Şimdi Ara

Potansiyometrenin pinleri nasıl anlaşılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.510
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Elektrnik devrelerde sıklıkla karşılaştığımız potansiyometre ve timmer dirençlerin 3'er adet pini var. Şemalarda tek bir şekilde gösterilen potansiyometre ve trimerlerin şematik karşılığı nasıldır? Yani şemadaki 3 adet uç, normalde gerçek bir trimer ya da potansiyometrenin hangi ucudur? Bunları nasıl buluyorsunuz. Yardımcı olur musunuz?

Saygılarımla...

• pot. un 3 adet bacağından 1. ile 2. (ortadaki) arasındaki direnç, üzerindeki ayar çubuğunu sağa sola çevirince azalır veya artar. bunu herhangi bir multimetre (ölçü aleti) ile de test edeb,lirsiniz. umarım yardımcı olabilmişimdir. daha ayrıntılı bilgi için google a "potansiyometre" yazıp aratırsanız bir çok kaynak bulacaksınız.
  • Bir şekil çizmeye çalıştım, bak bakalım birşeyler anlayabilecekmisin. Hani çevirme ucu varya POT larda, oda resimdeki ok ile belittiğim geliş gidiş yöüne binaen. Yani bir tarafa çevirince direnç artıyor, diğer tarafa azalıyor. numaralandırma rasgele, onu önemseme, bir ölçü aletin varsa bu şekile bakarak test etmeye çalış, daha iyi anlardın demek istediğimi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilgeyazilim -- 8 Kasım 2006; 23:38:36 >
  • Anladığım kadarıyla şemada üzerinde ok olan uç, daima elimizle ya da tornavidayla çevirdiğimiz kısıma bağlı bulunan ucu temsil ediyor. Diğer 2 ucun hangisi olacağı farketmez. Doğru anlamış mıyım?
  • potansiyometrede orta ucu gösteren ok vardır.
    trimerde ise orta ucu direncin üzerindeki T işareti gösterir.
    gerçek bir potansiyometrede yanyana 3 uç vardır.orta uç sembolde ortadaki ok ile gösterilendir.
    trimerde aynı şekilde.zaten bir pot. veya trimer i yakından incelersen orta ucun hangisi olduğunu
    anlarsın
  • İşte şimdi çok iyi anladım, teşekkür ederim... Peki çok turlu trimerlerde ya da potanslarda durum aynı mıdır? Yani onların da 3'er adet pini mi bulunuyor, yoksa durum biraz daha farklı mı?
  •  Potansiyometrenin pinleri nasıl anlaşılır?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sizlere ne kadar minnettar olduğumu belirtmek isterim. Elektroniği sizlerin sayesinde daha çabuk ve kolay kavrıyorum. Tüm yardımlarınız ve emekleriniz için teşekkür ederim.

Saygılarımla.

(Not: Çok turlu potans ya da trimmerlerde de durum aynı mıdır?)
  • sürgülü pot. ve trimerler.
    evet aynıdır.
  • Google'da trimer kondansatörler hakkında arama yaptım ama sizin anlattığınız gibi resimlerle anlatan bir kaynak bulamadım.

Trimer kondansatörler bildiğim kadarıyla FM Verici / Alıcı gibi RF devrelerinde kullanılıyor. Bunlarda daha fazla pine sahip diye anımsıyorum. Bu konu hakkında yardımcı olabilir misiniz?

Saygılarımla...
  • http://www.bourns.com/components.aspx?cmsphid=7631383|7163299|895905
    Buradaki datasheet ler size yeterli bilgiyi sağlayacaktır. Bu konudaki en baba firmalardan biridir Bourns. Ayrıca çok çeşitli TRİMPOT mevcut olduğundan , sizin bacakları tespit edebilmeyi öğrenmeniz gerek. arkadaşımız gayet basitçe ifade etmiş zaten. herhangi 2 uç arasında pot veya trimpotun değeri kadar bir direnç görülür. bu değerin altında bir direnç gösteren uç orta uçtur zaten ayar en başlarda değil ise. Ayrıca pratik hayatımızda ayarlı olan dirençlerin küçüklerine ( tabii ki istisnalar her zaman vardır ! ) trimmer değil trimpot veya trimming resistor ( ender de olsa ! ) diyoruz. Trimmer diyenler de olmakta , ancak o zaman ayarlı küçük kondansatör ile karışabiliyor. çünkü onun adı da trimmer.
    Saygılar.

• ayarlanabilen(trimmer) kondansatörler
    http://img293.imageshack.us/img293/9365/trimmerkondvf3.jpg
  • Böylece bu konuyu da anlamış oldum. Hepinize tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.