Pascalda yazarken noktalama kurallarını arastırdım ama tam olarak farkını bulamadım.Derleyiciden derleyiciye değişir mi?Dev-pas veya Turbo pascalda fark eder mi?Son olarak başlıca noktalama kuralları neler?
En son yazılan end den önce ';' konulmaz if li satır sonuna ';' konulmaz gibi yazıları okudum ama farklı kurallara gore uygulanan program da calısıyor tam olarak nedir ve nasıl uygulanmalı bu kurallar?
Bundan 6 sene önce programlama dersinde gördüğümüz turbo pascal'dan hatırladığım kadarıyla dediğiniz kurallar vardı. En sondaki end'in sonuna ";" değil de sanırım sadece "." konuluyordu. if yapıları da dediğiniz gibi ";" konularak yazılmazdı. Siz dev-pas'ta mı uygulama geliştireceksiniz?
Turbo Pascal Zaten yüklenmiyor Bilgisayara ( Win7 64 Bit ) İnternetin altını üstüne getiriyorum doğru düzgün kaynak yok C veya C++ gib değil.Elimde sadece Dev-Pascal var ve Algroitma notları.Bir şeyler yapmaya çalışıyorum.
Noktalı virgül ";" komut sonlandırıcıdır. Komuttan sonra END geliyorsa, ";" kullanılmayabilir.
Deyimlerden sonra yazılan TEK komut çalışır. Eğer birden çok komut çalıştırılacaksa, Begin-End bloğu içinde yazılmalıdır. BEGIN .. END içinde hiç komut olmayabilir; çok sayıda komut olabilir.
if deyiminde "else" kullanılmışsa, deyim-yapısının bozulmaması için else'den önce ";" kullanılmaz.
Bir pascal programı " program .. end. " biçimdedir.
FreePascal derleyicisi duymuştum. Turbo Pascal'a çok benziyormuş. Borland Delphi'nin ücretsiz "personal" sürümünü duymuştum. Delphi ile "console" programları da yazılabiliyor (DOS emulation).
Eğer DOS ortamı için program geliştiriyorsan, Win 7'nin "XP penceresi" özelliğini kullanman gerekebilir; bende win7 yok çok emin değilim...