Şimdi Ara

pc açılışta xp yüklü hdd yi görmüyor-çözüldü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.444
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar eski bir ide hdd üzerine kuruluydu sistemim.. yeni sata hdd aldım ve onada xp kurdum.. ilk zamanlar açılışta hangisini açacan diye soruyodu.. sonra eski ide yi pc den çıkardım.. bu seferde pc açılmadı.. çeşitli yöntemler deneyip hallettim.. nasıl yaptığımı hatırlamıyorum yeni formatla halletmiştim galiba..
    bugün o eski ide hdd yi depo olarak kullanmak istedim ve pc ye takıp biçimlendirdim. bilgisayarı yeniden başlattığımda xp nin yüklü olduğu hdd yi pc görmedi. (aslında hdd olarak görüyor ama direk xp başlamıyor) taktığım eski ide yi çıkardım yine aynı.. bozduk bi kere işte her nasılsa...

pc başlarken f9 a basıp hangi hdd den boot edeceğini ayarlıyorum ama yinede xp cd si istiyor boot için.. xp cdsini takıncada yeni xp kurmaya filan kalkıyor.. biosa giriyorum orda da boot için hdd ön tanımlı. ama olmuyor...
    çıldırtacak bu pc beni..
    Allah aşkına biri yardım etsin lütfen...

edit:
    şimdi o depo yapacağım hdd ye xp yi kurdum ve girdim.. ama açılışta diğer xp kurulu olan sata hdd ye giremiyorum.. pc hangisini istiyorsun diye sormuyor. tekrar F9a basınca tek işletim sistemi çıkıyor.. satadakini görmüyor.. lütfen yardımmm :(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byserco -- 22 Mart 2010; 14:48:00 >

• arkadaşlar lütfen yardım edecek biri yokmu?
    sata hdd içindeki xp den boot etmem lazım bilgisayarı..
    biraz araştırdım boot.ini denilen dosya çıktı karşıma.. bununla mı yapmalıyım. ve nasıl?
  • evet boot.ini dosyasına diğer partisyondaki windows adresini girmen gerek. default yazan kısma da girmesini istediğin xp sürümünü yaz. Nasıl yazarım dersen:

[boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=”Windows XP Professional” /fastdetect
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS=”Windows XP Professional” /fastdetect

gibi hem 1. hem 2. harddiskindeki windows sürümünün adını yazman gerek.. ben xp prof. olarak varsaydım.. ayrıca 2 harddisk kullanırken master-slave pinlerini kontrol etmen gerek sorunlarının sebebi bu.. master olarak seçili harddisk "partition(1)" oluyor dolayısıyla diğer harddisteki boot'u override ediyor. Bu konularla alakalı pek çok yazı var nette.. araştırıp daha detaylı yanıtlarda bulabilirsin umarım..

http://support.microsoft.com/kb/289022

burayı da oku bence

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerxer -- 22 Mart 2010; 12:57:11 >

• cevapladığınız için teşekkür ederim.
    evet dediğiniz gibi ikiside XP PROF ama master slavye olayını anlamadım. biri ide biri sata..
    yinede master slavye ayarı mı yapılmalı? şuanda pc ide olanla başlıyor sata olanla başlamasını istiyorum.
  • ve sorun çözüldü.. yardım etmeye çalışan tek arkadaşıma teşekkür ederken görüpte yardım etmeyenler için sistemlerinin çökmesini diliyorum.

şimdi belki benden sonra sıkıntı yaşayacaklara nasıl aştığımı anlatıyım.
    boot ini dosyasına bilgisayarım sağ tık --> özellikler --> gelişmiş --> başlangıç ve kurtarma dan ayarlara girdim. kısaca boot.ini dosyasına ulaştım.. yukarıdaki arkadaşın verdiği kodu uyguladım.. bilgisayarı yeniden başlatınca hangi işletim sistemini istiyorsun diye sordu.. ikincisini seçtim. kaynak yoldan okuyamıyor gibi bişeyler yazdı.. yine olmadı bari ilk kurduğum yerden tekrar başlayım internette çözümü arayım dedim ve bu sefer 1. işletim sistemini seçtim ve o da ne! ulaşmak istediğim hdd açıldı.. girer girmez hemen diğer hdd yi biçimlendirdim ardından boot.ini ye ulaştım ve alt satırı sildim.. çünkü artık işletim sistemim bi tane.. ve yine yeniden başlattım.. ve normale döndüm.. yarımyamalakta olsa bi tecrübe oldu..

bu arada master slave filan hikaye en azından bende öyle bi durum yoktu.. zaten amaç ide ile değil pcyi satada yüklü olan xp ile başlatabilmekti.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.