RAMKingston Fury Beast RGB 32GB (2x16GB) 3600MHZ CL18
SSD modeliKingston NV2 1tb
Ekran kartıASUS TUF GAMİNG 4070 oc
AnakartASUS TUF GAMİNG B760m plus WiFi D4
İşlemciIntel i5 13400F
Selam dün YouTube da çok meşhur bir kanaldaki gibi UEFI format attım adımların hepsini birebir yaptım. Ardından bir de BIOS'u guncelledim.
BIOS'u guncelledikten sonra bilgisayar her açılıp kapandığında beni EZ Flash 3 Utility kısmına atıyor. Windows'a girebilmem için her seferinde ESC ile oradan çıkıp boot a gelip boot OverDrive'dan Windows'u kurduğum SSD'yi seçmem gerekiyor. Performans olarak PC'yi yük altına şu anlık sokmadim ama genel işlerde performans sorunu yaşamıyorum. Bu her seferinde tekrarladığım işi daha önceden yaşamadım bu durumu nasıl düzeltebilirim?
Ankartım yeni ve önceki sürümde güvenlik açığı ve performans sıkıntısı olduğu için geçmiştim. Dediği gibi hissedilir bir performansla artışı yaşadım. Bu durumu önceki BIOS'a geçmeden çözebilir miyiz?
Selam, 13400F ve RTX 4070'im var. RAM'lerim de 32 GB 3600 MHz. LoL oynarken arkaya Spotify'dan müzik açınca bir müddet sonra FPS drop yiyorum. 2K'da kullanıyorum ve müzik açmadığım zamanlar bazen 500-600 hatta bazen 700 FPS alıyorum ama müzik açtığım an arkaya, FPS drop yiyorum.
CS2 oynarken arkapalana uygulama açık olduğunda CS2 de hareket edince hareketimi geç algılıyo yani sağa yürümeye basıyorum 2-3 saniye sonra yürümeye başlıyor. İnternetle ilgili bir sorun gayet diğer oyuncuların hareketlerini görüyorum ve ms im düşük ve sabit. Babamın 10 yıllık laptopunda LoL ve CSGO oynarken bile böyle bir şey yasamamisken bu sistemde böyle şeyler yaşamam beni çok şaşırttı. Daha diğer oyunları deneyimleyemedim ama sorunum böyle. Ayrıca internet kafede Spotify'dan müzik açıp arkada CS 2 deathmaç atıp LoL oynarken kasma drop falan olmuyor hareketlerimi geç algılamıyor halbuki o sistem 10400F ve RTX 3060, bu nasıl oluyor? Ne yapmam gerek? İnternet kafedeki PC neden benim PC'den daha iyi performans veriyor?
Bilgilerim:
LoL oynarken işlemcim stok soğutucu ile beraber en fazla 70 derece oluyor. 56-65 arasında genellikle.
İlk başlarda güç tasarrufundayken çok drop yiyordum, onları kapattım drop azaldı. RAM'leri yükselttim hâlen arada drop yiyorum.
BIOS'u hiç güncellemedim çünkü anakart yeni olduğu için sorun olmaz diye düşünüyorum, üstüne doğuda yaşıyorum her an elektrik kesintisi olabilir korkusu var. Ekran kartı ayarlarımı "PC hocası" videosundan izleyip yaptım. Virüs kontrolü yaptım, Norton aldım onunla yaptım ve sağlam gözüküyor. İşletim sistemimi aldığım site kurulu olarak gönderdi (orjinal değil) Windows 10 Pro. RAM'leri BIOS'tan 3600 MHz yaptım. Armoury Create'de güç tasarrufu modundan çıkarttım. Görev yöneticisinden boş beleş uygulamaları başlangıçta başlatmaması için ayarını yaptım. Bütün bildiklerim bu kadar.
Sistemim :İşlemci: Intel i5 13400F | Anakart: ASUS TUF Gaming B760M Plus WiFi | Ekran Kartı: ASUS TUF Gaming 4070 OC 12GB | RAM: Kingston Fury Beast RGB 32GB (2x16GB) 3600MHZ DDR4 CL18 | SSD: Kingston NV2 1TB | Kasa: ASUS TUF GAMİNG GT501 | Güç Kaynağı: ASUS ROG STRIX 850G 80+ 850W | Monitör: Monster Aryond 32 | Klavye : Monster K3 Pro | Mouse : Logitech G502 Hero | Kulaklık: Razer Blackshark V2| Gamepad: Xbox Gen9 wireless controller
Yaklaşık 10 gün önce internetten aldığım bilgisayar elime ulaştı. O günden beri indirme için ortalama günde 6-7 saat ile açık kalıyor ve hafif plastik kokusu geliyordu. Ben de ne olur ne olmaz 4 gün önce saç kurutma makinesi ile soğuk ayarda hafiften tozunu aldım.
Lakin dün 1.5 saat Full extrem ayarlarda ve DLSS kalite ile Forza 5 oynadıktan 1.5 saat sonra önceki plastik kokusu yerine yanık plastik kokusu gelmeye başladı.
Ardından korkup bilgisayarı kapattım.
Bugün bilgisayarı tekrar açtım ve yanık plastik kokusu yoktu tekrardan Forza 5'i açtım hafiften koku çıkmaya başladı sonra kapattım LoL açtım yanık kokusu tamamen kesildi.
Bu arada şu an bilgisayarda performans eksikliği de yok.
-FIFA 23'te yanık kokusu gelmiyor.
-Fall Guys da yanık kokusu gelmiyor.
-CS:GO'da yanık kokusu gelmiyor.
-Fortnite destansı ayarda yanık kokusu gelmiyor.
Sanırım ekran kartında bir sorun var. Bu koku sorunu büyük bir sorun mu ve bu koku sorununu nasıl çözebilirim?
İşlemci: i5-13400F stok soğutucusu ile kullanıyom.
Anakart: ASUS Tuf gaming b760m plus WiFi
Ekran kartı: ASUS Tuf gaming 4070 OC
SSD: Kingston NV2 1 TB
Ram: adata XPG spectrix Tuf 16GB(2x8GB)
Kasa: ASUS TUF Gaming GT 501.
PSU: ASUS ROG STRIX 850G Full modüler 850W 80+Gold
Genelde oyun oynarken turbo fan ayarında kullanıyorum. cpu fan 1900-2300 rpm kasa fanları(3 ön120 - 1 arka140) 1300-1400 rpm. Ekran kartı da yüzde 40 kullanımdan sonra açılıyor.
Merhabalar arkadaşlar yaşadığım yerde 2 yılda bir yüksek voltaj sorunu yaşanıyor. Mesela geçen ay yine bu olay yaşandı . Kombimizin anakartı,modem, mobilyaların LED ışıkları ve 2 tane şarj aleti yandı.
Ben de yeni bir bilgisayar aldım. Bu bilgisayarın ilerideki süreçte bu durumdan muzdarip olmasını istemediğinden dolayı voltaj koruması olarak "akım korumalı priz" almaya karar verdim lakin pek bir bilgim yok.
Bu marka iyiymiş ve fiyatı uygun gibi bunu almalı mıyım ?
Önerdiğiniz herhangi bir model veya çözüm varsa paylaşır mısınız ?
PSU modelim: ASUS ROG STRIX 850W 80+Gold
Bilgilendirirseniz sevinirim.
20 Nisan 2023 tarihinde Gaming gen üzerinden hazır sistem siparişi verdim.
Sitede "5 iş günü içersinde kargoda yazıyor." Lakin 1 Mayıs 2023 tarihindeyim hâlen siparişim kargolanmadı. Üstüne üstlük bilgilendirme de yapılmadı.
Kargom için müşteri hizmetlerini arayayim dedim 34 dakika oldu hâlen açan yok. Mail atıyorum cevap veren yok.
Müşteri hizmetleri açısından aşırı kötü bir site. Sizce bu durumda ne yapmalıyım?
Kasam 3 gündür "paketlendi" statüsünde. İptal de edemiyorum.
Yaşadığım yerde ayda en az 1-2 kere elektrik gidiyor. Bu yüzden akım korumalı priz almak istiyorum.
Güç kaynağı: ASUS ROG STRIX 850G Gold 80+ 850W
Bunun için akım korumalı priz önerir misiniz?
Veyahut alabileceğim farklı önlemler var mı?
Konuya hakim olanlar yazarsa cok sevinirim :
(Hesap kesim tarihim 20 Nisan)
Merhabalar kendime 20 Nisan da bir bilgisayar aldım ve bunu aylık 3330 TL olacak şekilde taksitlendirdim. Hesap kesim tarihi 20 Nisan di ve ilk taksidi Mayıs ayında ödeyeceğimi varsaydım lakin hesap kesim tarihi 20 Nisan Saat 23:59 da kesiliyormuş. Bu yüzden ilk taksit Nisan ayına yansıdı. Üstüne bu ay 3000 TL sigorta ödedim.
Böylelikle Nisan ayı borcum 6330TL oldu. Hesabımda da 3100 TL olduğundan dolayı borcun tamamını ödeyemiyorum.
Ben de müşteri hizmetlerini aradım bana 3 yöntem sundular :
1-) Borcun asgarisini ödemek (2450 TL )
2-) 3230 TL lik 12 ay taksitli nakit avans çekip borcu ödemek (Aylık ödemesi 327 TL)
3-) Nefes ayı ile borcu faizsiz ertelemek ( erteledim mi bu borcun en fazla 670 TL sini ödeyebilirim çünkü diğer ayın borcu da var.)
Sizce ne yapmalıyım?
(Aylık 7000 TL alıyorum ustune limitim 12 bin TL)
Merhaba. Uzun yıllardır bilgisayar alma hayalim vardı ve oyunları YouTube'da izlemekten gına gelmişti. Bu sene yeni bir işe girdim ve hayalimi gerçekleştirme vaktinin geldiğine karar verdim. Oyun dışında bilgisayara pek aşina değildim. Sistem bileşenleri üzerine araştırma yapmaya koyuldum. 1 haftalık araştırmam sonucu bu işin altından kalkamayacağımı fark ettim. Ben de yakındaki internet kafedeki abiden yardım istedim.
Sonrasında İnternet üzerinden bir siteye(Gaming gen) yönlendirdi. Bu siteyi ünlü yayıncılar öneriyordu. Hem onlara hem de internet kafeci abiye güvenip hazır sistem aldık.
Aldırdığı sistem:
-Intel i5-13400F
-ASUS TUF Gaming RTX 4070 OC
-ASUS TUF Gaming Wi-Fi B760M DDR4
-Adata XPG Spectrix TUF RGB 8 GB (2 tane aldım)
-Kingston NV2 1TB NVMe PCI-e 4.0 Okuma 3500 MB-Yazma 2100 MB
-ASUS TUF Gaming GT501 kasa
-ASUS ROG STRIX 850G 80+ Gold 850W Full Modüler PSU
Bu sisteme 40k (36.5k +3.5k TL) ödedim. (12 ay taksit komisyonu 3.5k TL )
Nedendir bilmiyorum ama içimde bir korku var. Biliyorum biraz geç oldu ama burayı geç fark ettim. Şu an hazırlanma aşamasında yani iptal edebilirmişim. Sorularımı cevaplarsanız sevinirim.
- Sistem fiyatına değer mi?
- İnternet kafeci abinin dediği gibi 10 yıl idare eder mi?
- Aldığım siteye ne kadar güvenebilir miyim?
- Darboğaz olur mu? (2. el 2K monitör aldım)
- BIOS güncellerken elektrik gidince anakart gidiyormuş. BIOS güncellemesem ne olur? (12 yıllık laptopta BIOS güncellemedim ama 60 FPS LoL oynatıyor.)
Sorularımı cevaplarsanız sevinirim.
Meslek: Filozof
İlgi Alanları: Vücut geliştirme - Doğu Felsefesi - Sanat
Filozof |
Yaşamaya çalışıyorum |
Son Giriş: 3 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 3 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 28
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 3.371 (Bu ay: 177)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 5 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware