Türkiye'de inanılmaz bir bilgi kirliliği ve propaganda var. Maalesef, son zamanlarda bazı insanlar tarihi, ideolojilerine göre "yorumlamayı" bile bırakarak onu istekler yönünde "çarpıtmaya" başladı.
Öyle ki kamuoyu oluşturmak için her yolu deniyorlar; YouTube videoları, bas bas her gün TV'de ki tartışma programları, internet trolleri... tek ortak amaçları da toplumun zihninde "Lozan kötüdür, dibimizdeki adaları Yunan'a İsmet İnönü bırakmıştır" algısı oluşturmak
1912 yılında Osmanlı İmparatorluğu İtalya ile Uşi Antlaşmasını imzaladı. (1.Dünya savaşı başlamadan 2 sene, Lozan antlaşması ve cumhuriyetin ilanından tam 11 sene önce). Bu anlaşmaya göre 12 adalar İtalyanlara bırakıldı.
Bundan 2 sene sonra 1.Dünya savaşı çıktı, 4 sene süren savaşı Osmanlı Devleti kaybetti. Tekrar ediyorum, savaşta Çanakkale Zaferi dışında her cephede YENİLDİK, biz ve bizim içinde bulunduğumuz ittifak devletleri savaşı kaybettikleri için ağır koşullarda antlaşmalara maruz kaldı. Öyle ki İstanbul İngilizler tarafından işgal edildi, Ege kıyıları Yunan işgaline uğradı, yunanlar son 400 yılın intikamını alırcasına Anadolu'da ilerlemeye başladı. Biz her ne kadar savaşı kaybetmiş olsak da bunun böyle olamayacağını, sonucunda bağımsızlığımızı ve Anadolu'yu tamamen kaybedebiliriz endişesi ile Kurtuluş savaşına başladık ve en azından Anadolu'yu kurtarmaya çalıştık. Yapabildiğimiz kadar düşmanı püskürttük.
Şimdi gel gelelim Lozan'a, kardeşim Lozanda nasıl İtalyanlardan adaları geri isteyebiliriz? Adamlar demez mi "Ben sizi 10 sene önce yendim, ZATEN 10 sene önce bu adaları aldım, üstüne 1.Dünya Savaşı'nda siz kaybettiniz, benim içinde bulunduğum koalisyon kazandı, üstüne Kurtuluş Savaşı'nda benimle doğrudan savaşmadınız, ben size adaları neden vereyim?" demezler mi? Ne diye geri isteyecektik adaları, nasıl isteyecektik? Demezler miydi hoop ben savaşıp senden almışım sen de alabiliyorsan gel saldır al? Nasıl savaşacaktık zaten halk bitap düşmüş yıllardır savaşlarla, Yunan'ı İngiliz'i, Fransız'ı zor atmışız Anadolu'dan. Abdulhamit donanmayı yaktığı için donanmamız bile yoktu bir de gidip İtalyanlarla mı savaşacaktık?
Tarihi gerçekleri görmeyip rüyalar görenler Osmanlı'nın yaptığı başarısız Uşi antlaşmasını, üst üste balkan savaşı, Trablusgarp, birinci dünya savaşı gibi tüm savaşlarda kaybettiğimizi görmeyip şanlı Kurtuluş Savaşımıza dil uzatıyorlar.