Fahiş Fiyatlar ve Kilitlenen Piyasa
Kıymetli arkadaşlar,
Gerçekten enteresan tuhaf günlerden geçiyoruz. Fark ettiniz mi bilmiyorum inanılmaz derecede uçuk fiyatlar var. Bir basit Egea aracın bile ikinci el fiyatı 0 ından 90-95 bin lira fazla çıkıyor !0 ı 240 bin tl olan araç ikinci elde 330 küsür bin lira gibi rakamlar girilmiş. Böyle bir saçmalık nasıl mümkün olabilir ? Bazıları şimdi diyecek ee 0 fiyatları da artıyor ikinci el fiyatları artmayacak mı ? E diyorum ya işte adam hızını alamamış ikinci el aracının fiyatını sıfırın üstüne çıkarmış. Ya arkadaş üretimi 5 sene önce 10 sene önce bitmiş modelin fiyatı dahi uçuyor bunu ne yapacağız ?
1 ay evvel sterlin 13 ikenki araç fiyatlarına bakıyordum, o vakit alabildiğim aynı yıl aynı km arabayı, aynı miktarda sterlin i, 2 gün önceki tarihi zirvesi olan rakamdan bozsam dahi alamıyorum !!! Yani türkçe meali, bu p....gin 5 yaşında, 130-150 bin km deki aracı misal 30 bin sterlin ise 32 33 bin sterline çıkmış fiyatı !!!! Arkadaşlar böyle bir şeye nasıl müsaade edilir ? Benim aklım havsalam almıyor. Bu durum serbest piyasa kardeşim, adam malını istediği rakama da mı satamayacak kardeşim diye açıklanabilir mi ? Adam öyle bir zam yapmış ki, sanki dolar 9 dan 13.5 a değil, 16 ya fırlamış gibi zam yapmış ! 13.5 tan 12 ye 11.90 a geriler, kuruş fiyatı düşürmez. Yahu adam 465 bin liralık aracın fiyatını 705 bin liraya çıkarmış !!! Gözümle bizzat gördüm yahu bugün. Hangi birine ne diyecek ne yazacaksınız ? O ondan görüyor, o ondan derken saçma sapan fiyatlar çıkıyor ! Satılmıyor ama habire fiyatı artıyor. Ya da fiyatı artsa ne olur ki alabilecek insan sayısı hızla yok oluyorsa ? Haydi gelin dostlar hep birlikte bir beyin fırtınası estirelim ve bu saçma sapan duruma karşı neler yapılabilire dair fikir alışverişinde bulunalım. Ricam lütfen konu başlığı seviyeli gitsin ve kimse kimseye karşı seviyeyi düşürmek ve kırıcı hitaplarda bulunmak zorunda kalmasın. Benim şahsi fikrim kişilerin aracı aldığı zamanla satacağı zaman aralığındaki alım satım fiyatı, km, model yılı, hasar durumu, km vs gibi kriterler baz alınarak vergi borcu çıkarılmalı. Taslak bu. Detayları değişebilir ancak böyle bir şey mutlaka olmalı. Yok adam bunu satarsa ne yapacak yerine nasıl dolduracak gibi şeyler bence boş gerekçeler. Bunu düşünüyorsa satmasın o zaman silah dayayan yok kimsenin kafasına malını satsın diye. Ayrıca 335 e aracını satıyorsa daha iyi ya vergisini ödesin, kalanla da gitsin 240 a sıfırını alsın ! Var mı böyle bir dünya ? Hangi kullanılmış eşya eskiyipte dövi cinsinden, gram altın cinsinden değerini arttırabilir ? Maddenin doğasına aykırı bir durum. Birde bunun yanında sıfır araç alanlara kademeli ÖTV olmalı. Aracı ilk bir sene içerisinde satarsa şu kadar, 2 sene içerisinde satarsa şu kadar, 3 sene içerisinde şu kadar gibi şekilde ötv yi tahsil etme durumu sözkonusu olsun. Bu bir öneridir. Sizlerde lütfen kıymetli fikirlerinizi ve önerilerinizi belirtirseniz sevinirim.
FibaFX denen saçmalık
Arkadaşlar sizin buradaki deneyimleriniz nedir ?
Nasıl bir FX ise sürekli menü geçişleri arasında donmalar var, ani artışlarda makaslar 0,30 - 0,40 kuruşlara çıkıyor veya sisteme sizi sokturmuyor ! İşlem yapacağım atıyor beni sistemden ve dolayısıyla beni bugün tam 30 bin lira zarara soktu !!!
Altyapıları yoksa, çalışma şekli buysa o zaman adı neden FX ? insanlar o ara işlem yapamazsa, Play Station oyunu değil ki bu reset atsın tekrar baksınlar. Kim bilir nice insanlar bugün dünyanın zararını etti ! Yok mudur bununla ilgili bir denetleme ve düzenleme yönetmelik falan ? Sanırım üstüne bir bardak soğuk su içeceğiz.
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler. Alternatif, tavsiye ettiğiniz platformları da belirtebilirseniz sevinirim.
Iyilikten maraz dogar dedikleri bu olsa gerek...
Merhaba arkadaslar,
Cidden benimle ilgili cok özel, en yakinlarimin dahi bilmedigi kötü bir tecrübemi, sizler icinde ibretlik bir ders olmasi amaciyla paylasiyorum. Umarim bir faydam dokunur.
Bundan birkac ay evvel, yeni Türkiye ye döndüm Ingiltere den ve yaninda ise basladigim, cok ama cok deger verdigim, her zaman sözüne itibar ettigim, inanilmaz bir sevgi ve saygi duydugum, yillardir tanidigim, benden 13 - 14 yas kadar büyük, 50 li yaslarinda bir abim ( adi batsin ! ) olay aynen su sekilde gelisti.
En ufak bir yanlis anlatmam ve mübalagam varsa Allah bir nefes daha almayi nasip etmesin bana, ailemin onuru üstüne yemin ederim. 150 bin lira paraya sikisiyor. Ya kardesim arabami da satacaktim satis son anda iptal oldu, ödeme de yapmam gerek ne aksi oldu bu durum, Corona da basladi ne yapacagiz. Abi dedim senden mi kiymetli kenarda var 150 bin lira param buyur arabani satarsin, parani alinca bana ödersin. Yapar misin gercekten böyle birsey ? Abi niye yapmayayim arabani satinca ödersin. Lütfen sakin borcumu ödeyecegim diye de ilk gelene, piyasasinin altina cok düsük fiyata satma, piyasasi neyse o rakama satilana kadar bekle. Birkac ay da sürerse sürsün sorun degil, piyasasina sat, satilinca verirsin. Neyse bir hafta kadar gecmedi bile, arabasi 850 bin lira gibi bir paraya satildi. Borcunu kapatmis, kendine baska bir 450 bin liraya Porsche arac almis, Whatsapp ta bana bunlari anlatiyor ve sonunda bana da diyor ki Emre senin paranin ben 30 bin liralik bir kismini verebilecegim hemen hepsini ödeyemem. Ben tabi bu mesaji okuyunca sok !
Abi dedim eyvallah bak arabani satmis, borcunu kapatmis, isini görmüssün. Hayirli ugurlu olsun yeni araba da almissin ama biz seninle böyle konusmadik ki. Para da almissin elinde para varken benim parami niye ödemiyorsun. Vaaayy efendim sen misin bunu yazan bana bagirarak bir sesli mesaj atmis nasil bagiriyor ama telefonda ses telleri yirtilacak afedersiniz bir tarafini yirtarak bagiriyor sen ne bicim adamsin ulan, verilen para hemen geri istenir mi sen demedin mi birkac ay sonra da olsa versen olur abi diyen, bu ne terbiyesizlik ayiptir. Abi dedim ben sana zarar etme, borcum var diye ilk gelene ölü fiyata verme dedim birkac ay sonra satilsin öyle verirsin dedim. Parasini da alsan bile bana taksit taksit ödersin demedim ki. Pardon da parani almissin isini görmüssün borcunu kapatmis kalan parayla kendine araba bile almissin benim niye parami vermiyorsun. Seni de parani da ..... yapayim al birazdan parani iade ediyorum diye mesaj atmis. Tesekkür ederim abi dedim. Uzatmadim. Parami atti. Sonra da yazmis isyerinde bu muhabbeti bir kisi duyarsa bitersin. ( Birde tehdit ediyor beni.) abi dedim abi kardes arasinda bu mevzu kimi ne ilgilendirir. Böyle bir seyi bana demis olman dahi beni üzdü. Neyse sonradan belli ki yeterli görmemis, ofise gittim ki bilgisayarim calismiyor, giris kartim okumuyor. Sekreter kiz dedi Emre Bey bir toplanti odasina gecer misiniz. IK müdürü geldi Emre Bey deneme süresi icerisinde sizinle ilisigi kesiyoruz. Dedim hayirlisi olsun. Verdim sirket aracini da gittim. Sonrasinda baktim mesaj dedigimiz gibi bu olayi sakin ayrildiktan sonra da kimseye anlatmak yok. Tabi buna bir telefon actim, actim agzimi yumdum gözümü, tepeden asagi, filtre miltre yok. Simdi burada yazmayayim.
Bu tarz insanlar cok merak ediyorum aksam eve gittiklerinde cocuklarinin yüzlerine, eslerinin yüzlerine nasil bakip, aksam rahat rahat kafayi yastiga vurabiliyorlar ? Hic mi bir utanma ar duygusu, vicdani rahatsizlik duymuyorlar ? Insanin en büyük erdemidir sözünün eri ve merhamet vicdan sahibi olmasi ? Nasil adamim diye insan icinde dolaniyorlar insanin akli fikri almiyor !
Iste o gün icimdeki merhameti sevgiyi sevkati öldürmem gerektigini anlamis oldum. Daha birisi önümde can cekisse bir bardak su veririm o kadar ötesi de bir lira vermem. Bu konuda da cok büyük yeminim var tövbem var kitaba namusum üstüne el basmisim. Düsünün yani verdigim rakami hadi .... git lan yok para mara ben senden para mi aldim sanki dese bir bardak soguk su icecegim düsünün yani. Insanoglu böyle bir varlik iste firsatini yakalamaya görsün sorun degil bir daha kimseye vermem öyle kötü bilsinler illa da kötü bileceklerse. Simdi umrunda olmadigi gibi, arkamdan muhtemelen serefsiz parasini bir hafta sonra geri istedi diyordur. Demez ki ulan ben 850 bin lira para almisim, 450 bin liraya kendime baska araba almis, 150 bin liralik borcumu kapamisim geriye 250 bin lira kalmis cocugun parasini vermem icap ederdi diye. Böyle düsünse zaten o halti yemez !
Bu hikayeden de bu forumdaki herkes nasihat cikarsin dilerim kendisine. Utancimdan anneme babama esime bile anlatamadigim bir deneyimimi burada sizlerle paylasiyorum degerli dostlar. Muhtemelen bunu esime aileme söyleseydim, belkide aranizda bazilarininda düsünebilecegi gibi, benim ne kadar dangalak oldugumu düsüneceklerdir. Ne diyeyim yasayacagimiz varmis.
Meslek: Dış Ticaret Direktörü
İlgi Alanları: Formula 1, Saat koleksiyonu, Futbol, Basketbol, Satranc, Yüzme
Ce qu'on appelle le bonheur, c'est sa propre capacité d'aimer la vie. |
Son Giriş: 3 hafta önce
Son Mesaj Zamanı: geçen ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1.295
İkinci El Bölümü Mesajları: 2
Konularının görüntülenme sayısı: 5.611 (Bu ay: 52)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1.446 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Konu Dışı / Off Topic