Herkese merhaba, öncelikle iyi forumlar :)
2007 makyajlı kasa Ford Fiesta Benzin & LPG araca sahibim. Periyoduk bakım zamanı geldi çattı ilk defa bakıma gideceğim. Araç 152.XXX KM'de eski sahibi sağolsun yağ bakımını gözümün önünde yaptırıp teslim etmişti :) Aracı aldıktan sonra çoğu şeyi zaman içerisinde değiştirdim ( fren hidrolik sıvısı, balata, soğutma sıvısı, kayış grubu vs gibi). Araç artık 17 yaşında olduğu için her ne kadar henüz daha ömrü olan bileşenleri bile sıfırlayıp mümkün olan en iyi kondisyona getirmeye çalışıyorum şuan aracı. Aklıma takılan birkaç sorum var;
-> Şanzıman yağı için kitapçığa baktığımda ''WSD-M2C200C-C'' kodlu şanzıman yağı tavsiye ediliyordu, her ne kadar bulmam zor olsada uzun uğraşlar sonucu buldum ve 3 litre sipariş ettim. Burada tercihim bu standartlara uygun olarak ''Castrol Syntrans Multivehicle 75W90'' oldu. Ne kadar doğru bir tercih ne kadar yanlış bir tercih size danışmak isterim :)
-> Motor yağı olarak kontrol ettiğim takdirde ''WSS-M2C913-B'' şartnamesini karşılayan 10W30 yağ tavsiye ediliyor. Bu şartname üzerinden ilerlediğim takdirde karşıma çıkan yağ ''Castrol Magnatec 5W30'' oluyor. Tabikide özellikle yaza girerken 5W30 yağ kullanmıcam ancak şartnameyi karşılayan yağların hemen hemen tümü 5W30 standardında. Araç eski model bir araç olduğu için aklımda 10W40'da bulunuyor oldschool biri olarak ama kitapçıktan şaşmakta istemiyorum. Motor yağı olarak resmen bir çıkmazın içindeyim. Castrol, Shell gibi bilindik markaların standart 10W30/40 yağ seçimini mi yapsam yoksa şartnameyimi takip etsem şaşırıp kaldım. Talep ettiğim en büyük destek bu konuda.
-> Diğer bir konu ise yağ filtresi / mekanik periyodik bakım konusu. Tamam bütün filtreler, bütün sıvılar değişsin cart curt dedik elimizden geldiğince kitapçığada uyduk orjinal parçada kullandık ancak sonuç olarak 17 yılda 152.XXX KM yapmış bir araçla karşı karşıyayız ve mutlaka görünmeyen ve görülmesi gereken eksiyen parçalar bulunuyor. İlk defa Ford grubu bir araca sahibim. Özellikle üstünde durmam gereken kayış / mekanik grubu bir parça olmalı mı? Madem bu kadar detaylı bir bakıma giriyorsun mutlaka şunada baktır dediğiniz bir durum mevcut mu?
Sorularım biraz fazla veya karışık olabilir ancak bir araba sevdalısı olarak aracımıza temas eden havanın bile mükemmel olmasını istiyoruz, hava çok kötüyse mümkün olduğu kadar aracı trafiğe bile çıkartmıyoruz :) Durum böyle olunca bu tarz önemli konular kafama çok takıldı ve özellikle Ford kullanıcılarının tecrübelerine / bilgilerine sığınmak istedim :) Şimdiden destek olan herkese çok teşekkürler. Eminim ki sadece ben değil, bir çok kullanıcı bu soruları çok merak ediyor ve cevap bulamıyor çünkü Fiesta V için, (özellikle benzinli) pek fazla bir kaynak yok maalesef.. Sonradan bu başlığı kendi soruları için okuyacak olan kişilerede rehber olması umuduyla :) Tekrardan teşekkürler...
Merhaba herkese, 2007 1.4 Comfort Benzin LPG araca sahibim. Araç 147 binde. 20.KM'den sonra klima ayarı soğukta olsa bile menfezlerden sıcak hava basıyor ve klima menfezlerini kapatmak durumunda kalıyorum, ayaklarımda ve pedallarda ısı hissediyorum, durduğum zaman camlar açıksa yüzüme resmen sıcak hava çarpıyor alttan ve sıcaklığın kokusunu alıyorum resmen. Ancak hararet 90'da çakılı. Gram oynamıyor. Kaputu kaldırmamla yüzüme sıcak hava çarpıyor resmen yüzümü çekmek durumunda kalıyorum. Dediğim gibi resmen buram buram sıcak kokusu alıyorum arabadan. Yaşadığım durumu yaşayanlar kokuyu aldı bile :D Kaç tane ustaya gösterdim ford bu abi ısınır diyip geçiştirdi. Araca binen arkadaşlarım veya dostlarım bu araba normal ısınmıyor diyor direkt olarak. Hayatımda araç kullanmamış olsam, hayatımda uzun yoldan gelen aracın kaputunu kaldırmamış olsam dicem ki heralde araba dediğin böyle çalışır ama şehirler arası yoldan gelen aracın kaputunu kaldırdığımda bile benim 20.km'deki sıcaklığım kadar ısı hissetmiyorum.
Egzozdan şüpheleniyorum acaba egzoz tıkalıda sıcaklığı ve dumanı atamadığı için mi sıcak hava içeride kalıyorda ısı yapıyor diye.
Bir yerde bobinlerden veya ateşleme sisteminden bu sorunun olabileceğini okudum bilmiyorum ne derece doğru ama aracı bilgisayara bağladığımızda 3. silindirde tekleme arızası alıyorum. Ki sadece LPG'de olmasına rağmen rölantide aracın içinde bariz bir şekilde titreme ve sallantı olduğunu hissedebiliyorum.
Hangi ustaya gittiysem ford bu abi ısınır cevabını aldım. Bir türlü normal olmadığına ya ben ikna edemedim yada gerçekten ''Ford bu abi ısınır''.
Araç su eksiltmiyor, antifirizli saf su mevcut araçta ve max seviyede çakılı durumda. Araç fan açıyor, ve su kaynatmıyor. Aracı 15km'den uzun bir yolda kullanmaya korkar oldum. Şimdiden bilgisini paylaşacak arkadaşlar için teşekkür ediyorum ve herkese iyi bayramlar diliyorum.
2007 1.4 Fiesta VS 2008 1.2 Corsa
Herkese merhabalar. 275 Bin TL Bütçem var ve bu fiyatlara artık araç bulmak neredeyse imkansızlaştı. Haftalar süren araştırmam sonunda 2 adet araba kaldı elimde. Biri 2007 model 1.4 Benzin&LPG Fiesta diğeri 2008 Benzin & LPG Corsa. Bana kalsa fiestayı çoktan almıştım ancak çevremin fiestanın eksperi hakkında yaptıkları yorumlar yüzünden istem dışı uzak durasım geliyor ama kalbim kesinlikle fiestadan yana. Gerek görünüşü gerek içi, gerek yol tutuşu vs beni daha çok cezbetti.
2007 1.4 Benzin & LPG Fiesta 145.000KM;
Tavan, sol kapılar, sağ ön kapı ve sağ ön çamurluk orjinal.
Kaput ve sol ön çamurluk değişen
Sol arka çamurluk lokal boyalı
Sağ arka kapının sacı değişmiş gerisi boyalı. 2009'dan kalma 7600 lira hasar kaydı var.
2008 1.2 Benzin & LPG Opel Corsa 136.000KM;
Bütün parçalar orjinal (söylendiğine göre temizlik amacıyla) komple boyalı.
Bu iki araç arasında kaldım. Aklımdaki soru tam olarak şu. Fiesta'yı aldığım zaman bana arıza çıkartır mı ? Satışı düşünmüyorum en az 3 yıl kullanmak istiyorum 3 yıl sonrada piyasanın 15 lira altına rahatlıkla satabileceğimi düşünüyorum. Fazla KM yapan biri değilim. Yılda 10 bin bile belki yapmıyorumdur. Söylendiğine göre aracın kayışları, bütün filtreleri ve debriyaj sistemi değişmiş. Kışlık ağır bakım 15 bin km önce yapılmış ve hepsinin faturası ibraz edildi. Güvendiğim bir ustaya gösterdim ve araçta bir sıkıntı göremediğini söyledi. Ancak sizinde yorumlarınızı merak ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Son Giriş: 12 ay önce
Son Mesaj Zamanı: geçen yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 15
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 980 (Bu ay: 26)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Motorlu Araçlar Dünyası