Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (94. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
93.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 9293949596
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quote:

Orijinalden alıntı: uçmayıbilmeyenkuş

Orkların dişisi var mı nasıl ürüyorlar

Elflerden geldikleri içim muhtemelen dişileri var. Ayrıca Hobbit kitabında Gollum'un arada ork yavrularını yediği yazıyordu, yani çocukları da var.
  • Legolas'ın saçları hangi renk?

Türkçe Lotr kitabında saçları siyah diye yazıyor (sayfa 463) ingilizce olan lotr'da ise his head is dark kısmı gökyüzü olarak düşünülmüş. İngilizce okuyan herkes oradaki head'ın gökyüzü olduğundan hem fikir. Ayrıca sillmarion'da s... elflerinin sarışın olduğu yazıyordu.

Kafam karıştı, çevirmen hatası mı var? legolas siyah saçlı mı sarı saçlı mı?

ekşi sözlük
    legolas'ın saç rengi sorunsalı
    https://eksisozluk.com/legolasin-sac-rengi-sorunsali--229728

• RadioactiveRc R kullanıcısına yanıt
    Lotr'da Legolas'ın saç rengiyle alakalı kesin bir bilgi yok. Hobbit kitabında ise babası Thranduil'in altın renkli saçı olduğu belirtilmiş. Lotr'un eklerinde ise altın hane dışında (Finrod'un soyu) tüm Eldar'ın (Elf ırkı) saçlarının koyu olduğu belirtilmiş. Karışıklık buradan ileri gelmekte. Bildiğiniz gibi Silmarillion Lotr'dan yıllar sonra piyasaya çıkmıştır. Yani Eldar'ın hiçbir soyunu doğru dürüst bilmiyorduk.(Vanyar, Noldor, Teleri) Bu yüzden Tolkien orada o zaman için farklı birşeyi kastetmiş olabilir. Sonuç olarak babası altın renkli saça sahip olduğu için Legolas'da o şekilde düşünülebilir. Bahsettiğiniz Lotr'daki bölüm ise şöyle; "Legolas's "dark head" is seen against the sky" yani saçları karanlık gökyüzüne karşı koyu görünüyor. Bu tasvirden birşey çıkarmak güç. Çünkü ışığın gelişi veya bakış açısına göre saçı beyaz olan birinin bile saçları koyu görünebilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Oromë

Lotr'da Legolas'ın saç rengiyle alakalı kesin bir bilgi yok. Hobbit kitabında ise babası Thranduil'in altın renkli saçı olduğu belirtilmiş. Lotr'un eklerinde ise altın hane dışında (Finrod'un soyu) tüm Eldar'ın (Elf ırkı) saçlarının koyu olduğu belirtilmiş. Karışıklık buradan ileri gelmekte. Bildiğiniz gibi Silmarillion Lotr'dan yıllar sonra piyasaya çıkmıştır. Yani Eldar'ın hiçbir soyunu doğru dürüst bilmiyorduk.(Vanyar, Noldor, Teleri) Bu yüzden Tolkien orada o zaman için farklı birşeyi kastetmiş olabilir. Sonuç olarak babası altın renkli saça sahip olduğu için Legolas'da o şekilde düşünülebilir. Bahsettiğiniz Lotr'daki bölüm ise şöyle; "Legolas's "dark head" is seen against the sky" yani saçları karanlık gökyüzüne karşı koyu görünüyor. Bu tasvirden birşey çıkarmak güç. Çünkü ışığın gelişi veya bakış açısına göre saçı beyaz olan birinin bile saçları koyu görünebilir.

Teşekkür ederim.

• Oromë kullanıcısına yanıt
    Yüzüklerin efendisini okumuş biri olarak diğer Orta Dünya kitaplarınıda okumak istiyorum, en yakın zamanda okuyacağım. Fakat kitap içeriklerinin genellikle ilk üç çağı hedef aldığını gördüm. 4. Çağın ilk yüzyılı yüzüklerin efendisi ekinde yer alıyor fakat devamını ele alan bir eser var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ceyhunceyhan -- 23 Ağustos 2017; 22:45:32 >
  • ceyhunceyhan kullanıcısına yanıt
    Lotr'un son kitabıyla birlikte Orta Dünya tarihi son buluyor maalesef. Devamını anlatan başka bir kitap yok.
    Peki çok teşekkür ederim. Okadar detaylı bir evrenki insan mevcut olanlardan daha fazlasını merak ediyor.
  • Hobbit ve Felsefe adlı romanı okuyan varmı nasıldır?
  • O kitap roman değil. 50 sayfa kadar okuyup silmiştim ebookrdan, okumaya değmez.
  • Pissacore kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler tesadüfen gördüm bir sorayım nedir ne değildir dedim.
  • Thranduil orman elferi yüzük savaşları sırasında ne yapıyordu?

Legolas ve Thranduil filmlerde ki gibi iyi savaşçı mı?

Kara Kapılar savaşında Aragorn Troll yerine Sauronla mı savaştı sahne sonradan değiştirildi mi?

Sadece Hobbit kitabını okudum üçlemeyi tavsiye eder misiniz?
  • Tanetr kullanıcısına yanıt
    Yüzük savaşı olurken aynı zamanda Kuyutormanda'da savaş vardı, Orklar tarafından istila ediliyor orman ve burada bir süre devam eden bir savaş yaşanıyor elfler ve orklar arasında,
    Kara kapılarda aragorn troll'le savaşıyor, Bir tane video var sanırım fan yapımı filmin ilk başındaki sauron'a ait sahneyi alıp oraya eklemiş diye düşünüyorum veya, Birde böyle çekelim demişlerde olabilir ama kitapta veya filmde böyle bir olay yok,
    Son soruyu anlamadım, Hobbit üçlemesini'mi yoksa LOTR serisinden'mi bahsediyorsun kitap veya film olarak.
  • Tanetr kullanıcısına yanıt
    İlk mesajdaki "41) Yüzük Savaşları sırasında insanlar güneyde direnirken kuzeyde durumlar nasıldı?(Erebor, Lothlorien, Mirkwood)" bölümünden detaylı açıklamayı okuyabilirsiniz bu konuda.

İyi savaşcılar ama filmlerdeki aşırı abartılı uçan kaçan hareketler de yok tabiki.Kitap fizik kurallarına karşı gelmiyor.

Peter Jackson ilk önce daha epik olsun diye öyle birşey düşünmüş.O görüntüler resmi yani fan yapımı değil. Daha sonra genel senaryoyu çok bozacağından kaldırıp Troll eklemişler Sauron yerine. Biraz da kitabı okuyanların tepkilerinden korkmuş sanırım.

Bu soruyu sormaya bile gerek yok. Lotr üçlemesi Tolkien'in dünyaya bir hediyesidir. Kabul etmezsek çok yanlış yaparız.

İyi günler dostum

Kitaplarım yolda. Gelmek üzereler ama aklıma takılan bir soru oldu. Şimdi bildiğim kadarıyla Sauron zamanında ilk yüzüklerin yapımında da yer aldı. Hatta demir ustasından ders mi almıştı tam bilmiyorum durumu. Ancak bu Tek Yüzük'ün diğerlerine hükmetmesinin sebebi Sauron'un diğer yüzüklerin yapımında da bulunmuş olması değil mi (herhangi bir bilgi hatam varsa söyle çünkü daha okumadım kitapları)

Şimdi benim sorum şu. Sauron tek yüzüğe gücünün büyük kısmını aktardı. Saurona karşı bir yüzük daha dövülseydi ve buna elflerin veya diğer iyi Maia'ların gücü aktarılsaydı kısaca tek yüzükten daha güçlü bir yüzük yapılsaydı olmaz mıydı? Zira elfler eskiden çok daha güçlüydü kısaca böyle bir yüzük aslında dövülebilirdi. Peki neden yapılmadı?

Akla direk yine aynı durumun olacağı, bu sefer bu yüzüğü kullananların orta dünyayı ele geçirmeye çalışacağı cevabı geliyor. Yani yüzük savaşlarında saurona karşı tek yüzüğü kullanmaya benzetebiliriz. Lakin tek yüzüğü sauron yapmıştı ve yüzüğün çok güçlü bir iradesi vardı. Bu irade Sauron'a hizmet edip kötülük yapmak uğrunaydı. Diğer yapılacak yüzüğün kötü bir iradesi olmasa ve sadece iyilik için dövülse olmaz mıydı?

Dediğim gibi bilgi yanlışlıkları olabilir. Siz sorunun ana fikrini anlamaya çalışın :)

• Peace Sells.. kullanıcısına yanıt
    Aslında dediğiniz bir derece yapıldı. Celembrimbor Sauron'dan gizli üç yüzük dövdü ve Sauron bunları ele geçiremedi.Bu yüzükler de görevlerini mümkün olduğunca yerine getirdiler.Örneğin Lothlorien'in bu kadar güzel olmasının sebebi Nenyadır.

Sizin bahsettiğiniz ise daha farklı bir olay. Öncelikle ikinci çağda Orta Dünya'da Sauron hariç Maia yoktu. Gandalf ve diğerleri Üçüncü Çağ'da geldiler. Olsalar bile hiçbiri böyle birşeye yeltenmezdi sizin de açıkladığınız gibi. Yapsalardı sonucun ne olacağını bilmiyoruz. Ama örneğin Saruman bu işe dahil olsaydı daha sonra ihanet ettiği gibi dünyaya ihanet edip Sauron'un yerini alması çok olası. Fakat hiçbiri Sauron'un dengi değildir. Birçok ruh birleştirilebilir mi?Hiçbir fikrim yok. Ama biraz sınırları zorlamış oluruz sanırım. Bununla birlikte bu ruhu yüzüğe aktarma tekniğini herhangi bir insan elf hatta Maia'nın yapabileceğini sanmıyorum. Bence burada Sauron kendi bilgisi ve gücüyle böyle birşey ortaya koyuyor. Kaldı ki Kıyamet Dağı'nı kullanıyor hammadde olarak da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 12 Eylül 2017; 19:8:5 >

• quote:

Aslında dediğiniz bir derece yapıldı. Celembrimbor Sauron'dan gizli üç yüzük dövdü ve Sauron bunları ele geçiremedi.Bu yüzükler de görevlerini mümkün olduğunca yerine getirdiler.Örneğin Lothlorien'in bu kadar güzel olmasının sebebi Nenyadır.

Sizin bahsettiğiniz ise daha farklı bir olay. Öncelikle ikinci çağda Orta Dünya'da Sauron hariç Maia yoktu. Gandalf ve diğerleri Üçüncü Çağ'da geldiler. Olsalar bile hiçbiri böyle birşeye yeltenmezdi sizin de açıkladığınız gibi. Yapsalardı sonucun ne olacağını bilmiyoruz. Ama örneğin Saruman bu işe dahil olsaydı daha sonra ihanet ettiği gibi dünyaya ihanet edip Sauron'un yerini alması çok olası. Fakat hiçbiri Sauron'un dengi değildir. Birçok ruh birleştirilebilir mi?Hiçbir fikrim yok. Ama biraz sınırları zorlamış oluruz sanırım. Bununla birlikte bu ruhu yüzüğe aktarma tekniğini herhangi bir insan elf hatta Maia'nın yapabileceğini sanmıyorum. Bence burada Sauron kendi bilgisi ve gücüyle böyle birşey ortaya koyuyor. Kaldı ki Kıyamet Dağı'nı kullanıyor hammadde olarak da.

Yeterli bir cevap oldu benim için. Dediğiniz gibi Sauron'un kendi yeteneği gibi bir şeyse pek mümkün değil. Tek yüzükten daha güçlüsünü yapmak pek mümkün değil anladığım kadarıyla

Filmleri defalarca izledim. Kitapları okumak nasip olmamıştı. Geçen evde Yüzük Kardeşliği kitabını buldum. Zamanında abim almış. Baya okudum sonra internette bu konu gibi yerlerde sürekli araştırma yaptım. Ne kadar ayrıntılı ve mükemmel bir dünya olduğunu yeni anlıyorum. Kitapları sipariş verdim ama daha gelmedi lanet kargo yüzünden. Lotr'dan önce Hobbit'i okuma kararı aldığım için de eldeki kitabı da okumuyorum. Bu zamana kadar niye okumamışım bunları

• quote:

Orijinalden alıntı: Peace Sells..

quote:

Yeterli bir cevap oldu benim için. Dediğiniz gibi Sauron'un kendi yeteneği gibi bir şeyse pek mümkün değil. Tek yüzükten daha güçlüsünü yapmak pek mümkün değil anladığım kadarıyla

Filmleri defalarca izledim. Kitapları okumak nasip olmamıştı. Geçen evde Yüzük Kardeşliği kitabını buldum. Zamanında abim almış. Baya okudum sonra internette bu konu gibi yerlerde sürekli araştırma yaptım. Ne kadar ayrıntılı ve mükemmel bir dünya olduğunu yeni anlıyorum. Kitapları sipariş verdim ama daha gelmedi lanet kargo yüzünden. Lotr'dan önce Hobbit'i okuma kararı aldığım için de eldeki kitabı da okumuyorum. Bu zamana kadar niye okumamışım bunları

Bu maden ve mücevherleri işleme işi Valardan Aule ile başladı ve normalde onun üstüne kimse olmaz diye düşünebiliriz ama okudunuz mu bilmiyorum Silmarillion'da onun öğrencisi olup kendini geliştiren Noldor Elflerinden Feanor daha sonra ağaçların özünü kullanarak Silmaril denilen mücevherleri yapıyor ve bu Auleyi de şaşırtıyor. Bu bakımdan yine Aule'nin öğrencilerinden olan Sauron mutlaka kendi bulduğu özel bir şeyler yapmıştır. Celebrimbor'a da her şeyi göstermemiştir. Sonuçta Valar direkt devreye girmediği sürece Orta Dünya halklarının seçenekleri de sınırlı oluyor.

• Sauron doğuştan çok güçlü bir Maia. Güç derken sadece savaş anlamında değil.Her anlamda.Buna kudret de diyebiliriz.Maiar içinde belki sadece Morgoth'a karşı hareket eden orduların önderliğini yapan Eonwe'yi Sauron'la karşılaştırabiliriz.Aulë'nin yanında öğrendikleri, Glaurung,Gothmog, Ancalagon gibi varlıklar varken Morgoth'un isyanında liderlik yapması çok büyük olaylar. Tek yüzüğü dövmesi, zekasıyla muazzam güçteki Numenor'u yıkması, binlerce kişilik ordulara hükmetmesi, devasa kaleler inşa etmesi gibi yaptıklarını Orta Dünya'da Valar dahil yapabilecek çok az varlık vardır.
  • Teşekkürler dostlarım. Silmarillion en çok merak ettiğim kitap. Kargom gelince bir an önce okuyacam. Şimdi bahsettiğiniz çoğu kişi ve kavramları tam anlamıyorum
  • 
Sayfa: önceki 9293949596
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.