Şimdi Ara

Ortlama 60-80 km/s hızdayken ani fren yaptığımızda araç zank diye durur mu? (ABS yoksa) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
157
Cevap
2
Favori
38.073
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Linkte konuyla ilgili daha fazla bilgi mevcut arkadaşlar:)

http://forum.donanimhaber.com/m_55473714/tm.htm
  • quote:

Orijinalden alıntı: _K_A_İ_N_

quote:

Orijinalden alıntı: lonely_man

quote:

Orijinalden alıntı: emre1270393

Abs arabanın fren mesafesini etkilemez.Abs'siz araçta frene bastığınız anda araba kontrolsüz bir şekilde kayar.Abs'nin görevide işte burada.Abs'li araba kontrollü bir şekilde durmayı sağlar.Yani sağa sola sapmaz aracınız.

ABS fren mesafesini kısaltır. Lastik tutunamadığı için fren mesafesi ABSsiz araçta artar. Yukarıdaki mesajımda 3 tane video var izlemenizi tavsiye ederim(Sonuncusunu o mesajda dediğim yerden izlemeniz yeterli).

Teşekkürler paylaşımın için gerçekten çok yararlı.Ancak video yu izlediğimde bazı araçlar aynı araçla karşılaştırılmamış.Mesela bir araba 4 kapılı olan polo galiba 2 kapılı olan da yaristi.

Başka bir video daha vardı 2 Poloyu karşılaştıran ABSli ve ABS'siz arkadaş 4 tekeri kitlenmiyor diyince onu koyacaktım bulamadım bunu koydum.

• Epeyi bir meafede duracağın kesin ama o mesafeyi etkileyen başka etkenler de var. Birincisi yol şartları yol kaygan mı? Zemin ne tür? Yokuş yukarı mı aşağı mı düz mü? Bir de o anda ani ivmelenme yapıyor muydun yoksa motor salınımıyla mı gidiyordun? Bunlar çok daha önenmli.

Bir de başka birşey dikkatimi çekmiştir. Freni köklemek yerine çok sert - kaldır - daha az sert - kaldır - daha az sert kaldır - kaymayacağını anladığın hızdaysan yine sert şeklinde seri bas çek ayak hareketleri aracı daha iyi durduruyor gibime geliyor. İstanbul'da azıcık dalar öndekine 2 araç mesafede yüksek hızlara ulaşırsan çok sık yaptırıyorlar bu frenleri.

Mesela konvoy halinde gidilen trafikte ya yavaş frene basacaksın ya da dalmayıp ötesini de görüp adamın dibine kadar dayandıktan sonra frenleme yaptığı durumların önüne geçeceksin. Aksi halde bazı sürücüler çok geç frene basıyor, durumu senin kavraman onun bastığından 1-2 saniye sonra gerçekleşiyor ve o 2 araç boyu yetmiyor bu gecikme için ve ondan tamponuna vurmamak için daha sert fren yapmak zorunda kalıyorsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: guyverland

Uçak gemisine inersen durursun.

Allah aşkına zank diye durmak da nedir fizikten bu kadar mı bi habersiniz.

+1
    fizik 0
    kendin 8-9km ile kosarken zank diye durabiliyomusun? Hayir.. E aractanda bekleme ozaman hocam :)
  • vay be... mazda 3 araştırırken öğrenmiştim 100-0 km C sınıfı en iyi fren mesafesine sahip diye övünüyorlar 36mt imiş. mühendislerine söyleyim fazla sevinmesinler bizim Türklerden haberleri yok
  • quote:

Orijinalden alıntı: korfezgunesi

Peki her marka arabanın abs sistemi aynı randımanda çalışıyor mu?

ABS sadece bir frenleme otokontrol sistemidir. Benzer kıyaslamalarda frenleme performansını ABS sistemi belirlemez. Fren performansını disk ve sıkıcılar belirler bunlar o araçta iyi ise iyidir. ABS sistemi üreten bir kaç firma var bildiğim kadarıyla en iyi yönetim sistemini Bosch üretiyor (epey zamandır bakmadım emin değilim). Araçların ABS sistemleri arasında randıman farkı olmaz olarak kabul edilebilir. Daha iyi bir yazılım, hidrolik performansıyla sistem etkinliği artar.
  • sen bakma onlara, burdakilerin hiç biri ne araba kullanmış ne fizik biliyor.

150km ye kadar her araba frene basınca kaymadan durur. Yerinde çakılı kalır zıng diye. Bunu herkes bilir.

Babanın arabasını çal dene

edit: tırstım şimdi. bu soruyu yazan, kalkıp dediğimi denersin falan sonra polis bu yazımdan yola çıkarak gözaltına alır beni.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shockwave error -- 15 Nisan 2012; 5:54:48 >
  • bunun fizigi bilmeyi gerektiren birşeyide yok.

belli bi hızda gidiosun zaten .ozaman adam frenin yanına ayrı bi pedalda emergency zınk diye durma pedalı koyardı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lonely_man

ABS Off

http://www.youtube.com/watch?v=rbirSKxzNgE&feature=channel&list=UL

ABS on

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=k37J2u3II-M&feature=endscreen

fake.

abs durma mesafesini uzatır.

• quote:

Orijinalden alıntı: stormeagle2

sen bakma onlara, burdakilerin hiç biri ne araba kullanmış ne fizik biliyor.

150km ye kadar her araba frene basınca kaymadan durur. Yerinde çakılı kalır zıng diye. Bunu herkes bilir.

afaldsfasdfljadfjaklfd

gülerken hapşırdım
  • " hiz =16 x karekök icinde fren mesafesi x sürtünme katsayisi " surtunme katsayisi tablosu var.oradan bakilan, yol ve hava durumuna gore degisen, sabit bir deger.asfalt yol,beton asfalt, kuru zemin, islak zemin...vb. burada verileri yerine koyarak fren mesafesi bulunur ki ' ZINK ' diye durma mumkun degil.imkansiz.imkansizi basardigini soyleyen arkadaslari tebrik ederim.
  • örnek:

Düz asfalt yolda ölçülen fren izi uzunluğu 42 metredir. Aracın çarpmadan önceki hızı saatte kaç kilometre olur ?

Verilen değerler:

i = 0,60 kuru asfaltta sürtünme kat sayısı, s = 42 metre fren izi.

V = 16 V s.f şimdi değerleri formülde yerlerine koyalım.

V = 16 V 0,60.42

V = 16 V 25,20

V » 16.5,02

V = 80 km/ saat
    (ortadaki V karekok sembolu yerine kullanilmistir.)

yani türkcesi arac 80 km/h hizla giderken kuru asfaltta 42m de durur.ki buna yolun egimi dahil degil.eger inis egimli yol ise formule yolun egimi de eklenir ki fren mesafesi daha da uzar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Phantoka

bu arada goruyorum kı kımse

eşik frenlemeyi

bilmiyor...

Eminim birçok kisi biliyordur ancak adının 'esik frenlenleme' oldugunu bilmiyorlardir.
  • quote:

edit: tırstım şimdi. bu soruyu yazan, kalkıp dediğimi denersin falan sonra polis bu yazımdan yola çıkarak gözaltına alır beni.

Seviyeyi niye düşürüyorsunuz anlamadım. 28 yaşındayım ve babamın arabası olmadı hiç. Çalışarak kazanarak kendi arabamı kendim aldım. İlk arabam bu.
  • Trafikte takip mesafesi diye bir kuarl vardır. Bu hızınızın yarısıdır. Bu değer de neye göre ayarlanmıştır. Durma mesafesine göre. Yani ortalamada hızınızın yarısı kadar mesafede durursunuz. Bu değer yolun ıslak veya kuru olması zemin özelikleri ve eğime göre değişebilir.

Ayrıca normal ve kuru asfaltta abs fren mesafesini uzatır. Çünkü frenin lastikleri kitlemesine izin vermeden arabanın kontrolden çıkmadan yavaşlamasını sağlar. Bu süre içinde önünüzdekine çarpıp çarpmamanız şans işidir. Tabii ki arabaya manevra yaptırıp kaçma şansıda yakalarsınız. Ama aynı abs sizi ıslak ve donuk zeminlerde daha kısa mesafede durmanızıda sağlar. Çünkü kitlenen lastik hiç durmadan yoluna devam edebilir.
    Ama normal hız sınırları içerisinde kuru asfalt zeminde usta bir şoför çok daha kısa mesafede arabayı durdurabilir. Ben abs siz arabada kendim freni basıp araba dengesini bozduğu an bırakıp tekrar basıp heyecan yapmadan bir çok kere durumu kurtardım. Ama her seferinde aynı şey olamayabilir tabii ki.

• quote:

quote:

Seviyeyi niye düşürüyorsunuz anlamadım. 28 yaşındayım ve babamın arabası olmadı hiç. Çalışarak kazanarak kendi arabamı kendim aldım. İlk arabam bu.

hocam bizimde olmadı hiç 4 ay öncesine kadar ancak biraz mantıken mümkün olmadığını görürsünüz zaten.

• Bir deli kuyuya bir taş atmış hesabı :-)
    60 80 değil 30 ile bile zınk diye duramazsınız 20 cm de olsa kayar tabi
    80 ile zınk diye durmanız için tek şart duvara çarpmak ama sağlam bir duvar olması lazım...
  • quote:

Orijinalden alıntı: etufekci

Trafikte takip mesafesi diye bir kuarl vardır. Bu hızınızın yarısıdır. Bu değer de neye göre ayarlanmıştır. Durma mesafesine göre. Yani ortalamada hızınızın yarısı kadar mesafede durursunuz. Bu değer yolun ıslak veya kuru olması zemin özelikleri ve eğime göre değişebilir.

Ayrıca normal ve kuru asfaltta abs fren mesafesini uzatır. Çünkü frenin lastikleri kitlemesine izin vermeden arabanın kontrolden çıkmadan yavaşlamasını sağlar. Bu süre içinde önünüzdekine çarpıp çarpmamanız şans işidir. Tabii ki arabaya manevra yaptırıp kaçma şansıda yakalarsınız. Ama aynı abs sizi ıslak ve donuk zeminlerde daha kısa mesafede durmanızıda sağlar. Çünkü kitlenen lastik hiç durmadan yoluna devam edebilir.
    Ama normal hız sınırları içerisinde kuru asfalt zeminde usta bir şoför çok daha kısa mesafede arabayı durdurabilir. Ben abs siz arabada kendim freni basıp araba dengesini bozduğu an bırakıp tekrar basıp heyecan yapmadan bir çok kere durumu kurtardım. Ama her seferinde aynı şey olamayabilir tabii ki.

mesajlara hiç bakmadan galiba bu yorumu yapıyorsunuz.Yukarıda bir video var 2:10 dan sonrasına bakın diye o video'yu izleyin bakalım.Kuru zeminde ABS'li mi daha çabuk duruyor yoksa ABS'siz mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: _K_A_İ_N_

quote:

quote:

hocam bizimde olmadı hiç 4 ay öncesine kadar ancak biraz mantıken mümkün olmadığını görürsünüz zaten.

Tamam ama bu, bazılarına ergen muhabbeti yapma izni verir mi? Ne demek "babanın arabsını al dene"...Sanki karşısında çocuk varmış gibi konuşmalar falan...Düzgünce cevabını ver geç, öyle değil mi? arabayı yeni aldım ama arabayı almadan önce de araba tecrübem yoktu. Ehliyet kursunu saymazsak. Zaten kurslarda adam gibi ne öğretiliyor ki...

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.