Merhaba, Karavanda kullanmak üzere klima tarzı birşey yapmak istiyorum.Peltier ile yapmayı planlıyorum.Peltier ile çok fazla bu tarz projeler var.Bunlardan bazıları; *Birden fazla peltieri yan yana dizip yüzey alanı geniş bir soğuk yüzey oluşturmak *Bir peltierin ısınan yüzeyine diğer paltierin soğuk yüzeyini koyup bu şekilde kullanmak(peltierin sıcak yüzeyi ne kadar soğutulursa soğuyan yüzeydeki verim o kadar iyi oluyor). *peltierin soğuyan yüzeyine kapalı bi kapta sıvı(su) temas ettirilip hortumlar vasıtası ile sisteme radyatör ve su pompası eklenerek radyatörden fan yardımı ile soğuk hava oluşturmak bunlardan hangisi en verimli olabilir. 4 -5 adete kadar peltier kullanabilirim. |
PELTİER HAKKINDA
-
-
Peltierlerin hem ısınan hem de soğuyan bölümlerine alüminyum blok + fan takılabilir,
soğuk bölümdeki fan araç içinden, sıcak bölümdeki fan ise araç dışından
sirküle edildikte, kompakt ve az kayıplı sistem olur.
Ayrıca, demecinizdeki ikinci şık beni cezbetti, verim açısından denenmesi gereken bir tertibat.
-
- peltierleri dagitirsaniz (yani aralarina mesafe koyarsaniz) verimliligi yukselir diye tahmin ediyorum. sebebi de su: eger cok yakin koyarasniz, belirli bir noktada sicaklik yogunlasir. peltier zaten soguk olan yuzeyi sogutur.
2. bir peltierin sicak yuzeyini digerinin soguk yuzeyine baglamak: bunu denemistim, matematiksel olarak hesaplamasini bilmiyorum, ancak pratikte cok cok verimsiz olmustu. en alttaki peltier ates gibi olmustu. eger -30 dereceye inmek istemiyorsaniz bunu yapmayin bence
3. peltierin bir yuzeyine su koymak zorlayici bir tasarim olabilir. bunu yerine sivi sogutma radyatorleri alinabilir -:>
2. sik matlabda simulasyonunu yapabiliriniz matematiksel olarak dogrulamak icin, belki benim test ettigim duzenekte bir hata olabilir, lisedeyken denemistim :d
ch.mathworks.comUse of Peltier Device as Thermoelectric Cooler - MATLAB & Simulink - MathWorks Switzerlandhttps://ch.mathworks.com/help/sps/ug/use-of-peltier-device-as-thermoelectric-cooler.html
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hesher -- 15 Haziran 2024; 18:27:0 >
-
yorum ve cavaplarınız için teşekkür ederim. Şu an elimde bir peltier var.Bir sistem kurdum ancak hiç verim alamadım.peltierin soğuyan yüzeyine alüminyum blok temas ettirip 12v su pompası ile içerisinden hortumlarla su geçirdim.Peltierde soğuyan suyu radyatöre verdim radyatöre fan taktım.hiç soğuk hava gelmiyor normal pervane esintisi geliyor.
Bir kaç güçlü peltier daha alıp ısınan yüzeye diğer peltierin soğuk yüzeyini temas ettirip o şekilde deneyeceğim. Gerçi @Hesher bunu denemiş verim alamadığını yazmış.
Nasıl geliştirilebilir acaba....
-
Mesele 1: peltier için yeterli güç kaynağınız olacak. Peltier denilen malzeme 12v 1 amper adaptörle falan çalışmaz.
Mesele 2: peltierin ısınan yüzü kesinlikle çok güzel şekilde soğutulacak. Peltierin ısınan yüzü ne kadar soğutulursa soğuyan yüzü da o kadar soğur.
Mesele 3: peltieri peltier ile soğutmak mantıklı değil. Çünkü arkadaki peltier diğer peltieri soğuttuğu için bu sefer kendisi çok fazla ısınacak. Yine bunu soğutmak da bir o kadar zorlaşmış olacak. Peltierler yan yana kullanılabilir daha verimli olur ısınan kısımları aynı alüminyum blok ile soğutulabilir.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Mesele 4 : Çalışma sıcaklık aralıkları vardır.
Mesele 5 : Elektrik ters verildiğinde ters davranır (verimlilik çok düşük kalabilir)
-
Mesele 6 : peltierin bir yüzünü ısıtır bir yüzünü soğutursanız elektrik üretir :)
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Mesele sayılmaz. İpucu . . .
-
@dfk24 ve @karafetva değerli yorum ve cevaplarınız için teşekkür ederim. Ancak ilk kez peltier ile çalışmıyorum .Daha önce oto buzdolabı yapmışlığım var.
mesele-1 de problem yok 100a lik iki akü var hatta 2 tane daha alacağım.
mesele-2 den de bilgim var hatta ilk mesajımda yazıyor.
mesele-3 ü verimsiz olacağını bilsem bile denemek istiyorum (iki peltieri üst üste kullanmak)
mesele-4&5 bu konularda da bilgi sahibiyim.
mesele-6 yanlış hatırlamıyorsam elektrik üretimini her peltier yapmıyor veya her peltier elektrik üretse de bunun için özel üretilmiş bir peltier vardı kodu da vardı hatırlayamadım şimdi bir makalede okumuştum,bu peltier kadar verimli elektrik üretmiyor.
sanırım en mantıklısı bir kaç peltieri yan yana dizip bu şekilde kullanmak...
-
Biliyor oluşunuz etkilenmediğiniz anlamına gelmez. Örneğin peltier çalışma sıcaklık aralıkları dışına çıktınız mı ve zarar gördü mü ?
Ne akım çekiyor, çalışırken gerilim ne vaziyette ?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X