Şimdi Ara

Panasonic & Olympus m43 Kullanıcıları- OM-D, Pen & G serisi !.. (564. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12.140
Cevap
83
Favori
416.726
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 562563564565566
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hocam dediginiz gibi program ayarini yapinca goruntu yakinlasinca netligi vermeye basladi.Sanirim bu dediginiz fine ayari LM diye bi ayar vardi LF yaptim.Bu ayar yapildigi andan sonra cektigim fotograflara yansiyor sanirim.Kit lensle simdilik idare etme durumundayim.Bunun disinda herhangi yapmam gereken ayarlar var mi?Yoksa direk cekim isine mi kaliyor gerisi?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • TheRust T kullanıcısına yanıt
    LF nin de üstü var. Large super fine. Lfn

Ben bir ara şöyle bir toplamıştım.buyrun inceleyin.

Hatta forumada bekleriz.

www.m43turkiye.com
    Olympus kullanım ipuçları. - m43 Türkiye
    http://www.m43turkiye.com/viewtopic.php?f=32&t=1984

Birde youtube yada diğer kaynaklardan temel fotoğrafçılık eğitimi almanızı tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 28 Mart 2018; 22:15:39 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: bamsi beyrek

Merhaba,

Allah bağışlasın...
    Geç gördüm, kusura bakmazsınız umarım. Evet, ben de son 2 senede böyle birşeyler de yapamadıkça almam gereken bazı şeyleri almadım. Almadıkça da hele şu günlerde doların 4 TL'yi geçişi ile de kendime ne büyük kazıklar attığımı acı bir şekilde gördüm ! Valla "yaşamak" ertelenip birşeylerin size geleceğini-yakın veya uzak bir gelecekte olabilirini beklemek için harcanacak en pahalı varlığımız. Yaşanan anı değerli kılabilecek birşey yapacak imkanınız var ise yapacakmışsınız. Giden zaman sadece öyle saatlerle, günlerle, aylarla ölçülen bir şey değil hem. O anların içerisinde hep siz ve sizden parçalar var. Basbayağı zamana dökülüp saçılan bir canlı gibi insan aslında.

Bir aralar vardı 750 liralara tek gövde yanlış anımsamıyorsam. Tabi artık PM2 2.elde bile zor bulunur.

Samsung NX3000 falan da bakabilirsiniz. Onların da sensörü gayet iyiydi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 28 Mart 2018; 22:36:22 >

• biuu kullanıcısına yanıt
    Hocam selam. Nasıl 12-40 ile serüveniniz. 12-50 duruyor sanırım. Gerçi anlatmışsınız ama var mı güncel bilgiler . İyi ki almışım diyor musunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: eyozgurluk

Hocam selam. Nasıl 12-40 ile serüveniniz. 12-50 duruyor sanırım. Gerçi anlatmışsınız ama var mı güncel bilgiler . İyi ki almışım diyor musunuz?

12-50'si gitti :)
    12-40 alıp da kötü falan demek epey zor. Ben alamadığım için 12-40'ta kötü bir yön buldum mesela. Neden ? Kedi-Ciğer ilişkisi nedeniyle tabi
  • Merhabalar ;
    Sayfaya ilk fotoğraf benden :)

Panasonic & Olympus m43 Kullanıcıları- OM-D, Pen & G serisi !..
    Çiçek by Basri Koçyiğit, on Flickr

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baso34 -- 29 Mart 2018; 7:42:48 >

• quote:

Selamlar. 12-50 durmuyor artık. :(

M43 te hep yazıyorum. 12-50 severek kullandığım bir objektfiti. @ciddi ile 14-42ez mi falan diye konuşurken saysinde tercihimi 12-50den yana kullanmıştım. İyi ki de 12-50 almışım dedim çoğu kez. Şimdi eşime 14-42ez aldım. Ne kadar isabetli bir karar olduğunu bir kez daha gördüm.

O zaman Canon 18-55ten sonra sıçrama yaşamıştım resmen. 18-55 daha iyi bokeh veriyor ancak bokeh bi boh değilmiş :) Detayları belirgin, renkleri hoş fotoğraflar çeker oldum.

Ancak 12-40 a geçince sıçrama falan yaşamadım. Yine kendi tarzımda bir nevi gezi fotoğrafçılığına devam ediyorum.

Faydası 2.8 açık diyaframdan 12mm’de de, 40mm’de de faydalanıyor olmam. Haliyle daha az iso olarak geri dönüyor bana.

Bana en büyük katkısı yanında gelen Hoya 9 stopluk nd filtre oldu. Yukarıdaki fotoğraflar da onun ile çekilmiştir. Zaman sıkıntım olmasa o yüksek ışıkta dakikalarca pozlayabilirdim.

(Deniz kenarında çok fotoğraf çeken herkeste iyi bir nd filtre olmalı.)

Her geçen gün yeni bir şey öğreniyorum. Eskiden nd den haberimiz mi vardı. Şimdi okuduğumda anlıyorum ki Dsrl kullanıcıları vizörden çekim yapmak isterse nd filtreyi söküp manuel netleyip filtreyi takıyorlar. Sonra bu işin matematiğini yapıyorlar doğru pozlamayı hesaplıyorlar. (Ha isterlerse ekran kullanabilirler) Çünkü filtre ortamı siyah gösteriyor. Biz aynasız kullanıcıları ister vizörden ister ekrandan çekim yapalım sanki filtre yokmuş gibi çekime devam edebiliyoruz.

Benim kendimi geliştirmeye çalıştığım yer dijital ortamda fotoğraf işleme. Artık filmli makineler kullanmıyoruz. O dönemde bile fotoğrafa müdahale mümkünken dijital dönemde, dijital işlemeden yoksun fotoğraflar bana eksik geliyor. İşlemem doğrudur, abartıdır orasını bilmem. Dijital ortamda herkes zevkine göre işlem yaptığı için sonsuz sonuç çıkar.

Benim gözüme şimdilik bu şekilde hoş geliyor bir ay sonra yazık olmuş fotoğraflarıma da diyebilirim. Ama şundan eminim iyi ki jpeg çekmiyorum.

Artık jpeg çekenlerin fotoğraflarını da pek beğenmiyorum. Off çok mu sert daldım. :) Dediğim gibi hep bir kusur buluyorum. Siz de benim fotoğraflarımda kusur bulabilirsiniz. Bu çok doğal, zevkler renkler olayı. Ama şunu biliyorum ki kusur benim. Jpg çekerler gibi kusur makinenin değil. Yok ışık ölçümü yanlıştır falan filan konularına girmeden, ben hatamı yeniden işlediğimde düzeltirim ama gövdeler... Pek sanmıyorum. Sonsuza kadar o jpegler ile yaşamak zorundasınız. Bilirsiniz jpeg dalı gevrektir aman da işlemeye gelmez. :)

İşlemenin büyük gereklilik olduğuna inanıyorum artık. Benim yerime işleyen hiç bir gövdenin motoruna inanmıyorum. En bastinde ne gölgeleri ne de aydınlıkları istediğiniz gibi veremiyorlar.

Siz de raw çekip, işlemeye başlayın sıçramayı fark edeceksiniz.

Edit.

Hızlı hızlı yazdım, elli tane yazım hatası yapmışım. Düzenledim ekledim falan. Hala yazasım geliyor. :)

Siz 12-40 sordunuz ben o konuyu pas geçmişim biraz.

Sizin fotoğraflarınızdan pek tatmin olmadığınızı tahmin ediyorum. Ve kabahati objektiflerde arıyorsunuz.

Uzunca yorumu genele olduğu kadar size de yazdım. Dost acı söylermiş dürüst olayım Jpeg’leriniz ile olmuyor hocam. Gidip full frame de alsanız, orta formata da geçseniz, m1 mark2 de alsanız yine olmayacak. İş gövdede objketifte bitseyidi düğün fotoğrafçıları çekimden aylar sonra fotoğraf albümlerinizi teslim etmezlerdi. (Basitleştirmek adına düğün fotoğrafçısı dedim ancak arkadaşlar ışığı çok güzel kullanıyorlar, yapay ışıklandırma olmazsa olmazdır o ayrı)

Muhtemelen sürekli hangi objektif hangi sistem diye arayıştasınız. Bunun yerine bir iki lightroom dersi izleseniz bir iki günde neler başarabildiğinize inanamayacaksınız. 1. Seri 14-42 fotoğraflarıyla bile harikalar yaratılabildiğini göreceksiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 29 Mart 2018; 10:39:01 >

• quote:

Orijinalden alıntı: biuu

9 stopluk hoya nd filtrenin gücü adına.

Omdem10m2/12-40mm

Sunset by Bi Ünlü, on Flickr

Falez by Bi Ünlü, on Flickr

Düden by Bi Ünlü, on Flickr

Düden2 by Bi Ünlü, on Flickr

Özellikle Düden fotoğrafları harika olmuş, tebrikler!

• iwd35 İ kullanıcısına yanıt
    Mini tripod ile sabitlenmiş makineye takılı ND filtre ve biraz lightroom sayesinde hocam. (Gerçi sizin beğendiğiniz fotoğrafta, çevreye duyarlı vatandaşlarımızın attığı kasayı şelalenin altından photoshop ile silmek zorunda kaldım)

Olympus kullanıcıları IS sistemi sayesinde çok rahat 1/5 saniyelerde elde çekim yapıp şelalelerde tül etkisi yaratabiliyor.

Ancak nd filtre ile saniyelerce hatta dakikalarca pozlamak mümkün.

Çok teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 29 Mart 2018; 12:05:42 >
    Hocam hangi objektif hangi gövde sorularını bırakalı baya oldu ben jpeg çekiyorum genelde %90. Işık.düşük olduğu zaman bazen raw çekiyorum. Ama dediğiniz.gibi işleme işe.alakalı çalışmak gerek. Ben bu aralar cep telefonu ile idare.ediyorum o da yetiyor gündüzleri. 14-42 ez 12-50 den.iyi.mi sizce?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Hocam hangi objektif hangi gövde sorularını bırakalı baya oldu ben jpeg çekiyorum genelde %90. Işık.düşük olduğu zaman bazen raw çekiyorum. Ama dediğiniz.gibi işleme işe.alakalı çalışmak gerek. Ben bu aralar cep telefonu ile idare.ediyorum o da yetiyor gündüzleri. 14-42 ez 12-50 den.iyi.mi sizce?

14-42ez alma sebebim eşim rahat taşısın diye idi. Yoksa 12-50 çok çok çok daha iyi :)

Dediginiz ayarlari yaptim.Kafama bi soru takildi.Jpeg super fine cekimle jpeg+raw cekim arasinda ne fark var?Amacim fotografi cekip snapseed gibi programla renk ayari yapip instagrama net bi fotograf koymak

• Merhabalar ;
    bu iki video belki sorularınıza cevap olabilir en azından fikir verebilir

Şahsen bana çok büyük katkısı oldu

• quote:

Orijinalden alıntı: TheRust

Dediginiz ayarlari yaptim.Kafama bi soru takildi.Jpeg super fine cekimle jpeg+raw cekim arasinda ne fark var?Amacim fotografi cekip snapseed gibi programla renk ayari yapip instagrama net bi fotograf koymak

Raw fotoğraf ile mümkün olan tüm renk bilgileri kaydedilir.

Size bir örnek ile açıklayayım.

Karanlık görününen gölge bir alanı pozladığınızda makine oradaki rengi kaydeder. Size simsiyah görümsede orada renk vardır. Jpeg çıktı orayı siyah olarak çıkartır. Sizin yapmanız gereken kazı kazan gibi lightroom da orayı açmaktır. Kazıdıkça renge detaya ulaşırsınız.

Bu kazı kazanı malzemeden çalmak adına ince jpeg kağıttan imal ettiklerini düşünelim. Para ile kazı kazanı kazıdıkça kağıt deforme olacak belkide detay kaybı yaşadığınız için size ikramiye vermeyecekler. Bu sebeple raw önemlidir. :)

LSF en az sıkıştırma ile fotoğrafı kaydeder. Eğer insta vb ortamlarda ton verip paylaşacaksanız jpeg yeterli gelebilir. Siz ne olur ne olmaz raw artı jpeg çekin. Elinizde kayıpsız dosyalar hep olsun.

Bana kalsa harici programlara pek güvenmeyin kendi stilinizi bulun.

Bir ara neden raw diye bir yazı yazmıştım. Müsait zamanda okuyun derim.

https://ilkelifoto.wordpress.com/2017/06/05/neden-raw-cekmeliyim/

• Buyrun neden raw da ısrarcıyım. Beğenmediğiniz bölümleri rahatça eleştirebilirsiniz

Öncesi

Sonrası

Falez by Bi Ünlü, on Flickr

Fotoğrafı lightroom üzerinde açtık çok bir işlem yok.

Basic menüde açıkları kısıp gölgeleri açtıktan sonra biraz renk ve kontrast verdim.

Biraz noise giderme ve keskinlik verdim.

Ardından graduated filtre ile yukarıdan aşağıya biraz gökyüzüne kırmızılık ekledim. Yapaylığı belli olmasın diye aynı değerde aşağıdan yukarıya uyguladım. Kırmızılığın fotoğraf ile alakası yok nereye ne kadar renk eklediğinin yapay gösterimidir o.

Bulutlara son şeklini Lightroom üzerine kurduğumuz ücretsiz google nik collection ile color Efx pro 4 eklentisinden detail extractor uyguladık. Burada biraz deneme yanılma yapın noise fazla artmadan son şeklini vermeye çalışın.
    Bunun değerini bilmiyorum ama şöyle bir şeydi.

____________________________________________________________________________

Öncesi

Sonrası

Sunset by Bi Ünlü, on Flickr

Fotoğrafı yine lightroomda açtık.

Kırmızı gün batımı için bu menüde kırmızıyı seçip miktarını seçiyorsunuz.

Aslında yaptığım ilk iş highlight açıkları kısıp shadow gölgeleri açmaktır. Sonra yüzde 20 civarı kontrast veririm. Diğerleri için tabloya bakınız.

Ardından yine google nik collectiona geçmek. Nasıl geçiliyor burası kafa karıştırabilir. Buyrun resmini ekliyorum.

Bulut varsa detail extractor uygularım. Diğer fotoğraflarımda tonal kontrastı çok severim. Bulutlu fotoğraflarda da tonal kontrast tek başına fena olmuyor. İkisi bir kullanıldığında daha önce saat kulesi fotoğrafım vardı nesne kenarları beyazlaşıyor. Halo efekt oluyor.

En son fotoğrafı photoshopa gönderip alttaki tabelayı yok edip sol köşedeki çit kısmını eşitlemek oldu.

Aklınıza takılanları sorabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 29 Mart 2018; 20:13:51 >

Guzel ve detayli bi yazi olmus elinize saglik.Bilgi konusunda ogrenecek cok seyim oldugunu dusunuyorum bu konuda.Ama kafamda raw daha detayli daha net diye bi algi olusmasi normal mi?Raw+jpeg superfine arasinda sanirim kalite bakimindan fark yok.Ama renklendirme yaptigimda kaliteden odun vermesini istemiyorum fotografin.Bu sekilde dusunerekten jpeg+raw benim icin en mantiklisi olabilir mi?

• Raw fotoğrafın sıkıştırılmamış halidir. En temiz görüntü buradadır doğru. Yani ham petrol. Ancak işlemeden arabalarımızda kullanamayız.

Dosya ismi jpeg oldumu petrol rafineriye girmiştir bilginiz olsun.

Makinede tek jpeg çekiyorsanız bu işlemeyi sizin yerinize gövde yapar.

Yukarıdan aşağıya jpeg kalite sırası.

Lfn, uçak benzini
    LN, kurşunsuz benzin
    Mn, motorin
    Sn, gaz yağı
    —————
    ... +raw (iki türde mevcut)
    ... +raw (iki türde mevcut)

Yukarıdan aşağıya dosya boyutu ve kalite azalır.

Bu petrol ve petrol ürünlerini saklamakta sıkıntınız yoksa raw + jpeg çekersiniz.

Rawı evde işleyene kadar, jpeg fotoğrafı hemen akıllı telefonuza atar sosyal ağda paylaşabilirsiniz. Ancak evde raw varken jpegi max kalitede saklamaya gerek yoktur. İsta- face zaten gaz yağı ile çalışır. (Ortalama 2mp) Bu durumda raw+sn yapabilirsiniz.

Ben raw falan anlamam, diyenlerin tek seçeneği LFN olmalıdır. İnsta da paylaşacak olsa dahi. Çünkü en az sıkıştırma burada. Yerden tasarruf için sadece sn falan kaydederseniz birde foğrafı sağdan soldan keserseniz, şu bi milyonculardaki , petrol ürünü dandik plastik leğen bile kalmaz elde.

Raw dosyayı bilgisayara kurduğunuz photoshop, lightroom, olympus viewer 3 vb. programlar hariç asla açamaz telefona atamazsınız. Mutlaka jpeg e çevrilmesi gerekir. Telefonlar rawı tanımaz.

Sadece raw çeken biriyseniz acil durumlarda sosyal ağda paylaşmak için gövde üzerinden rawdan jpeg e çevirmeyi yapabilirsiniz. Fotoğrafları görüntülediğiniz yerde veri düzenle diyerek yapılıyor. Diğer türlü akıllı telefona kurduğunuz Olympus Share programı rawları görmez.

Dipnot: raw üzerine yapılan hiçbir müdahale kaydedilmez. Yapılan müdaheleler dışarıya tercihen jpeg olarak çıkar. Raw orijinalliğini korumaya devam eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 30 Mart 2018; 14:50:35 >

• Hocam çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz. Teşekkür ederiz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Razer

Hocam çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz. Teşekkür ederiz.

Rica ederim. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.

• quote:

Orijinalden alıntı: biuu

quote:

Orijinalden alıntı: Razer

Hocam çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz. Teşekkür ederiz.

Rica ederim. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.

Olympus almak bir türlü nasip olmadı. Şeytan diyor ki bastır parayı al Pen F ile birlikte 17mm lens.
  • 
Sayfa: önceki 562563564565566
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.