Benim başıma gelmedi. İşyerimden bir arkadaşın başına geldi. Onun anlattıklarını aktarıyorum.
Tek motor yaklaşık 1780 e sipariş açılınca arkadaş hemen siparişi vermiş, 50K kaporayı yatırmış. Kredili seçeneği işaretlemiş (nisan sonu veya mayıs başı , kredi ön onayı da gelmiş).
28 mayısta aracın üretim aşamasına geldiğini, parayı tamamlamasını söylemişler. O da eldeki aracını zararına bayağı düşükten satıp 1350 falan neyse o kısmı yatırmış. Kredi evraklarını imzalamış.
Bakın araca atanan şasi no belli ama daha üretime girmiş bir araç yok. araba daha fiziken yok. Tüm parası ödenmiş kredisi imzalanmış ama ruhsat olmadığı için kredisi ödenmemiş bir araba.
Banka krediyi o günden yani 28 Mayıstan başlatmış ve 28 Haziranda ilk taksit ödemesi var. Eğer 28 hazirana kadar araba gelmez veya ruhsatı çıkmazsa (ki arada 9 gün bayram tatili var yetişmesi mümkün değil bence) , arkadaştan bu krediye ceza kesip yeni kredi başvurusu isteyeceklermiş (ceza en az 20 bin TL olur sanırım: 390 bin TL nin %4 küsurdan bir aylık faizi )
Eğer araba diyelim ki geldi gümrükten geçti diyelim 27 Haziranda ruhsat çıktı. Arkadaş 28 Haziranda kredinin ilk taksidini ödemek zorunda kalacak.
Bankanın yaptığı az uyanıklık değil. Banka diyor ki biz sana krediyi tahsis ettik ama sen çekmedin . Faizini ödemen lazım .
Tesla nın garanticiliği mi bankanın uyanıklığı mı burada kesin sorun anlamadım. Normalde o kredi ön onayda kalır ruhsat çıkınca evrakları imzalanır (ben kredili aldığımda böyle olurdu)
Not: Kimseyi kötüleme amacım yok, bana anlatılandan anladığım bu.
Hotbird sorunu ?
Oturduğum apartmanda merkezi uydu yayını var. Turksat ve Hotbird.
Ancak genelde Turkcell TV+ seyrediyoruz. Ayda bir anca uydu açıyoruz.
2-3 aydır falan tüm hotbird kanalları kayboldu.
Kendinden uydu alıcılı tv de, eski uydu alıcıda, yeni aldığım uydu alıcıda hotbirdü taradığım zaman sadece türk kanalları olan birkaç TPde sinyal çıkıyor.
Benim izlediğim İtalyan ve polonya kanalları falan hiç çıkmıyor.
Hotbird avrupa yayınları başka uyduya mı geçti ?
Bunları izleyebilmem mümkün mü?
Turkcell artık beni istemiyor mu ?
1995 yılından beri Turkcell abonesiyim. 2010lerin başında Vodafone a gidip gelmişliğim var.
Şu an 6 GB lik bir tarifedeyim. Taahhüdüm hafta sonu doluyor ve Turkcell Dijital operatör uygulamasından önümüzdeki dönem için bana bir paket önermiyor. 532 yi de aradım. Orada da aynı. Müşteri temsilcisi ile de bir türlü konuşmanın yolunu bulamadım, hep yapay zeka aynı şeyleri tekrarlayıp duruyor.. Turkcell iletişim merkezi bizden değil uygulamadan webden veya telefonla bilgi alın diyor.
Bu ne demek.
Ben ne yapmalıyım. Bilgisi olan var mı?
2019 dan beri HGS si olan ford focus otomobilim var. Cuma günü eşim kullanırken kaybolmuş ben galiba bir gişeden geçtim dedi. Normalde çoğunluk gibi devlete güvendiğimden, otomatik ödeme talimatı olduğu için HGS ekstresini kontrol etmem. Ama o gün ne gişesinden geçmiş diye kontrol ederken başka bir şey gördüm.
2 Şubat günü karşıya gidip gelmiştik 1den. Gidişte 8,25 TL normal ücret almış ama dönüşte 10,75 almış. Açıklamasında HGS li araçtan OGS geçiş ücreti alındı yazıyor. Anlaşılır gibi değil . Köprüde gişe falan yok ki Zafer Takı gibi kameraların altından geçiyorsun. Merak ettim aradım, biri açtı, ölü gibi bir ses kısaca anlattım , uyuz uyuz plakayı sordu. Kontrol ediyorum dedi. Ses seda çıkmadı . Biraz sonra sordum orada mısın diye. Buradayım dedi. Yine bir sessizlik 4,5 dk sonra bu sefer sorularıma da cevap vermedi. Bırakıp gitti herhalde...
Tekrar aradım. BU uyanık çıktı hemen 5 saniyede kontrol etti. Aracınız OGS geçişine düşmüş o da aracınızı 2. sınıf okumuş. 2. sınıfı ücreti almış dedi. Ya nasıl olur gişe falan yok ki dedim. Uzatma karayollarına durumu açıklayan bir mail at ve araç ruhsat resmini yolla fark iade edilsin dedi. Şimdi 2,5 TL için bu yapılır mı ? Çoğunluk yapmaz herhalde.
Merak ediyorum bu bir politika mı ? yani rastgele geçişlerin belli oranından üst sınıf geçiş alalım itiraz etmezlerse geliri artırmış oluruz düşüncesi mi var.
Yok sistem kayıtlı plakayı farklı sınıf görüyorsa ve ona göre fazla para alıyorsa bu herhalde ciddi bir beceriksizlik.
Bu arada geriye dönük kontrol ettim. Köprü geçisi tek yönde ücretlendirilirken de sık sık HGS li araçtan OGS geçiş ücreti alındı yazıyor ama o zaman hep normal ücret alınmış. Hiç üst sınıf ücret alınmamış.
Neden hala 98 oktan benzin yok
Yıl olmuş 2021 ülkede hala 98 oktan yakıt yok. 2000lerin ortasında bir dönem vardı sonra kaldırıldı. Neden bu konuda geriye gittik. 3. dünya ülkelerinden beteriz.
Kullandığım araçta ve pek çok başka marka yeni nesil araçta 98 oktan kullanılması öneriliyor. Mecbur kalırsan 95 kullan ama bu durumda motor performansı düşer , daha fazla tüketir diyor kullanım kılavuzu.
Benim aracımı yurt dışında 95 ile kullanıp sonra 98e dönenler minimum 1 litre daha az tükettiğini , sarsıntı ve sesin net olarak azaldığını söylüyorlar.
Arabadan ve yakıttan misli ile vergi alan devlet neden bize önerilen yakıtın sunulmasını sağlamıyor.
Bizim verdiğimiz vergi değil mi neden hala 98 oktan alamıyoruz.
Birkaç yıl önce sadece üst segment araçlarda bulunan , şimdilerde orta segmentlerde de görülen , önümüzdeki 3-5 yıl iiçinde alt segmentlere de konulacağı kesin olan araç içi modem / uzaktan erişim hizmetleri mevcut biliyorsunuz. Mercedes ME connect , BMW connected drive, Volvo on Call gibi isimleri olan bu hizmetler BTK nın aldığı (2018/DK-YED/27) sayılı kararla 2019 yılında sonlandırıldı. .
Bu modemler ve uzaktan erişim hizmetleri, acil durumda imdat çağrısı yapmaktan, siz evde oturuyorken uzaktan klimayı ve motoru çalıştırmak , sportify ya da digital radyoları dinlemek ya da aracınızın bir wifi hotspot olarak yolcularınıza internet erişimi vermek gibi geniş alanlarda işinize yarayabiliyordu . Mesela gittiğiniz yolun bir yerinde kaza varsa aynı markaya ait araçlar birbirleri ile haberleşip siz daha hızlı gitmek isteseniz bile o kısmı daha yavaş geçmenizi sağlayacak şekilde sofistike sistemler de mevcut.
Ancak adına ulusal güvenlik mi dendi ya da devlet bu hizmetlerden hara.. pardon vergi almak adına mı iptal etti bilmiyorum. Sen git dünyada en yüksek oranda vergi vererek bir araba al ancak bu arabanın temel parasını ödediğin bir özelliğini devlet istemiyor diye kullanma. Bu en başta tüketici haklarına aykırı parasını ödediğin donanımı kullanamıyorsun. Hayır yasakladınız da ne oldu ?
Saygıdeğer BTK ya CİMER üzerinden şikayette bulundum. Konuyu anlamamışlar bile telefon kaydı ile ilgili cevap vermişler.
Ben arabamdaki modemi kullanmak istiyorum.Bekledim ki devlet biraz para ister öder kullanırız. Ama bu konuda hala düzenleme yapılmadı. Bunu kullanmanın bir yolu var mı ? Ya da bu konuda bir çalışma yapıldığını bilen var mı ?
Not : araç volvo
|
|
Booking.com parayı aldı kaçtı :-)
|
Son Giriş: 12 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 18 sa.
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 5.858
İkinci El Bölümü Mesajları: 11
Konularının görüntülenme sayısı: 113.836 (Bu ay: 1.827)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2.018 (Bu hafta: 6)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Motorlu Araçlar Dünyası