Kapanma Coronavirüse Çare Değil
bu yazıyı dünkü nöbette yüzlerce covid-19 hastası ile muhattap olmuş bir sağlık çalışanı ve temmuz ayında covid-19'u geçirmiş biri olarak giriyorum. Temmuz ayında başıma gelenleri https://forum.donanimhaber.com/covid-19-ve-gun-gun-basima-gelenler--144601454 adresinde anlatmıştım. Herkes 15 yada 30 günlük kapanmanın çözüm olacağına inanıyor ama bu çok yanlış bir düşünce. Bu sıkıntıdan kurtulmanın en önemli şartı mart-nisan ayında ki gibi vatandaşa duyarlılık kazandırmaktır. Mart-nisan döneminde hastalığın yeni görülmesi nedeniyle insanlarda bilinmemezlikten kaynaklanan bir korku ve çekince durumu vardı. Çünkü hastalığa yakalanan kişilerin ölüp ölmeyeceğini yada sakat kalıp kalmayacağını kimse bilmiyordu. Zamanla hastalık yayılıp herkesin çevresinde bu hastalığa yakalanıp iyileşenler oldukça vatandaşta "grip gibiymiş, birşey olmuyormuş" algısı oluştu ve duyarlılık azaldı. Çevresinde covid-19 nedeniyle vefat eden kimse bulunmayan kişiler bu sebeple tedbirlere ve uyarılara aldırmamaya hatta alınan tedbirlerden şikayet etmeye başladılar. Mart-nisan döneminde yeme-içme ve eğlence mekanları kapatıldığında herkes işi ciddiye aldığından caddeler ve meydanlar bomboştu, kimse akraba-komşu ziyareti yapmıyordu fakat şimdi bu duyarlılık azaldığı için mekanlar yine kapatılmasına rağmen caddeler ve meydanlar iğne atsan yere düşmez vaziyette ve hala duyarlı olduğunu söyleyen kişi bile akraba-komşu ziyaretini tehlikesiz olarak görüyor. 15-30 günlük kapanma sürecinde 50 bin covid-19 pozitif olan kişiden 49 binini ve temaslılarını tespit edip karantinaya alsanız bile kaçırdığınız o bin kişi sebebiyle 3-5 ay sonra vaka sayıları yine günümüz seviyelerine ulaşacaktır. Eğer bu salgınla mücadele edilmek isteniliyorsa bir şekilde vatandaşa mart-nisan ayında ki duyarlılık hatta korku yeniden kazandırılmalıdır.
Covid-19 ve gün gün başıma gelenler.
|
Spor salonu üyelik iptali
|
|
burundan kemik eğriliği ameliyatı oldum
|
Her doktor ayrı birşey söylüyor
Olta tavsiyesi
|
Kimseyi Torpilim olmadığına inandıramıyorum
|
Çocukken Hiç Camide Dayak Yedinizmi
|
Evrak Kayıt Programı
|
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 4 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 104
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 6.490 (Bu ay: 203)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 101 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Konu Dışı / Off Topic