9800X3D Ana Konu
SİSTEM:
İŞLEMCİ : AMD RYZEN 7 9800X3D
ANAKART : ASUS ROG STRIX X870-F GAMING WIFI
RAM : GSKILL 32GB (2x16GB) TRIDENT TZ5 NEO Siyah DDR5 6400MHz CL30 1.40V RGB
EKRAN KARTI : ASUS ROG-STRIX-RTX3090-O24G-WHITE
SIVI SOĞUTMA : CORSAIR iCUE H150i ELITE CAPELLIX 360MM
SSD : SAMSUNG 990 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD
Aşağıda kendi kullandığım tüm ayarları gelişmeler yaşadıkça güncelleyeceğim:
BİOS AYARLARI:
Memory Profile : EXPO I Profil (6400Mhz CL30)
Memory Frequency : 6200MHz (-200MHz indirildi. CL 28 timingleri girildi.)
FCLK Frequency : 2200 MHz (Normalde ramler 6200 de çalışacağı için 3'e bölümünden 2067 yada 2000 MHz öneriliyor ama işlemci kaldırırsa 2200 daha iyi.)
UCLK DIV1 MODE : UCLK = MEMCLK (Bu seçilmez ise UCLK 1600 oluyor profil ile.)
Yukarıdaki ayarlar ile MCLK 3100 UCLK 3100 FCLK 2200 oluyor yani UCLK : MCLK = 1:1 modunda çalışarak ram kontrolcüsüyle ram arasındaki frekansı eşitliyor.
Benim ramler 6400 MHz olduğundan MCLK 3200 çalışıyor. eğer yukarıdaki gibi 6200'e düşürmez isem UCLK = MEMCLK ayarını açtığımda UCLK yi de 3200e çektiği için (yani 100Mhz yüzünden) sistem boot olmuyor, olsada memtest te donuyor. UCLK için 3200 MHz son limit değer olduğu için uclk 3200 de çalışması zor deniliyor, daha iyi bilen biri konuya yazabilirse iyi olur.
Precission Boost Override : Advanced (AI Tweakerdeki PBO'lar autoda kalsın. Bios Advanced sekmesindeki AMD Overclocking'den ayarlanacak.)
Precission Boost Override Scalar : Auto veya Manual 10x
PBO Limits : Motherboard
CPU Boost Clock Override : Enabled (Positive) / 200
Curve Optimizer : All Cores / Negative / 30
Global C State : Enabled
M.2 SOKETLERİ HAKKINDA: X870 Anakartlarda windows vs. sistemi kuracağınız M.2 yi işlemciye yakın olan en üst sokete takın, bu soket bağımsız (Gen 5) ve ekran kartı şeridinden kullanmıyor. Ekran kartının altına denk gelen alanda bir tane daha Gen 5 M.2 soketi var bu sokete de M.2 takarsanız ekran kartınız bazen X8 bazen X4 hızında çalışır, (CPUz Mainboard sekmesinde en altta Current Link Speed'den görülebilir) bunun olmaması için 2. M.2'lerinizi chipsete bağlı M.2 soketlerine takın. Anakart klavuzunda hangi soketin chipset (PCH) olduğunu gösteriyor ama zaten bakınca anlaşılıyor gen 5 olan soketi daha güzel tasarlıyorlar. güzel olan sokete takmayın :)
RAM Timingleri
Ramleri sadece profil seçip bırakırsanız Aida 64 memory testinde 81ns gibi yüksek gecikmeler çıkıyor, ben aşağıdaki timingleri girdim ve ns 66 oldu. (AI Tweaker > Memory Timings menüsünde sadece aşağıda ZenTimings deki tCL den başlayıp PowerDown a kadar olan kısmını değiştirdim, geriye kalan yada bulamadığım değerleri auto bıraktım.)
Cod Black Ops 6 (1440p 2K) oyun esnasındaki değerler Radyatör fanları %30 custom sabit:
bu ramin fiyatı şuanda uygunmu?
bu ram diğer sitelerde 5-7 k civarına satılıyor. şuanki pcmde bu ramden var 2x8 şeklinde. 3 yıl sonra ekleme yapayım dedim. sizce fiyat düşükmü yoksa piyasada çok olmadıgı için yüksekmi?
arabayla geri giderken bi 20-30 cm gibi yükselti vardı yavaşca şaseye oturdu. kapıyı actıgımda bildigin yanımda beton zemin vardı, ön kısım yoldaydı ön tekerler tutunuyordu ama şöför kısmından arka tekere kadar oturdu araba
bazı çatur cutur sesler geldi sürtme sesleri falan ama oradan çıkınca eğilim baktım bi sorun gözükmüyordu. alt kısımdaki plastik korumalar esnek midir? ses onlardan mı geldi acaba yada kırılmışlarmıdır. araç: scirocco
konserde sigara içerek şarkı söyleyen yabancı şarkıcı kimdi
2
6
Spor yay taktırdım before after
merhaba, bu amfide rear kısmındaki köprülü r ve l çıkışına wooferi bağladığımızda 500 watt ile mi besleyebiliyoruz wooferi?
mesela 420 watt rms değerine sahip wooferi bu amfiden çıkan 500 watt rms olarak tam besleyebilecekmi yoksa amfideki değer peak değeri midir?
kısacası amfideki bahsedilen 1000 watt gücü 1000 watt subwoofera nasıl aktaracağım, rear tarafına köprülü taksam 500 watt verecek? diğer 500 watt front tarafında boşta mı kalacak?
DİKKAT! itopya'dan birşey almayın.
netkargo diye dandik bi kargo firmasına veriyorlar ürünlerinizi. ne telefonu açan var ne birşey dağıtıma çıktı diyor bekliyoruz gelen giden yok haber alacagınız biryerde yok. uzak durun
f
dsgdgsd gsdg sdgs d
gsd gsdg
sdgs
AMD RYZEN 9 5900X / ASUS ROG STRIX X570-F / ASUS ROG STRIX RTX 3090 OC White Edition / ASUS ROG RYUO 120 AIO / ASUS ROG PG278QR 165Hz / G.SKILL 2x8GB DDR4 @3800MHz CL16 / SAMSUNG 980 PRO 500GB PCIe 4.0 / CORSAIR TX850M 80+ GOLD / WARCRY FULL TEMPERED / CREATIVE SOUND BLASTER Z |
Son Giriş: 15 dk. önce
Son Mesaj Zamanı: 19 sa.
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 641
İkinci El Bölümü Mesajları: 38
Konularının görüntülenme sayısı: 41.434 (Bu ay: 20.227)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 208 (Bu hafta: 2)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Konu Dışı / Off Topic