Şimdi Ara

PAL - NTSC SORUNU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.964
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba forumu araştırdım, forumla yetinmeyip bütün interneti araştırdım ama bulamadım tam olarak aradığım sorunun cevabını.

NTSC özellikli aldığımız bir kamera, NTSC çeker ve çektiği bu görüntüyü NTSC desteklemeyen TV lerde izleyemeyiz.

Benim sorum da tam bu noktada. Bu görüntüden kasıt nedir?

- Kameranın çektiği kasetten direk alınan görüntü mü? (Bunu anladım, göstermez desteklemiyorsa)

- Yalnız biz bu NTSC çekilen ham görüntüyü adobe gibi bir kurgu programında DVD çıktısı alırken PAL olarak çıktı alsak, sonra o DVD yi TV de izlerken de yine aynı sorun olacak mı?

Bunun yanıtını bir türlü bulamadım. Yardım ederseniz sevinirim.

Bir de NTSC hakkında n)ever (t)he (s)ame (c)olor denen bir tanım var. renkler durmadan oynuyormuş. bu bir sorun mu?

Şimdiden teşekkürler...

• Pal e dönüştürdüğün için sorun olmaz. Konuyu %99 çözmüşsün zaten de bir he ! :D bekliyorsun herhalde.
  • Evet konuyu çözmüşsün zaten, ama dönüştürme esnasında karşılaşacağın muhtemel sorunlar renk kaybı ve görüntünün deforme olmasıdır. Çünkü NTSC ve PAL görüntülerin çözünürlükleri farklı yani NTSC görüntüyü PAl e çevirdiğinde insanlar olduğundan daha uzun gözükecektir
  • Sağolun arkadaşlar.

Haklısınız gösterimde bir problem olmaz. Bazıları bunun işe yaramadığını söylüyor, biraz araştıran insanlara yardımcı olsun diye bu başlığı açtım biraz da kendi tereddütlerim yüzünden.

Ben de dünden beri bozuk ingilizcemle yabancı sitelerden biraz araştırma yaptım. Sizin de söylediğiniz gibi NTSC ile PAL arasındaki çözünürlük farkından dolayı bizim kullandığımız adobe, vegas gibi programlar çevirirken görüntüde kayıplar olmasına neden oluyor.

Malumunuz
    NTSC 720x480
    PAL 720x576

NTSC den PAL a dönüştürürken dikey 96 piksel eklemek gerekiyor ya da videonuzu genişletmeniz gerekiyor dikeyde 96 piksel kadar. bu hem görüntüye etki ediyor hem de programın her karede oynaması gerektiği için çok fazla uzun bir işlem oluyor.
    Tersi işlemde de sıkıştırmak gerekiyor PAL dan NTSC ye. Bu da aynı sorunları beraberinde getiriyor.

Bir de NTSC 30 PAL 25 kare olduğu için bir saniyede, NTSC den PAL a çevirirken saniyedeki 30 kare sayınızı 25 e indirmeniz gerekiyor. Bu da her 6. kareyi atmanız demek. Bu da videoda 7. kare ile 5. kare arasında bir kare atlamış görüntü demek. Ya da videonun hızıyla oynarsınız, 30 kareyi saniyede 25 kare oynayacak şekilde hızlandırırsınız bu da konuşmaların daha hızlı olmasına neden olacak.
    Tersi için de bir kare eklemek demek. O da bir kare fazla yani durma etkisi yaratır. Ve konuşmaların daha yavaş olmasına neden olacak.

Bu olayın görüntüye olan etkisini azaltmak için After Effects gibi programlarda bazı işlemler uygulanabiliyormuş. Ama bu da her kareye ayrı ayrı uygulama gerektirdiğinden çok zor bir işmiş. Ama hazır plug-in ler üretilmiş, ne kadar işe yarıyor bilemiyorum. Misal bir şey buldum internete.

http://www.dvfilm.com/atlantis/

Bu linkteki "şey"" sizi bu zahmetten kurtarıp en iyi sonucu almanızı sağlıyor ama ne kadar başarılı bilemiyorum. Okuduğum yorumlarda tam olmasa bile başarılı sayıldığını söylemişler.

Yani herkes kayıba razı ama en iyi sanıl çözerime bakıyor. En iyi çözebilenlerin de yeteneği ölçüsünde fiyatı artıyor. Stüdyolarda daha pahalı aletlerle bu işleri yapıyorlar.

Yani demem o ki Amerika dan kamera alacaksanız NTSC almayın. Orada PAL da satıyorlar. Biraz fazla verip bu çevirme derdine girmeyin. Ayrıca PAL ın daha kaliteli sonuçlar verdiğini söylüyor çoğu kimse NTSC ye göre.

Ama benim TV ile işim olmaz bilgisayarda hallediyorum diyorsanız o zaman sorun yok. 720x480x30=720x576x25

Umarım faydalı bir araştırma yapmışımdır :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.