Şimdi Ara

Powerline Adapter kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
1
Favori
1.670
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Başlık o kadar uzun ki ilk 10 sayfayı taradıktan sonra pes etmeye karar vermek zorunda kaldım.

Powerline Adapter üreticileri kullanım için şu 2 noktayı işaret ediyorlar:

1) 2 cihaz aynı fazdaki elektrik prizlerine takılmış olmalı. Ki bu normal, ona bir itirazım yok

2) Bu cihazlar çoklu (grup) prizlere takılarak kullanılmamalı.

Bu ikinci koşulun çok geçerli olduğunu zannetmiyorum; aksi yapılmış durumlarda rahatça kullananlar var.

Şimdi soracağım durum biraz değişik:

Bir arkadaşımın evinde ADSL/VDSL'den FiberNet'e (FTTH/G-PON) dönüşümü yapıldı. Fakat "Fiber Modem" denilen Home Gateway Z tipi bir ev içi düzeninde Z'nin bir ucunda, diğer ucunda da salon var. Anlayacağınız, salonda wi-fi sinyali görülemiyor bile. Malum wi-fi yayını köşeleri dönmekte pek başarılı değil. Salonda ne mobil telefonlar ne de bir laptop interneti çekemiyor!

Sonra farkettim ki evde iki ayrı konumda iki tane Digitürk settop box var. Bunlardan birisi Fiber Modem'in yanıbaşında, diğeri de salonda ve her ikisi de hem çanaktan Coaksiyel kabloyla hem de internet üzerinden çalışıyor. Fiber modemden yakınındaki Digitürk'e bir Cat5/6 bağlantısı yapılmış; modemin bir diğer ethernet portundan Digitürk'çülerin verdiği bir powerline adaptöre bir kablo gidiyor, adaptör de bir çoklu (grup) prize takılmış. Salonda da 2. powerline adaptör yine bir çoklu (grup) prize takılı ve de bundan çıkan Cat5/6 kablo salondaki Digitürk'e bağlı.

Yani arada hariçten bir Cat.5/6 kablo çekilmeden powerline adaptörlerle elektrik şebekesi üzerinden bir network kurulmuş ve rahatça çalışmakta.

Şimdi ben buraya (hemen hemen aynı çoklu/grup prizleri) kullanarak 2. bir takım powerline adaptör takabilir miyim? Buradaki amaç, Fiber modemden salona internet sinyalini ayrıca getirmek ve salondaki laptop ve mobil telefonları kablosuz erişime kavuşturabilmek.

Bilgisi/deneyimi olanların önerilerine açığım. Tşkler.

• İlk olarak şunu sorayım fiber modemin (o modem değil routerdir) olduğu yerden evin salonuna iç tesisattan giden bir ethernet tesisatı var mı? Varsa gpon girişte kalacak router salona alınacak şekilde bir kurulum üzerinde konuşmak mantıklı olur.

Powerline grup prizlerde ciddi oranda performans kaybı yaşatıyor.
    İkinci bir powerline seti alacaksanız ikinci tarafı wifili bir model almalısınız ki aynı zamanda bir wifi ağı oluşturabilesiniz. Sadece ethernet portlu çiftlerden alırsanız bir de router almanız gerekir. Ev cihaz kalabalığından geçilmez.

Ben fritz powerline 546E set kullanmıştım, ikinci tarafı wifili. 1200E set dual band wifili oldukça güzel bir model.
    Modeminiz de fritzbox olursa powerline üzerinden de Mesh oluşturulabiliyor

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • alibaba A kullanıcısına yanıt

Yardımcı olmanıza teşekkür ederim. "Fiber modemin" aslında bir modem olmadığını bildiğim için zaten tırnak aarsında yazıyorum. Sorularınıza gelince:

1) Bahsettiğim evde 70 yaşlarında bir çift oturuyor ve internetle öyle aman aman bir ilişkileri yok; yani en azından on-line oyun bilmez oynamazlar, YouTuber da değillerdir. Halen kullandıkları tarife 20 Mbps'lik (eskiden kalma) bir tarife, ben bunu hiç değilse 35'e çıkartmalarını önerdim.

2) Bu yaz Marmaris'te azlıklarına gittiklerinde interneti de geçici olarak oraya taşımışlar. Ancak bu süreçte Telekom gelmiş ve onlardan izin alarak dairelerinin içine fiber kabloyu (OBK) çekmiş. Bizimkiler fiber internetin ne olduğunu da tam bilmeden, artısı ya da eksisini düşünmeden uzaktan olur vermişler. Döndüklerinde de fiber dönüşümü nedeniyle yazlığa taşıttıkları interneti geri getirememişler...

3) Telekomcular da c5V'yi VDSL modemin olduğu odaya kadar çektikleri OBK'ya (ONT üzerinden) bağlamışlar.

4) Daire içinde herhangi bir ethernet ağı yok; sahipleri olsun da pek istemezler (görüntü kirliliği).

5) Sadece c5v'nin olduğu odadaki bir grup priz ile salondaki bir diğer grup priz aarsında Digitürk'ün verdiği iki powerline adaptör çalışmakta ve gözükürde ciddi bir kayıp yok; Digitürk her iki odada da ve eşzamanlı olarak bu 20 Mbps'lik internetle çalışabiliyor.

6) İnternet bağlamında "dual band"ın dahi ne olduğunu bilmiyorlar; onlar için pek de bir anlamı/faydası yok.

7) OBK, haliyle daire kapısının köşesinden giriş yapıyor; ölü bölge salon bu kapının hemen bitişiği ancak doğrusunu isterseniz bu alanda c5v'yi koyacak bir yer de yok. Yer olsa bile bu sefer c5v arka odaya wi-fi sağlayamayacak (ki burada 2. bir laptop çalışmak durumunda...).

Şimdi bende kullanmadığım bir çift Zyxel 500 Mbps'lik powerline adaptör var. Bunları orada kullanarak c5V'nin olduğu oda ile salon arasında sağlıklı bir powerline ethernet iletişimi kurabilirsem bu bana yeter. Bende bir de fazladan 300 Mbps'lik bir nano travel router var; o bile salonda yeterli wi-fi sağlayabilir. Olmadı bende tarihi eser 54 Mbps'lik birkaç tane de AP point var (802.11b/g).

Arkadaşım bir de bir tanesi wireless yayın yapabilen powerline set'e para vermek istemeyecektir (bugünkü rayiçlerle 1.000 TL).

c5v'nin durduğu odada ve alete yakın boşta bir priz var, yine salonda da boşta bir priz var. Muhtemelen Zyxel'ler bu ikisi arasında "temiz" çalışır diye umuyorum.

Benim endişem, aynı faz üzerinde iki ayrı powerline setinin çalışıp çakışmayacağı idi. Dün TP-Link desteğe bir mesajla sordum, teoride sorunsuz çalışacağını teyid ettiler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 30 Aralık 2021; 10:51:14 >

• Çalışır hocam. her iki sistemde "HomePlug AV" destekli is bunları match edebilirsiniz. Yani modeme takılı olan farklı marka yan modül farklı marka olabilir. ayrıca aynı devre üzerinde birbirinden bağımsız farklı network de oluşturabilirsiziniz Net de araştırırsanız çok fazla kaynağa ulaşabilirsiniz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.