Anal Fistül, Fistülotomi ameliyatı olanlar
Merhaba,
4 Nisan 2023 tarihinde hemoroid ameliyatı oldum. Başımdan geçenleri yazıp ameliyat olmak istiyenleri bilgilendirmek istedim. Gün itibariyle hala iyi değilim, umarım sağlığıma kavuşurum.
Hemoroid ameliyatımı özel bir hastanede oldum, doktor bu ameliyatı çok yaptığını 2 dklık iş olduğunu sonrasında da 2-3 güne ayaklanır işine bakarsın dedi. Planladığı yöntem 4 adet hemoroid pakesinden büyük olanı ligasure (yakarak kesen bir alet) ile alacağını diğer 3 pakeyide radyo frekans (lazer) ile yakacağını söyledi. Ameliyatı belden iğne ile oldum ve başarılı geçtiğini söyledi.
Ameliyat sonrası ilk 10 gün çok zor geçti, her wcden sonra içim yırtılıyor gibi hissediyor ağrı krizi geçiriyordum. Ama geçecek iyileşecek diye psikolojimi düzeltiyordum. 11. gün wc sırasında bir kan boşalması oldu ve ligasure ile kestiği yer içerdeyken makatımın ucuna doğru aşağıya geldi (düştü). Sabahına bu yerde apseyle uyandım. Müthiş ağrım vardı ve doktoru arayıp durumu söyledim, apse değildir yaktığımız için su toplamıştır diyip başından savdı. Apse olduğundan bir an önce ilk iş günü kontrole gittim kendiside şaşırdı, sonra hiç uyuşturmadan apseyi kesip patlattı, beni geri gönderdi.
Apseyi boşalttığı yerden wcden sonra iltihap ve dışkı sızıntısı olmaya başladı. İnternetten araştırdım ve fistül olduğumu anladım. Tekrar kontrole gittim ve fistül olduğumu söyleyip 2 çeşit antibiyotik verdi, kullan 10 gün sonra gel geçmezse seton takarız dedi. Doktorun hiç bir şey olmamış gibi davranması... Allaha havale ediyorum.
Bir daha kendisine de uğramadım ve internetten doktor aradım. Gebzede konuyla ilgili doktor buldum muaneye gittim canımı baya yaktı ve iç kasımı %10 kesen perianal fistül olduğumu 10 haftalık seton tedavisi olacağımı haftada 2 kere gelip setonu sıktırmam gerektiğini söyledi.
Seton tedavisinden uzaklık sebebiyle vazgeçip İstanbulda konuyla ilgili başka bir prof a gözüktüm. Kendisi fistülümün seton çok gerekmeyeceğini fakat gerekirse ameliyatta seton takacabileceğini ama setonu sıkma gibi işleme gerek olmadığı hibrid seton takacağını onunda kendi kendine düşeceğini söyledi ve 4 haziran tarihine ameliyat günü kararlaştırdık Bu süre zarfında 4 nisandan 4 hazirana kadar 1,5 aydır fistül ile yaşadım. Her sabah wcden sonra fistül hattında şişme oluyor iltihaplaşıyor gün sonuna doğru iltihap akıyor ve rahatlıyordum, sürekli iltihaptan dolayı halsizlik ve ateşim vardı. Yazarken bile gözlerim doluyor, ölmeyi bile istedim... Çok kötü bir dönemdi. Allah dermansız dert vermesin...
4 haziranda ameliyat oldum, başarılı bir operasyon dedi. Fistülotomi yaptığını -bu iç ve dış fistül deliğinin arasını keserek bir yara oluşturuluyor ve kendi kendine iyileşmeye bırakılması işlemi- ve ayrıca kası kesmediğini, kasa hibrid Seton taktığını ama 10-15 gün içinde setonun kası keserek düşeceğini söyledi. Yaraya pansuman için bir kaç ilaç verdi. Ameliyat sonrası iltihap ağrısı, ateş halsizlik kalmadı. Ağrım vardı ama katlanabilir bir ağrıydı. Setonda 6. günde düştü. Pansuman vs düzgünce yaptım o yara yavaş yavaş doldu fakat çok hızlı dolmadı 3. veya 4. Ayda tamamen doldu fakat yaranın üstünde kapanmayan bir kısım kaldı. 2-3 aydır bu kısım kapanmadığı için fissüre çevirdi. Yani iyileşmek haram oldu. Doktora gittim önce fissüre çevirmiş ilaç krem vericem dedi fito ve madecassol ilaç verdi. Bu ilaçları 2 aydır düzenli kullandığım halde iyileşme olmadı. Kontrole gittiğimde fissür olmadığını zamanla iyileşeceğimi söyledi, %100 başarılı bir operasyon olduğunu istersem gene kapanmayan yeri kürite edip ameliyat yapabileceğini ama gerek olmadığını sabretmemi düzeleceğimi söyledi.
Bunun üzerinden de 1 ay geçti ve ben hala tam anlamıyla düzelemedim. Her sabah wcden sonra gün boyu sızlama ağrı kaşıntı yaşıyorum. İnternette bir doktora sordum; anaplasti ameliyatı olmam gerektiğini, yani flaple o yarayı kapatmak gerektiğini söyledi. Fakat flap işleminde dikiş yapıldığından dikiş kısmından gene anal apse fistül oluşabileceği veya darlık oluşabileceği yazdığından başa sarmak istemiyorum.
Bu yazıyı yazmamdaki sebep;
1- Anal bölge farkında değilsiniz fakat kirli ve sürekli hareketli olduğundan zor iyileşen bir bölge ayrıca anatomosi kişiden kişiye değişiyor. Bu bölgeye canınız çıkmadıkça işlem yaptırtmayın. Elletmeyin. Uyarıyorum
2- Fistülotomi ameliyatı olmuş ve süreç yaşamış arkadaşlar, benim durumumla kendi durumlarını karşılaştırıp yorum yazarsa sevinirim. Fistülotomi üzerinden geçen 6. aydayım ve hala yaranın bir kısmının kapanmaması normal midir? Bilemiyorum. Konuyla ilgili bir kaç hastaya danıştığımda 1 seneden önce kendinden hayır bekleme demişlerdi, sadece bu beni umutlandırıyor, acıyla yaşamaya çalışıyorum.
İnternette de fistülotomi ameliyatı olup başından geçenleri detaylı yazan kimsenin bulunmaması sebebiyle bilgi alamıyorum. Setonsuz fistülotomi ameliyatı olan varsa sürecini merak ediyorum.
Umarım bir gün sağlığıma kavuşurum...
Packet Loss-İndirme Hızı sorunu
|
Son Giriş: geçen hafta
Son Mesaj Zamanı: 4 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 19
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 21.832 (Bu ay: 2.541)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 5 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Ev Elektroniği ve Elektrikli Ev Aletleri