Arkadaşlar aslında ben pasaportumu kaybetmedim. Babam sayesinde yeşil pasaport almıştım ama annem pasaporttun süresi dolduğu için annem onları bir güzel yakmış.
Şimdi yurt dışına çalısmaya gitmek için borda (husisi pasaport) çıkaracam. Ama emniyet müdürluğünü aradım. Baba bu durumun bazi ülkelerde sıkıntı olacagını soyledı. bilgisi olan varmı acaba bu durumu yasayan. Bılgı verırsenız cok sevınırım
ben anlamadım sorunu. Pasaportun var ve onu yaktınız. ok kaybettiniz. bu nasıl bi sıkıntı yapabilri ki anlamadım
sen gidip emniyetten yeni pasaport alacaksın. eğer önceden vizen varsa o sistemde görünün daha kolay verirler. ama hiç vizen yoksa standart prosedürleri izleyeceksin ne sıkıntruı oalcak emniyet neye göre bunu demiş anlamdım ben
Ne demeye çalıştığını anlamadım. Daha net açıklarsan yardımcı olmaya çalışalım
emmnıyetı aradım boyle boyle dıye kadın bunun bana bazı ulkelere gıtmek ıstedıgımde o ulkeler vıze vermedıgını soyledi
Ne alaka? zaten bu soruyu sorman saçma. sen gidecen emniyete eski pasaportumu kaybettim diyeceksin. dilekçe dolduracan sonra yenisi için para yatıracaksın.
sonra alacan yeni sıfır pasaportla gidip alacaksın vizeni..
bence emniyetteki kadın yanlış aksetmiş sana.
bence şunu demek istemiştir; yeşil pasaportla vizesiz avrupaya gidebiliyorsun. ama bordo pasaportla vize almadan gidemezsin. vize almalısın. ama bazı ülkeler vermezse vize şaşırma demek istemiştir. (gerekli şartları yerine getiremiyorsan vize alamazsın tabi)
Sana söylenmek istenen şey şu;
Eski yeşil pasaportunla birçok ülkeye vizesiz girebiliyordun. Ama yeşil pasaport hakkını kaybettiğin için normal bordo pasaport çıkartacaksın ve daha önce vizesi girebileceğin birçok ülkeye vize alman gerekecek... Yani ekstra bir uygulama değil. Pasaportun yanması kaybolması vesaire durumla bir alakası yok. Bütün Türk vatandaşlarına uygulanan normal prosedür.
yeşil pasaport hakkın dolmadıysa tekrar çıkar. dolduysa zaten mecburen bordo çıkarman gerekecek. yeşil pasaport ayrıcalığın sona erdiyse, bordo pasaport ile schengen gibi bölgelere girebilmek için biz sıradan insanlar gibi vize alman gerekir