Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (93. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
93.247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 9192939495
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Okuyanlara önerim sakın 3-4 günde falan bitirmeyin sindirerek ve tadını çıkartarak okuyun

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüzüğü neden kartallarla götürmediler

• Eru'nun yarattığı Elfler, Valinor'dan neden kovuldu? Bunun sebebi Valar'a isyan etmeyse neden Valar'a isyan ettiler. Teşekkürler.
  • Bu sorunun cevabını öğrenmek için Silmarillion'u okumanızı tavsiye ederim.Çünkü kitabın büyük bir kısmı bunu anlatıyor.Kısaca cevap vermek gerekirse Melkor, Feanor'un silmarillerini çalar ve babası Noldor'un kralı Finwe'yi öldürür.Bunun sonucunda Feanor deliye döner ve olanlardan Valar'ı sorumlu tutar.Halkını da etkileyerek kendisini takip etmelerini sağlar ve böylece Noldor elfleri Valinor'u terkederek Melkor'un peşinden Beleriand'a intikamlarını almak için yola çıkarlar.
  • Şu dünyada en çok insan ırkını okumuş araştırmışımdır. Ar-pharazon'dan nefret ettiğim kadar hiçbir insandan nefret etmedim. (Feanor)
  • Gollum neden bilbo gibi yaslanmadi?

• kpwale kullanıcısına yanıt
    Yüzüğün, yüzüğü taşıyanlar üzerindeki etkisi ancak yüzük yokedildikten sonra geçer.Yani Gollum yüzüğü kaybetse de yüzük yokedilmediği için etkisi geçmemiştir.Yüzüğün sağladığı uzun yaşam devam etmektedir.Bilbo'daki yaşlanma da yüzük yokedildikten sonra başlamıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 20 Eylül 2016; 15:11:23 >
  • Hocam ben normalde Tolkien in bütün kitaplarını okudum ama aklıma bir şey takıldı valinor a yelken açtılar ölümsüz diyara gittiler ama merak ettiğim oraya girip yine yaşayıp ölecekler mi yoksa bahsedildiği gibi ölümsüz diyar olduğu için ölümsüz mü oluyorlar yada buradaki ölümsüz diyar mecaz anlamda mı kullanılmış?
  • Elessar Elensar kullanıcısına yanıt
    Ölümlüler ölecekler.Oraya ölümsüz diyar denmesinin sebebi ölümsüzlerin yaşaması.Yani diyar ölümsüz olduğu için kimse ölmüyor değil.

• Oromë kullanıcısına yanıt
    peki hocam o zaman oraya giden Frodo, Bilbo sonraları da Sam, Gimli ve Logolasın da yelken açtığı söyleniyor bunları da hesaba katarsak bu gidenler eninde sonunda ölecek peki niye ölmek için orayı seçtiler kendi memleketlerinde tanıdıkları sevdikleri ile yaşayıp ölmek varken. Burasını tam olarak anlamadım.
  • Elessar Elensar kullanıcısına yanıt
    Legolas zaten elf.Orası onun gerçek evi diyebiliriz tüm elflerin orada yaşadığını düşünürsek.Frodo ve Bilbo ise yüzüğü taşırken gördükleri zararın iyileşmesi için gittiler.Gimli oraya ulaşmak amacıyla yola çıkıyor.Fakat ulaşıp ulaşmadığı belirsiz.Normalde yasak gitmesi.Neden gitti diye düşünürsekte Gimli son savaştan sonra bir nevi kendi ülkesini kuruyor ve halkını refah içinde yaşatıyor.Yani yapabileceği herşeyi yapmış durumda.Hayatının sonlarında arkadaşlarını görmek için bu yolu tercih etmiş olabilir.Bunun dışında Ölümsüz Diyar, başka yerlerle kıyas edilemeyecek düzeyde bir yer.Bir nevi cennet diyebiliriz.Her canlı oraya gitmek ister sonuç olarak.
  • Bende Silmarillion ve hobbit kitaplarını bitirdim şuan iki kule'yi okuyorum genel görüşlerini hepsi bitince yazarım derli toplu bir şekilde.

• gene izledim filmini ve gene etkisindeyim. Kitabini okumus rafta duran varsa bana verebilir mi yuzuklerin efendisinin? Ithaki yayinlari olsa iyi olur sanirim o daha iyi cevrilmisti

• Niye orta dünya diyince kimsenin aklına Kara Kule gelmez ki :(

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Aradan bir kaç ay geçmiş ama yinede yazmadan duramayacağım...

1. Silmarillion okumayan arkadaşlara ilk tavsiyem biran evvel okumalılar. Okuyan arkadaşların da çoğunun bana katılacağını düşünüyorum...

2. Filmlerin etkisinde fazla kalmayın çünkü P.J. çoğu şeyi kendi görmek istediği şekilde uyarlamıştır. Glorfindel gibi bir karakterin hakkını yiyip yerine Arweni monte eden, Galadrieli Maia gibi gösteren, Witch Kinge Gandalfın asasını kırdıran(extended), Thranduilin uğruna savaştığı mücevheri sıradan bir takı gibi gösteren, Aragornun soyunu gözümüze sokup orta dünyanın en değerli soyunu numenor gibi gösteren(Elrondun Grandyeğeni olur sayın yolgezer), Sıradan bir orca Gandalfı dövdüren, Tolkienin sürekli karşı karşıya getirmekten kaçındığı Sauron ve Gandalfı karşılaştırıp kendi istediği sonuca bağlayan bir adamdan bahsediyoruz fazla dikkate almasanız iyi olur...

3. Valar ve Maiar'ın ruhları yok olmamak ve bulundukları ortamı terk etmemek ile birlikte bedensel formları yok olabilmektedir. Uzaklaştırılması gereken ruh sadece başka Valar tarafından kainat dışına yollanabilir ama yinede Eru(İlluvatar) istemediği sürece tam anlamıyla yok olmaz Vala Melkor(Morgoth)'a olan veya daha sonradan Maia Saurona olacağı gibi boşlukta sonsuz bir akıbet...

4. Bazı arkadaşlar Gandalf madem bu kadar güçlüydü öyleyse neden gidip bu işi tek başına halletmedi tarzında düşünüyor olabilir fakat şöyle bir durum var Valar zaten Feänor ve kafilesinin yaptıklarından ötürü elflere, Numenorun da Valinora saldırmaya teşebbüs etmesinde dolayı insanlara kızgınken orta dünyaya müdahale etmeyi bırakmış durumdaydılar ve ne halleri varsa görsünler havasında takılıyorlardı ama yinede onlara karşı içten içe besledikleri sevgiden ötürü, seçtikleri 5 Maiayı orta dünyaya gönderme ve onları en azından yönlendirerek Melkorun artıklarından kurtulmaları için yol gösterme kararı aldılar. Kendileri istese; Sauronu durdurmak onlar için iki saniyelik iş fakat gurur işte. Yardım ettikleri belli olmasın diye ellerinden geleni yapıyorlar... Gandalfın çektiği onca zorluk ve elinden pek bir şey gelmeyişinin sebebi aslında tam da buna dayanmaktadır...

5. Maiarın en zekisinin Olorin(Gandalf) olduğunu Tolkien bizzat belirtmiştir... Dipnot: Maiarın sayısı bilinemeyecek kadar çoktur...

6. Gandalf ve diğer İstariler orta dünyaya gelirken Valar tarafından aldıkları emir doğrultusunda çok az bir büyü kullanma yetkileri vardır; Güçlerinin geri kalanını kullanma yetkileri yoktur. Onların görevleri orta dünya halklarını Saurona karşı örgütlemek ve ne olursa olsun kim olduklarını düşmana veya dosta belli etmemeleridir. Orta dünya üzerinde İstarilerin batıdan yani Valinor tarafından geldiğini gören 3 kişi (Cirdan, Galadriel, Elrond) vardır ki onlarda kimse ile bu bilgiyi paylaşmamışlardır kendileri bile onların birer Maia olduklarını tam olarak bilemeyip tahmin etmektedirler...

7. Normal şartlarda orta dünya üzerinde Öfke savaşlarından sonra hiç bir Balrogun kalmaması gerekirken 1 tanesi saklanmayı başarmıştır. Gandalfın hesapta olmayan ve güçlerini kullanma yetkisi kısıtlı iken yüzleşmek zorunda kaldığı bir düşman olmuştur ki onu da ölümü pahasına da olsa zaten kısıtlı olan güçlerini zorlayarak yenmeyi başarmıştır. Bilmeyenler için Balroglar Melkor tarafından fiziksel formları değiştirilmiş Maiardır. Öyle hafife alınacak bir düşmanda değillerdir Ungoliantın elinden Melkoru Balroglar kurtarmıştır. (Dipnot: Hobbit ve Yüzüklerin efendisinde karşılaşılan Balrog ve Smaugun Doğuya gidip ortalıktan kaybolan Mavi büyücüler olduklarını düşünüyorum...)

8. Sarumanın Sauronun safında yer alması tamamen yüzüğü kendisi kullanmak istediği içindir. Dost gözüküp rahatça at koşturabilmek adınadır bu ittifak. Kaldı ki zaten Saruman daha önceden Melkorun tarafına geçmiş ve malubiyet yaşaması sonrasında Vaların affına sığınarak affedilmiştir. Daha sonradan tekrardan karanlık tarafta yer alması çok anormal karşılanmamalıdır. Bu tamamen Saurondan korku ile olan bir şey değil Sauronun ona vaat ettiklerinden kaynaklıdır. Beyni yıkanmış sayabiliriz kendisini...

9. Witch King'e gelecek olursak Gandalfı alalade bir büyücü olarak görmektedir. Onun kim olduğu hakkında en ufak bir fikri yoktur ki olsa muhtemelen hiç bulaşmaya bile kalkmazdı. Ki kalksa bile Gandalf güçlerini kullanmakta özgür bir Maia olmadığı için akıbetine kesin karar verilemez. Şahsi görüşüm Witch Kingi öldürürdü ama bu seferde Valara karşı gelmiş olurdu baya bir muamma kısacası. Tolkien Rohan borularını çalarak gayet mükemmel bir şekilde bağlamış olayı...

10. Gandalf ile Saruman arasında olan kapışmaya zaten pek bir yorum yapmaya gerek yok. Orta dünyaya gönderilirken seviyelere ayrılıp (Ak->Gri->Kahverengi->Mavi) kullanacakları güçler minimuma indirgenerek sadece birbirleri arasında birer seviye olmak üzere üstün kılınmışlardır güç yetkisi olarak. Zaten normal şartlar altında birbirlerine karşı güç kullanmalarına dair Vaların onlara bir yetki verdiğini sanmıyorum; Fakat Gandalf orta dünyaya Ak Gandalf olarak geri dönerken Sarumanın karanlık tarafa geçtiğinden Valara bahsettiyse Vaların ona Sarumana karşı yeni bir malumat, emir, yetki verip vermediği bilmediğimizden dolayı sonucu muamma olan bir kapışmadır. Yani Valar Gandalf'a git Sarumanı paket yap size köstek olamasın dese yapardı şahsi kanaatim...

11. Gandalf Sauronla karşılaşsa iş büyüye gelince Maiarın en zekisi ''bence'' ağır basardı çünkü ortada herhangi bir fiziksel müsabaka söz konusu olmayacaktı. Diyelim ki 1v1 karşı karşıya geldiler işte tam burada Gandalfın alacağı karar çok önemli. Çünkü Valara karşı gelmeyi reddedip sadece kullanmasına izin verilen güçlerini kullanırsa Sauron Gandalfı Shadowfax ile akraba yapardı atın intikamı olurdu bir nevi. Fakat Vaların emirlerine karşı gelip onu orta dünyaya gönderirken büründürdükleri yaşlı adam formundan Maia formuna geçiş yapıp tüm gücünü açığa çıkartsa Sauronun içinden geçerdi muhtemelen. Yüzüğü hükümdağına atmak değil hükümdağını yüzüğe Barad Dur'u da Saurona sokardı yani öyle birşey...

12. Kısacası Vaları hiç takmayıp güçlerini sonuna kadar kullanmaktan çekinmeyen insandan bozma Witch King, Maia Saruman, Maia Sauron ve Maia Balrogu kalkıpta Vaların verdiği yetkilere ve emirlerine sonuna kadar uyan karşı gelmeyen sadece görevine odaklanıp görevini tamamlayıp Valinora dönmeyi hayal eden Maia Gandalf ile vs attırmak zalimlikten başka bir şey değildir. Yazık lan adama Valara karşı gelse bir dert gelmese bir dert. Saygı duymak, kabullenmek, bağrına basmak gerekir bu adamı... Yönetmen eziyor, izleyici eziyor, okuyucuların yarısı eziyor; gelen vuruyor geçen vuruyor. İlluvatar(Eru) olsam çeker alırdım bu adamı hikayeden...

13. Kartallar konusuna gelecek olursak başı boş doğada yaşayan canlılar değillerdir. Entler gibi kendi iradeleri,yaşam tarzları ve hatta kralları bile vardır Vala Yavannanın isteğini geri çevirmeyen Eru sayesinde hayat bulmuşlardır. Çok gerekli ve acil durumlarda Radagast vasıtası ile yardıma kanat açarlar ki olay örgüsünde Gandalf sürekli Radagast ile iletişim halindedir... Dipnot : Radagastın Sauronla pek uğraşmayışı ve kendisini daha çok doğa ile ilgilenmeye odaklaması Valar tarafından görevini ihmal olarak kabul görülmüştür. Radagastın bu davranışı, Mavi büyücülerin ortadan kayboluşu, Sarumanın ihaneti vs. derken tüm yük Gandalfın üzerine binmiştir...

14. Ölümsüz topraklar denen yer aslında Valinordur. Valinor Vaların hükmettiği öncelerden orta dünya ile birleşik olan fakat Numenor olayından sonra tabiri caizse kıtaların ayrılması ile gizlenen sadece elflerin denize açılıp yolunu bulabildiği bir yerdir. Elfler dışında kimsenin (bir kaç ödüllendirilen kişi hariç) girmesi ve gitmesi yasak olan yerdir. Aslında ölümsüz topraklar değildir çünkü Feänorun babası dahil bir çok elfin canını kaybettiği bir yerdir ve sadece o topraklar Vaların koruması altında olduğu için bu şekilde adlandırılmıştır...

15. Silmarillionun film olmasına gelirsekte çekilmesini çok isterim Gandalf, Saruman, Radagastın Maia Formlarını, Kadim Elfleri - İnsanları - Cüceleri, Valinor - Angband - Gondolin - Doriath - Numenor - Menegroth krallıkları ve Utumno kalesini, Huan ve iyisiyle kötüsüyle Vaları görmek paha biçilemez olurdu... Fakat bunun P.J. nin yapmasını kesinlikle istemiyorum en iyisini yapıyor Christopher Tolkien telif hakkını vermeyerek.Neden istemiyorum çünkü kalkar Melkora Tulkası dövdürür yok ne bileyim Sauronu Mänweye atar yaptırır falan aman aman beynimizi yeriz izlerken... Adam akıllı bir yönetmen çıkarsa izlemeye doyamayacağımız ve Tarihe adını bir kez daha altın harfler ile yazacak, nesillerce izlenecek bir yapım olur ve en az bir Harry Potter serisi kadar film çıkar. İki katı bile olabilir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Olcay Topal -- 9 Kasım 2016; 11:16:32 >

• Olcay Topal O kullanıcısına yanıt
    Güzel yazı lakin bir uyarı yazsaydın keşke spoiler dolu yazının içeriği kitapları okuyacak veya filmleri yeni izleyecek arkadaşlar için kötü bir durum kesinlikle
  • Hocam haklısında dayanamadım valla en sonunda kendi yorumumu yazma gereği duydum umarım çok sıkıcı bir yazı olmamıştır.Çoğu kişi Silmarillionu okumadan buraya karakterler hakkında vs yorumları yapmış spoiler olması iyi bir şey aslında o arkadaşlar için belki merak edip bu güne kadar alıp okumadıkları kitabı okurlar ve yargısız infaz yapmayıp bazı karakterlere ön yargı ile yaklaşmayı bırakırlar. Eminim ki çoğuda anlamamıştır okumayanların ne Vaları ya? Maiar da neymiş ki acep? diye yazıyı okumayı keserler muhtelemelen ama ben yinede uyarıyı yerleştireyim dediğin gibi eyv...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Olcay Topal -- 9 Kasım 2016; 11:16:55 >
  • Olcay Topal O kullanıcısına yanıt
    Ben bir kere okudum az çok anladım ama bir daha okuyacağın daha dikkatli bir şekilde bir kerede okunup anlanılacak bir kitapta değil zaten
  • "Song of Durin" full olarak bestelendi. Tek kelimeyle harika!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Final Getsuga Tenshou -- 27 Mayıs 2017; 10:29:1 >
  • Arkadaşlar merhaba. Reklam diye düşünmeyin sakın. Ben önerdiğim için söylüyorum.
    Ucuzkitapal.com
    Türkiye'nin En Ucuz ve İndirimli Kitap Sitesi Ucuz Kitap Al
    http://www.ucuzkitapal.com

Kitap arıyorsanız en yeni ve yayın evleri çok olan kitaplar burada. Adrese teslim tavsiye ederim. Bilginize. İyi günler...

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu]

• 
Sayfa: önceki 9192939495
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.