Şimdi Ara

PlayStation 3 süper bilgisayara dönüştü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.212
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ABD'de, astrofizik araştırmaları yapan bir bilim adamı , çoğumuzun aklına sadece oyunu getiren PlayStation 3'ün 16 tanesini birarada kullanarak, uzaydaki kara delikleri araştıran süper bilgisayar haline getirdi.

ABD'nin Massachusetts Üniversitesi'nde astrofizik alanında çalışmalar yapan Gaurav Khanna adındaki bilim adamı, çoğu kimse tarafından sadece oyun konsolu olarak bilinen PlayStation 3'ü süper bilgisayara çevirdi.

16 PlayStation 3 işlemcisini aynı anda kullanarak bunu gerçekleştiren Khanna, 400 bilgisayar gücünde çalışan bu sistem ile üniversitesi için; uzaydaki büyük kara deliklerin karmaşık işlemler gerektiren simülasyonlarını gerçekleştiriyor. Bu simülasyonları yapacak süper bilgisayarları kullanmak için sıra beklemektense böyle bir çözüm geliştirdiğini belirten Khanna, bunun çok da maliyetli olmayan bir süper bilgisayar çözümü olduğunu söylüyor.

Marifet Cell işlemcide

PlayStation 3'ün bu işlemi gerçekleştirebilmesinin altında ise; IBM tarafından, yüksek performans isteyen oyunlar için geliştirilen Cell işlemcisinin varlığı yatıyor. Cell işlemcinin yanı sıra, açık donanım mimarisine sahip olması ve açık kaynak kodlu Linux işletim sistemini destekliyor olması da, PS3'ün bu işlevi yerine getirmesinde önemli rol oynuyor.

Khanna'nın, yarattığı sistemi kullanarak yaptığı araştırma; Einstein'ın İzafiyet Teorisine göre tamamen teoriye üstüne kurulu. Bu yüzden, bilim adamının simülasyon verilerinin, konsollardan oluşan yeni yapıda çalışması için kendi algoritmalarını yaratması gerekiyor. Bununla ilgili olarak; Linux'un herhangi bir sistemi, genel maksatlı bir bilgisayara çevirmeyi başaran platform olduğunu söyleyen Khanna, bu yüzden astrofizik uygulamalarını için sistemi optimize edecek kodları kendisinin yazması gerektiğini belirtiyor.

İlk değil

Khanna'nın yaptığı sistem ilgi çekici olmasına rağmen bu konuda yapılmış ilk çalışma değil. Illinois Üniversitesi Kimya Profesörü Tod Martinez, daha önce PS2 zamanında, Sony tarafından dağıtılan 1000 Linux DVD'sinden birine sahip olarak, o zamandan beri bu işe soyunan bir başka bilim adamı.

Martinez de şimdi, yine IBM tarafından geliştirilen ve PS3'teki Cell işlemci teknolojisine benzeyen işlemcilere sahip 8 konsoldan oluşan süper bilgisayarı ile moleküllerin ışık altındaki davranış biçimlerini inceliyor. Bu çalışmanın tarım alanlarının artırılması, güneş enerjisi ve insan görüşü için önemli olduğu belirtiliyor.

not:alıntıdır

• oLd
  • şirketler ps3 yönelirse fiyatlar tavan yapar
  • adam linuxten faydalanıp cell i tam anlamıyla kullanabiliyormuş.Bize de ogretse birazını da HD film izleyebilsek makinada .YellowDogLinux filme t.....z ediyor resmen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozngltkn -- 28 Şubat 2008; 16:30:30 >
  • yuh be bu ne yaw
  • ben oyunumu oynarım yahu,banane 16 sını biraraya bağlayıp, izafiyet teorisinin üstüne veya altına kurulu olmasından vs

Gelsin RE5,MGS4 bak biz ne teoriler geliştiririz online ında bu oyunların
  • quote:

Orjinalden alıntı: ozngltkn

adam linuxten faydalanıp cell i tam anlamıyla kullanabiliyormuş.Bize de ogretse birazını da HD film izleyebilsek makinada .YellowDogLinux filme t.....z ediyor resmen

Yalan olmuş o haber biraz. Ya da PS3'ün işlemcisi bundan çok daha güçlü çünkü linux ortamında işlemcinin tam gücü kullanılamıyor diye okumuştum.

Demek full SDK alsa amcam belki de 4 PS3'le de aynı işi görebilecek.
    Heheh :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Windows yuklenmesini istiyorum Gerisi yalan
  • quote:

Orjinalden alıntı: knuckles_gs

Windows yuklenmesini istiyorum Gerisi yalan

İmkansız windows daha yüksek ram ister ps3 224 ram ayırıyor işletim sistem i için bire işin için MS malı olma durumu giriyor donanımsal olarak uyuşmazda vs.vs.
  • sony i anlamıyorum.Tamam CELL okadar güçlüki ne GPU gerek yokmuş fln.RAM lar okadar hızlıymışkı daha fazlasına ihtiyaç yokmuş??
    Noolurdu daha fazla ram yoksalardı.Bence tamamen EGO olayı.Maliyet fln yalan.
  • bence maliyet önemli unsur burada.
    aslında isteseler farklı versiyonlar da çıkarırlar ama işte o zaman ayvayı yerler
    Uyumluluk problemleri falan başlar hehe.
    Kavga dövüş.
    Ama PS3'ün ps2 kadar uzun bir süre aynı donanımda kalacağına inanmak güç. Küçülebilir tabii ki ancak günümüzde teknoloji şu manyak hızında ilerlerken zor görünüyor.
    Gerçi şöyle düşünelim; ilk çift çekirdekli işlemciler 2-3 sene önce alınabilir duruma geldiler. PS3 de 1 sene kadar önce çıktı.
    Cell olayının bokuna çıkarana kadar PS3'ün toplamda 5 yıl gibi bir ömrü var gibime geliyor.

Ps2 ne kadar dayanmıştı bu arada???
    kafam karıştı
  • ps2 8 yıldır falan ayakta ve 2yılı daha var diye biliyorum
  • bu forumda 16 tane ps3 ü birbirine bağlayıp kara delik araştıracak arkadaş yok sanırım..
  • aklıma bi konu takıldı şimdi.

madem o kadar güçlü ve amcam bu şekilde kullanmış bizde ps3 ü ağır işlemci güçü gerektiren uygulamalarda yani webserver olarak kullanabilirmiyiz ?

(biraz abarttım galiba :P)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi highfive -- 28 Şubat 2008; 19:50:37 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: greyhound

bu forumda 16 tane ps3 ü birbirine bağlayıp kara delik araştıracak arkadaş yok sanırım..

açıkcası düşünmedim değil,

fakat sonradan magnetik indüksiyon kuvvetini araştırmaya karar verdim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: highfive

aklıma bi konu takıldı şimdi.

madem o kadar güçlü ve amcam bu şekilde kullanmış bizde ps3 ü ağır işlemci güçü gerektiren uygulamalarda yani webserver olarak kullanabilirmiyiz ?

web server falan havada karada denizde kurarsın.
    Ama disk konusunda bişeyler yapman laızm :) SCSI lazım o iş için sağlamından. (tabii bu da web server olayının dibini vuracaksan cidden)
  • quote:

Orjinalden alıntı: OffLineR

quote:

Orjinalden alıntı: highfive

aklıma bi konu takıldı şimdi.

web server falan havada karada denizde kurarsın.
    Ama disk konusunda bişeyler yapman laızm :) SCSI lazım o iş için sağlamından. (tabii bu da web server olayının dibini vuracaksan cidden)

scsi a gerek yok ya. o kadar da abartmayız heralde.

düşünsenize datacenter a ps3 gönderiyorsunuz :P

boyutuda küçük fazla yer kaplamaz hemde maliyeti düşürmüş olursunuz.

neyse önce bi eve alıp oynayalımda webserver olmasada olur :D

• belki 32 sini birlikte senkronize çalıştırırsak zaman makinası yapabiliriz.
    quote:

Orjinalden alıntı: chakir

quote:

bu forumda 16 tane ps3 ü birbirine bağlayıp kara delik araştıracak arkadaş yok sanırım..

• quote:

belki 32 sini birlikte senkronize çalıştırırsak zaman makinası yapabiliriz.
    quote:

Orjinalden alıntı: chakir

quote:

Çok doğru bir noktaya değinmişsin ama dediğin gibi sadece senkronize çalışırsa olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozngltkn -- 1 Mart 2008; 16:16:42 >

• Zamanında ps2 için de füze rampalarında füze tetikleme aracı vs. olabilecek şekilde modlanabiliyor gibi geyikler dönüyordu yanlış hatırlamıyorsam adam cell cpu yu piyasada bulamamiş ps3 de cambazlik yapiyo gibime geldi, teknoloji öyle hızlı ilerliyorki cell in bi espirisini göremeden intel yada amd sollayacak bunları ona üzülüyorum (belkide solladılar onu da bilmiyorum). okadar laf yapıyolar icraat yok. Reklam kokan hareketler bunlar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.