DDR5 RAM 6800+ mhz Stabilite Sorunu
AMD sistemden Intel sisteme geçmek için anakart, ram ve işlemci aldım.
RAM:Patriot Viper Venom DDR5 32GB (2 x 16GB) 7400MHz
Anakart: Asus prime B760 Plus D5
CPU: İ5 13400F
Problem ise ilk aşamada XMP açtım bellekleri 7400 mhz de çalıştırmak için tabi sonuç olarak görüntü alamadım ve hata ekranı verip defaulta çekti.
Ardından 7200 ve 7000 mhz xmp profillerine çektim yine aynı problem. (xmp 1 ve 2 ile ilgili tüm profilleri denedim)
Bunun üzerine xmp tweak denedim 6933 MHZ ve 32-42-42-84 ile stabiliteyi yakaladım.
XMP Tweak ile 7000 mhz de masaüstüne geliyor fakat fulll yük testinde sistem donuyor.
Sorun RAM den dolayı mı yoksa anakarttan yada işlemciden mi emin değilim.
Elimde parçaları tek tek test edebileceğim farklı donanımlar mevcut değil.
6933 ile 7400 arasında ciddi fark yok elbette fakat sorun var ise parçaları iade etmeyi düşünüyorum.
AIDA64 RAM benchmark testinde 100GB read, 105GB write, 100GB copy, 61 de latency değerlerini almaktayım
CAT 7 Kablo Hız Sorunu
Eve 1gbps internet bağladım.
Modem ile pc arasına da 15m uzunlukta CAT 7 kablo çektim.
Normal kısa 50 cm lik cat6 kablo ile 1gbps çok rahat görürken cat7 15m kabloda o standardı yakalayacağını umuyordum.
Aldığım kabloda mı sorun var yoksa mesafeden kaynaklı hangi kabloyu alırsam alayım aynı problemmi.
Oyun indiriyorum cat6 50 cm lik ile 105 MB falan görüyordu anlık indirme, cat7 15m lik kabloda ise 70 mb civarı dolanıyor.
PC'nin Rastgele Reset Atması
Başlıkta belirttiğim gibi bir anda pc reset atıyor, yük altına soktum dakikalarca bekledim reset atmadı fakat web de gezinirken yada boşta başka işle uğraşırken bir anda reset atar oldu.
İşletim sistemi win 11.
Sistemde işlemci, psu, anakart değiştirdim ve win11'e geçtim sonrasında böyle olaylar yaşamaya başladım.
PSU bitfenix whisper 850W 80+ gold. Eski psu ise bunun 650w olanı.
CPU Ryzen 5800x. Eskisi ryzen 2600.
Anakart rog strix x570 f gaming. Eskisi asus b450m prime. Anakart değişmeden öncede reset atıyordu anakarttan kaynaklı değil.
Şüphem işlemciden kaynaklı gibi işlemciyide ryzen masterın curve optimize modunda kullanıyorum. Trail olarak almıştım sıfır tabi.
PSU ise sıfır aldım daha alalı 1 ay anca olmuştur.
Anakart ise alalı 3 gün oldu, ondan kaynaklı değil zaten.
Eski psu yu takıp denemedim, vaktim pek yok ve reset işinin ne zaman olacağını kestirmek zor çünkü stress testine soktuğumda hemen kendini belli etmiyor rastgele gerçekleşen bir durum.
Belki 1 gün boyunca reset dahi atmayacak.
İşlemci ise elimde eskisi duruyor fakat dediğim gibi denemedim.
OCCT de ise bu tip uyarı alıyorum.
1 Yıllık Aile Grubuna Katılım Arıyorum
Başlıkta yazıyor.
- ve 2. oyunların Türkçe yamaları var fakat bu sürümde çalışmıyorlar.
Oyunu seven birileri ilgilenir umarım.
|
RYZEN 2600 1.14V Düşük Voltajda Kullanmak
Anakart CPU Güç Soketi Yanması
Razer Surround Kendi Aktivasyon Sorunu
|
3 kısa 1 uzun Bip Sesi
Son Giriş: 5 gün önce
Son Mesaj Zamanı: 3 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2.612
İkinci El Bölümü Mesajları: 122
Konularının görüntülenme sayısı: 24.210 (Bu ay: 253)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2.375 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Oyun