![onbaşı](/Static/forum/img/rozet/tegmen.png)
Birçok kişi ya multivitamin takviyelerinin içerisinde ya da özellikle cilt ve saç sağlığı için biotin (vitamin B7) takviyesi alıyor.
Biotin oldukça güvenilir bir vitamin; önerilen dozların üzerinde alınması bile çok ciddi sorunlara yol açmıyor.
Ancak....
Bu durum kimseyi rahatlatmamalı, çünkü biotin yüksek dozda bile güvenli olmasına rağmen biotin birçok hayati laboratuvar testinin sonucunun yanlış çıkmasına neden oluyor.
İşte bu nedenle, çok ama çok dikkatli olmak gerekiyor.
Ve,
Sonuçlarını etkilediği testler gerçekten çok kritik, örneğin:
* Kalp krizi tanısında kullanılan Troponin (troponin aslında yüksek olmasına rağmen biotin takviyesi alanlarda olarak düşük çıkıyor)
* Tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılan T3, T4 ve TSH (bunlar da normalden daha yüksek çıkıyor)
* Kanser tarama ve takibinde kullanılan CA 125, CA 19-9 ve CA 72-4 (kimisi düşük, kimisi yüksek çıkıyor)
Hiçbiri hafife alınacak tahliller değil; önemli durumların tanı veya takibinde kullanılıyor.
Bu nedenle,
Biotin kullanacağınız zaman iki kere düşünmeniz gerekir....
Neden Su Gibi Ol Denir?
SU GİBİ OL, SU GİBİ AZİZ OL… Su koşullar el verdiği sürece akışta kalabilen, engelleri aşabilen, aşamıyorsa da sürekliliği ile üstesinden gelebilendir. Bu nedenle kadim geleneklerde sıklıkla “Su gibi ol” güzel dilekleri ile karşılaşırız. Bu yazıda, Hem Bruce Lee’nin “Su gibi ol dostum” felsefesinin gerekçesini, Hem de Sufilerin birbirine neden “Su gibi ol azizim” dediklerinin … Su Gibi Ol Dostum Devamı »
Su koşullar el verdiği sürece akışta kalabilen, engelleri aşabilen, aşamıyorsa da sürekliliği ile üstesinden gelebilendir. Bu nedenle kadim geleneklerde sıklıkla “Su gibi ol” güzel dilekleri ile karşılaşırız.
Bu yazıda,
Hem Bruce Lee’nin “Su gibi ol dostum” felsefesinin gerekçesini,
Hem de Sufilerin birbirine neden “Su gibi ol azizim” dediklerinin gerekçesini bulacaksınız.
Velhasıl,
Birbiri ile ilkin çok alakasız gibi görünen bu iki örneğin, esasen özünde ne kadar benzer bir temenniden kaynaklandığına şahit olacaksınız…
Vaftizci Yahya 'dan Notalara Uzanan Yol
Vaftizci Yahya ile başlayıp notalar ile sonlanan bu hikâye Meryem Ana 'dan Elisa 'ya uzanıyor... Dünya Müzik Günü kutlu olsun
Dünya Müzik Günü, 1981’den bu yana 21 Haziran tarihinde a kutlanan ve Fête de la Musique şeklinde anılan bir gündür.
Ülkemizde ise 2005 yılından beri çeşitli etkinliklerle anılıyor.
Dünya Müzik Gününde ben de notalar hakkında kaydetmiş olduğum ilginç bir hikâyeyi paylaşmak istedim…
Ruhumuzu sarıp sarmalayan,
Kendi içinde yakaladığı ahenk ile açıkçası bizi kâh neşelendiren kâh hüzne boğan notalar nasıl ortaya çıkmış;
Hiç düşündünüz mü?
Bu esnada, Dünya Müzik Günü kutlamalarına vesile olan notalar tarihi için takvim yapraklarını biraz geriye sarmamız ve Meryem Ana ile Vaftizci Yahya’ya kulak vermemiz gerekiyor…
Savaş Sanatı
Savaş Sanatı, Sun Tzu tarafından MÖ 6. yüzyılda kaleme alınmış insanlık tarihinin en eski ve en fazla araştırılan strateji eseridir.
Sun Tzu, milattan önce 6. Yüzyılda yaşamış olan Çinli bir komutan, filozof ve askeri stratejisttir.
Savaş sanatı strateji üzerine yazılmış en eski ve en iyi çalışmalardan biridir ve askeri konularda ve ötesinde tarih boyunca çok büyük etkisi olmuştur.
Savaş Sanatı, yazılmasının üzerinden yaklaşık 2500 yıllık bir süre geçmiş olmasına rağmen bugün sadece savaş alanında değil; kazanmanın ve kaybetmenin olduğu hemen hemen her alanda önemli dersler sunmaktadır.
Sun Tzu’nun Savaş Sanatı adlı eserinde verdiği tavsiyeler, politika, hukuk, iş dünyası, ekonomi ve spor gibi birçok alanda uygulama alanı bulabilecek niteliktedir. Kitabın bu özelliği, Savaş Sanatı’nı basit bir askeri strateji kitabı olmanın çok ötesine taşımaktadır.
Outliers - Çizginin Dışındakiler
Çizginin Dışındakiler - Outliers kitabında Malcolm Gladwell, başarı konusundaki anlayışımızı çarpıcı örneklerle masaya yatırıyor
Başarılı insanlar hakkında anlatılan bir hikaye vardır; onların zeki ve hırslı oldukları söylenir.
Çizginin Dışındakiler / Outliers kitabında Malcolm Gladwell, başarının gerçek hikayesinin bundan çok farklı olduğunu
Ve
Bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor.
Mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihleri…
Başarının hikayesi aslında göründüğünden daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici…
Çizginin Dışındakiler / Outliers, Beatles ve Bill Gates’in ortak yanlarının ne olduğunu,
Asyalıların matematikteki olağanüstü başarısının sırrını,
Yıldız sporcuların bilinmeyen avantajlarını,
Tüm New Yorklu avukatların özgeçmişlerinin neden aynı olduğunu,
Ve,
Dünyanın en zeki adamının neden adını bile duymadığınızı açıklıyor.
Bunların hepsi de,
Nesiller, aile, kültür ve sınıf açılarından açıklanıyor.
Gladwell’in iddiasına göre, bir Silikon Vadisi milyarderi olmak istiyorsanız, hangi yıl; başarılı bir pilot olmak istiyorsanız nerede doğduğunuz çok önemli.
Gölge Etme Başka İhsan İstemez
Romen Diyojen ve Büyük İskender karşılaşmasında büyük filozof neden "gölge etme başka ihsan istemem" demiştir?
“Gölge etme başka ihsan istemem” ya da “Gölge etme başka ihsan istemez” cümlesini hemen hemen herkes duymuştur.
Bu yazıda ezberlerimize kazınmış bu cümlenin çıkış hikayesinden bahsedeceğim.
İlk olarak büyük filozof Romen Diyojen tarafından Büyük İskender’e hitaben kullanıldığını biliyoruz.
Bu keyifli hikayeyi Hasan Kerim Güç’ün “Yolda Bir Kuşa Rastladım” kitabından aktaracağım.
Sunay Akın Öyküleri
Sunay Akın öyküleri okudukça ne kadar az şey bildiğimi hissediyorum, hatta okuduktan sonra bir de Storytel'den sesli kitap olarak dinliyorum
Sunay Akın Öyküleri bu yazımın ana konusu olacak…
Lakin en baştan açıklayayım;
Öyle bir yetkinlikte olmadığım için edebi açıdan değerlendirmek benim haddim değil,
Karşımdaki kişiyi politik ve/veya dünya görüşü doğrultusunda ölçüp tarttıktan sonra bir değer atfetmeyi ise oldukça uzun zaman önce terk ettim.
Bu yazıda sadece Sunay Akın öykülerinden bahsetmek istiyorum…
Sunay Akın denildiğinde gördüğüm kadarıyla insanlar ikiye ayrılıyor:
- Onu popülist ve yapmacık bulanlar
- Hayran olanlar
Ben bir Sunay Akınist olmamakla beraber, ortaya çıkarttığı eserleri oldukça etkileyici buluyorum,
Ve,
İlerleyen satırlarda bu konuyu biraz daha açacağım.
Açıkçası ortaya çıkarttığı işe ben gerçekten hayranım;
Çünkü,
Her kitabında,
Bir araştırmacı – yazar kimliğinin, şairane ve epik bir dille harmanlandığı Sunay Akın öyküleri ile tanışıyorum.
Bana kalırsa bu adam tam bir füzyon…
İhsan Ketin’i Anlasaydık Depreme Can Vermezdik
İhsan Ketin Kuzey Anadolu Fay Hattı keşfini yapan ve en büyük jeologlara verilen Gustav Steinmann Madalyası sahibi bir bilimadamıdır
İhsan Ketin adını duydunuz mu hiç?
Soru ile başlamış olmam sakın yanıltmasın sizi;
Yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli yıkıcı deprem öncesine kadar, ben de Prof Dr İhsan Ketin hakkında hiçbir bilgi sahibi değildim.
Ne kadar acı oysa…
İzninizle köşeli ve sivri bir ithamda bulunacağım:
Ayıp bana,
Sizlere de ayıp,
Ancak,
En çok da minnet duymamız gereken bu saygıdeğer insanları bizlere öğretmemiş olanların ayıbıdır bu…
Tıpkı minnet duymamız gereken bir diğer tanımadığımız bilim adamı Süreyya Tahsin Aygün gibi…
Van Müzesi ve Urartular Hakkında İlginç Bilgiler
Urartular kelimesi hem bir memleketi, hem bir devleti, hem de o devletin halkını tanımlamakta olup Van ili çevresinde egemenlik sürmüştür.
Habib-i Neccar İlklerin Sembolüdür
Habib-i Neccar Anadolu’da inşa edilmiş ilk cami, dünyada ise avlusunda Hz İsa ’nın havarilerinin mezarlarının bulunduğu tek camidir.
Habib-i Neccar Camii Roma dönemine ait bir pagan tapınağının üzerine yedinci yüzyılda inşa edilmiş bir mabet,
Ve,
Bir çok özelliği itibarıyla karşımıza “ilklerin sembolü” olarak çıkıyor.
Sembol kelimesi Fransızca “symbole” kelimesinden türemiş olup, “gizli anlamı olan söz” ve “simge, işaret” anlamlarına gelmektedir.
Habib-i Neccar’ ın şahsını ve onun adını taşıyan camiyi sembolleştiren özellikler:
- Habib-i Neccar’ ın Kudüs dışında Hz İsa’ ya inanan ilk kişi olması
- Hem Kur’an-ı Kerim’ de hem Yeni Ahit’ de, hem de tarih kitaplarında Hz İsa’ nın elçilerine/havarilerine şehir halkının tepki göstermesi ve yöreden bir kişinin (Habib-i Neccar?) onları ikna etmeye çalıştığının anlatılması
- Habib-i Neccar Camii’ nin Anadolu’da inşa edilmiş ilk cami olması
- Dünyada avlusunda Hz İsa’ nın havarilerinin mezarlarının bulunduğu tek cami olması
- Dünyada Hristiyan inancında olan bir kişinin adına inşa edilmiş tek cami olmasıdır
Dr Cüneyt Yardımcı |
Son Giriş: 11 ay önce
Son Mesaj Zamanı: geçen yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 50
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 2.908 (Bu ay: 80)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 7 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Geri dönüşüm kutusu
![](/static/forum/img/yukleniyor.gif)
![](/static/forum/img/yukleniyor.gif)