamamı ile beyaz perdeye aktarmak çok güç, hatta imkansıza yakın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nihilous -- 16 Ocak 2013; 14:02:54 >

• 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.