Merhaba,
Hobi olarak başladığım ekran kalibrasyonu konusunda ev sineması severlere profesyonel hizmet vermek istiyorum.
Profesyonel renk ölçüm cihazları (spectrophotometer, colorimeter, profesyonel yazılımlar ve test görüntüleri) ile evinize geliyorum ve her marka projektör, LCD, LED LCD, Plazma, Oled cihazlarınızın görüntü kalibrasyonlarını yerinde yapıyorum.
Kendi cihazlarımı son derece keyif alarak kalibre ettim (Panasonic G20 ve VT60 plazmalar, Sony NX820 LCD, Benq w1070 projektör, bilgisayar monitorleri).
Bu işi bu konuda yardım isteyen ev sineması severlere hizmet vererek sürdürmek istiyorum.
Bir süreliğine sembolik bir ücret ile kalibrasyon hizmeti vereceğim, sonrasında ücretlendirmeyi değiştirmeyi planlıyorum.
Güven konusunda endişeniz varsa özel mesajdan bana ulaşabilirsiniz, tereddütlerinizi gidermeye çalışırım.
Şimdilik sadece İstanbul’da Ataşehir/Ümraniye/Çekmeköy ve yakın bölgelerde çalışıyorum. İstanbul içi diğer bölgeler için bana ulaşınız.
Kalibrasyon işlemini TV’ nize bağlı en fazla 2 cihazınız için yapıyorum (örneğin media player kutusu ve Playstation 3-4).
Aşağıda konu ile ilgili özet açıklamalarımı inceleyebilirsiniz.
Selamlar, Nihat Su
Kalibrasyon hakkında
• Binlerce TL ödeyerek evinize bir televizyon ya da projeksiyon cihazı aldıysanız muhtemelen ev sinemasına önem veriyorsunuz. Burada bilinmesi gereken nokta, bu cihazlar genellikle görüntüleri “doğru” olarak gösterebilmek için kalibrasyona ihtiyaç duyarlar.
• Bu sayfayı görüntü cihazlarından en iyi ve en doğru görüntüyü almayı hedefleyen ev sineması severler için hazırladım.
• Bu sayfada görüntü cihazınızı temel düzeyde ayarlayabilmeniz için gereken bilgileri sizinle paylaşacağım (plazma, LCD , LED LCD, Tüplü Tv, Projektör, Oled, vs).
• Ayrıca arzu edenler için profesyonel seviye ölçüm cihazları ile güncel standartlara uygun bir profesyonel kalibrasyon hizmeti sunuyorum. Ayrıca bu süreç boyunca sizi detaylı olarak bilgilendiriyorum.
• Kalibrasyon işlemi sonrasında cihazınızda görüntüdeki iyileşme miktarı cihazınızın modeline, mevcut durumuna ve yeteneklerine bağlı olmakla beraber mutlaka bir iyileşme olacaktır.
• Kalibrasyon işlemini özellikle test görüntülerini yansıtabilmemiz için size ait bluray/DVD player, playstation, kendi media oynatıcınızı (TV’ nin kendi içindeki ya da ayrı kutu) kullanarak yapıyorum. Doğru kalibrasyon için sizin kullandığınız cihazlar üzerinden görüntü verilmesi önemli. Bu cihazların kendi üzerindeki ayarları da gerekli durumlarda değiştiriyorum (test/pattern jeneratörü kullanmıyorum, bu cihazlar kalibrasyon zincirindeki en pahalı cihazlar oldukları için şimdilik bu yatırımı yapmıyorum), sıklıkla kullandığınız cihaz üzerinden kalibrasyon yapmak çoğu durumda yeterli olacaktır).
• Ekranlarını dinamik ve en parlak ayarlarda izlemeye alışmış kişiler ilk başta kalibrasyondan memnun kalmayabilir, memnuniyet derecesi doğru ve doğal görünen renkleri ne derece istediklerine bağlıdır. Bu kişiler bile gözleri alıştıktan sonra görüntünün ne kadar iyileştiğini takdir edeceklerdir.
Neden Kalibrasyon?
• Ekran kalibrasyon işlemi cihazın yetenekleri ölçüsünde görüntüsünü dünyada kabul edilen standartlara uygun hale getirmek için yapılır.
• Günümüzde üreticiler mağazalarda dikkatleri kendi ürünlerine çekmek isterler. Bunu yapabilmek için ekranları “olmaları gereken” ayarlardan farklı ayarlar ile sunarlar (örneğin dinamik mod, canlı mod, bunun gibi modları kalibrasyon sırasında asla kullanmıyoruz)
• Daha keskin, parlak ve canlı televizyon mağaza ortamında dikkatinizi çeker ve belkide bu televizyonu diğerlerine göre daha fazla beğenirsiniz.
• Ancak bu televizyonu alıp evinize getirdiğinizde bu ayarlar ev ortamı için geçersiz olacaktır (örneğin, yüksek parlaklık evinizin loş ortamında sizi rahatsız eder).
• TV ya da projektörlerinizde bulunan THX, Rec709, 6500K ya da film modlarını seçmek doğru bir adım olsa da tam olarak doğru görüntüyü yansıtamazlar.
• Kalibrasyonun tek ve nihai hedefi; evinizdeki cihazı görüntünün orjinal olarak oluşturulduğu ve işlendiği stüdyolardaki profesyonel monitörler ile aynı standartlara getirmektir. Örneğin kırmızı renk stüdyo monitoründeki kırmızı ile aynı hale getirilmek istenir. Tüm diğer renkler ve dinamik aralık (parlaklık-kontrast-gamma) bu monitörlere eşlenmeye çalışılır.
• Bir diğer deyişle görüntüyü yönetmenin gördüğü hale getirmek hedeflenir.
• Bu sağlandığında (ve gözünüz kalibre görüntüye alıştığında) evinizdeki cihazın ne kadar iyi görünebildiğine şaşıracaksınız.
Kalibrasyon neleri hedeflemez?
• Elektrik tasarrufu hedeflemiyoruz. Cihaz olması gerekenden daha parlak ayarlara sahip ise doğrudur, elektrik tasarrufu olabilir ancak tam tersi durumda enerji tüketimi artabilir.
• Benzer şekilde cihazın ömrünü artırmayı hedeflemiyoruz.
• Daha parlak ve canlı görüntüler hedeflemiyoruz, orjinal resim ne ise odur.
• Görüntünün sinemalardaki ile aynı olmasını hedeflemiyoruz, sinemalardaki renk standartları evlerdeki cihazlardan farklıdır, aynı renkleri hedeflemek doğru bir yaklaşım değildir.
• Kalibrasyon sırasında renkleri kişisel tercihlere göre ayarlamıyoruz, renkleri doğru olarak göstermenin sadece tek bir yolu vardır, diğer renklerin hepsi hedeflenen standarttan farklı oldukları için yanlıştır. İstisna olarak parlaklık* kullanıcı isteklerine göre belli sınırlar içinde ayarlanabilir. (* burada parlaklık ile kastedilen TV’deki parlaklık ayarı değil arka plan ışığı, kontrast ve gamma ayarlarıdır)
• Uyduda ya da paralı TV servislerinde her TV kanalı aynı kalitede görünmeyebilir, hepsinin aynı renk standartlarını benimsemediğini gözlemliyorum. Kalibrasyon işlemi tüm TV kanallarının aynı standartta görünmesini sağlamaz, hedef harici cihazlardan iletilen görüntünün kalibrasyonudur (bluray player, playstation, media player (harici ya da dahili)), DVD player, vs..). Ancak yine de kalibrasyon sonrasında büyük ihtimalle TV kanallarının görüntüleri de iyileşecektir.
• Daha keskin görüntü hedeflemiyoruz (özellikle keskinlik ayarı ile), büyük ihtimalle ekranınızdaki mevcut keskinlik ayarı düşürülmelidir.
• Cihazınızda bulunan görüntü işleme teknolojileri ile görüntüyü iyileştirmeyi hedeflemiyoruz, bu özellikler genellikle orjinal resmi bozarak yapaylaştırırlar.
• Sadece ve sadece orjinal resim hedefliyoruz (orjinal görüntü keskin ise keskin, yumuşak olması gerekiyorsa yumuşak, parlak olması gerekiyorsa ise parlak gösterilir, vs..). Dinamik ya da canlı gibi modlarda TV izlemeye alıştıysanız kalibre görüntü ilk başta gözünüze solgun gelecektir, ancak gözünüz alıştıkça takdir ve memnuyet dereceniz artar.
Kalibrasyon süreci ile ilgili sorularınız varsa ya da görüntü cihazı ayarları ile ilgili genel bilgi almak isterseniz bana mesaj ile ulaşabilirsiniz.
Buradaki bilgilere ilave olarak ayrıca kalibrasyon ve temel ayarlar ile ilgili açtığım aşağıdaki başlığa da göz atabilirsiniz. https://forum.donanimhaber.com/tv-projektor-goruntu-ayarlari-ve-kalibrasyon-hakkinda--138058703
Sistem Notu : Bu ilan her türlü yoruma açıktır.
|