İnternet sağlayıcısı değiştirince hız düştü
Herkese iyi günler. 2018 yılında yeni yapılan fiber altyapı ile birlikte Türk Telekom 50 Mbts internet bağlatıp kullandım 2 sene boyunca. Bu süreçte de kablosuz internetle bile ortalama 5 MB/s nin üzerinde indirme yaptım ve hızla ilgili hiç bir sorunum olmadı. 2020 aralık ayında taahhüdümün sonuna gelinmesiyle birlikte yaptığım fiyat soruşturmalarında en başta TTNET ten 120 lira fiyat aldım (İlk 2 sene 88 TL ye kullandım). Taahhüdün bitmesine daha var diye hemen uzatmadım. Piyasa araştırması yaptığım zaman muadil şirketlerin de aynı fiyatı vermesi ile geçiş yapma riskine girmeyip ertesi gün taahhüdü uzatmak için tekrar TTNET i aradım. Bu sefer fiyata 130 TL dediler. Türknet i araştırmak için gene kabul etmedim ve ertesi gün 10 TL fark için uğraşmayayım bari diyip telekom u tekrar aradığımda söylenen fiyat 167 TL oldu. Tarih 24-25 aralık falan. Bu duruma sinirlenip Dsmart a geçiş için süreci başlattım.
Dsmart a geçiş süreci ile birlikte 28 Aralıkta TTNET in saha personeli tarafından aranıp "Dsmart a geçmek isityormuşsunuz, bu durumda sinyalinizi Türk Telekomdan Dsmart'a çevirmemiz gerekiyor, onlar kurulum yapana kadar internetiniz kesilecek kabul ediyor musunuz?" dendi. Ve ben de haliyle kabul ettim. Aradıklarında saat 15:40 falandı ve dedikleri gibi saat 18:35 gibi internetim kesildi. Onlar ilk aradıklarında ben de bari internet gitmeden oyun indireyim dedim. O iki saatlik süreçte Steam üzerinden sabit 5.5 MB civarı indirme hızıyla indirmeye devam ettim, internetim kesildikten sonra Dsmart'ın bana verdiği kullanıcı adı ve şifre ile modeme kurulum yapayım bakayım internet olacak mı dedim ve kurulumu yaptım. Kurulumdan sonra internetim geldi fakat hız testi yaptığım zaman çıkan sonuç kablolu ve kablosuz fark etmeksizin 20 Mbts oldu.
Bu durumda Dsmart'ı geri aradım ve kurulum sonrası hızım çok düşük dedim. Bana dedikleri şey henüz aktivasyon tamamlanmadığı için hız düşük olabilir, aktivasyon sonrasında arıza kaydı bırakır hızınızı düzeltiriz dediler. Neyse bu süreci uzun uzun anlatmayacağım, ama çok can sıkıcı devam edince umudumu kesip Dsmart'ı iptal ederek TTNET e geri döndüm.
Fakat dönmemle değişen bir şey olmadı. Hala aldığım hız sonucu aynı. 20 Mbts idi ve aradıktan sonra 30 Mbts civarına çıktı. Öncesinde dediğim gibi kablosuzla bile 5 MB/s'nin üzerinde indirme kullanıyordum ki bu da 40 Mbts üzeri bi hız demek. Defalarca arıza kaydı bıraktım ve bana sorun sizde dendin. Ben de her seferinde izah ettim "Bakın 5 dk lik bir süreçte benim sinyalimin Dsmart'a dönmesi ve hızımın 5 MB lerden 2.5 MB lere düşmesinin benle ilgisi olamaz, eğer ben o gün sinyali değiştirtmesem ve TTNET'te kalmaya devam etsem de hızım o 5 dk içinde 20 Mbts ye düşecek miydi?" dedim.
Sormak istediğim şey; bunun teknik bir izahı var mı? Yoksa bu, Türk Telekom tarafından kullanıcılar diğer internet sağlayıcılarına gitmesin diye kasıtlı olarak yapılan ve yazılımsal olarak bir hız düşürme çabası mı? Ben düşündükçe bir izah bulamıyorum. Ayrıca benim iç tesisatımın sorunlu olması kablolu ve kablosuz hız testinde sadece 1 Mbts download, 0.5 Mbts Upload hız farkının olmasını açıklar mı? Çünkü eski haliyle kablolu ile 6.2 MB/s indirme hızı bile görmüştüm, kablosuz ile bu 5.2-5.6 MB/s aralığında seyrederdi. Tesisatı kötü olan bi internetin 6 Mbts Upload hızı vermesi normal mi, bunun daha düşük olması gerekmez mi? Kablosuz hız testi 29 Mbts hız verirken, kablolu hız testi 30 Mbts düz hız sonucu vermesi kablolarda sorun olmadığını göstermez mi? Çünkü ne olursa olsun 30 Mbts'nin üstünü görmemesi bi sınırlandırma var gibi gösteriyor.
İnternet kesilmeden önceki ilk Türk Telekom dönemine ait indirme hızı:
TTNET'e ikinci dönüşümdeki kablosuz hız sonucu:
TTNET'e ikinci dönüşümdeki kablolu hız sonucu:
Ekran görüntüleri ile daha açıklayıcı olmuştur belki. Şimdiden teşekkürler...
Son Giriş: 4 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 4 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 30
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 260 (Bu ay: 5)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 3 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Dell