Intel 9700K'dan - Ryzen 5900x geçmek mantıklı mı?
Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle sistemim hakkında bilgi vereyim ve sizlerin fikrine ihtiyacım var.
Anakart: MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Intel Z390 Soket 1151 DDR4 4400(OC)
İşlemci: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz LGA1151 12 MB Cache
Ekran Kartı: ASUS GeForce TUF RTX 3080 GAMING V2 OC 10GB GDDR6X 320Bit
Ram: Corsair Vengeance 4 adet 8 GB toplam 32 GB 3000MHz DDR4 CL16
Depolama: 1 TB m.2 Samsung
Soğutucu: Corsair H100I Rgb Platinum 240 Mm
Güç Kaynağı (PSU): EVGA SuperNOVA 80+ GOLD 750W
Monitör: Gigabyte Aorus AD27QD 2k 144 Hz G-Sync
Şimdi bu sistemde sadece 2k oyun oynuyorum. COD Warzone bu konuda başı çekiyor. Bunların dışında Battlefield, X-Plane 11, Flight Simulator, Age Of Empires, Cities Skylines şeklinde devam ediyor. Warzone maalesef sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, performans sorunları yaşatan bir oyun. 2k'da 144 FPS alabiliyorum. Ancak anlık olarak droplar yiyorum. Bir anda 144 > 105 FPS'e düşüyor ve hemen stutter dediğimiz anlık takılmalar başlıyor. Afterburner ile kontrol ettiğimde grafik kartımı %99-100 bandında kullandığını ama işlemcinin %90 ve zaman zaman altına düştüğünü gördüm. İşlemci sıcaklığı 60-65 derece, grafik kartı ise 64 dereceyi geçmiyor. Bu sistemimi tabii ki sadece Warzone için değil, ancak ileriye dönük olması adına AMD 5900x serisi ile upgrade etmek istiyorum. İzlediğim 2k videolarda çok çarpıcı FPS farkları göremedim. PSU'nun yetersiz geldiğini gözlemliyorum. Bu yüzden çok hızlı bir şekilde 1000W PSU'ya upgrade edeceğim. Ama bu sistemi anakart, işlemci değiştirerek yenilemek mantıklı mı?
Şimdi AMD falanı çıkaracak onu bekle vs derseniz bu işin sonu yok. Apple'da her yıl telefon çıkarıyor. Bu bakış açısına göre yılın yarısından sonra iPhone almamak veya 1-2-3 nesil öncesini asla almamak gerekiyor. Benim sonuç itibari ile kullandığım işlemci, anakart vs de popülaritesi ve teknolojisi eskiyor. Elimdeki sistemi satacağım, bu sorun değil. Ama bekledikçe hem USD artmaya devam ediyor, hem de yeni gelen teknoloji doğal olarak uzunca bir süre pahalı olacak. Sizce tüm bunları düşünerek şuan bu değişimi yapmak mantıklı mı? Bana avantajı ve dezavantajı neler olur?
Bir de AM4 soket için anakart baktım. Yıllardır MSI kullanıyorum ama bu sefer ASUS olsun istiyorum. Asus tarafında X570 serisi MSI tarafında ise Unify serisi öne çıktı. Sizlerin önerileri ne olur? Son olarak Corsair H100i 240mm 5900x'i iyi soğutur mu? Şimdiden vereceğiniz cevaplar ve desteğiniz için teşekkür ederim.
Türk Telekom Fiber Hakkında
Arkadaşlar merhaba,
Araştırdım ancak net cevap bulamadım. Oturduğum sitede 120 daire var ve siteye takribi 400 metre mesafede Fiber altyapı dolabı var. Türk Telekom Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede sitenin altyapısını bizim halletmemiz gerektiğini, onların karışmadığını iletti. Sitedeki evler yatay mimari, yani apartman değil maksimum 2 katlı gibi düşünebilirsiniz.
Benim anlamadığım tabii ki bina içini benim halletmem gerek, fakat binaya kadar getirmeleri gerekmez mi? Diyelim yapmıyorlar, siz yaptıracaksınız dediler. Daire başına rakam ne çıkar takribi? Sonuç itibari ile site önüne kadar TT getirecek fiber kablosunu ve sonrasında anladığım kadarıyla bina önlerine gelecek kablo. Diyelim ki dairelere kadar ekstra pay bırakılsın 70 metre kablo ve işçilik maliyetini düşünmek gerekirse, ortalama rakam ne olur?
Bir de 120 dairenin tamamı interneti istemeyecektir ve daire başına düşen tutarı ödemek istemeyecektir. Bu tarz durumlarda örnek veriyorum sadece 50 daire kabul etti. Bunlar bireysel olarak fiberi kendi dairelerine çektiremezler mi? TT her şekilde 400 metrelik mesafeden fiberi site önüne kadar çekmez mi? Bu konu ile ilgili net bilgisi olanlar varsa ve cevaplarsa çok sevinirim.
|
Samsung U28E590DS 4K Tavsiye
|
|
GTX970 vs GTX 660 Ti
|
OCZ PSU Patladı
|
MSI Z170 M5
|
Dark N10 mu Corsair 100R mı?
|
Samsung E7 Android 5 Yukleme Hk
|
Son Giriş: 5 gün önce
Son Mesaj Zamanı: 4 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 432
İkinci El Bölümü Mesajları: 32
Konularının görüntülenme sayısı: 29.966 (Bu ay: 366)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 42 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware