Ekran kartı soygunu
Neredeyse 20 senedir forumun üyesiyim. Aralık ayında 11 senelik bilgisayarımı değiştirme vakti geldi artık diye düşünerek yeni bir sistem aldım. Aşağıda resimlerden ne aldığımı tam olarak görürsünüz. İşin en garip tarafı da şu . 9000 TL civarına almış olduğum Gigabyte rtx 3080 gaming oc kartina Adam 20000 TL den fazla fiyat çekmiş. 3070 ler 10000 TL üzerine satılıyor. Gelinen hale bir bakın. Fahiş fiyattan satan firmlardan bile daha yüksek fiyatına 2 el olmuş bir karta 20000 TL istemek nedir? 1080 ti karta 7000 TL yazan var. Ne forumun eski tadı kaldı ne de ülkenin. İyice dibe gidiyoruz artık. Sağlıcakla kalın .
Naked Die Ve Sıvı Metal
Evet arkadaşlar uzun süredir forumda yazmıyordum ancak aklıma takılan ve yapmayı düşündüğüm direct die maceramı sizlerle paylaşmak istedim.
Sıvı metal ile birlikte CPU üzerindeki metal kapağı çıkarıp direk olarak CPU üzerindeki çekirdeğin soğumasını sağlayarak ne kadar daha iyileştirebilir bunun yollarını uzun süredir araştırıyordum.
Öncelikle kullanmış olduğum sistemin özelliklerini yazayım.
Intel Xeon 5680 3.33 GHz işlemci (130w TDP)
Foxconn Bloodrage x58 chipset anakart
8x3 24 GB Corsair 1600 MHz DDR3 (triple channel)
Galax GTX 970 ekran kartı
Corsair 850 w modüler psu
Öncelikle mengene kullanarak CPU üzerindeki metal kapağı çıkarttım. ( Delid )
Kapağı çıkarttigimda CPU ile kapak arasında bulunan lehimi dikkatli bir şekilde plastik bir kart ile kazıdım. (Burada şundan bahsedeyim xeonlarda lehim varken yeni 9900k işlemcilerde dandik termal macun var.o yüzden delid işlemi çok önemli)
Aşağıda Xeon
Yukarda i7 920
Sonra anakartın işlemci slotunu hem koruyan hemde işlemcinin sıkıştırmayı sağlayan demir parçayı söktüm.
Sonra thermal grizzly conductonaut once işlemci üstüne sonra da bakır soğutma bloğuna çok dikkatli bir şekilde sürdüm.
İşlemciyi tamamen çıplak bir şekilde dikatlice CPU yuvasına yerleştirdim ve üzerine direkt olarak bakır bloğu koydum.
Önemli not:
Burada bakır olması önemli zira sıvı metal alüminyum ile etkileşime girerek anında tepkimeye yol açıyor. Anında alüminyumun çürümesine ve erimesine sebep veriyor. (Link koydum aşağıya)
Daha sonra işlemci şu bloğunu dikkatli bir şekilde çapraz olarak yavaş yavaş aşırı baskı yaratmadan ve işlemcinin çatlamasına sebep vermeden sıktım.
Sonuç.
Xeon 5680 3.33 GHz @ 4.2 GHz 1.35 v overclock yapmış olduğum işlemciyi stress testinde en yüksek çekirdek derecesi normalde 92 dereceyi görürken. Sıvı metal ve direct die ile yapmış olduğum işlem sonucu en fazla 67 derece oldu. Sonuç inanılmaz.
Dipnot: Sadece donanım hakkında iyi bilgisi olan ve eli yetenekli olan arkadaşlara tavsiye ediyorum.
Yardımcı olacak linkler.
Sıvı metal hakkında.
CPU kapak açma işlemi.
Yapmış olduğum Naked Die.
24 Haziran 2018 seçimleri
|
Kablonet netmaster modem
|
|
|
Ankara'dan 1100 tl limitli klima Almak
|
corsair 180 gt ssd
|
sata 3 ssd kullanımı
|
galaxy s 2 saçmalayan batarya
|
Meslek: Müzisyen Sanatçı
Son Giriş: geçen ay
Son Mesaj Zamanı: 10 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2.329
İkinci El Bölümü Mesajları: 259
Konularının görüntülenme sayısı: 11.941 (Bu ay: 128)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 173 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Oyun