Şimdi Ara

Osmanlı Padişah annelerinin hepsi yabancı mı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
61
Cevap
0
Favori
2.520
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Aesthetic.

quote:

Orijinalden alıntı: eypenseypen

quote:

Orijinalden alıntı: Trajanus

Birader Osmanlının saray dili persçeymiş ve sadece avrupalılar Osmanlıya Türk diyormuş. Osmanlı kendisini hiçbir zaman Türk olarak adlandırmamış. Osmanlı okullarında hiçbir zaman türkçe okutulmamış.

Şaka mı bu? O yüzden mi osmanlı "han" lakabını kullanıyordu.

Osmanlı Hanedanı'nda var olan Türk düşmanlığı su götürmez bir gerçektir.

Çoğu konuda size katılsam da, bu konuda katılmadığımı bilmenizi isterim.

Bir defa, tüm tarihçilerin açıkladığı osmanlının resmi dili "Türkçe" dir. Bunun aksi iddia edilemez. Ayrıca, osmanlı yükselme devrine kadar türkmen ve yörüklerden çok yararlanmıştır, hatta göçebe hayatın anadoluda devam etmesi üzerine çalışılmıştır.

Osmanlının türkler üzerine herhangi bir kötü politikası olmamıştır, sadece hanedandan uzaklaştırılmışlardır. Ayrıca yapılan alevi katliamları onlar türkmen olduğu için değil alevi oldukları içindir.

• Bi yerde okumuştum,Türk kağanları bi olaydan yada birşey oluyordu tam hatırlıyamadım sonra Türk hatunlarla evlenmiyorlardı,sebebini unuttum şimdi kusura bakmayın.
  • Harem düzeninde çok da şaşılası bir durum değil bence

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • @eypenseypen

quote:

hatta göçebe hayatın anadoluda devam etmesi üzerine çalışılmıştır.

Bu yanlış bir bilgi. Osmanlı her zaman yörükleri ve göçebe olan Türkleri yerleşik hayata geçirmek istemiştir. Çünkü göçebe olan kişilerden vergi alınması daha zordur. Bu yüzden birçok iskan politikası uygulamıştır devlet ve bu da birçok huzursuzluğa neden olmuştur.

Benim bildiğim kadarı ile Türk beylerin kızları ile evlenme, Ankara Savaşı sonunda son buluyor. Bunun nedeni de Ankara Savaşı'nda Türk beylerinin kararsız kalması ve Timur yanlısı bir düşünce içine girmesi. Sonrasında saray bölgede baskın olan ailelerin liderlerinin yönetimini serbest bırakmak yerine, merkezden atanan devşirmeler ile yönetimi sağlamlaştırmaya çalışıyor. Bu da Türk ailelerin devlet içindeki nüfuzunu kırıyor. Çünkü bir Türk beyinin kızı ile evlenmek demek o Türk beyini tahta ortak etmek demek.

Aynı şekilde güçlenen Türk ailelerinin de tıpkı Anadolu beyleri gibi tasfiye edildiği bilinen bir durum.

Padişahların sonradan müslüman olan yabancı kadınlarla evlenmesi, dönemin şartları ve devlet politikası gereğidir. Türklük konusunda da Kraven'a katılıyorum. Türklük genetik birşey değildir. Dna'ya, kafatasına bakılarak sen Türksün, sen değilsin denilmez. Kendini vatandaşlık bağı ile bu ülke bağlayan ve kendini Türk hisseden herkes Türktür.

Dil konusunda ise, dilde edebiyattaki gelişim ve etkileşimden ötürü Arapça ve Farsça kelimelerin Türkçe içine girdiği doğru. Ancak temel olarak dışarıdan alınan şey, alfabedir. Doğal olarak saray ağzı denilen şey daha çok şiirlerde kullanılan bir ağız. Ancak dil Türkçe. Yazı dili Arapça.

Ayrıca emin değilim ancak, imparatorluğun son dönemine doğru, batılılaşmanın da etkisi ise Fransa etkisine giren İstanbul'da Türklük kavramına aşağılayıcı bir gözle baktığını hatırlıyorum. Eski kimlikten kurtulmak isteniyordu belli ki. Tabi bunu Türk düşmanlığı diye adlandırabilir miyiz tam bilemiyorum.

Alevi katliamları içinse Yavuz için yaptığı söylenen abartı rakamlar gerçek değil kesinlikle. Ancak siyasi çıkar amacı ile Alevileri sindirmek, etkinliklerini ve nüfuzlarını kırmak için baskılandıkları bir gerçek. Bu baskılama günümüzde asıl amacı siyasi değil toplumsal olarak devam ediyor hala ne yazık ki.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Aesthetic.

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Trajanus

Birader Osmanlının saray dili persçeymiş ve sadece avrupalılar Osmanlıya Türk diyormuş. Osmanlı kendisini hiçbir zaman Türk olarak adlandırmamış. Osmanlı okullarında hiçbir zaman türkçe okutulmamış.

Şaka mı bu? O yüzden mi osmanlı "han" lakabını kullanıyordu.

Osmanlı Hanedanı'nda var olan Türk düşmanlığı su götürmez bir gerçektir.

Çoğu konuda size katılsam da, bu konuda katılmadığımı bilmenizi isterim.

Bir defa, tüm tarihçilerin açıkladığı osmanlının resmi dili "Türkçe" dir. Bunun aksi iddia edilemez. Ayrıca, osmanlı yükselme devrine kadar türkmen ve yörüklerden çok yararlanmıştır, hatta göçebe hayatın anadoluda devam etmesi üzerine çalışılmıştır.

Osmanlının türkler üzerine herhangi bir kötü politikası olmamıştır, sadece hanedandan uzaklaştırılmışlardır. Ayrıca yapılan alevi katliamları onlar türkmen olduğu için değil alevi oldukları içindir.

Türkler yani biz sadece harp zamanı akla gelen, barbar bir toplumduk onlar için. Sanattan anlamayan, dini itikadı şüpheli, tek yapabildikleri savaşmak olan insanlardık, soylarından utanan padişahlar bile var. Saraylı kesim bizi kendilerinden görmüş olsa dilimizi yayar, kültürümüzü Arap-Fars kültürüyle karıştırıp melez bir kültür yaratmak istemezlerdi diye düşünüyorum. İsterseniz size Osmanlı'daki Türk düşmanlığını kanıtlayan, tarihe işlenen olayları kaynaklarıyla gönderebilirim.

• Konuya bak cahillik can almış ya.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Konuya bak cahillik can almış ya.

Hocam bilgilerinle aydınlat bizi. Cidden çok tartışılan konulardan biri bu durum. Aynı şekilde çok fazla üzerinden farklı yerlere çekilen konulardan biri. Doğrusunu bilmek lazım.

• kamil611 K kullanıcısına yanıt
    1. Beyazıd karısını timura kaptırınca,savaş sonunda esir düşüyor, nikah olayı yasaklanıyor.Onun dışında yabancı kadın olmasının sebebi hareme Türk kadını almıyorlar ama nedeni aklıma gelmedi.osmanlıda ise osmanlıca konuşulur türkçe arapça farsça karışık.Bir nevi arapça yazıp türkçe konuşuyorsun krelimelerin kökeni farsça gibi düşünün.Onun dışında mustafa armağan veya fesli vatandaş okuyup da sövmeyin tarihimize.Veya tersini yapıp başka şaklabanlatı okuyup sövmeyin tarihimize.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çoğu maalesef yabancı. Ben bunun padişahın göz zevkinden kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü yabancı kadın zamanın Türk kızından daha hanım hanımcık ve vatansever değildi. Bazı kaynaklarda Hürrem Sultan'ın (Alexandra) Osmanlı ülkesine söve söve hareme geldiği anlatılır. Ve çoğu yabancı kadın ülkeyi kötü etkilemiştir. Kösem Sultan çocuğun küçük olmasından faydalanarak resmen Osmanlı'yı kendi kafasına göre yönetmiştir. Yabancı kadın seçiminin göz zevkinden başka bir nedenden kaynaklandığını düşünmüyorum. Tabi bu benim düşüncem.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Valla hareme neden Türk alınmadığını daha önce hiç sorgulamamıştım tam araştırmalık konu.
  • Yok artık ya.Padişah annelerinin çoğu yabancıydı.Şimdi ise bilmiyoruz diyorlar.İşlerine geldikleri gibi tarih yazmaya meraklılar.Osmanlı hanedanı devşirmeydi.Şuan ki miletle ırk olarak bir birlikteliği var demek çok gülünç kaçıyor.
  • Konu başlığına cevaben; evet neredeyse hepsi yabancı kökenliydi.
    Ayrıca Son zamanlarda çok gündeme gelen ve üzerine özellikle basılan bir konu var. o da bizim atalarımız Osmanlı, Fatih, Yavuz vs. Diye diye sanki 1923 sonrasını yokmuş gibi yansıtmaya çalışılması.
    Şahsi kanaatimce birçok arkadaşın da bahsettiği üzere Türklerin saraydan uzaklaştırılması, devşirme sisteminin Osmanlı'ya hakim olması sebebiyle bizim gerçek atalarımız, Mustafa Kemal'in etrafında toplanıp kurtuluş savaşını başlatan Anadolu insanıdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cypon

quote:

Konuya bak cahillik can almış ya.

Hocam bilgilerinle aydınlat bizi. Cidden çok tartışılan konulardan biri bu durum. Aynı şekilde çok fazla üzerinden farklı yerlere çekilen konulardan biri. Doğrusunu bilmek lazım.

Şimdi şuradan başlayayım:

Persçe diye bir dil var mı? Evet var. Bugün Farsça olarak adlandırdığımız dilin gerçek ismi Persçe, Fars olarak adlandırdığımız insanların gerçek ismi Pers'tir. Arap alfabesinde ''P'' diye bir harf olmadığı için Perslere Fars demişlerdir.

İkinci bir mesele Osmanlı-Türk ilişkileri. Şimdi duyunca biraz garip geliyor. Ancak bunun kökeninde Türkmen-Yerleşik rekabeti var. Osmanlı devleti kendini hiçbir zaman Türk devleti olarak nitelendirmemiştir. Her zaman için bir İslam İmparatorluğu olduklarını iddia etmişlerdir. Bozkırda yaşamakta olan Türkmenler, şehirde hor görülür, çarşıda pazarda pek dikkate alınmazlardı. Türkmenler, Osmanlı'da bir nevi gözden düşmüş bir durumdaydı. Ki Osmanlı'nın gelişmesinde en çok payı olan bu akıncı Türkmen süvarileridir. Yıldırım'dan itibaren bunların önemi azalmış, Fatih ile birlikte gerçek bir imparatorluk olan devlette ise artık bu Türkmenler elini eteğini devlet işlerinden çekmiş ve kırsalda yaşamaya başlamışlardır. Diğer Türk devletleri ile olan savaşları incelediğiniz zaman Türkmenler her zaman Timurluların/Safevilerin yanında olmuşlardır.

Diğer bir husus. Osmanlı'nın resmi diline Türkçe diyen adam ya hiç rik'a metin okumamıştır, ya aşırı Osmanlı hayranıdır, ya da art niyetlidir. Safeviler ile Osmanlı yazışmalarını inceleyin yahu en azından. Safeviler Türkçe yazarken Yavuz Farsça yazı yazmıştır. Ha size ufak da bir örnek vereyim isterseniz:

Bu Şeyh'ül-islam Esad Efendi'nin 1700 tarihli bir kitaba yazdığı ön söz. Arada yalnızca 300 yıl var:

Amed-i medid ve ahd-i ba'iddir ki daniş-gâh-ı istifadede nihade-i zanu-yı taleb etmekle arzu-yı kesb-i edeb kılıp gerçi irre-i ahen-i berd-i gûşiş-i bî-müzd zerre-i fulad-ı fu'ad-ı infihamı hıred edemeyip şecere bî-semere-i isti'daddan yek-bar-ı imkân intişar-ı nüşare-i asar-ı hayr-ül me'ad as'ab-ı min-hart-ül katad olup ancak piş-nigâh-ı ihvan ve hullanda hem-ayar-ı nühas-ı hassas olan hey'et-i danişveriyi zaharif-i tafazzul ile temviye ve tezyin edip bezm-gâh-ı sühan-gûyanda iksar-ı sersere ile ser-halka-i ihvab-ı hava-ayin olmuş idim.

Bu bir Uygur Fal/Büyü/Burç kitabı olan Irk Bitig. Yaklaşık 1200 yıl önce yazıldı:

Boz bulıt yorudı
    Boyun üze yagdı
    Kara bolıt yorudı
    Kamıg üze yağdı

Burada belki anlamayacağınız tek kelime Kamıg. O da her şey anlamında oluyor. Ancak yukarıda 300 senelik bir yazıyı okurken bile zorlanıyorsunuz. Anlayan varsa da iyi derecede Osmanlıca/Farsça biliyordur. Zira ben 3 senelik Osmanlıca bilgim ile Kamus olmadan zor anlıyorum yukarıdakiler.

Bir diğer konu. Neden yabancı kadınlarla evlenilmiş? E tabii ki siyaset için. Adam evleniyor Bizans hatunla. Hoop İznik Osmanlı'ya çeyiz. Savaş? Yok. Kayıp? Yok. E neden uğraşsın ki adam? Evlenir birisiyle, çeyiz olarak toprağını alır. Risk 0, kazanç 100. Siyaset ince iştir.

• Saraydaki cariyeler köle konumundaydı ve köleler de Avrupa'daa, savaşların yaşandığı yerlerde esir alınıyordu. Bu nedenle harem yabancı kökenlidir diye biliyorum ben. Bir de doğuştan Türk ve müslümanların köle yapılmadığını duydum ne derece doğrudur bilinmez.
  • Kardeşim Çelebi Mehmet'in annesi Germiyanoğlu Yakub'un kızı Devlet Hatun'dur. Kendisi validesultan olamadı gerçi. Nasıl Bulgar ve adı Olga af buyur? Liste çöp ötesi. Lütfen her gördüğünüze itibar etmeyin o gözüme takıldı direk.
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanl%C4%B1_padi%C5%9Fah_e%C5%9Fleri_listesi

diğer kaynaklardan kontrol ettim, tutuyor. büyük bir çoğunluk yabancı asıllı, özellikle ukrayna ve kırım
  • quote:

Orijinalden alıntı: byob

http://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanl%C4%B1_padi%C5%9Fah_e%C5%9Fleri_listesi

diğer kaynaklardan kontrol ettim, tutuyor. büyük bir çoğunluk yabancı asıllı, özellikle ukrayna ve kırım

Kırım yabancı değil yalnız. Oradakiler de Türk.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ruslar: %58,32; Ukraynalılar: %24,32; Kırım Tatarları: %12,1; Beyaz Ruslar: %1,44; diğer Tatarlar: %0,54; Ermeniler: %0,43; ve Yahudiler: %0,22.[7]
  • quote:

Ruslar: %58,32; Ukraynalılar: %24,32; Kırım Tatarları: %12,1; Beyaz Ruslar: %1,44; diğer Tatarlar: %0,54; Ermeniler: %0,43; ve Yahudiler: %0,22.[7]

Wikipedia mı kaynak?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Ruslar: %58,32; Ukraynalılar: %24,32; Kırım Tatarları: %12,1; Beyaz Ruslar: %1,44; diğer Tatarlar: %0,54; Ermeniler: %0,43; ve Yahudiler: %0,22.[7]

Wikipedia mı kaynak?

evet, şu andaki nüfusu bu. tatar yönetimindeyken tabiki %50nin üzerindeydi bu nüfus ama osmanlı padişahları çoğunlukla kırımdaki ukraynalıları ve yerlileri getirtmişlerdir. hatta bunların çoğu saraya geldikten sonra öğrenmişlerdir türkçeyi. sonuçta padişahlar da insan ve kiminle yatacağını iyi biliyorlar

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.