Şimdi Ara

PIC programlama devresi ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
3
Favori
6.439
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

@zokur yanıt için teşekkürler,

Konuyu pek uzatmakta istemiyorum, forumda madem ki... bilgi paylaşılıyor, bilgiyi tartışıp; paylaşmaya devam adına...

ICSP bağlantı konusunu açıklığa kavuşturalım.

Bir takım Pickit2 devresi inceledim. ICSP (In-Circuit Serial Programming) bağlantılara gelen sinyaller, transistörlerle güçlendirilmekte,

[simage] [/simage]

Siz aşağıdaki resimde yaptığınız tadilatta, sadece direnç kullanarak ICSP bağlantıyı oluşturuyorsunuz.

[simage] [/simage]

Sinyalleri güçlendirmeden, denetleyici üzerindeki programlamada sorun çıkmıyor mu?

DATA ve clock sinyalleri hatta AUX çıkış bile transistörlerle güçlendirilirken, tadilat yaptığınız devre ile ,ICSP bağlantı kullanarak, mikro denetleyici programlayabildiniz mi?

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

Not : Board üzerine bakırsız ICSP soket ilave etmektense; aşağıdaki ( temsili ) resimdeki gibi, kabloyu pcb ' ye sıkıca monte edip, header lı kablo çıkartmak daha kullanışlı gibi...
     PIC programlama devresi ?

Az önce icsp den bordda boşta bulunan 16f684 pici programladım fotoğrafını çektim sorunyok
    elebette orjinal devrede yada daha kaliteli klonlarda çok daha fazla transistör var izalasyon da mükkemmel
    smd dip soketlerde smd mcu larda sorun yaşarmısınız zannetmiyorum çünkü zifde zaten programlıyor zifde programladığına göre zif dışına gerekli bacaklarını aktarıncada programlıyor. he çalışan bir devrede ne bileyim led tabela devresi gibi bunun üzerinde bulanan pici sökmeden tabela devresinde bulunan picin programlama bacaklarına direk pickit2 nin icsp den taşısak programlarmı bilemedim işte bu noktada sizin dediğiniz gibi transistörler yeterli gelmeye bilir . okulda bredboardda devre kuruyoruz devre dedeğim led yak söndür motor dödür bu tür şeyler :) pici sök tak kurtulmak için yapmıştım bunu işimide görüyor şahsen pratik oluyor 17 tl ye mal olmuştu bana şaka gibi :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zokur -- 10 Nisan 2013; 2:12:13 >

• Bu devreleri hazırlamakla uğraşmasınlar, asıl konu olan program yazmaya yoğunlaşsınlar diye arduino setleri piyasaya çıkarılmış.

PIC entegreler için böyle bir kolaylık yok mu veya neden siz Atmega kullanmıyorsunuz? İşin iç yüzünü merak ettim.
  •  PIC programlama devresi ?

Bu devre de , önerdiğim .hex dosyasını (microchip 'in orjinal hex dosyasıdır) bunu kullanacaksınız. Anahtarlardan ortadaki 3v3 veya 5v voltaj seçimi, sağ kenardaki anahtarda, 8-14-18 veya 28-40 bacak MCU seçiminde kullanılacak
    Bu devreden daha önce yapmıştım, düzgün çalıştıramadım. ICSP sokette 4 nolu bacakta, yeterli voltaj sağlanamıyordu.Devamlı " PICkit2 VDD and VPP voltage level errors. Check target & retry operation." hatası alıyordum.
    Devreyi çalıştıramadığımın sebebi, PCB üzerindeki yollar birbirine çok yakın,kısa devre olmaya çok müsait, saç kılı inceliğindeki yollar üzerinde, temiz lehimleme ve ince işçilik yapmak gerekiyor. Devreyi hazırlayanlar, herhalde fabrikasyon pcb üzerinden devreleri kullandılar,
    Bu devreyi el yapımı PCB olarak hazırlamak zor, ancak önemli olan zoru başarmak,

Bugün bir tane hazırlamayı düşünüyorum. Neticeyi burada paylaşırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 10 Nisan 2013; 13:20:13 >

• quote:

led tabela devresi gibi bunun üzerinde bulanan pici sökmeden tabela devresinde bulunan picin programlama bacaklarına direk pickit2 nin icsp den taşısak programlarmı

Önemli olan konu da burası zaten;

Sinyaller kablo vasıtasıyla iletileceğinden, mesafe uzaklığı ve/veya kablodaki izolasyon eksikliğinden dolayı, sinyallerin düşmemesi-etkilenmemesi veya kayıpların önüne geçmek için transistörlerle güçlendirildiğini düşünüyorum.

Bu tür devrelerin zif soket ve 18F2550 haricinde pek maliyeti yok. ICSP bağlantılı devre maliyetsiz olacağından yeni bir tane daha hazırlanabilir.
    Önceki devreyi de bitirdim. Fotoğrafları aşağıda,

Bugün ICSP bağlantılı yeni bir devreye başlayabilirim.

• ATmel işlemcilerle de uğraşıyorum. 2 tane Komponent test cihazı hazırladım. TIKLA Çokta güzel oldu. Elektronikle uğraşan herkese tavsiye ederim... Multimetre kadar çok işime yarıyor.
    Yukarıdaki programlayıcıyı bitireyim hemen peşine ATmega8 SMD programlayıcıya başlamak istiyorum.

• quote:

Bu devre de , önerdiğim .hex dosyasını (microchip 'in orjinal hex dosyasıdır) bunu kullanacaksınız. Anahtarlardan ortadaki 3v3 veya 5v voltaj seçimi, sağ kenardaki anahtarda, 8-14-18 veya 28-40 bacak MCU seçiminde kullanılacak
    Bu devreden daha önce yapmıştım, düzgün çalıştıramadım. ICSP sokette 4 nolu bacakta, yeterli voltaj sağlanamıyordu.Devamlı " PICkit2 VDD and VPP voltage level errors. Check target & retry operation." hatası alıyordum.
    Devreyi çalıştıramadığımın sebebi, PCB üzerindeki yollar birbirine çok yakın,kısa devre olmaya çok müsait, saç kılı inceliğindeki yollar üzerinde, temiz lehimleme ve ince işçilik yapmak gerekiyor. Devreyi hazırlayanlar, herhalde fabrikasyon pcb üzerinden devreleri kullandılar,
    Bu devreyi el yapımı PCB olarak hazırlamak zor, ancak önemli olan zoru başarmak,

bilgilendirme için çok teşekkürler. peki microchip in kendi hexini nereden bulabilirim acaba

• quote:

Evet.... Devreyi hazırladım ve deneyimleri paylaşayım...

Öncelikle İspanyol elektronikçi arkadaş, baskı devrenin yollarını çok ince ve yakın hazırlamış bu devreyi hazırlayanlar çok zorluk çekecekler, özellikle baskılı devreyi ÜTÜ ile hazırlayacak arkadaşlara bu devreyi yapmalarını hiç tavsiye etmiyorum...

Bu aşamayı laminasyon makinası ile kolayca geçtikten sonraki asıl zorluk, devre üzerinde lehimlemenin çok ince işçilik gerektirmesi, lehimleme de kesinlikle iğne uç havya ve Flux ile çalışmalısınız, ( pasta kullanmayın, pastanın böyle özelliği yok ) flux burada dağılan lehimleri toparlayıcı oluyor ( SMD lehimlemeler de bu yüzden tercih ediliyor ) ve çok kolaylık sağlıyor,

Baskılı devrenin hazırlanması aşamasından sonraki montaj kısmını ince işçilikle geçtikten sonra, devrenin çalıştırılmasında devre hemen " PICkit2 VDD and VPP voltage level errors. Check target & retry operation. " hatası veriyor,( önceden 2 kez bu devreyi hazırlama girişimim olmuştu ... ) bu kez bu hatayı almam umuduyla 3 cü kez bu işe giriştim...

programlama da ( Microchip 'in orjinal yazılımı PICKIT2 CLONE kullanıldı..) " ,

Hatanın nereden kaynakladığını bulmak üzere, şema ve baskılı devre kontrollerine başlandı...
    Q3 transistörünün emiter çıkışı 2.8v ölçümlendi, aslında bu voltajın 3V3 civarında olması gerekiyor, ( Devrenin verdiği hatanın sebebidir...) neyse buradaki .5v sorun etmeden devam ettim, baskı devre üzerinde de çizim hatası buldum, Q2 transistörünün kollektör çıkışı, 1N4148 'den sonra konulmuş oysa, şemaya göre diyottan önce olması gerekiyor
    baskılı devre üzerinde , şemaya sadık kalarak gerekli değişiklik yapıldı.

Sonra devre anahtar2 den 5v verilerek tekrar çalıştırıldığında " VDD and VPP hatası " vermeden devre çalıştı, buraya kadar gelmek 2 gün sürdü bu arada devre üzerine takılan anahtar2 arıza yapmıştı bunu bulmakta 1-2 saat sürdü (yeni anahtarın arızalı olacağını tahmin etmediğimden ... )

Hemen devrenin çalıştığını görebilmek için 40 bacak 16F877A denetleyici, zif sokete takılarak okuma işlemi gerçekleştirildi, evet devre çalışmıştı ve 16F877A 'yı okumuştu, aynı işlemi anahtar3 'le zif soket programlama yolları değiştirilerek 18 bacak 16F628A da görmek istedim, devre denetleyiciyi tanımadı, başka bir 16F628A denedim onuda tanımadı, 8 bacak 12F675 denetleyici taktım bunu da tanımadı, devreyi çalıştırdığım işlemleri, tekrardan başa alarak 16F877A yı taktım hemen tanıdı...

Sonuç...

Bu devrenin sıkıntıları bitmiyor, Şema ile baskılı devrede başka hatalarında olabileceğini düşünerek, 3 gün süren macerayı fazla uzatmadan, devrenin üzerindeki malzemeleri ,yeni bir devrede kullanmak için söktüm ve başka bir ICSP çıkışlı, zif soketli, PICKIT2 clone devresi arayışına başladım...

Bu deneyimi de buradan sizlerle paylaştım ki...
    GATOX devresini hazırlamak isteyenlerin bir kez daha düşünmelerini, enerjilerini başka çalışan devrelerde kullanmalarını öneririm,

Saygılarımla,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 15 Nisan 2013; 23:09:11 >

• en güzeli benim yaptuğumı yapın süper çalışıyor k150 serisi bir pic kit alın uğraşmayın bir çok pic entegreleri sorunsuz ve sadece 5sn içinde programlıyor zaman ve para kaybıyla uğraşmayın derim
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.